CineMás in de Sphinx (+vrijkaarten)

dinsdag 26 april 2011 9u26 | patricia | reageer
Trefwoorden: , , .

Y ty mamá también, Amores perros, El laberinto del fauno, Mar adentro, … Het is even zoeken in mijn geheugen om een paar bekende Spaanstalige films te vinden. Ja, de films van Pedro Almodovar, die geraken in de zalen, maar voor de rest is het soms maar triestig gesteld. Maar er is goed nieuws!

Voor het eerst organiseert cinema Sphinx CineMás, een filmweek van Spaanse en Latijns-Amerikaanse films. Gedurende één week, van 4 tot 10 mei, programmeren ze dagelijks een Spaanstalige film om 20 u. En op vrijdag en zaterdag ook om 22.30 u. Het gaat om een selectie van onuitgegeven films: avant-premières en premières. Veel van deze films circuleren op filmfestivals en worden her en der eenmalig vertoond maar daar houdt het meestal bij op. De films die u tijdens de filmweek te zien krijgt, zijn dus vaak eenmalige vertoningen. Vele van deze films zullen niet meer uitkomen in Vlaanderen omdat er geen verdeler is. Enkele films uit onze selectie komen later op het jaar nog uit in de zalen maar kan u nu reeds in avant-première komen bekijken.

cineMás

Bij Sphinx geloven ze in het potentieel, want ze willen dit festival jaarlijks organiseren. In Gent lopen immers heel wat studenten Spaans (dag-, avond- en volwassenenonderwijs). Maar ook voor filmliefhebbers is het een unieke kans om kennis te maken met deze boeiende en interessante films. Voor het volledige programma verwijs ik graag naar de site van de Sphinx, maar laat ik er toch maar een paar uitkiezen.

De openingsfilm Carancho (waar we vrijkaartjes voor mogen weggeven) werpt een blik op de schermen van een boeiende maar ietwat lugubere sector in Argentinië. Jaarlijks sterven er 8.000 personen in het verkeer, waarna het spelletje van het al dan niet uitbetalen van verzekeringen en juridische zaken begint. Dit is de achtergrond van het liefdesverhaal van Sosa, een jonge advocate op zoek naar cliënten en Luján, een dokter. Meer liefdesperikelen in La Balada Triste de trompeta waarin twee clowns om de liefde van een vrouw strijden, tegen een achtergrond van het Francoregime en Contracorriente waar Miguel, een jonge visser uit Peru worstelt met zijn gevoelens voor Santiago, een verbannen schilder en Mariela, zijn zwangere vrouw.

De relatie tussen twee hoofdpersonages staat ook centraal in Los viajes del viento. De oude man Ignacio is een accordeonspeler, na de dood van zijn vrouw besluit hij er de brui aan te geven en trekt met het instrument naar zijn vorige eigenaar. De tiener Fermín wil niks liever dan hem opvolgen. In El último verano de la Boyita ontdekt de twaalfjarige Jorgelina hoe haar wereld op zijn kop wordt gezet. Haar ouders scheiden, haar zus worstelt met groeipijnen en het weerzien met haar jeugdvriendje Mario verloopt ook anders dan gepland.
In Celda 211 leren we Juan Oliver kennen. Hij vindt een nieuwe baan als cipier, maar de dag voor hij aan de slag gaat komt hij te midden van een gevangenisopstand te staan. Wanneer deze in het voordeel van de gevangenen dreigt uit te draaien, doet hij zich voor als gevangene.

Op het programma staan ook een aantal waargebeurde films en documentaires. Zo vertelt de Mexicaanse film Daniel y Ana het waargebeurde verhaal van een broer en een zus. Ana staat op trouwen, Daniel is als tiener nog bezig om zijn seksuele identiteit te ontdekken. Ze zijn beste vrienden, alles verandert als zij ontvoerd wordt,… Nostalgia de la Luz speelt zich af in de Chileense woestijn waar mannen naar de sterren turen en vrouwen naar het verleden graven. Tegelijkertijd toont de film een beeld van de Chileense democratie. De film kreeg de prijs voor Beste documentaire op de European Film Awards 2010. Ook Los caminos de la memoria graaft in het niet zo verre verleden, meer bepaald in het Spanje van Franco. Met zijn dood in 1975 kwam een einde aan 40 jaar repressief regime dat geleid heeft tot honderdduizenden slachtoffers: ballingschappen, wezen, gevangenen, gedeporteerden, en gemartelden.

Dankzij de Sphinx kan u misschien wel naar één van de films, gratis en voor niks. We mogen vijf kaartjes uitdelen voor de openingsfilm Carancho (woensdagavond 4 mei, 20 u.) en vijf kaartjes voor de film Celda 211 (vrijdagavond 6 mei, 22.30 u.). Stuur als de bliksem een mailtje naar wedstrijd@gentblogt.be met de film van je voorkeur en een antwoord op de vraag: Waar zou u de Spaanse remake van Aanrijding in Moskou filmen?

CineMás: van woensdag 4 tot dinsdag 10 mei 2011, dagelijks om 20 u., vrijdag en zaterdag ook om 22.30 u.
Ticketprijzen:
- € 7 / € 6 (reducties)
- FILM5-pass (5 tickets voor 1 of 2 pers.) € 25

© 2011 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.