Jazz! Eskelin! Roseeuw! KUKA!

woensdag 1 december 2010 13u31 | Bruno Bollaert | 1 reactie
Trefwoorden: , , , , .

Het was de bedoeling om hier met veel zwier en zwaai een interview met Ellery Ekslin en Kristof Roseeuw te plaatsen, gekruid met enige exclusieve foto’s van de repetitie én een impressie daarvan. Vergis u niet, we hebben alle kansen daartoe gekregen. We beschikten over het repetitieschema, konden rekenen op de bereidwilligheid van de organistaties (Vooruit en JazzLab Series) en muzikanten én kregen de kans om de doorloop (generale repetitie zeg maar) bij te wonen. Tot Murphy (“if anything can go wrong, it will”) langs kwam i.p.v. de Belgische Post — verschoning: bpost — waardoor wij gisteren de ganse dag op een pakje zaten te wachten. Vruchteloos zaten te wachten, hoewel de tracking site van bpost ons niet alleen had verzekerd dat het pakje onderweg was voor uitreiking, maar tevens — en dat verbaasde ons eigenlijk iets meer — dat het pakje rond de middag zou zijn uitgereikt. Ver van ons om bpost voor leugenaar uit te maken, maar wij hebben geen pakje ontvangen, en al evenmin zat er een briefje van bpost in de bus ingeval onze deurbel het door de plotsklapse vrieskou zou hebben laten afweten. We hadden natuurlijk gelijk onze middenvinger naar bpost kunnen uitsteken en sowieso naar de repetitie kunnen gaan, ware het niet dat we dan eigenlijk bijzonder onvriendelijk waren geweest tegen onze reeds overwerkte maar immer vriendelijke postbode.

Zodus geen interview, geen foto’s. Gelukkig is daar nog de persinfo, en onze eerdere muzikale ontmoetingen met de hoofdpersonen in kwestie. Het radioKUKAorkest wordt afwisselend kamerjazz, chanson, avant-gardische rock en een mix van dat alles genoemd, wat sommigen noopten tot de vraag “Is het nog wel jazz?“, waarop wij (vanzelfsprekend) volmondig “het zal wel zijn” repliceerden. Sinds Gent Jazz kijkt de jazzliefhebber overigens reikhalzend uit naar de samenwerking tussen KUKA en Eskelin, en wie het duoconcert van Sylvie Courvoisier en Ellery Eskelin op Jazz Brugge heeft gehoord, begin oktober, zo mogelijk nog meer. Eskelin staat behoorlijk vooraan in de Newyorkse improvisatiescène.

Gent Jazz door Bruno BollaertRadioKUKAorkest werd een vijftal jaar geleden opgericht, om De Kunstkaravaan van Klara van live muziekbegeleiding te voorzien. De muzikanten kwamen uit de kant van de hedendaagse muziek en theatermuziek, die niet meteen jazz hoeft genoemd te worden, maar zich wél beweegt op de grens tussen improvisatie en compositie. De samenwerking tussen KUKA en Eskelin kwam er eigenlijk verbazingwekkend vlot, herinnert Kristof Roseeuw, bassist en zowat artistieke leider van het orkest, zich. “Ik had onze cd stoutweg naar Eskelin opgestuurd, en was niet weinig verbaasd toen hij meteen met ons wou komen toeren.” Eskelin speelt niet meteen rechtlijnige jazz, maar hecht veel aandacht aan de klankkleur en de manier waarop alle instrumenten en melodieën op elkaar inspelen.

“Een concept waar ik nu bijvoorbeeld mee speel,” legt Roseeuw uit tijdens een interview voor de JazzLab Series, “is dat van de loodsviscompositie. In de natuur zwemt zo’n loodsvisje een leven lang samen met een grotere vis en leeft daarmee in symbiose. Nu wil ik een programma samenstellen waarin ook muzikale loodsvisjes rondzwemmen. Die kunnen de vorm aannemen van een motief, of een improvisatie of om het even wat. Die ideeën evolueren dan als kleine parasieten naast het grotere muzikaal geheel en vullen dat tegelijkertijd aan.”

Kijkt u er ook zo naar uit?

RadioKUKAorkest & Ellery Eskelin, woensdag 1 december 2010 om 20 u. in de balzaal van Vooruit. Toegang € 12 / 8 (vvk) of met Wildgedragkaart. Sterk aangeraden! (Alweer)

© 2010 GENTBLOGT VZW

Eén reactie op Jazz! Eskelin! Roseeuw! KUKA!

  1. Reactie van Karl

    uiteraard kijk ik ook uit naar dat (niet alleen door weersomstandigheden) optreden maar tevens naar verklaring over inhoud van het pakje.