SP.A en Groen! samen naar Gentse kiezer

zaterdag 2 juli 2011 10u18 | Michel Vuijlsteke | 68 reacties
Trefwoorden: , , .

De Gentse afdelingen van sp.a en Groen! willen volgend jaar in kartel naar de gemeenteraadsverkiezingen. De bestuursorganen van beide partijen zetten vanochtend het licht op groen voor deze samenwerking rond een ambitieus sociaal-ecologisch stadsproject. ‘Een stad waar het goed is om te leven, zorgt voor voldoende comfortabele woningen in groene buurten, biedt ruimte en kansen voor kinderen, geeft prioriteit aan tram en fiets en betrekt elke inwoner bij de toekomst van zijn stad’, zeggen Daniël Termont, Elke Decruynaere, Freya Van den Bossche en Filip Watteeuw. De leden van sp.a Gent en Groen! Gent spreken zich dinsdag uit over het kartel en het stadsproject.

Groen! en sp.a hebben elkaar in Gent gevonden rond een concreet toekomstproject voor de stad. Als de leden daar dinsdag mee instemmen, zal die samenwerking leiden tot een kartel voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2012. Dat hebben Vlaams minister Freya Van den Bossche (sp.a), burgemeester Daniël Termont (sp.a), Vlaams volksvertegenwoordiger Filip Watteeuw (Groen!) en Gents fractieleider Elke Decruynaere (Groen!) zaterdag aangekondigd.

De twee partijen hebben een koepeltekst opgesteld waarin de sociale en ecologische uitdagingen van de 21ste eeuw centraal staan. Ze willen erover waken dat de stad aantrekkelijk blijft voor iedereen: jong en oud, hier geboren of ingeweken. Elke Gentenaar verdient het perspectief op vooruitgang. De strijd tegen dualisering, armoede en uitsluiting is een prioritair aandachtspunt in elk beleidsdomein, net als de ambitie om van Gent een klimaatneutrale en duurzame stad te maken. Daarom helpen we alle Gentenaars om hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

Op basis van de koepeltekst zullen sp.a en Groen! hun verkiezingsprogramma schrijven in samenspraak met alle Gentenaars die zich terugvinden in dit project. De fundamenten van het programma zijn:

 • Kinderen en jongeren zijn overal thuis in de stad. Dat betekent onder meer genoeg scholen en kinderopvang in elke wijk, maar ook aangename buurten met genoeg speelruimte voor gezinnen met jonge kinderen.
 • Meer aantrekkelijke en betaalbare woningen in groenere buurten. Een degelijke, energiezuinige en betaalbare woning moet voor elke Gentenaar een basisrecht zijn. Ook de uitbouw van de groenpolen aan de rand van de stad is essentieel om de Gentenaar zuurstof te geven.
 • Absolute voorrang voor fiets en tram, minder auto’s in de stad. We kiezen resoluut voor de mobiliteit van de toekomst, waarbij iedereen zich op een comfortabele, veilige en betaalbare manier kan verplaatsen in de stad.
 • Elke Gentenaar betrekken bij de toekomst van zijn wijk en stad. Betrokkenheid en inspraak zorgen ervoor dat elke inwoner van Gent mee kan nadenken over de verdere ontwikkeling van zijn buurt en stad.

De gemeenschappelijke lijst zal samengesteld worden uit 35 kandidaten voorgedragen door sp.a en 16 door Groen!. Daniël Termont zal de lijst trekken, met Elke Decruynaere op plaats 2. Filip Watteeuw en Freya Van den Bossche vormen een duo onderaan de lijst.

Bron: persbericht

© 2011 GENTBLOGT VZW

68 reacties »

 1. Reactie van freddy

  Zeer goed nieuws. Eindelijk! Dat betekent dat Gent de volgende zes jaar ook goed bestuurd zal worden.
  Als allerlei opportunisten uit de kempen nu nog niet doorhebben dat we in gent geen rechtse extremisten van doen hebben, dan weet ik het ook niet meer.

  • Reactie van nahildi

   Typische reactie van links. Al wie niet links is, is persè extremist, demagoog, asociaal of populist.
   Ondertussen zien wat een uitgesproken links beleid (tegenwoordig zeer conservatief en liever turks dan paaps), met gemeenten zoals Molenbeek kan uitspoken. Termont zal zijn rechtse kiezers nu verliezen. Als centrumrechts het nu goed uitspeelt winnen ze in Gent. Want Vlaanderen is, tot spijt van wie het benijdt, nog altijd gelukkig in meerderheid centrumrechts.

   • Reactie van freddy

    Centrumrechts? Ha, laat me niet lachen. Plat racisme is voor mij altijd extreem rechts, of het nu van het Vlaams Blok komt, of van een belfortgroep, of van aangespoelde opportunisten uit de kempen. Voor u en voor uw zogenaamd vlaams-nationalistische partij, is het normaal om racistische praat uit te slaan, maar de meeste Gentenaren herkennen nog puur racisme.

    • Reactie van Kritisch

     Mijnheer, U stigmatiseert ‘het volk uit de kempen’ en scheert ze allemaal over één kam… over racisme gesproken, U bent ècht hèt toonbeeld.

     • Reactie van Michel Vuijlsteke

      Dat was geen racisme maar een synecdoche. Bart De Wever zou het wél kunnen appreciëren, denk ik, zo’n totum pro parte. Enfin, vermoed ik.

      Ik snap ook soms niet waarom het altijd zo omfloerst moet gezegd worden, en waarom niet gewoon “Siegfried Bracke” en “N-VA” schrijven.

     • Reactie van ZVR

      Wellicht moet het zo omfloerst gezegd worden, om er zo een synecdoche in te kunnen verstoppen. Volgens mij is het overigens geen zuivere synecdoche, daar Siegfried Bracke hier niet de Kempen vertegenwoordigt, zodat de binding tussen deel en geheel nogal zwak is. “Een strikje uit de kempen” was dan mijns inziens een betere keuze geweest qua synecdoche.

 2. Reactie van freddy

  Ook wel opvallend: op de website van de VRT krijgt de mening van voormalig VRT journalist S. Bracke meer aandacht dan het eigenlijke nieuws. Moet de VRT niet neutraal zijn, of zijn alle mogelijke vormen van corruptie tegenwoordig toegelaten? Het lijkt hier wel Oost-Duitsland: staatspropaganda voor alles. Hoelang nog worden we gehersenspoeld door dit soort corrupte praktijken? Hoelang gaan de Gentenaars nog accepteren dat we op deze manier misbruikt worden voor persoonlijke ambities en corrupte praktijken?

  • Reactie van antwoord Freddy

   idem in de Gentse pers: hier wordt enkel aandacht gegeven aan Termont en zijn socialistische acolieten.
   Trouwens, waar zijn Lieven Decaluwé en Spirit gebleven in het verhaal?

   • Reactie van Frank Bombeke

    Een vroegere post op Gentblogt

    “Puntjes op de i over “hoe Spirit Pro Gent werd”, voor de geschiedschrijvers onder ons. De story staat inderdaad goed uitgelegd bij de bespreking [op Gentblogt] van de internet-aanwezigheid van Ilknur Cengiz.

    Spirit veranderde [in2008]van naam in VlaamsProgressieven. En in december 2008 zagen haar Gentse mandatarissen het niet meer zitten met de koers van VlaamsProgressieven nationaal. Zij verlieten hun partij voor sp.a (Jan Roegiers), Open VLD (Cédric Verschooten) of werden onafhankelijk (Ilknur Cengiz, Lieven Decaluwe, Annelies Storms). Annelies Storms ging uiteindelijk naar sp.a, de onafhankelijken Lieven Decaluwe en Ilknur Cengiz vormden de Pro Gent-fractie. Doek!”

    • Reactie van Jan De Moor

     En waar is, na de leegloop, de voorzitter van de Gentse VlaamsProgressieven Frank Bombeke naar toe?
     Een gokje: geheim lid van Groen!

 3. Reactie van Evert H.

  ‘Een degelijke, energiezuinige en betaalbare woning moet voor elke Gentenaar een basisrecht zijn’… hoe gaan ze dat realiseren?
  Veel beloven en weinig geven doet de sullen in vreugde leven.

  • Reactie van Michel Vuijlsteke

   Ik kijk met veel aandacht uit naar het programma.

   Ik ga ervan uit dat daar niet in zal staan “wij beloven dat elke Gentenaar een degelijke, energiezuinige en betaalbare woning zal hebben” maar wel “wij streven ernaar dat elke Gentenaar een degelijke, energiezuinige en betaalbare woning heeft”.

   En daar kan ik mee leven.

   Het zal eens een afwisseling zijn van dat eeuwige loze “wat we zelf doen, doen we beter” dat de ene na de andere Vlaamse partij meent te moeten beloven.

  • Reactie van Stephane

   Juist naar dat punt ben ik erg benieuwd. Ik ben zelf al een tijdje op zoek naar een koopwoning in Gent (zoals half Vlaanderen waarschijnlijk) maar ik heb de prijzen enkel maar zien stijgen. En daarbij: ‘energiezuinige’ enerzijds en ‘betaalbare’ zijn tegenstrijdig als het over woningen gaat.
   Dus ja ik ben benieuwd. Maar moet ik me illusies maken, of is de verkiezingscampagne al goed op gang?

 4. Reactie van bestc

  Siegfried Bracke als een Kempisch derivaat beschouwen, is ver naast de waarheid. Liefde en lust brengen mensen soms naar vreemde contreien, maar Bracke is geboren en getogen in Gent. Als dat al een argument zou zijn, uiteraard.

  • Reactie van jerommeke

   Als ik me niet vergis was Bracke eertijds een Heusdenaar en Heusden Destelbergen is nog steeds geen deelgemeente van Gent. Niettegenstaande de man blijkbaar enkele onderbroeken in onze stad heeft, blijf ik het moeilijk vinden om in hem een Gentenaar te zien.

   • Reactie van hans

    Hij heeft alleszins nog in Sint-Amandsberg gewoond. Dus Gentenaar.

    • Reactie van geertje

     Hans, je bent maar Gentenaar wanneer op je paspoort staat geboorteplaats: Gent

     • Reactie van bestc

      Even naar wikipedia kijken: check.

     • Reactie van b-west

      Dus al zij die van buiten de stad hier zijn komen wonen mogen zichzelf nooit ofte nimmer beschouwen als Gentenaar, of zich uitspreken over het beleid? Ik woon nu toch al meer dan 10 jaar ofzoiets in de stad en voel me Gentenaar… misschien geen etnische Gentenaar, maar toch.

     • Reactie van Thomas

      Dju, bij mij staat er daar iets anders. Maar gelukkig zegt de koepeltekst van sp.a en Groen! een stad te willen zijn voor alle Gentenaars, geboren Gentenaars en inwijkelingen.

 5. Reactie van nahildi

  duidelijk een bewijs dat links niet om kan gaan met kritiek. Ik kan immers niets lezen over mijn voorbeeld van Molenbeek nochtans een typisch links gemeentebeleid. Het enige wat links kan doen is schelden op rechts alsof ze allemaal fascisten zijn. dat sust hun geweten. Arme links!!

  • Reactie van Michel Vuijlsteke

   U zit er precies echt wel mee, hé? Is dat niet vermoeiend, zo telkens dezelfde ene reactie op allerlei verschillende manieren proberen aan de man brengen?

  • Reactie van geertje

   Ze kunnen alle twee niet om met kritiek!!!!!

 6. Reactie van herb

  ik vind het een verstandige beslissing. Er zijn inmiddels voldoende voorbeelden van ander steden en gemeenten waar rood-groen aan het bestuur zit en tot velen verrassing, goed draait. Ervaring (sp.a) en durf (groen!) zal een goede basis zijn, om in Gent Antwerpse toestanden tegen te werken.

  • Reactie van SP.A en Groen! samen naar Gentse kiezer

   Er zal dan toch veel moeten veranderen bij het rode stadsbestuur t.o.v. groene thema’s want ze bakten er niet veel van en lagen daar echt niet van wakker.

   Ik vrees eerder dat de Gentse Groenen zich gaan laten rollen. Eerst 6 jaar (veelal terechte) kritiek op het rode stadsbestuur voor wat betreft groene dossiers en dan lekker samen aan de macht …
   De Gentse groenen gaan eens overdoen wat Agalev federaal al meegemaakt heeft. De echte macht blijft bij rood en groen zal enkel dienen als zondebok.
   Enige winnaar is natuurlijk Termont en spa. Vld even losgekoppeld, CD&V mag het weer vergeten of zal zicht verplicht zien hetzelfde te doen met NVA. Spa haalt zijn stemmen bij de salonsocialisten en de migranten, nu nog de groene erbij, zal een goede score geven …

 7. Reactie van Frans

  Deze eerste reacties bevestigen de indruk dat kartelvorming polariserend werkt en de kiezer wat verder in het ho(e)kje drumt.

  • Reactie van freddy

   Als u het liever bij het centrum mag u natuurlijk ook op cdenv stemmen. Allez, ik hoop toch dat de cdenv nog mensen vindt die bij hen op de lijst willen staan? Of misschien kunnen ze meteen drie lijsten indienen om vooruit te lopen op de ruzies en de splitsing van hun toekomstige fractie?

  • Reactie van els

   Deze reacties bewijzen alleen maar dat vele reacties in comments en op fora polariserend werken.

 8. Reactie van carola salm

  eens een balans opmaken van de laatste verwezenlijkheden en de klachten van de gentenaars wacht op resultaat

 9. Reactie van nice as ice

  Dit is goed nieuws. De bevolking houdt absoluut niet van groen. Dat betekent dus méér kansen voor N-VA, VLD en CD&V. Ik hoop dat deze drie partijen zo verstandig zijn om een verregaande samenwerking op touw te zetten. We moeten in in deze stad van de linkerzijde af. Het wordt hoog tijd. Zie wat links ons gebracht heeft: Roma, zware toegevingen aan de Islam, het centrum als lunapark (bewoners vluchten massaal), openbare werken die slecht afgewerkt worden (Korenmarkt, wegdek Vlaanderenstraat), ongecoördineerde werken etc…

  • Reactie van freddy

   Het moet voor u echt wel erg zijn om in Gent te wonen nu het Vlaams Blok hier voortdurend ruzie maakt. Waarom verhuist u niet naar uw Arisch paradijs?
   In elk geval: ik ben Gentenaar, en ik ben trots op mijn stad.

   • Reactie van nice as ice

    Beste Freddy, jij hebt echt wel een trauma opgelopen ivm vlaams blok enzo. Staat in mijn bericht iets over het VB of over een Arisch paradijs? Misschien toch eens een psychiater consulteren… Ik wens jou een snelle genezing toe!

    • Reactie van freddy

     Ik ben perfect gezond hoor. Maar het valt me op dat voor u Gent=Roma. Ik denk dat we dat racisme noemen. Voor mij is Gent zoveel meer, het is mijn stad.
     Overigens: uw Arisch paradijs zal voor u tegenvallen, omdat de Roma ook Ariërs zijn.

   • Reactie van Elce

    Proficiat Freddy. Ik ook.

  • Reactie van geertje

   Ik stem nooit van mijn leven op groen, maar zeggen dat de gentenaars niet van groen houden is fout.Ze steven af hier in Gent rond de 12 procent, hier zijn ze het sterkst!!!!!
   U analyse klopt dus niet.

  • Reactie van Liesbet

   De Gentenaars houden best wel van Groen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen haalde Groen! meer dan 12%, bij de Vlaamse en federale verkiezingen zelfs nog meer in Gent.

 10. Reactie van Guido Van Peeterssen

  SP.A en Groen kunnen niet anders of ze worden weggeveegd.
  N-VA haalde in 2010 in Gent 35.161 stemmen. Nu bevoordeligt ons kiessysteem de grootste partij, in dit geval de N-VA. Die stevenen af op een record aantal gemeenteraadszetels.

  Door kartel te vormen ligt de bal nu in het kamp van de SP.A (33.525) en Groen (19.005). Afgaand op de resultaten goed samen goed voor 52.530 stemmen. Op hun beurt goed voor een verpletterend aantal zetels in de gemeenteraad.

  Het systeem IMPERIALI is niet zo moeilijk om te zetten in een werkblad. Deel het bekomen aantal stemmen door 1, 2, 3, 4 en zo verder. Dan kijk je naar resultaat en je begint iedereen op volgorde met zetels te bedenken.

  Een kleine partij haalt zo slechts enkele zetels, trek de lijn bij Vlaams Belang: in 2010 goed voor 15.9169 stemmen of 9 zetels, maar nu wellicht gehalveerd. Reken op 2 of 3 zetels voor elke fractie. De rest gaat onherroepelijk naar grote slokoppen.

  Het venijn zit hem in de staart: eenmaal de kleintjes uitgezongen zijn, doen de groten rustig verder. Deel 35.161 door 11, 12, 13, 14 en zo meer. De N-VA haalt als grootste partij bij iedere breuk een zetel binnen.

  Dat kan je alleen breken door kartel te vormen. In dat geval krijg je hopelijk rond de 52.000 stemmen. Deel dat door 11, 12, 13, 14 en zo meer: nu valt de N-VA iets sneller uit de boot. Ook hier werkt de zetelverdeling in het voordeel van de grootste, in dit geval het kartel.

  De enige oplossing is dat de N-VA op zijn beurt kartel vormt. Als ze samen gaan met de CD&V behalen ze 50.549 stemmen. Dat is nog altijd 2.000 stemmen te kort. Dus moeten ze het hogerop zoeken.

  Dat wil hoe dan ook zeggen dat de kleintjes gewoon weggeveegd worden. Maar stel dat N-VA en VLD samen gaan en na de verkiezingen een coalitie moeten aangaan met SP.A en Groen. Dat wil dus zeggen dat de Groen in bad moet gaan met de N-VA.

  Tenzij beide kartels (in de veronderstelling dat…) ongeveer 40% van de zetels halen. Dan zullen ze beiden hun netten mogen uitslaan om zoveel mogelijk kleine vissen binnen te halen.

 11. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Alleszins: een kartel Open Vld – NVA: NIET met mij, noch met mijn vrienden!

  • Reactie van hans

   dank u Jean Marie, een geruststelling alhier.

  • Reactie van bestc

   Laat het ons hopen, Jean-Marie, dat iedereen (of toch een meerderheid) in de VLD inziet dat een voortzetting van de huidige coalitie, zij het met Groen erbij, het beste is voor iedereen. Ook al is Termont burgemeester, iedereen ervaart dit toch als een liberaal-sociaal beleid.

 12. Reactie van Pierre

  Jean Marie niet te veel op uw vriendjes bouwen wanneer er postjes te verdelen zijn!

 13. Reactie van nice as ice

  Het probleem met de Gentse VLD is dat er nog veel franskiljons in zitten. Daardoor wordt het moeilijker om met N-VA samen te werken. Tja, Gent en de franskiljons (zucht)…

  • Reactie van mht

   Die franskiljons zijn natuurlijk ook volwaardige Gentenaren, met hun rechten.

  • Reactie van Jean Marie DE WULF

   @nice as ice: ooit het verschil ingezien tussen een franskiljon en een franstalige of tweetalig individu? Ik kan u garanderen: er leven in Gent al ang geen franskiljons meer.

   • Reactie van Michel Vuijlsteke

    Dat gaat er bij sommige mensen écht niet in, dat wij Franstalig kunnen zijn en ons helemaal Gents en Vlaams kunnen voelen.

    Zwartwitdenken hé.

    • Reactie van mht

     Ga je beweren dat de Vlaamse identiteit niet eenduidig en taalgebonden is? Nou, ik zou maar oppassen met zo’n revolutionaire praat of Geert Bourgeois komt straks in je warme bedje braken.

   • Reactie van tvb

    Alle respect en nuance voor de franstalige, of meertalige medeburger, maar dat er geen franskiljons (en dan doel ik niet op hun taalgebruik maar op hun attitude jegens het Vlaams en jegens Vlaanderen) meer zouden wonen in Gent is niet volledig correct.
    Er leeft nog steeds een, weliswaar kleine kliek in Gent van franstaligen, die in woord en daad neerbuigend doen tegenover het Vlaams en de illusie aanhangen van een ééntalig franstalig Gent.
    Hun aantal is klein en hun leeftijd vaak aan de hoge kant, maar ze zijn er nog wel degelijk.

 14. Reactie van lieve

  Wat is er mis met de huidige coalitie plus groen? Ik zie het als een aanwinst.

 15. Reactie van ilse

  ik ben blij, persoonlijk. het helpt mijn persoonlijk dilemma oplossen.

 16. Reactie van TTT

  Ben benieuwd eigenlijk: de sossen en de groenen samen zouden wel eens mooie dingen kunnen bereiken. Denk maar aan de strijd tegen sociale ongelijkheid, een menselijk OCMW-beleid, grondige wijkontwikkeling in de 19e eeuwse gordel, eindelijk een stadsbos, betere fietsmobiliteit, meer autoluwe delen in de stad, meer vertramming, meer investeringen in de sociale en groene economie,…

  Ik hoop dat Gent de voorbeelden van Zurich of Freiburg zou kunnen volgen: dat zijn visionaire voorbeelden van roodgroen beleid.

 17. Reactie van joris

  Groen… Zijn dat niet die voorstanders van geheel democratisch verzet, zoals het te zien was enkele weken geleden in Wetteren? Enfin, ik wens hen veel succes.

  • Reactie van BV

   En ik die dacht dat Groen! zich gedistantieerd had van de uitspraken van Bart Staes. Ik zal mij zker vergist hebben…

 18. Reactie van Ciesvandekwis

  Niets mis met Groen erbij, zolang ze maar blijven inzien dat de bedrijven en de haven (70.000 werknemers) voor de o zo broodnodige centen zorgen.
  Sociaal onrecht bestrijden is maar mogelijk als er een brede basis werkenden zijn. De taart eerlijker verdelen, maar eerst voor taart zorgen (dat hoor ik nog altijd te weinig partijen zeggen).

 19. Reactie van tvb

  Persoonlijk ben ik niet voor kartels. Ik wil elke partij afzonderlijk kunnen beoordelen op hun merites van de afgelopen legislatuur en op hun nieuwe beloftes.

  Dat gezegd zijnde, vrees ik ook voor een polarisatie ‘rechts-links’ waar Gent tot nu toe toch grotendeels van gespaard is gebleven.

  Qua perceptie geeft het ook de indruk dat Termont ‘bang’ is geworden en zijn positie vooraf reeds wil consolideren via een kartel. Eeen beetje een zwaktebod eigenlijk.

  Nee, noch de SPa, noch Groen!, noch Gent in het algemeen zijn m.i. gebaat met deze formule. Bekamp elkaar toch op basis van uw eigenheid, fair maar met open visier, in plaats van te versmelten tot eenheidsworst.

  • Reactie van Michel Vuijlsteke

   Helaas is het logische gevolg van mekaar bekampen op basis van eigenheid, dat Groen! en sp.a, twee partijen die objectief gezien redelijk dicht bij elkaar liggen, zich meer bezig houd met elkaars potentiële kiezers af te snoepen (sp.a is aroogant en zit in de zak van de liberalen! de gasten van Groen! zijn totaal los van de realiteit!), en dát komt niemand ten goede behalve de alle andere partijen (“kijk maar hoe zelfs de sp.a zegt dat de groenen… kijk maar hoe zelfs Goen! zeggen dat de sossen…).

   • Reactie van tvb

    Ook waar Michel, maar toch blijf ik het een raar beest vinden, dat kartel. Spa is Spa en Groen is Groen. Durf daar toch voro uit te komen.

    Bovendien zullen de plaatsen op de eenheidslijst ook duur worden. Het staat in de sterren geschreven dat enkele hardwerkende SPa mandatarissen of net-niet mandatarissen hun goede plek op de lijst zullen verliezen door de komst van enkele groene kandidaten. Dit gaat dan ‘maar’ over de postjes, maar is toch ook wel relevant.

 20. Reactie van rodevaan

  De enige reden waarom groen en spa samen gaan in Gent is omdat de sossen bang zijn. Bang zijn om hun machtspositie kwijt te spelen. Men voelt de bui reeds hangen, men voelt dat de kansen groot zijn dat ze hun zitjes in de gemeenteraad gaan kwijtspelen. Termont en co willen persé aan de macht blijven. Het grote probleem is dat, ondanks de vele rode accenten, we niet uit het oog mogen verliezen dat de spa verworden is tot een bijna neo-liberale partij, het socialisme zoals Rood het wil zijn, en zoals de partij ooit was, is bijna volledig weg. Rood en groen hebben wel degelijk raakpunten, maar ook enorme verschillen. Ik zelf kom uit een socialistisch nest maar stem niet meer op de socialistisch onder meer om wat ik reeds eerder geschrevene heb. In essentie verbaast het me niet echt dat deze alliantie aangegaan werd. Een mooi teken aan de wand was het kerntransport dat door gent denderde een tijdje terug. Het was me toen reeds duidelijk dat dit een populistische zet was. Maar even genoeg nu over de beweegreden van de samenhang. Het viel me ook op dat deze thread verwaterde op een bepaald moment in een discussie over links en rechts. Terwijl dit eigenlijk niet nodig is, het vlaams blok in gent is of wel uitgespeeld, door de splitsing van deze partij, of wel niet (door een verzet reflex). Ik ben van mening ook dat we inderdaad er voor moeten zorgen dat de migranten die hier reeds zijn de nodige opvang en zorg krijgen, maar er moet ook een stop komen. Het kan niet dat onze turkse migranten die zich langzaam maar zeker geïntegreerd hebben in onze samenleving, met veel moeite want uiteindelijk hebben we ze destijds enkel naar hier gehaald om te werken en was er van nazorg weinig sprake, problemen krijgen door de nieuwe instroom van nieuwe migranten (roma en andere). En laten we ook eens stoppen met het gehak op siegfried bracke en zijn opmerkingen. Laten we ook eens stoppen met het “gentenaar” zijn of geen “Gentenaar” of mijn gent want zo ben je ook bezig met een extremistische discours te voeren, mijn Gent, mijn vlaanderen…. En nu zwijg ik

  • Reactie van els

   Stel nu dat het correct zou zijn dat sp.a (goed voor meer dan 30%) van de stemmen bij de vorige verkiezingen) en Groen! bang zouden zijn voor hun positie. Van wie zouden ze dan te vrezen hebben? Bij mijn weten van NVA, neen? Van rechts dus. In dat geval moet jij dit kartel toch een warm hart dragen, als niet-rechtse mens?

  • Reactie van herb

   Radovaan, ik denk er is nog een belangrijk item dat Rood en Groen dichter bij elkaar brengt, namelijk, dat de sp.a inmiddels heeft moeten ondervinden, dat bepaalde, voornamelijk sociale bestuurselementen samen met de liberalen niet aanbod kunnen komen, omdat op vlakte van “ideologie” beiden soms toch heel veraf van elkaar staan. Hun “prioriteiten” staan soms zelfs haaks elkaar tegenover. Dit is met Groen!, wel anders. Er zijn heel wat “Schnittmengen” en als beiden D. Termont en Elke Decruynaere het verleden even het verleden zijn voor wat het is, namelijke verleden, en een echte nieuwe start nemen, dan denk ik dat er voldoende “base” voor beiden is, om samen Gent te besturen. En ja, iemand moet eraan beginnen! Waarom niet een stad als Gent? Het potentieel is er.

 21. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Moeten wij “monddood” gemaakt worden?
  Een maatschappij is toch gemaakt van individuën die elk hun ideeën hebben(ten minste hoop ik), en die die mogen uitdrukken… en als dat op zagen trekt, dan is ook niemand verplicht het te lezen.

  • Reactie van els

   De eerder progressieve VLD in Gent met NVA? Zou vreemd zijn, net omwille van de “franskiljons” in de gelederen. Ik denk het dus niet, Jean Marie, maar je mag uiterààrd ook voor het kartel stemmen!:-)

 22. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Ik heb wel een paar favoriten in de “linkse gelederen, maar het zijn eerder persoonlijke sympathieën. Politiek en ideologisch bekeken ben ik wel zeer allergisch aan sommige anderen, en noch NVA , noch VB kunnen bij op enige toegeving verleiden.
  Ik herhaal hier ook, Els, “Franskiljons daar heb ik geen sympathie voor, voor zover die nog bestaan. Maar al mijn franstalige vrienden zijn voor mij even belangrijk als alle andere goede Gentenaars.

 23. Reactie van Arthur De Decker

  Ik lees in het persbericht dat het kartel zich voorneemt elke Gentenaar te betrekken bij de toekomst van zijn wijk en stad. “Betrokkenheid en inspraak zorgen ervoor dat elke inwoner van Gent mee kan nadenken over de verdere ontwikkeling van zijn buurt en stad.”
  Ik meen dat uit de tot op heden toegepaste inspraakmethode via de gebiedsgerichte werking overduidelijk is gebleken dat slechts een zeer klein niet representatief deel van de inwoners betrokken wordt en inspraak krijgt. Er zal dus naar een andere methode moeten worden overgestapt. Doch hoe dit zal gebeuren is momenteel alles behalve duidelijk.
  Niet elke Gentse wijk of deelgemeente is geschikt om via een proces als de “de precaire puzzel” in de Brugse Poort de lokale problemen aan te pakken.
  Wat wel in elk deelgebied zeer goed zou passen zijn districtsraden: verkozen deelgemeenteraden die bestaan uit inwoners die ook werkelijk daar wonen en goed weten wat er leeft onder de bevolking. Zij zijn democratisch verkozen en representatief voor het betrokken deelgebied. Zij weten het best welke inspraakkanalen dan moeten worden ingeschakeld om te kiezen tussen de mogelijke oplossingen.
  Dit overlaten aan professionals en buurtwerkers die elders wonen werkt niet bevredigend blijkt uit de praktijk.
  Als meer dan 10% van de kiezers vragen om dit soort gedecentraliseerd bestuur voor te leggen in een volksraadpleging lijkt mij dit een stevig signaal dat men niet zo maar kan negeren zoals tot op heden gebeurde.
  Voor meer informatie :
  http://districtsbesturen.wordpress.com/

  • Reactie van geertje

   Ik geloof niet in districtsraden.

   Elk gemeenteraadslid van gelijk welke partij is ook democratisch verkozen.
   Als er problemen zijn in een buurt kan je toch die raadsleden mailen of bellen?
   Wij met onze kleine straat doen dit toch en het werkt bij ons perfect.

   hoe meer raden hoe meer mensen iets te zeggen hebben hoe ingewikkelder het allemaal wordt.
   Een Professor van wie de naam mij ontglipt zei eens dat een teveel aan democratie en inspraak overslaat naar chaos.

   Problemen… bel de schepen of een raadslid van gelijk welke partij en ze zullen wel helpen waar het kan.
   Nee, ik stem tegen.

   • Reactie van Arthur De Decker

    Geertje,
    Ik heb de indruk dat u lokaal beleid verwart met politiek dienstbetoon.
    Individuele gemeenteraadsleden of schepenen kunnen niets beslissen, districtsraden hebben beslissingsbevoegdheid over lokale aangelegenheden.
    In sommige Gentse deelgemeenten of wijken wonen tevens geen verkozenen. gemeenteraadsleden.