BJO: Big Band in de Bijloke

dinsdag 9 november 2010 19u23 | Bruno Bollaert | reageer
Trefwoorden: , , , , , .

Het Brussels Jazz Orchestra (BJO voor de vrienden) is druk doende. Begin oktober brachten ze een nieuwe cd uit samen met Bert Joris, Sign & Signatures, die ze presenteerden op het Jazz Brugge festival. Eind oktober zaten ze met Kenny Werner in Dizzy’s Club in het Jazz at Lincoln Center in New York voor maar liefst zes concerten. In totaal zo’n 1500 mensen woonden een concert bij, waaronder muzikanten zoals Maria Schneider, Joe Lovano en Randy Brecker (die zelfs twee keer kwam luisteren). Die concerten werden duchtig gesmaakt, en het leverde de Belgische Big Band een engament op voor een tweejaarlijkse terugkomst naar New York, en meteen ook een platencontract bij Half Note Records (het label van de Blue Note-jazzclubs). Een eerste cd met Kenny Werner zou reeds in december worden opgenomen in de Gentse Bijloke. Woensdagavond kan u in diezelfde Bijloke terecht voor een concert van het BJO, mét Bert Joris, voor een uitgebreide kennismaking met die nieuwe cd.

Brussels Jazz Orchestra op Jazz Brugge, BE door Bruno Bollaert

Het BJO werkt overigens al langer samen met Bert Joris. In 2002 verscheen het album The Music of Bert Joris, dat op veel bijval kon rekenen, maar ook op bijvoorbeeld Meeting Colours en Dangerous Liaisons wordt uitgebreid samengewerkt met de trompettist. In 2007 bracht Bert Joris met zijn eigen kwartet Magone uit, een album dat op relatief korte tijd zonder meer tot de standaardwerken van de Belgische jazz is gaan behoren. Een deel van dat werk, o.a. Magone, Triple, Signs & Signatures, werd herschreven voor big band en vond ook zijn weg naar dit nieuwe album van het BJO. Veel meer dan een uitbreiding van kwartet naar de 16-koppige big band werden die stukken voor het BJO opnieuw gearrangeerd, evenwel mét behoud van de fragiliteit van de oorspronkelijke stukken. De uitgebreide solo’s van Joris en de vaak voorzichtige en wondermooie inleidingen hebben daar zeker de hand in.

Joris heeft de big band vooral subtiel uitgespeeld. Waar het BJO in het eerder werk erg uitblonk door een krachtige standaard sound, wordt in dit nieuwe album vooral hoog opgelopen met balans en veerkracht en een subiliteit die veeleer ongewoon is voor een bezetting van dit formaat. Het BJO nam dat gegeven ook mee naar New York, waarna Will Friedman, journalist van The Wall Street Journal die ging luisteren in Dizzy’s, het geluid als volgt omschreef: “I sat so close to the band that I expected someone to hand me a trombone, but they played so subtlety [sic] that I never once had to shield my ears.”

Zelf houden we van de vanzelfsprekendheid van de composities en dynamiek van het orkest, dat nog voldoende ruimte laat voor solisten naast Bert Joris –geen vanzelfsprekende uitdaging. Geen betere manier om het verlengde weekend in te zetten –zelfs als u de brug niet maakt.

Signs & Signatures, van het Brussels Jazz Orchestra met Bert Joris, speelt woensdag 10 november 2011 om 20u in de concertzaal van De Bijloke. Kaarten kosten € 18 (reductie € 15 / € 5 -19j). De gelijknamige cd werd uitgebracht bij De Werf.

© 2010 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.