Niks of niks

vrijdag 3 februari 2012 9u11 | patricia (tekst), Danny Willems (beeld) | 1 reactie
Trefwoorden: , .

vooruit Jan Decorte, je bent er voor of je bent er tegen, zo lijkt het wel. En soms weet je het ook niet goed meer. Of ben ik nu de enige? Niks of niks krijgt overal goede kritieken en toch zijn er nog tickets. Een beetje vreemd voor een voorstelling die ook in het abonnement zit. Maar het programmablaadje beloofde de supercast van Wintervögelchen waar josie toch niet meteen slechte dingen over schreef?

De vijf acteurs kijken van op scène hoe de zaal vol stroomt en ik besloot ook maar een afwachtende houding aan te nemen. Ze zitten met vier op een rijtje, als verteller krijgt Jan Decorte een plaatsje aan de zijkant. Hij kwijt zich gretig aan zijn taak, zijn gebaren zijn groot en je voelt zo de sfeer van Shakespeare. Decorte bewerkte namelijk Much ado about nothing, maar dan wel op zijn eigen manier. Met een kwinkslag en ronduit brutaal bij momenten. Het verhaal leent er zich ook perfect toe: we ontmoeten twee mannen en twee vrouwen. De ene zijn dolverliefd op elkaar, de andere zijn dat ook maar willen het niet toegeven en bekvechten voortdurend. Er komt een klein drama aan te pas om hen op andere gedachten te brengen. Een simpel verhaal dat Decorte als geen ander uit de doeken doet.

Niks of niks

De tekst klinkt poëtisch, hier en daar herken je een flard. Bij momenten lijkt het wat gekunsteld, waarom die kunstmatige oude taal? Anderzijds past dat dan weer perfect bij de sfeer die neergezet wordt met een gemaskerd bal, zoals we dat uit de kostuumdrama’s kennen. De acteurs hebben allen een gelijkaardige blauwe outfit aan en het werkt perfect. Als ze draaiend als derwisjen de voorstelling openen of met een serieus gezicht de ingestudeerde dansen brengen. Maar door kleine details zie je dat ze er eigenlijk de draak mee steken. Zit daar geen onvervalste disco-beweging tussen? En is hij wel zo enthousiast om te dansen?

De gebaren zijn vaak theatraal. Alles wordt uitvergroot. Ze wijzen niet naar elkaar maar maken er een extra zwaai bij. Ze onderlijnen als het ware de tekst. En doen je al eens glimlachen. Het stoort dan ook absoluut niet, het doet hoogstens wat vreemd aan in het begin. Ik begreep alleen niet goed waarom hier en daar luid gelachen werd. Zo grappig vond ik het nu ook niet, wel leutig. Ongecompliceerd.

Ik verdenk de acteurs van af en toe binnenpretjes te hebben. En wie kan hen ongelijk geven?

Niks of niks van Jan Decorte, gezien op 2 februari in Vooruit. Ook nog op 3 en 4 februari. Tickets 18/16 (Vooruitprijs) of 12 euro (reductie)

© 2012 GENTBLOGT VZW

Eén reactie op Niks of niks

  1. Reactie van Valérie

    Ik vond dat de titel van het stuk perfect de lading ervan dekte: niks of niks, much ado about nothing.