Kerstcadeau voor Brugse Poort

maandag 27 december 2010 11u31 | Tom | 54 reacties
Trefwoorden: .

Als een soort kerstcadeau pakten politie en parket uit met de vangst van een van de grootste drugsdealers in onze stad. De man werd woensdagmorgen van zijn bed gelicht in zijn woning in de Brugse Poort. Onder zijn hoofdkussen lag een geladen pistool. Enkele weken geleden werden vier andere drugsdealers ingerekend. Vorige week sloot de arbeidsinspectie drie cafés omdat ze niet in orde waren met de sociaalrechtelijke regels. De grote kuis van de Brugse Poort is begonnen, zegt waarnemend korpschef Wim Van Hulle. Acties tegen sluikstorten, nachtlawaai en foutparkeren volgen.

Lees meer bij De Gentenaar.

© 2010 GENTBLOGT VZW

54 reacties »

 1. Reactie van Frans

  Eén lezersbrief die de grote kuis in de Drugse Poort uitlokt: onwaarschijnlijk.

 2. Reactie van voltaire

  Eerder operatie schone schijn ja.
  Om echt effect te hebben moeten deze acties:
  A)maandenlang volgehouden worden
  B)ook verder stroomopwaarts opgevolgd worden. En niet zoals in Antwerpen waar er nauwelijks 3 van de bijna 40, illegaal in Belgiê verblijvende, opgepakte dealers ook effectief werden uitgewezen. Als de gearresteerden luttele dagen/weken later opnieuw op vrije voeten zijn, heb je niks bereikt.
  C)Naast de Brugse poort zijn er nog het Rabot, de Muide, Tolhuislaan, Sleepstraat, delen van Ledeberg en Gentbrugge. Heeft Gent genoeg middelen om al deze buurten aan te pakken? Ik vrees van niet.

  A + B + C zijn nodig om een totaal uit de hand gelopen situatie nog een beetje te keren.

  Ook heel leuk te lezen dat men ‘binnen enkele weken’ acties gaan ondernemen te het nachtlawaai. Net na de kerstvakantie dus. Een kerstvakantie waarin ieders nachtrust vakkundig verknald wordt door groepjes jongeren die tot 2 a 3uur ‘s nachts door de buurt trekken en kwistig voetzoekers in het rond strooien. Men gaat m.a.w. optreden tegen nachtlawaai als 1 van de ergste periodes net voorbij is. Perfecte timing van het Gentse politiekorps.

  • Reactie van Olivier

   tzal nooit goed zijn.

   • Reactie van Voltaire

    A)Eerdere acties waren ook een overdonderend succes. Twee maand om 2 dealers in Baudelopark te arresteren, 2 weken later kon je in hetzelfde park alweer over de dealers struikelen. De laatste grootscheepse actie tegen dubbelparkeerders kwam neer op 8 uur controle waarvan 2 uur voor de Tolhuis EN Sleepstraat tesamen. Ook die actie heeft dus niks opgeleverd. Tegen sluikstorten heeft Gent al jaren een plan. Gent heeft er nog nooit zo vuil bijgelegen. Dus sorry als ik mijn twijfels over het effect van dit plan.
    B)Ook Patrick Janssens heeft net dezelfde kritiek geuit.

    • Reactie van Rudolf

     Jaja, het is toch erg dat we in Gent moeten wonen. Is er hier eigenlijk iets goed volgens U?

     • Reactie van Olivier

      Voltaire is een azijnpisser eerste klas, zoals we ze in Gent totaal niet nodig hebben. Alst hier zo slecht is, moet hij misschien verhuizen naar den buiten waar ge in de verste verte geen mensen hebt.
      Daar zal het dan gezaag zijn dat het stinkt naar boerderijen en dat de wegen niet berijdbaar zijn.
      Ik ben dat pessimisme en dat zuur gedoe van de mensen dezer dagen zo beu, dat kan je niet geloven.

      Ik hou van Gent omdat hier nog positieve en goede mensen zijn, spijtig genoeg hoor je die niet zoveel.

      Negatieve kritiek uiten is altijd heel makkelijk. Hoe denigrerend dat is voor de Politie-agent die zijn leven waagt, en de andere mensen verder in de ketting die met de middelen die ze hebben, alles doen wat ze kunnen om mensen terug op het juiste pad te krijgen en te houden… daar staat men zelden bij stil.

      Zonde.

 3. Reactie van Rudolf

  Van mijn kant: gefeliciteerd aan het Gentse politiekorps. Ik ben er van overtuigd dat als ze een tijdje zo voortdoen de leefbaarheid van onze wijk nog verder kan verbeteren. Doe zo voort!

  • Reactie van Voltaire

   Een verbetering zou er NU kunnen zijn moesten ze NU optreden tegen de voetzoekers die een ganse nacht afgaan.
   Tussen 23 uur en 2 uur op oudejaarnacht is het toegestaan om voetzoekers en fusees af te steken, daarbuiten heb je toestemming van de burgemeester nodig. Behalve blijkt nu voor Brugse poort, Rabot, Tolhuislaan en Sleepstraat. Daar mag het een ganse kerstvakantie door, een beetje overdag maar vooral ‘s nachts. En het gentse politiekorps blinkt uit in afwezigheid.

   Dus ja, ik ben wat gepikeerd als ik dan mag lezen dat ze ‘over een paar weken’ met acties tegen nachtlawaai gaan beginnen. NU is het moment om er iets aan te doen.

   Ik hoop samen met jullie dat de leefbaarheid eindelijk verbeterd maar afgaande op het verleden heb ik zeer zware twijfels. Zie ‘zuurstof voor de Brugse Poort’ uit 2002. Dat was zo succesvol dat er nu, volgens waarnemend korpschef Wim Van Hulle, een grote kuis van de Brugse Poort nodig is.

   • Reactie van Rudolf

    De verzuring slaat hier weer hard toe. Dan doet de Gentse politie iets nuttigs, en dan is het weer niet goed. Ga dan in Bruhhe wonen, als je niet tegen de stad kunt. Wat stel je dan voor? Alle twaalfjarigen arresteren? Ik ben al lang tevreden dat de politie eindelijk optreedt, dat helpt meer dan dat eindeloze zeuren en zagen.

 4. Reactie van Gwendoline

  Ik vrees dat Voltaire gelijk heeft. En onze Gentse flikken die reageren op overlast… LOL. Als ze nog een maandje wachten stopt dat ‘bommeke smijten’ vanzelf, en dan hebben ze dat weer goed opgelost.

 5. Reactie van Daniël Verhoeven

  @Voltaire
  Wat ben jij een zuurpruim zeg. De echte Voltaire schreef humoristische poëzie. Normaal kom ik niet op GentBlogt, het digitaal afvalstort van Gent waar iedereen, sorry niet iedereen mar bijna iedereen NAAMLOOS zijn gal komt spuwen. maar er is iets moois gebeurt aan de Dampoort. ‘k Zeg ‘k ga eens kijken wat de journalisten van Gent Blog erover schrijven. Maar niets… Bon de sterre van Bethehem werd opgemerkt door 9 jonge koningen: 3×3. Zij volgden de de sterre en zagen dat aan de Sterre in Gent een Roma kindeken werd geboren in een koud kraakpand. Bovendien vertelde de bezorgde moeder dat ze uit haar huis gezet was en dat ze daar moest vertrekken. De 9 koningen wilden eerst wierook en myhre brengen, maar toen dachten ze, deze moeder heeft een huis nodig. Ze kraakten 7 kleine citee-huisjes in de Spitaelpoortstraat aan de Dampoort en nodigden de arme vrouw uit om naar daar te komen. En zo geschiedde

  • Reactie van Frans

   De echte Voltaire schreef ook de meest verwerpelijke antisemitische geschriften, maar dit geheel ter zijde. En het is altijd gemakkelijk anderen voor zuurpruim uit te maken: zo draaien we rond. De uithaal naar de “journalisten” van “Gen Blog” vind ik dan weer volkomen onrechtvaardig, want het gaat om vrijwilligers die zich elke dag voor Gentblogt inzetten. Ik vind de spot aan hun adres misplaatst.

  • Reactie van azerty

   Toch een echt mooi argument : een ander voor zuurpruim uit te schelden ! Bravo, dat je zo’n argument wist te bedenken ! Wauw !

   • Reactie van Rudolf

    Uw argument geeft toch al blijk van veel meer inzicht: gefeliciteerd! Echt bangelijk luguber zo’n diep gefundeerd inzicht.

    • Reactie van azerty

     Bedankt voor de felicitaties ! ? Maar uw scheldpartij raakt me niet ! Mij lijkt dit enkel iets te zeggen over jou … Vind je het echt zo terecht om discussies met azijnpisser, zuurpruim, luguber en een neerhalen van een ander te beslechten ? Ik, in elk geval, vind dit niet constructief. Jij wel ?

  • Reactie van David Van Damme

   Daniel, niets belet je om zelf een mooi stuk te schrijven over het mirakel van de Spitaelpoortstraat.
   Ik ben ervan overtuigd dat, mits het een aantal basisregels respecteert, de mensen van Gentblogt dit met veel plezier zouden publiceren.

   Dat is namelijk wat Gentblogt is, een collectief van vrijwillgers die (positieve) verhalen over Gent schrijven.
   Althans dat is hoe ik het als buitenstaander en lezer ervaar.

   Maar goed, aangezien je de kans om zelf positief bij te dragen aan een beter Gentblogt niet neemt, maar vervalt in een scheldpartij en kwetsend cynisme, kan ik niet anders dan concluderen dat je wel een heel ongelukkige, verzuurde burger moet zijn.
   En aangezien ik een mens van goede wil ben, wens ik je toe dat de wereld in 2011 voor jou wat draaglijker wordt.

 6. Reactie van Guido Van Peeterssen

  Mensen toch,
  Er zal altijd overlast zijn.

  Van spelende kinderen tot en met laag overvliegende straaljagers. Van grazende koeien en kakelende kippen tot en met kinderen die vuurwerk afsteken.

  Stel de overheid niet verantwoordelijk voor het niet uitvoeren van je eigen idealen als je er zelf geen zin in hebt. En stel de anderen niet verantwoordelijk voor je eigen ongenoegen.

  Er is misdaad en de politie gaat daar tegen in met de middelen die ze heeft, net als overlast en zoveel andere problemen. Kan er eindelijk iemand iets positief vertellen over zijn medemens, en dat als algemene repetitie voor 31 december. Kan da, Mag da?

 7. Reactie van voltaire

  wauw, ik ben eerlijk gezegd overdonderd door de inhoudelijke, rationele tegenargumenten die ik hier krijg. Laat ze me even tellen, mmh: 0. Andermaal dezelfde reacties als altijd: verwijten aan mijn persoonlijk adres (ge zit ne verzuurde, ge zijt nen azijnpisser…) en voor de rest een beetje flauw gewauwel in de marge.

  Dat de stadsvlucht ondertussen blijft aanhouden (letterlijk iedereen die met jonge kinderen die ik ken heeft ondertussen Gent verlaten), dat er meer en meer buurten in Gent meer en meer verloederen, god ja, dat is hoogstwaarschijnlijk de schuld van verzuurden zoals mij. Geen probleem hoor, ik zal Gent wel verlaten. Een andere gemeente mag dan de 7% gemeentebelasting op mijn inkomen innen, winkels, restaurants en café’s in een andere stad zullen dan van mijn uitgaven profiteren. In de plek krijg je dan 3 nieuwe inwijkelingen. Dat verklaart dan meteen volgende uitspraak van Dirk Hoelmans (groen) ”In 2002 waren er nog geen 3.000 leefloontrekkers, in maart 2008 waren het er al 4.138. Maar waar je in andere steden merkt dat het aantal leefloontrekkers er sterk daalde, is de trend in Gent omhoog blijven gaan.’

  Maar ja, als je elke burger die wel werkt, die wel belastigen betaalt, die wel de wetten en de gemeentelijke reglementeringen opvolgt en die ook van zijn medegentenaars verwacht dat zij dat doen (en ook niet meer dan dat hoor, ge moogt geloven in wat je wilt, ge moogt de huidskleur hebben die ge wilt, ge moogt gekleed gaan hoe je ook maar wilt, ge moogt eten wat ge wilt en uw CO2-uitstoot zal me eerlijk gezegd worst weten). Als ge die mensen hun verzuchtingen blijft negeren, als ge die mensen blijft voor verzuurde, slechte mens uitmaken. Als ge die mensen gewoon vlakaf oproept om Gent te verlaten (nietwaar Roland, nietwaar Olivier, iedereen welkom in Gent behalve diegenen die zeggen dat de keizer geen kleren aanheeft!). Awel, dan gaan die mensen ook daadwerkelijk Gent verlaten. De inkomsten van Gent zullen dan dalen, de uitgaven zullen stijgen. En de toestand zal er alleen slechter op worden. Voorwaar een goed plan, dat de laatste 10 jaar perfect gewerkt heeft. Vooral blijven voortdoen!

  • Reactie van Huug

   Het is waar: Gent gaat er razendsnel en zienderogen op achteruit, wie wil hier nog wonen? Hoog tijd om op iedere 100 meter van de straat een politieman of twee zetten anders wenkt het armageddon! Waarvoor betalen we anders belastingen: voor meer blauw op straat, toch?

   • Reactie van voltaire

    @Huug, komt er nog een inhoudelijke, rationeel tegenargument of blijft uw reactie beperkt tot een belachelijke, populistische opmerking (niveau 6de leerjaar) maken?
    Ik vind het sluikstorten, dubbel en foutparkeren en nachtlawaai in mijn buurt inderdaad irritant en verwacht (met recht en rede zou ik denken) dat de stad Gent daar iets aan doet (in mijn visie maakt dat trouwens ook deel uit van haar taken). Nu belooft men van de overheid uit wel al 10 jaar lang dat ze daar iets gaan aan doen, alleen gebeurd dat in de praktijk niet. Integendeel, ik zie het jaar na jaar verergeren (niet razendsnel, eerder aan een traag en gezapig tempo). Dit is dan de plaats waar jij voorbeelden zou geven van buurten die door de doordachte en gestructureerde aanpak van het stadsbestuur de laatste 10 jaar verbeterd zijn.
    Tot nu toe heeft niemand dat al gedaan.

    Dat op zich is ook al veelzeggend. Meer dan 10 reacties waarin wel op mij persoonlijk kan afgegeven worden maar tot nu toe 0, ik herhaal NUL posts genre: ‘Voltaire, ge weet niet waarover ge spreekt, ga naar buurt X en ge kunt met eigen ogen zien hoe die buurt de laatste 5 jaar verbetert is. En die verbetering is te danken aan maatregel Y en Z van het stadsbestuur’.
    Eerlijk waar, zo een reactie zou ik zelfs de max vinden want dat zou betekenen dat de stad er wel in slaagt om een buurt in postieve zin te laten evolueren en dat ik de hoop mag koesteren dat dat vroeg of laat ook in mijn buurt zal gebeuren.

    • Reactie van Michel Vuijlsteke

     Ga naar de Waterwijk, neem er foto’s en getuigenissen van vijf en tien jaar geleden bij, zie hoe de krotten en afbladderende gevels één voor één aangepakt worden, hoe de stad de buurt leefbaarder heeft gemaakt door het Baudelopark te herenigen, de straten van gevaarlijke donkere kasseibaantjes tot een mooi verlicht en nieuw aangelegd woonerf heeft omgevormd. En hoe het gevolg ervan is dat er meer en meer (jonge) gezinnen komen wonen.

  • Reactie van Roland

   Ik zou niet weten wanneer en waar dat ik mensen heb aangeraden Gent te verlaten. Zelf ben ik hier terug komen wonen sinds einde 2005 na 45 jaar afwezigheid en ter informatie ook in een gewone volkswijk (met veel studenten) en ik voel er mij goed.

 8. Reactie van Rudolf

  Ach ja, het betalen van belastingen levert automatisch het recht op te zeuren en te zagen en de boel te verzieken. Eigenlijk, per slot van rekening: ja. Ik denk dat de stad beter wordt door 1000 euro belastingen te missen, en een vervelende stoorzender minder. In Bassevelde is nog veel plaats vrij.

  Tiens, ik zie in de Brugse Poort een paar nieuwbouwappartementen met relatief dure appartementen. Tja, die zullen wel leeg blijven staan zoals de dure appartementen aan de Groene Vallei zeker? Daar wil ook niemand wonen, want het is echt onmogelijk om in zo’n slechte stad te blijven wonen als je een inkomen hebt. Er is echt niemand die dat wil.

  • Reactie van voltaire

   volgens mij heeft iemaden die betaalt voor een bepaalde dienst inderdaad het recht om te zeuren als die dienstverlening slecht is. Eigenlijk is dat zelfs 1 van de basisprincipes van onze economie, maar bon.
   En stop met wat ik zeg in het belachelijke te trekken. Ik zeg: er is een vlucht uit de stad van tweeverdieners en gezinnen met kleine kinderen. Wat een feit is dat door iedereen kan gecontroleerd worden. Jij maakt er van: ‘want het is echt onmogelijk om in zo’n slechte stad te blijven wonen als je een inkomen hebt’. Dat is geen tegenargumentatie bieden, dat is onnozel gewauwel.

   Laten we het wat concreter maken Rudolf. Laten we eens zien wat je overtuiging jou waard is: ik verhuis. Als over 5 jaar (december 2015) het aantal leefloners in Gent gedaald is, het OCMW-budget kleiner is dan in 2010 EN de Burgse poort er merkelijk op vooruit is gegaan (dus niet een paar dure appartementen aan de rand van het gebied). Awel dan geef ik 500 EUR aan een goede doel van jou keuze. Is niet aan die voorwaarden voldaan, dan geef jij 500 EUR aan het goede doel van mijn keuze. Deal?

   • Reactie van Rudolf

    Weddenschap aangenomen!
    Ik heb er wel 500 euro voor over om van het gezeur en gezaag verlost te zijn. Veel plezier in Bassevelde, u zult ook gelukkiger zijn in een plaats waar er blijkbaar niemand van het OCMW moet leven.

    De Gentse politie zal tevreden zijn, nog voor ze hun eerste bekeuring wegens dubbelparkeren uitschrijven, is er al één groot stuk verdriet verwijderd uit de Brugse Poort.

    • Reactie van Voltaire

     Verhuis is al geregeld Rudolf. ‘t is wel niet Bassevelde geworden (ik hoop op enige flexibiliteit in jouw deportatiepolitiek). Ook leuk om merken dat je omwille van een afwijkende mening (gestoeld op feiten die hier nog niemand weerlegd heeft trouwens) een ander persoon als ‘één groot stuk verdriet’ bestempeld. Dat zegt anders ook wel veel over jouw persoonlijkheid. Tot over 5 jaar, als ik de weddenschap win.

     • Reactie van Rudolf

      Het is trouwens weerlegt en bestempelt. Jaja, het Nederlands is een moeilijke taal voor allochtonen. Gelukkig zijn we in Gent gastvrij en open, en zijn we steeds bereid onze nieuwe medeburgers een stukje verder te helpen bij hun moeilike inburgeringstraject.

      Doe het goed in Bassevelde!

     • Reactie van Michel Vuijlsteke

      Het is weerlegD en inderdaad bestempelT.

      Maar mensen in een inhoudelijke discussie gaan afkatten op hoe ze een woord spellen, is niet direkt van het meest constructieve.

      Net zoals de zaken overmatig in het belachelijke trekken niet zeer constructief is.

      Ik ben het ook niet helemaal eens met wat Voltaire zegt, maar dat wil niet zeggen dat we malkander niet met respect moeten behandelen alsof we grote mensen zijn.

 9. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Het is niet door blind te willen zijn voor de problemen dat men de zaak vooruit helpt. Dit zowel positief als negatief.

  • Reactie van voltaire

   Neen, neen jean Marie, als ge iets durft zeggen over die problemen zijt ge ne verzuurde en azijnpisser eerste klas.
   Pas op, inhoudelijk gaan niemand weerleggen wat ge zegt, neen ze gaan gewoon een potje schelden.

   Als ge nog maar durft op te merken dat het stadsbestuur al sinds 2002 (zuurstof voor de Brugse poort) zegt dat ze de buurt gaan opwaarderen en die buurt sindsdien alleen maar achteruit is gegaan. Awel dan zijt ge ne slechte mens waarvan ze liever hebben dat die uit Gent weggaat.
   De ruimdenkendheid van sommigen is blijkbaar zo groot, dat ze enkel met gelijkdenkenden in dezelfde stad willen leven. Die andersdenkenden zien ze liever op het platteland wonen (Basseveld is blijkbaar de nieuwe Goelag) .
   Sluistorten, vandalisme, diefstallen en diensmeer zijn allemaal niet erg. Maar iemand die een afwijkende mening op Gentblogt durft te posten, le horreur!! Het is een stoorzender die het leven in Gent voor iedereen verknoeit.

   • Reactie van Nik

    Proficiat Voltaire, dat je de moed hebt om eerlijk je gedacht te schrijven tegen een muur van scheldtirades in. En dat je daar rustig en beleefd bij blijft. Mensen, laten we elkaar toch op een beschaafde manier behandelen a.u.b. A propos, Voltaire, ik woon zelf al 60 jaar in deze prachtige stad. Niemand die mij hier weg krijgt, maar je hebt wel grotendeels gelijk.

 10. Reactie van Hélène

  Dat wordt eens tijd dat ze hier kuis houden… Ik ben blij dat ik bijna weg ben uit de buurt.

 11. Reactie van Alf

  Zelf voel ik me nog veilig in Gent en heb onder mijn vrienden ook enkele Belgische Turken, een Kosovaar enz… ( ben dus absoluut geen rascist ) en hou van een gezonde mix van nationaliteiten in een stad ( op voorwaarde dat men zich integreert en de taal spreekt ). Maar …… de stad blijft grotendeels blind voor andere problemen zoals de verloedering in bepaalde wijken. Enkele voorbeelden : winkelstraten. Te beginnen met de Wondelgemstraat : vroeger een gezonde mix van allerlei zaken ( zowel autochtoon als allochtoon of als je dit liever hoort : Belgisch en internationaal ) maar nu afglijdend naar een straat waar dubbelparkeren, vuilnis, hondepoep dagelijkse kost zijn. Maar nog veel erger : Belgische zaken zijn er op 1 hand te tellen. Voor de rest : veel nachtwinkels – bazaars – vzw alias cafés ( waar je trouwens met een vergrootglas naar een Belg moet zoeken ) : de gezonde mix is er al lang weg en “integratie” is hier ver te zoeken. Door enkele buurtwerkers werd vorig jaar trouwens een onderzoek gedaan naar de verhoudingen tussen de bewoners van die wijk en hoe men de wijk ervaart. Je mag 3 keer raden wat de resultaten waren.
  Idem dito vaar de Bevrijdingslaan ( een lugubere mix van Turks – Oostblokkers – Albanezen en vul zelf maar in..
  Idem dito voor de Dendermondse Steenweg enz….
  Idem dito voor de buurt rond het Van Beverenplein.
  Idem dito voor de Sleepstraat.( gelukkig kan je d’r nog een goedkoop hapje eten ) Een Kosovaarse vriend van mij heeft jarenlang in een industriële bakkerij gewerkt – hard gewerkt – en dankzij die zuurverdiende centjes onlangs een resto geopend. Hij spreekt perfect Nederlands, net als zijn kinderen trouwens + is prima geïntegreerd. Respect – het kan dus ook anders. Aan de gelukzoekers : Gent en nog minder België is geen luilekkerland ! !

 12. Reactie van 9030

  Wat bedoelt u met “lugubere mix van Turks- Oostblokkers- Albanezen en vul zelf maar in”? Ik wist niet dat mensen van Turkse afkomst in uw ogen automatisch luguber zijn? Ach, nu snap ik het van zodra mensen er een beetje anders uitzien dan u, zijn ze “luguber”. U moet dan echt wel een doodongelukkig mens zijn, want iedereen is anders. Er bestaat een mooie term voor uw psychologische kwaal, maar u kent die term zelf wel.

  • Reactie van Alf

   Heb die “luguber” er bij gezet omdat je dan sowieso reacties als de uwe kreeg. Met luguber wordt hier iets heel anders bedoeld dan wat u denkt ( luguber : eerder sinister, vreemd ). Voor de rest : kijk naar de inhoud.

 13. Reactie van 9030

  Luguber betekent naargeestig, akelig,huiveringwekkend. Het spijt me dat u geen fatsoenlijk Nederlands kent, ik wel. Als u mensen van Turkse afkomst van naargeestig, akelig en huiveringwekkend vindt, dan beklaag ik u. Er bestaan gelukkig goede psychiatrische inrichtingen voor uw geval. Persoonlijk vind ik vrijlopende racisten tamelijk luguber.

  • Reactie van L

   Een beetje relativering mag wel 9030.

   Ik ben wel akkoord met wat Alf schrijft.
   Zelf woon ik niet ver van de Wondelgemstraat. Het is inderdaad jammer dat die gezonde cultuurmix daar wat verdwenen is. Als ik voorbijrijd vraag ik mij vooral vaak af of het allemaal kosjer is in al die gokcafé’s waar alleen mannen zitten.
   Hopelijk komt die mix van winkelzaken in de toekomst terug.
   Het dubbelparkeren is zeker ook een groot probleem. Soms lachwekkend als langs beide kanten van een kruispunt een wagen de baan blokkeert. Lekker veilig als fieter.

 14. Reactie van azerty

  In elk geval is die actie een goede stap in de juiste richting. En dank elkeen die aan deze actie heeft meegewerkt !

  Er is nog veel aan te pakken op de Brugse Poort : het sluikstorten, het spuuwen op straat, de voetzoekertjes (waarom wordt daarop geen milieutaks van 500 % op geheven in gans Europa, idem dito voor vuurwerk) en sinds recent de bendekes van jonge kinderen (max. 10 -11 jaar) die door de straten trekken en onder veel gejoel en gefluit en met veel arrogantie, o.a. passanten terroriseren.

 15. Reactie van ikke

  Gelukkig woon ik niet meer in de Brugse poort. Vroeger een mooie leuke buurt maar zoals ik nu lees pfff Ben blij dat ik er weg ben.

 16. Reactie van carola

  Als ik zo lees zijn er meer vreemdelingen in stad dan oerbelgen, van wat leven die mensen,de regels van ocmw en werklozentoestand in acht genomen is het voor de Belgen al niet gemakkelijk laat staan voor een Turk of Marokaan en andere nationaliteiten, vreemdelingenwet is ook op punt gezet, is dus,wel gelegen aan de overheid al die wanorde.Kies voor mensen die wel willen optreden en niet voor vader op zoontje politiek.

 17. Reactie van herb

  wie niet wordt aangepakt, of opgepakt zijn de kopers van drugs! Aanbod = navraag.

 18. Reactie van kaat v

  Het kerstcadeau van de Gentse politie – dat we zeker appreciëren – maakte onze buurt (weer) tot onderwerp van gesprek in familiekring: ” is het daar zo erg in de Brugse Poort?”.
  Wij wonen in een stukje wijk waar het samenleven goed is. Grootste probleem is het drukke verkeer. De laatste 20 jaar zijn er bepaalde straten en delen van de wijk echt op vooruit gegaan. Er zijn veel leuke initiatieven ontstaan. Parallel zijn er straten en stukken wijk die verloederen en vrijplaats zijn voor mensonterende en criminele activiteiten (huisjesmelken, dealen, prostitutie…). Opkuisen is 1 ding, zorgen dat het proper blijft is moeilijker. Te meer omdat de maatschappelijke problematieken die we in de Brugse Poort – maar ook in andere stedelijke buurten – openlijk zien en beleven complex zijn en een bredere aanpak vereisen.

 19. Reactie van azerty

  Er zijn inderdaad leuke initiatieven genomen. Het park in de Groene Vallei en vooral het brugske (over “smaak” spreek ik niet) vind ik persoonlijk de beste verwezenlijkingen.

  Een goed initiatief zou ik ook vinden in een stop aan die vzw cafés, aan die zoveelste kapsalon voor heren, etc….
  De laatste bloemenwinkel is gesneuveld … (tenzij je de Groene Vallei meerekent – uitstekende kwaliteit trouwens qua planten en bloemen). Er is zelfs geen wasserij meer sinds een 10 jaar, geen Belgische beenhouwer meer, …

  Kan er terug een bloeiende en interessante winkelwijk tot stand komen? Zou de buurt terug kunnen openbloeien tot deuren die open kunnen blijven staan zoals vroeger, zonder zich te moeten verschansen achter rolluiken en allerlei beveiliging …

  Kan het terug wat properder zijn, zonder het gevoel te hebben dat men in een vuilnisbelt stapt als men zijn woning uitstapt.

  Kan lawaai nog zoals 15 jaar geleden nog als milieuhinder beschouwd worden ?

  Zouden al die fietsers hun fiets zoals vroeger in huis willen stallen en toch zeker niet zo asociaal op het voetpad willen parkeren zodat een voetganger op het wegdek heeft te gaan. En zou een fietser me als voetganger op het zebrapad veilig willen laten oversteken ?

  Dit zijn slechts enkele van mijn “vrome” kleine wensen voor 2011.

  • Reactie van Hélène

   Er is toch nog een bloemenwinkel in de Phoenixstraat? Dat is ook Brugse Poort.

  • Reactie van kaat v

   Ik wil als buurtbewoonster zeker mijn best doen om je kleine wensen waar te maken: op de fiets wil ik nog attenter zijn voor voetgangers; in de lente plaats ik weer fleurige bloembakken en tussendoor onderhoud ik mijn geveltuintje en veeg ik regelmatig mijn stoep.
   En voor de rest:
   - vergeleken met andere buurten vind ik dat we in de Brugsepoort nog een breed en gevarieerd aanbod goede middenstand hebben. Akkoord, de meeste ‘Vlaamse’ slagers zijn verdwenen maar dit is een algemene tendens.
   Ik hoop dat de opkuisactie (en verdere opvolging) een krachtig signaal is aan het adres van malafide ondernemingen.
   - het tekort aan parkeerplaatsen voor auto’s – en bij uitbreiding voor fietsen – is een oud zeer. Naar het schijnt zou de bewonerskaart geen oplossing zijn: we wonen gewoon met teveel autobezitters op een kleine kluit. Ik denk dat er voor de Brugsepoort echt nood is aan een gedurfd mobiliteitsplan met prioritaire aandacht voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer.
   Wij zijn in 2010 lid geworden van Cambio (halte Seghersplein). Als je niet te veel kilometers moet rijden, is dit een prima alternatief voor een eigen wagen.

 20. Reactie van Hélène

  Mijn fiets staat ook langs de gevel, want we hebben geen plaats om hem binnen te zetten, helaas…

 21. Reactie van Frans

  De verloedering van wijken als de Brugse Poort, Rabot en zelfs Bloemekenswijk (zoek daar maar eens een bakker) hebben alles te maken met het verdwijnen van hun oorspronkelijke economische basis: de fabrieken. Wie nu werkt in de “Gentse” haven woont liever in Evergem, Assenede of Zaffelare. Vroeger was het niet anders: toen de fabrieksactiviteit rond 1880 uit de resten van het Gravensteen verdween, verloederde het Patershol. Fabrieken zullen wel nooit terugkomen in de 19e eeuwse arbeiderswijken, maar het is van het grootste belang om daar voor economische activiteit te blijven zorgen: je kunt bijvoorbeeld niet alle ateliers naar “onbereikbare” of afgelegen industriezones bannen. Een nieuw gerechtsbouw, een brandweerkazerne en een paar kringloopwinkels alleen zullen die wijken (de tertiaire sector zit liever in het zuiden van de agglomeratie) niet bovenop helpen, maar het is een stap in de goede richting. Een nieuwe gevangenis en tramdepot al wat meer. Iemand haalt hierboven het voorbeeld aan van de Waterwijk, die inderdaad een geweldige metamorfose ondergaat. Maar dat heeft veel te maken met de verbetering van de waterkwaliteit van de Leie en vooral de nabijheid van het stadscentrum. Dat geldt ook voor de Machariuswijk. Het Oud Begijnhof is dan weer een apart (en schrijnend) verhaal.

 22. Reactie van rony coekaerts

  ik woon niet in de brugse poort, ik kom daar soms, niet veel, want ik heb vrienden die er wel wonen. je weet wel: van die sociaal bewogen linkse multiculi’s die medemenselijkheid hoog in het vaandel dragen. een verwerpelijk soort idialisten volgens velen. mijn eerste indruk was negatief toen ik daar met de bus toekwam. wandelend zonder doel, ik was er véél te vroeg, heb ik de “verloedering” ook gezien. maar na een tijdje zie je hier er daar gevels waar aan gewerkt is, zelfs mooie oplossingen voor zulke “pijpenladen”.
  de volgende keren ging ik bewust vroeger om een beter beeld te krijgen. ik leerde de site kennen van “vuile mong”…..
  het is en blijft een “arbeiderswijk” met huizen waar je geen fiets kunt binnen zetten: ze hadden in die tijd dat die gebouwd werden, geen fiets, laat staan een auto! de auto’s zijn verdomd langer dan hun gevel breed.
  ooit woonde ik vijf jaar in de tinnepotstraat: dat was vlaamse armoede. mijn auto speelde taxi naar de “nieuwe wandeling” of ziekenwagen: ik was de enige met vier wielen. we hadden verdomd met zes huizen één kraantje, één wc. en één pissijn. en geen turken.
  wat is dat nu? idem patershol: daar kreeg je geen “normale” gentenaar in! allemaal van die armoezaaiers: krapuul, hoeren en kunstenaars, volgens de weldenkenden. en nu?
  laat de brugse poort nooit die weg opgaan van het “rijke volk”.
  stilaan zullen de mensen die er nu wonen hun huizen verbeteren, geen vuilnis meer op straat gooien..dat komt.
  geef ze de tijd.
  ik begrijp de frustatie van azerty en anderen maar ze moeten eerlijk blijven: was het vroeger beter? hebben jullie dan ook steeds de fiets binnengezet? hadden jullie vuilzakken? waren die “blanken” zo plichtsbewust? speelden wij niet op straat?
  waar ik nu woon hier in gent, wonen geen “vreemdelingen”.
  ik struikel over de fietsen, hondepoep kleurt het voetpad, vuilnis als strooisel, vuilbakjes met een keur aan plastieken boodschappenzakjes, bloembakken tegen de grond, pissen tegen je voordeur…en buiten een “spar” nada winkel in de buurt. ja, één nachtwinkel.
  parkeerplaatsen, mijn hoela! 72 wooneenheden zonder recht op een bewonerskaart.
  klaag ik? nee. ik weet dat ik in een stad woon, een verzameling mensen op een héél kleine kluit.
  als je dat niet wil: koop mijn huis! groot, midden in de natuur, plaats om vijf auto’s te zetten, winkels zoveel je wil, scholen op wandelafstand, tuin om desnoods in je bloten te lopen…..nee, ik verkies dat optrekje waar ik mijn bovenbuur een wind hoor laten in zijn bed. vrijen moet wel stilletjes:-). alhoewel, niets is meer bevorderlijk voor je ego als buurvrouwen die je bewonderend aankijken.
  doe eens gewoon.
  probeer eens te praten. dat helpt. maar niet als die beterwetende. bied ze oplossingen aan, niet steeds dat vingertje in de lucht.
  en drink wat meer triples in plaats van zure wijn.

 23. Reactie van Kathleen

  Wel, wel, ik lees hier allerhande vreemde reacties over de Brugse Poort. Sinds bijna een jaar woon ik in 1 van die dure appartementen waar zogezegd niemand wil wonen. Wel, ik moet zeggen, ze waren dadelijk verkocht (en redelijk qua prijs) dus het moet zijn dat toch iemand ze wil kopen. En hier heb ik het niet enkel over de linkse intellectueel e.a… die in deze buurt wenst te wonen. Gewoon jonge mensen met verschillende achtergronden die wel potentieel in de buurt zien. Om de wijk leefbaar te maken en houden kan ik zulke initiatieven enkel maar toejuichen. Nieuwe bewoners zorgen immers ook voor een nieuwe adem in de buurt. En wat de allochtonen betreft, ook hier nog niet veel last van gehad. Dus, stad Gent, ga zeker verder met jullie initiatief. Samen maken we er een leuke en leefbare buurt van. Steeds wederkerende vooroordelen zullen het probleem ook niet oplossen, integendeel. Waarom ook geen sociale werkers inschakelen?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>