Strijd tegen sluikstorten wordt opgevoerd

vrijdag 25 maart 2011 6u15 | Tom | 21 reacties
Trefwoorden: , .

Het repressieve optreden tegen zwerfvuil en sluikstorten wordt aangescherpt. Tegelijkertijd komen er meer en gerichte campagnes bij studenten en anderstaligen. Leegstaande panden en braakliggende terreinen moeten hermetisch worden afgesloten. Tom Balthazar, schepen van Leefmilieu, voert de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten op.

Lees meer bij De Gentenaar.

© 2011 GENTBLOGT VZW

21 reacties »

 1. Reactie van Frans

  Waarom zou Gent, naar analogie met zijn spuitbusbeleid, geen “Werregarenstraatje voor sluikstorters” creëren? Zo krijgen we misschien nog “gerespecteerde legale sluikstorters”. Of is de Graslei al zo’n “gedoogzone”?

 2. Reactie van Wim

  Ik vrees van wel. De Graslei is echt vies geworden, en vooral veel glas en blikjes. Ben benieuwd wanneer er iemand met glas in zijn voet naar het ziekenhuis moet worden gevoerd.
  In het begin vond ik het wel sympathiek al dat jong volk op de graslei, maar nu wordt de schoonste plek van gent een echt vies stort, ik ben beschaamd. Misschien moeten we de graslei gewoon afzetten met van die pinnekes die ze tegen de duiven zetten. Ik zie het verschil niet: duiven laten hun veiligheid vallen, maar studenten duidelijk ook, dus met dezelfde middelen bekampen zou ik zeggen.

 3. Reactie van Gandashoots

  Het Veermanparkje is ziek in hetzelfde bedje. ‘s Morgens proper, na de middagpauze liggen gras en banken vol met eetverpakkingen. Naar de vuinisbak brengen is te veel gevraagd voor het vrij blanke en studentikoze publiek.

 4. Reactie van b-west

  Het is echt triestig op de Graslei. Elke avond passeer ik er rond 23.00 op de terugweg van het station. Wat een vieze bende. Nu, de eerlijkheid gebiedt me ook om te zeggen dat de vuilnisbakken ook goed vol zitten, dus er is genoeg volk dat wél de moeite neemt om zijn vuiligheid op te ruimen. Alleen spijtig dat er quasi niet opgetreden wordt tegen die vuilaards die te tam zijn om hun afval op te ruimen.

  • Reactie van L

   Ik denk dat hier ook het probleem wat zit. Die vuilnisbakken zitten echt rap vol. De hele dag passeren er toeristen en s avonds studenten en co. Dus mss er wat bij zetten, of grotere plaatsen.

 5. Reactie van tvb

  Graslei is inderdaad te vaak schandalig vuil.
  Remedie hiervoor is het inzetten van ‘stewards’ die een oogje in het zeil houden. Dit gebeurt nu al in enkele andere Europese steden. (En nee, die mannen lopen niet rond in zo’n fluo vestje, maar in een smaakvollere outfit).

  O ja, en iedere pipo die z’n blikje in de Leie keilt zou van mijn part een Grasleiverbod mogen krijgen. Ik vind dat nu eens zo marginaal en zo een gebrek aan opvoeding, zo gewoon dat blikje zonder verpinken in het water gooien en u ondanks de boze blikken van de omstaanders, van geen kwaad bewust zijn)

 6. Reactie van ---

  Inderdaad, kben tegen een controlestaat, maar een paar stewards die bevoegdheid hebben over de afvalproblematiek op de gras- en korenlei zou niet misstaan. Als de vuilbakken vol zijn gaan mensen moeite nimeer doen omt weg te smijten –> veel meer vuilnisbakken zetten, of zet er gewoon ergens nen grote container. Das dan goe voor een ganse week, en ivago kan em dan eens komen oppikken.

 7. Reactie van azerty

  Het is niet alleen de Graslei, ook de Brugse Poort is ziek in dat bed. In de Groene Vallei staan er echt ruim voldoende vuilnisbakken, maar 2 meter blijkt al te ver te zijn ! En op alle plaatsen in Gent waar ik kom, liggen glasscherven. Wat bezielt hun ? Waarom handelen ze zo ? Waarom wordt er zoveel gesluikstort ?

 8. Reactie van Roland

  De waterwegen zijn in het zelfde bedje ziek, kijk maar naar de Lieven, de Coupure, de Leie, overal drijven plastiek zakken, flessen en blikjes rond. Een schande.

 9. Reactie van TSJOK

  Braakliggende terreinen hermetisch afsluiten ? Werd al eens eerder gedaan, de plastiek zakjes worden dan gewoon over de omheining gekieperd.

 10. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Misschien moeten we er nu eens aan denken GEEN vuilbakken meer te voorzien, en gewoon o.a. via de stewaards de mensen het signaal geven dat ze hun viezigheid meenemen naar huis. De gemeenschap betaalt nu voor de slordigheid van enkelen. Via de gele zakken betaalt elk voor zijn eigen afval. Ook zou men zoals in sommige landen moeten verbieden op de openbare weg alcoholische dranken te gebruiken.
  Wie niet horen wil moet voelen, ook dat is een princiepe van iedereen gekend.

 11. Reactie van Frans

  MEER vuilbakken haalt weinig uit. Vrijdagavond stond de Graslei vol bijkomende containervuilbakken. Zaterdagmorgen moest Ivago er weinig uithalen, maar op de grond en uit het water des te meer. Blijkbaar zijn de beste zitplekjes zo zeldzaam, dat men die niet durft te verlaten. En er stonden waarschuwingen dat op zwerfvuil 12O euro boete kan staan. Hoeveel boetes werden er vrijdagavond uitgedeeld?

  • Reactie van erik

   Inderdaad. Ik denk dat alleen strenge handhaving en boetes zullen helpen. Heb nog nooit iemand een boete wegens zwerfvuil zien krijgen.

 12. Reactie van Rudolf

  Ik heb een betere oplossing: gewoon verbieden dat je met blikjes en flessen naar de Graslei komt. Een paar nadarhekken aan beide kanten en twee politieagenten, en het zal rap gedaan zijn. Het is gewoon schandalig dat een paar honderd varkens die plek als een stort achterlaten.

  • Reactie van mht

   Ik heb nog een beter idee! Iedereen die er jonger dan dertig uitziet deporteren uit Gent! ‘t Zal rap gedaan zijn.

 13. Reactie van BV

  Eigenlijk worden die jonge gasten verwend: waarom zouden ze de moeite nemen om hun afval in de vuilbakken te steken, als het toch achteraf wordt opgekuist door de mannen van Ivago? Misschien moeten we eens juist het omgekeerde doen: alle vuilbakken gedurende een paar dagen weghalen en niets meer opruimen, dan zien ze zelf wat voor een varkensstal ze van de graslei hebben gemaakt, en komen ze (zeer) misschien tot inkeer…

 14. Reactie van Maybe

  Het nieuwe opeluchtcafé is open
  http://gentblogt3.webs.com/IMG_6533.JPG

 15. Reactie van Rudolf

  Als goede burgervader zou Termont bezorgd moeten zijn over het welzijn van onze jeugd. Zou hij de politie eens als opdracht kunnen geven de wet van 10 december 2009 te laten naleven op de Graslei:

  1.Het is verboden om elke drank of product waarvan het effectief alcoholvolumegehalte hoger is dan 0,5 % te verkopen, te schenken of aan te bieden aan min-16-jarigen.
  2.Het is verboden om sterke drank te verkopen, te schenken of aan te bieden aan min-18-jarigen.

  Dus ook al die breezers en dat soort “limonades” mag niet onder de 18 jaar. Maar ja, in Gent mag blijkbaar alles, wet of geen wet.

 16. Reactie van Lies

  Mocht men op blikjes statiegeld heffen dat men terugkrijgt als men ze in een automaat werpt (zoals in Zweden het geval is), men zou geen blikjes meer zien op de Graslei. De meeste mensen zouden dan lege blikjes mee naar huis nemen. En de paar blikjes die men zou achterlaten, zouden wel snel meegegraaid worden.

 17. Reactie van Ciesvandekwis

  Even terug naar de Gaardeniersbrug en doortrekken fietspad naar Jan Yoens-Maisstraat, verbinding fietspad langs de spoorweg: nog maar een argument bij om eindelijk na 4 jaar getalm dit stuk af te werken.
  Groot contrast met de snelheid waarmee men aan Gent StPieters een gigaparking weet te bouwen.

 18. Reactie van Frans

  Iemand op de volle Graslei op zwerfvuil betrappen is wellicht niet zo eenvoudig. Je kunt de smoezen zo raden: “dat blikje is niet van mij”, “ik ging het net oprapen”, “ik moet het nog leegdrinken”, “ik moest even weg naar het toilet”… En dan sta je daar als agent. Wat zijn de alternatieven? De verlaagde kaaien een tijdlang afsluiten? De Graslei-zitters omsingelen en pas laten vetrekken wanneer alle troep is opgeruimd? Elke bezoekersgroep een vuilnisbakje aanbieden? Of gewoon –zoals BV hierboven suggereert- alles een paar dagen op de zonovergoten Graslei laten gisten en rotten, zodat het hier niet meer gezellig is? Het probleem zit hem veel dieper: op alle massa-evenementen wordt zwerfvuil sociaal aanvaard. Op de Gentse Feesten worden zelfs speciale “wandelingen” georganiseerd om Ivago aan het werk te zien. En omdat de stad Gent zwaar inzet op (massa)evenementen, zullen wij dat zwerfvuil moeten blijven ondergaan.