Rundskop, een beest van een film

maandag 7 februari 2011 9u56 | josie | 23 reacties
Trefwoorden: , , , .

De nieuwe film met Matthias Schoenaerts wordt flink gehypet. Geen programma, krant, tijdschrift,… waar deze film niet al in het lang en het breed aan bod kwam lang voor hij in de zalen te zien was. En de hype slaat aan, tijdens het eerste weekend dat de film uit was, zaten de zalen afgeladen vol. De superlatieven in de filmbesprekingen moeten de mensen behoorlijk nieuwsgierig gemaakt hebben.
RundskopZelf twijfelde ik even, als overtuigd vegetariër word ik behoorlijk ziek van slachthuizen en het hele vetmesterijgedoe. Maar hoe meer ik over de film las, hoe meer ik toch geïntrigeerd raakte. Schoenaerts is volgens mij een van de betere acteurs die ons land telt, het hele verhaal van de 27 kilo die hij is bijgekomen en het obsessieve zich totaal op die rol storten waarvan dit een illustratie is, de stuk voor stuk extatische kritieken, …

Voor de film leerde Schoenaerts Truiens en er was al heel wat aandacht voor de streek, het sappige dialect en de ondertitels in de film. Van mij mogen ze de ondertiteling alvast schrappen, eindelijk eens een film in de taal van mijn geboortestreek.

De film volgt vetmester Jacky Vanmarsenille (Matthias Schoenaerts) tijdens de nasleep van de moord op een politieagent (wat uiteraard herinnert aan de zaak Van Noppen). Maar eigenlijk gaat het niet echt om die moord of om de hele hormonenmaffia. Ok, als kijker krijg je inzicht in dat milieu, hoe je er als kind al leert de runderen in te spuiten tussen hun hoeven en de verschillende hormonen leert onderscheiden alsof het even natuurlijk is als het water in de drinkbak van de beesten. Maar daar draait het niet om. Enkel Jacky is hier van belang.

Deze jonge dertiger heeft het bedrijf van zijn ouders overgenomen in een Limburgs dorpje vlakbij de Waalse grens. De flikken die de boerderij in de gaten houden, hebben het smalend over ‘de rundskop’. Jacky barst bijna uit zijn vel van de spieren, die hij op dezelfde manier kweekt als zijn dieren, met de spuit in zijn achterste. Schoenaerts wou Jacky het uiterlijk geven van een minotaurus, het mythische dier met de kop van een stier. Zo voelt Jacky zich ook, als een stier op zijn bedrijf.

Rundskop

Al vroeg voel je aan dat een zwaar trauma aan de basis ligt van Jacky zijn harde, gesloten, bijna gepantserde lichaam en ziel. In de loop van het verhaal vallen de stukjes van de puzzel langzaam in elkaar. Wanneer tijdens een deal met een malafide West-Vlaamse vetmester (rol voor danser/choreograaf/acteur Sam Louwyck) Jacky plots geconfronteerd wordt met de beste vriend uit zijn jeugd, begint zijn krampachtig bij elkaar geweven leven stukje bij beetje te ontrafelen.

Rundskop is een film zoals Vlaanderen nog maar zelden gezien heeft. Wees dus maar gerust dat de superlatieven in al die filmbesprekingen 100 % terecht zijn. Films zoals deze worden hier gewoon niet gemaakt. Cinema, geen veredelde tv-film. Met dank aan de prachtige beelden (de onheilspellende bomen, de indrukwekkende uitgestrekte lucht, een draaitrap in een Luiks appartementsgebouw, de naakte gespierde rug van Schoenaerts), de film zit overladen met beelden die zich op je netvlies branden. Dit in combinatie met de fenomenale acteerprestatie van Matthias Schoenaerts, die hier de rol van zijn leven gespeeld heeft, en het onwaarschijnlijk pakkende verhaal zorgen voor een film die je nooit zal vergeten. Deze morgen was het eerste waaraan ik dacht bij het wakker worden: Jacky Vanmarsenille.

Rundskop De film is donker en hard. Toch zitten er genoeg lichtvoetige elementen in. De kolder zit vooral bij de twee Waalse garagisten, een onwaarschijnlijk komisch duo. Vreemd hoe die humor toch werkt in deze voor de rest niet echt grappig bedoelde film.

Ben je van plan in 2011 maar één film te zien, laat het dan deze Rundskop zijn. Regisseur Michaël Roskam leverde hier een absoluut meesterwerk af. Indien het een Amerikaanse film was, hij zou de wereld rondgaan en diverse prijzen winnen, daarvan ben ik zeker. Benieuwd hoeveel potten hij nu als Vlaamse film zal breken.

Rundskop, gezien in Kinepolis op 5 februari 2011. Ook te zien in Sphinx.

© 2011 GENTBLOGT VZW

23 reacties »

 1. Reactie van fILLE

  die twee Waalse garagisten vond ik de enige (kleine) smet op deze weergaloze film. voor mij werkten die komische scenes niet en ze braken nodeloos de donkere sfeer van de film. maar dat is het enige schoonheidsfoutje waar ik de film op heb kunnen betrappen.

  • Reactie van silent mama

   Die waalse garagisten waren pursang waalse garagisten van bedenkelijk alooi en waren er pal op! “Il faut de tout pour faire un monde”…en ja in de biotoop van Jacky van Marsenille bestaan zulke figuren…zoals ze ook in het echt bestaan, zonder pardon…en dat ze op de lachspieren werken zegt niet dat hun comiciteit komisch is tout-court… ze zijn pijnlijk komisch!

 2. Reactie van Lec

  Mag ik vermelden dat Gent zijn eigen rundskop gehad heeft?

  De Gentse joodse inwijkeling Israël Lion weigerde in 1808 koppig op bevel van Napoleon zijn familienaam te laten seculariseren. Van de Gentse burgemeester kreeg hij prompt een nieuwe familienaam toebedeeld, die overeenstemde met zijn aard: Rinskopf!

  Vandaar ook het befaamde Gentbrugse nageslacht Rinskopf (“les rois du cirage”) en de gelijknamige burgemeesterslaan (Foto van Robert Rinskopf 1884-1934).

  • Reactie van Guido Joris

   Mij lijkt dit verhaal om meer dan één reden verzonnen te zijn. Zoals alle andere Joden was Israël Lion zeer blij met het voor Joden emancipatorische beleid van Napoleon. In Italië noemde Joden hun kinderen Napaleone en in Duitsland namen Joden uit dankbaarheid de naam Schonteil – een letterlijke vertaling van Bonaparte aan. Ook de gentenaar Israel Lion noemde zijn zoon Napoleon. Een ander punt dat doet vermoeden dat het om een broodje aap verhaal gaat is dat er op dat ogenblik al tientallen Joden met de naam Rinskopf te vinden zijn. Nu kunnen de Gentenaars veel maar dat kan zelfs een Gentse burgemeester nooit voor elkaar gekregen hebben.
   mvg
   Guido Joris

 3. Reactie van egel

  gewoon gaan zien die film….

  • Reactie van Pierre Van Eeckhaute

   Ik stel een stamboom op van de Rinskopfs. Kan je me contacteren om info uit te wisselen?

   Dank bij voorbaat,

   PVE

   • Reactie van Isabelle Van Êeckhaute

    Hallo Pierre,

    Ben je al een beetje verder geraakt met die stamboom van jou?
    Kan je me daar een kopie van sturen?
    Zou wel leuk zijn.
    Ik heb een Van Eeckhaute stamboom, beginnend in 1604. Ook oude testamenten. Oudste van 1719.
    Misschien uitwisselen.
    Ik heb een nederlandse vriend die in Israel woont en zou die graag eens laten zien.
    Hoop alles oke met jullie.
    Veel liefs, Isabelle Van Eeckhaute

    • Reactie van Michel Van Eeckhaute

     Ik ben ook een stamboom aan het opstellen van Van Eeckhaute die hun wortels hebben in Grammene, Huise, Gottem.

     met vriendelijke groeten

 4. Reactie van Lander

  Sorry, maar mij heeft hij gewoon niet mee. Toegegeven, mooie beelden, een uitstekende regie en een geniale Schoenaerts, maar op vlak van scenario faalt Rundskop voor mij compleet.
  Het begint als een stevige thriller over de hormonenmaffia; je voelt de spanning al vanaf de eerste beelden. Jammer genoeg hield Roskam die kwaliteit niet lang vol: de jeugdherinneringen, de verhaallijn van de agenten en Diederik én VOORAL de laatste scènes… doen de film voor mij mislukken.

  Maar inderdaad: het is eens iets anders dan de voorgekauwde Jan Verheyen-films.

  • Reactie van Sven

   Dit is dan ook helemaal geen thriller maar een treffend psychologisch drama.

   • Reactie van Jeroen

    Ik vond het scenario niet echt mijn ding. De “traumatiserende confrontatie” met de “geobsedeerde jonge waal” is toch niet echt het psychologische drama waarop ik gehoopt had. ( Het leven op zich lijkt mij toch interessant genoeg om dergelijke spinsels er niet bij te moeten halen? )
    Ik heb zelf afgehaakt na de daarop volgende – voor mij niet echt overtuigende – acteerprestatie van B.S. als agente, dus van de rest van de film kan ik niet meespreken.
    Het begon met een mooie sfeerzetting dus ik hoop dat jullie er wel van konden genieten.

   • Reactie van Lander

    Ik beweer ook niet dat het een thriller is. Het begint als een thriller, maar weet dan blijkbaar zelf niet meer wat het wil zijn: een ‘treffend’ psychologisch drama, een thriller, een komedie…

  • Reactie van silent mama

   Hoe fijngevoeliger de ziel die kijkt hoe meer ze begrijpt hoe genuanceerd deze noodlotstragedie verteld wordt. U zegt “Het begint als een stevige triller over de hormonenmaffia” …maar de opzet van de film was wel degelijk een noodlotstragedie vertellen dat zich op de koop toe uitgerekend in dat milieu voltrekt…Het was nooit de idee van de regisseur om de hormonenmaffia als hoofdthema te belichten…wel als DE BIOTOOP van Jacky… De tragedie van Jacky staat centraal… en die wordt ingeleid en volgehouden tot het laatste shot! Daarnaast is Diederik ook een echt tragisch figuur… ga misschien nog eens kijken en focus op het verhaal van Jacky en op Diederik en zie wat de hormonenmaffia met hun guitige kindervriendschap heeft gedaan beider… en hoe die uiteindelijk de reden is dat het lot van Jacky zich voltrekt zoals het zich voltrekt en Diedrik met een slecht geweten verder moet leven…

 5. Reactie van Jozef

  Prachtige film, mooi en gedurft verhaal, je denkt aan de hormonenmaffia, maar stilletje bij beetjes kom je er achter. Waarover het gaat, zeer mooie beelden, in het begin bibberen, maar dat moest zo.
  Ik kan alleen maar zeggen gaat kijken. Ik ben een figurant, Ik ken stilletjes veel van filmopnames, deze waren goed en zelf zeer goed. In die donkere beelden zit iets in, wat de waarheid van de film inhoud…..wat…. Je moet zelf maar eens gaan kijken.

 6. Reactie van Ingrid

  Ik sluit me aan bij de dissonante stemmen eigenlijk (en ik zal dan wel geen fijngevoelige ziel zijn die begrijpt hoe genuanceerd deze ‘noodlotstragedie’ verteld wordt, maar lomperiken moeten er ook zijn op deze aarde).

  Het zijn mooie beelden en Schoenaerts acteert overtuigend, maar voor mij rammelt het scenario. Diederik als homoseksueel is een totaal ongeloofwaardige plotwending, die erg gekunsteld aandoet. Ook Sarafian, die ik nochtans een warm hart toedraag, doet het niet echt schitterend in de rol van ‘harde’ flik.

  Het scenario zit gewoon overvol, iets waar nogal wat Belgische regisseurs en scenaristen zich aan bezondigen.

 7. Reactie van tom

  De film was voor mij ook een kleine ontgoocheling; zeker na alle bijna unaniem lovende kritieken.
  Puur filmtechnisch wel dik in orde voor een debutant, maar het scenario valt toch iets te licht uit.
  Ik had steeds het ‘net niet’ gevoel: de film heeft alles om een (wereld)topper te zijn, maar het rammelende scenario zorgt ervoor dat het toch net niet die ultieme topfilm geworden is.

 8. Reactie van Guido D'hont

  Deze zo geprezen film ‘Rundskop’ is puur tijdverlies om naar te kijken. Het senario is onsamenhangend en de acteurs spelen toneel van een bedroevend laag niveau. De Westvlamingen braken een taaltje uit dat nergens meer gesproken wordt (misschien in acteurskringen) en het Limburgs is er nog een van toen vader Julien daar woonde. Dat zijn zoon Mathias zijn lichaam zo martelt om in zo’n onding mee te spelen vind ik bedroevend. Hij heeft al schitterende personages neergezet maar dit Rocky figuur is werkelijk om te gieren.

 9. Reactie van Ingrid

  Als West-Vlaamse heb ik mij nochtans niet gestoord aan het dialect in de film … (Nu ja, West-Vlaams als dialect bestaat gewoon niet, wat men spreekt in Kortrijk klinkt heel anders dan het dialect van Oostende, bijvoorbeeld). Een ‘bedroevend’ laag niveau vind ik er ook over: er wordt behoorlijk geacteerd, maar het scenario rammelt inderdaad.

 10. Reactie van Achilles

  Helaas een over het paard getild rund. Hoewel de media deze film uitsmeert als een meesterwerk – de prent was nog niet in de zalen of hij werd al magistraal bevonden – is het een aaneenschakeling van close ups en opnames die voor sfeerbeelden moeten doorgaan. Het scenario rammelt en wat te denken van een jongentje die in zijn jeugd Limburgs praat en op latere leeftijd een merkwaardig soort West-Vlaams? Niettemin acteert Mathias Schoenaerts bovenmaats, ook Sam Louwyck schittert maar van Barbara Sarafian zijn we stilletjes aan meer gewoon. Rundskop is niet een film waarvan je zegt: als die op DVD uitkomt, koop ik hem. Jammer.

 11. Reactie van Pierre Van Eeckhaute

  Reactie van Lec
  07-02-2011 om 13:56
  Kan die persoon mij contacteren? Mijn moeder was een Rinskopf, De burgemeester was mijn grootvader.

 12. Reactie van tvl

  Ik vond de waalse garagisten geslaagd maar inderdaad wel de donkere sfeer verstoren in de film. Ze kwamen net voort uit 1 of andere taxifilm. Al waren ze wel actueel gezien de communautaire kwesti.
  Wat ik wel jammer vond is dat er niet verder werd in gegaan in de flashbacks hoe dat crapuul uiteindelijk zo gehandicapt werd..we hebben er een beetje het gissen naar.
  Het einde was schrijnend maar tergelijkertijd ook wat teleurstellend..hier zat nog meer in!

 13. Reactie van Shad

  These are actually great ideas in regarding blogging.
  You have touched some nice points here. Any way
  keep up wrinting.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>