Het wit konijn van Yaron Herman & Christian Mendoza

woensdag 2 maart 2011 12u47 | Bruno Bollaert | reageer
Trefwoorden: , , , , , .

Vijf jaar geleden was hij nog volslagen onbekend, de rijzige pianist met Israëlische roots, waarvan het er op zijn zestiende eigenlijk naar uitzag dat hij basketballer zou worden. Een knieblessure zorgde er evenwel voor dat Yaron Herman pianolessen ging nemen, en voor hij het zelf goed besefte, verkaste hij naar Boston om er les te volgen aan de Berklee College School of Music. In 2005 kwam zijn eerste soloplaat uit, in 2007 het eerste trioalbum (met Matt Brewer en Gerald Cleaver). In oktober 2010 verscheen het derde trioalbum (nu met Chris Tordini en Tommy Crane), Follow The White Rabbit, een allusie op het konijn dat Alice naar Wonderland brengt.

Afsluiter op het nieuwe album is deze No Surprises, een interpretatie van het bekende nummer van Radiohead. De Engelse rockgroep blijft een populaire inspiratiebron voor jazzinterpretaties, van Brad Mehldau (o.a. deze Exit Music (For A Film)) tot LABTrio (deze zomer op Jazz in ‘t Park).

Mehldau is trouwens nooit veraf, bij Yaron Herman. Net zoals Mehldau deinst Herman er niet voor terug om pop- en rockinvloeden in zijn composities binnen te brengen (cfr zijn cover van Britney Spears’ Toxic), en hij maakt gretig gebruik van pulserende spanningsgolven die de composities vaak naar een nimmer aflatende climax lijken te stuwen. Jef Neve is fan van Yaron Herman, klinkt het op de website van Vooruit, en dat is geen toeval. Er lijkt geen saai moment te vinden, op die zeer toegankelijke plaat. Wie erbij was op Gent Jazz in 2009 zal dat beamen.

In 2010 speelde de Christian Mendoza Group ook al op Gent Jazz, nadat ze in 2009 op het Tremplin Jazz Festival in Avignon met de Grand Prix werden beloond. De groep kende een relatief lange ontwikkeling, maar het resultaat is er dan ook naar. De composities van Mendoza komen heel organisch over, met heel fascinerende wisselwerkingen tussen pianist Mendoza en bassist Brice Soniano, en intrigerende parallelle solo’s van saxofonisten Ben Sluijs en Joachim Badenhorst.

Dit concert is meteen ook het releaseconcert voor het debuutalbum van de groep, Arbr’-en-ciel, dat wordt uitgebracht op het Brugse W.E.R.F. label. Het zijn niet meteen de minsten die in die Christian Mendoza Group spelen. Naast Christian Mendoza (piano) zelf, spelen ook Ben Sluijs (sax), Joachim Badenhorst (klarinet), Brice Soniano (bas) & Teun Verbruggen (drums) — dat moet redelijk dicht bij de omschrijving all star band komen. Pop speelt een veel bescheidener rol in deze groep dan bij Yaron Herman. De lyriek wordt thematisch aangereikt en loopt als een rode draad door een rijk landschap vol complexiteit en subtiele wendingen. Vergis u echter niet, deze jongens weten u moeiteloos op het tipje van uw stoel te houden.

De Christian Mendoza Group en het Yaron Herman Trio (met Simon Tailleu & Cédric Bec) spelen donderdagavond 3 maart om 20 u. in de Theaterzaal van Vooruit.
Toegang € 14 / 10 (vvk). Sterk getipt!

© 2011 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.