Stadshal krijgt een meccanodak

donderdag 18 augustus 2011 13u41 | Michel Vuijlsteke | 34 reacties
Trefwoorden: , , , .

De Stad Gent bouwt momenteel een stadshal op het Emile Braunplein. De stadshal wordt een ontmoetingsplek en een plaats voor concerten, dansvoorstellingen en markten. Onder de hal komen een fietsenstalling, publiek sanitair, artiestenloges en een zogenaamd Grand Café. Op donderdag 18 augustus 2011 worden de twee verticale wanden van 60 ton op de pijlers gezet.

De hal wordt letterlijk een ‘hoog’ staaltje techniek. De hal zal 15 op 40 meter groot en 20 meter hoog zijn. De volledige dakconstructie rust op vier pijlers. Om de stabiliteit voor een dergelijke grote overspanning van 40 meter te kunnen garanderen, zal er eerst een stalen constructie worden gemaakt. Die stalen constructie wordt momenteel als meccano op het Emile Braunplein opgebouwd. In de volgende stap worden de grote stukken op de vier pijlers gemonteerd. Op donderdag 18 augustus 2011 worden de twee verticale wanden van 60 ton op de pijlers gezet.

Wanneer de constructie klaar is, wordt die met hout bekleed. In het dak van de stadshal komen 1.600 dakvensters. Die vensters zullen een spel van natuurlijk licht creëren onder de stadshal. Volgens de huidige planning is de stadshal eind februari 2012 klaar.

© 2011 GENTBLOGT VZW

34 reacties »

 1. Reactie van kristof

  Benieuwd om het resultaat te zien!!

 2. Reactie van freddy

  Kleine pronostiek: in februari 2023 wordt dat ding weer afgebroken wegens lelijk, duur, verloederd, wordt niet gebruikt, staat in de weg, roestig, een smet in het stedelijk landschap.

  Enfin, ik kan er ook een jaar of twee naast zitten.

  • Reactie van yves

   Kleine pronostiek: Robbrecht & Daem krijgen een standbeeld voor hun bijdrage aan de harmonisatie van het Gentse stadscentrum, en loven in hun dankwoord de stadsambtenaren die bleven gaan voor een degelijke afwerking. Een paar van de ondertussen failliete aannemers -die een veel te lage prijs hadden ingestoken- protesteren.

  • Reactie van Frans

   @Freddy. Zelfs in het slechtste geval wordt deze stadshal niet meer afgebroken, maar heringericht als annex van het Stadhuis. Dat was vijftig jaar geleden ook de bedoeling toen het huizenblok tussen Poeljemarkt en Braunplein werd afgebroken.

 3. Reactie van mht

  Haters be hatin’.

 4. Reactie van Jean Marie DE WULF

  De gentenaars kozen destijds voor bomen, wel, we krijgen planken…..

 5. Reactie van jos tavernier

  de ” Schandhal ” van Gent is een feit, nog zo iets dat ons door de strot is geduwd.

  • Reactie van yves

   Kunnen we er aub van uit gaan dat in èlke bestuursvorm, ook in een democratie, steeds mensen zullen leven die het oneens zijn met genomen beslissingen? In een democratie mag/kan je hierover zomaar je mening uiten. Ook ik ben het niet met àlles eens, en zeg mijn gedacht. Mààr: het trendy venijnige internetzinnetje “nog zo iets dat ons door de strot is geduwd” komt behoorlijk mijn strot uit. Vooral het woordje “ons” is pure demagogie. *voila, dat lucht op*

   • Reactie van rony coeckaerts

    dat zijn dezelfde mensen die spreken van “de meerderheid der vlamingen” met hun 28%,wij kristenen met hun 7% die naar de kerk gaan.
    ook ik ben het beu om naar de buitenwereld steeds te moeten uitleggen dat ik niet tot die roepende en scheldende minderheid behoor.maar het zijn wel zij die in de internationale pers komen.leuk is anders.
    nu ja, het beeld dat jullie voorgeschoteld krijgen van china is niet veel beter.
    ik maak me al minder druk: ik moet wel of die twee stents helpen niet veel. made in china.:-)
    nb.jm. het zal dus geen duvel meer zijn.

   • Reactie van Jens

    Men heeft voor zowat alle grote bouwwerken van de laatste jaren geen enkele moeite gedaan om te weten wat de Gentenaars ervan dachten.
    Ik meen mij ook niet te herinneren dat al die dingen aangekondigd stonden in de verkiezingsprogramma’s van de paarse partijen. Dan krijg ik toch wel het gevoel dat het in ieder geval door mijn strot geduwd werd. Wie rood genoeg is vindt het natuurlijk gewoon dat ‘the powers that be’ beslissen en denken voor het plebs.

    • Reactie van jos tavernier

     volledig mee eens .
     Want is dat democratisch wanneer een ontwerp dat niet eens werd uitgekozen door de Gentenaars ( die hiervoor wel de kans kregen) toch werd uitgevoerd , of was het toch alleen maar voor de show ?

   • Reactie van jos tavernier

    ik ga er van uit dat de eerste Echte Gentse Strop die zo maar akkord gaat met zijn stadsbestuur, nog moet geboren worden, daarom voel ik mij dan ook een echte Strop.

    • Reactie van mht

     Dus hadden ze die stadshal niet gebouwd, je was er ook niet mee akkoord gegaan? Mindfuck.

 6. Reactie van Hugues

  Zes-tien-honderd dakvensters? Wie heeft dat kuiscontract binnen?

  • Reactie van Roland

   Amaai de ambtenaar die bij de oplevering die 1600 dakvensters moet tellen, dat is zeker een werk van een week. :-)

 7. Reactie van nice as ice

  Het ziet er knap uit. Een stad is van alle tijden. Het is belangrijk dat hedendaagse architectuur haar kans krijgt.

 8. Reactie van Maybe

  DIXIT DE KLAUW

  “Die stadshal blijft eigendom van de stad en moet eigenlijk meer als straatmeubilair dan als een gebouw worden beschouwd. Het voordeel is dat het altijd kan afgebroken worden mocht het toch slecht uitpakken of bij veranderend inzicht (eventueel bij een volgende reconstructie van het plein). Mocht het een gebouw zijn (en zeker mocht het eigendom zijn van een private partner) zou dat veel moeilijker zijn, dan zit je er quasi voor altijd aan vast.”

  TE LEZEN OP
  http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1434535

  • Reactie van Maybe

   Remember die reuze ‘hanging basket’.
   Is ook afgebroken nadien.

 9. Reactie van Frans

  Dit straatmeubilair ziet er stevig genoeg uit om de trampalen te vervangen. 120 ton (het gewicht van een blauwe vinvis) staal zou zelfs de bovenleidingen van een volledige tramstelplaats kunnen torsen.

 10. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Ik kan me niet herinneren dat dit gedrocht een zuiverse paarse opdracht was. De beslissingen erover werden zeker niet eenparig door blauw goed bevonden! De democratie is een zeer moeilijk spel…

 11. Reactie van 3S

  Er wordt hier echt met irrationele argumenten gegoocheld…

  Ik kan me niet herinneren dat het belfort en de lakenhalle in de middeleeuwen door een democratische meerderheid van de Gentenaars werd goedgekeurd…
  Er werden voor deze gebouwen indertijd “authentieke stadszichten” gesloopt.

  Nu doet men een poging om een fout van een halve eeuw geleden te herstellen (toen werd een huizenblok afgebroken om er een ordinaire parking van te maken) met een originele en nuttige invulling en een historische knipoog.
  En het is weer niet goed…

  Ik meen dat de tegenstanders van vandaag, als ze honderd jaar later zouden geboren worden, juist de hevigste verdedigers van de tegen dan “historische stadshal” zouden zijn :-)

  • Reactie van Frans

   Had de afbraak van dat huizenblok destijds geen andere motieven?

   • Reactie van 3S

    OK, mijn betoog was wat kort door de bocht, maar het uiteindelijke resultaat was wel dat op de plaats van dat oude huizenblok een parking kwam.

 12. Reactie van Maybe

  Is dit de laatste keer dat we vanuit deze hoek het Belfort zagen?

  Foto 31 juli 2011

  http://gentblogt4.webs.com/IMG_0776.JPG

  • Reactie van Krist de Munter

   Neen, de bovenkant zal schuin afgesneden zijn. Maar je zal ongeveer hetzelfde zien.

 13. Reactie van Erwin Libbrecht

  Plaats het bij het RTT gebouw. Lelijk, aartslelijk en dat voor het belfort.
  Afbreken is de enige goede oplossing…

  • Reactie van rony coeckaerts

   het belfort afbreken? dat ga je toch niet doen!
   die zijvleugel van het stadhuis, je moet maar eens gaan kijken welke pareltjes daar verborgen zitten, tot daar toe, maar het belfort!
   al die postkaarten, souveniers,..de vuilbak in.
   alle gekheid op een stokje: als je iets afweet van de ontstaangeschiedenis van het rtt.gebouw en nog zo een paar wangedrochten, dan kan je alleen op puur emotionele gronden die stadshal verwerpen. die andere zijn wel decenia geleden gebouwd en, eerlijk toegegeven, niet in de bloeiperiode in de belgische architectuur.
   daar is niets mis mee, maar ik ben er zeker van dat over een paar jaar een steungroep op straat komt: red de stadshal! laat staan dat ze er dan een zieke boom willen omhakken.
   je zou bijna denken dat sommingen er terug een een soort bokrijk willen bouwen of, waarom niet, een parking.
   ik mis bij veel tegenstanders een valabel alternatief.
   het kan natuurlijk dat men een rustpunt met groen en de mogelijkheid tot kleinschalige evenementen niet ziet zitten en liever een tochtgat heeft, mooi betegeld, met hier en daar een palmboom, waar iedereen zo vlug mogelijk over loopt om dan vanuit de donkersteeg toch die mooie achterkant van het belfort te kunnen bewonderen. gaan ze tien meter opzij dan zien ze die ook.
   een stadsbos was ook een optie. het woord alleen al is een vloek. op die ondergrond? en dan gaan ze door de bomen wel het belfort zien?
   we zullen wel zien. binnen een paar jaar zitten de grootste tegenstanders met hun leeftijdsgenoten op een bankje de nieuwe architectuur af te breken.:-)
   onder die hal.

   • Reactie van Krist de Munter

    Ik kan het niet beter omschrijven. Het wordt een prachtig gebouw, van deze tijd maar geen Bokrijk in Gent; wat groen erbij. Ik hoo mijn hart vast als “de Gentenaars” (wie?) mogen beslissen. Gent zoals in de Gentse Feesten dit jaar, alles onder zeil, het ene plastic terras na het andere. Afgewisseld met pseudo-middeleeuwse gebouwen, Brugge aan de samenvloeing van Leie en Schelde. Neen, merci.

 14. Reactie van a colp

  Cara pils drinkers . allen daarheen

 15. Reactie van Ivan

  De stadshal heb ik lange tijd het voordeel van de twijfel gegund. Ik wou geen deel uitmaken van de huilende wolven die zich verzetten tegen elke vorm van hedendaagse architectuur in een oude stad. Gent dankt zijn charmes onder meer aan de opeenvolging van verschillende stijlen uit verschillende eeuwen, die allemaal hun plaats hebben gevonden in het historische kader. Maar nu het project bijna af is, is het toch wel schrikken. Een elegant gebouw kun je ‘t bezwaarlijk noemen. Al eens de lompe betonnen pijlers bekeken? Het geheel is opdringerig en brutaal. En de spuuglelijke liftkoker staat veel te dicht bij de kosterswoning van de Sint-Niklaaskerk. Het is niet omdat de hal het werk is van een befaamd architectenduo, dat het automatisch ook waardevolle architectuur zou zijn. Een gemiste kans van 40 meter lang en 20 meter hoog. Pijnlijk…