Twijfel over afkomst tropisch hout stadshal

vrijdag 3 februari 2012 8u47 | teun | 19 reacties
Trefwoorden: , , , .

Het Gents Milieufront en Greenpeace vinden het onverantwoord dat het stadsbestuur Afrormosia-hout gebruikt om de stadshal te bedekken. Zij vermoeden dat het om een bedreigde houtsoort gaat. Stad Gent repliceert dat het toestemming kreeg van de Vlaamse overheid en dat het hout een zogeheten Cites-certificaat heeft.

Lees meer bij De Gentenaar.

© 2012 GENTBLOGT VZW

19 reacties »

 1. Reactie van Kurt

  Geen opmerkingen van Groen? Al bezig met de verkiezingen?

  • Reactie van Michel Vuijlsteke

   Ze kunnen het misschien op de liberalen steken? :)

   Voor de rest zie ik gelijk dat de twee certificaten die vermeld worden niet onbesproken zijn. Knippenplak van op Wikipedia over de drie afkortingen (FSC, PEFC, CITES) leert mij dat het altijd wel voor iemand verkeerd zal zijn.

   The Forest Stewardship Council (FSC) is an international for-profit, multi-stakeholder organisation established in 1993 to promote responsible management of the world’s forests.

   […]

   FSC-Watch offers extensive and detail criticisms of FSC that can be reviewed on their website.

   A number of well-known NGOs have canceled their support for FSC in recent times, most importantly Friends of the Earth UK or Robin Wood, as well as the Swedish Society for Nature Conservation and smaller groups such as ADEGA.

   The FSC has been harshly criticized by its founding member Rainforest Foundation for being the “Enron of Forestry”.

   En over de andere, PEFC:

   The Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC) is an independent[citation needed], non-profit, non-governmental organization which promotes sustainably managed forests through independent third party certification.

   Several environmental non-governmental organisations have criticised the PEFC such as The Wilderness Society, Greenpeace, FERN.

   Over het label dat Gent wel gebruikt:

   CITES (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, also known as the Washington Convention) is a multilateral treaty, drafted as a result of a resolution adopted in 1963 at a meeting of members of the International Union for Conservation of Nature (IUCN).
   […]
   General limitations about the structure and philosophy of CITES include: by design and intent it focuses on trade at the species level and does not address habitat loss, ecosystem approaches to conservation, or poverty; it seeks to prevent unsustainable use rather than promote sustainable use (which generally conflicts with the Convention on Biological Diversity), although this has been changing (see Nile Crocodile,African elephant, South African white rhino case studies in Hutton and Dickinson 2000). It does not explicitly address market demand. Funding does not provide for increased on-the-ground enforcement (it must apply for bilateral aid for most projects of this nature).

  • Reactie van Filip Watteeuw

   Groen heeft wel degelijk snel en duidelijk gereageerd.Het is onverantwoord dat een bedreigde houtsoort wordt gebruikt op het dak van de stadshal. Aan een journalist van Belga heb ik onmiddellijk gesteld dat dit niet kan en dat wij tekst en uitleg willen van de bevoegde schepen. Zie DG online: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLKVA_20120202_003
   Ik vind het niet kunnen dat er wordt afgeweken van het bestek dat door de gemeenteraad werd goedgekeurd. En ik weet ook dat het FSC-label niet 100% waterdicht is maar geen FSC-label is dat nog minder. Hier is het laatste woord zeker nog niet over gezegd.

 2. Reactie van Frans

  Een onwaarschijnlijk late reactie die bovendien enkel steunt op een “vermoeden”. Het hout ligt er al sinds een paar weken en met de vorst (onbekend in tropisch Afrika) zal dat nog even duren. Wat is het alternatief? Populierenhout? Stro? Leistenen?

 3. Reactie van S

  Inderdaad onwaarschijnlijk laat die reactie.
  Dat afrormosia gebruikt zou worden werd al aangekondigd begin november dacht ik.
  Dat die labels (ook het FSC-label) absoluut geen garantie zijn leek mij toen al duidelijk.

  Vraag is natuurlijk: wat dan?…

  • Reactie van jos tavernier

   heel eenvoudig: dat monsterproject had er nooit mogen komen, afbreken die handel.

 4. Reactie van jos tavernier

  Inderdaad late reactie, de plannen betaan al veel langer, heeft er toen niemand gezien dat een en ander niet in orde was? En nu maar met de zwarte piet schuiven.

 5. Reactie van BV

  Ik kan me moeilijk voorstellen dat padoek-hout ‘onvindbaar’ is. Zou het niet eerder een kwestie van aankoopprijs zijn?

 6. Reactie van koen

  Aankoopprijs, esthetiek, kwaliteit…er zijn verschillende redenen waarom deze of andere houtsoort gekozen wordt.
  Architect, bouwheer en aannemer beslissen hier samen over.
  Maar er zijn wel degelijk eco- en sociaal vriendelijke alternatieven.
  Feit is, het resultaat zal schoon zijn.

 7. Reactie van Maybe
 8. Reactie van rony coekaerts

  @maybe, de klimaatomstandigheden zijn anders: hout moet kunnen blijven “leven” en een synthesische bescherming zou onze groene vrienden helemaal uit de bol laten gaan.
  dat men voor een “vreemde” houtsoort kiest is eigentlijk logisch. de enige boom die hout kan leveren om gedurende vele jaren weerbestendig te zijn is franse eik.(ref. de “dakpannen” in de elsas). die zijn niet meer voldoende beschikbaar.
  ik ken nog wat mogelijkheden maar we moeten realistisch blijven. een gentse stadshal met chinese bambou op het dak??
  ik heb ook een klein probleem met heel die discussie over labels. we weten allemaal dat het een lovenswaardig maar onduidelijk traject betreft. er staat nooit een waarnemer naast elke boom die gekapt is.
  versta me niet verkeerd: ik behoor tot die pipo’s die zich inzetten voor boompjes en diertjes, maar als je eens terplaatse gaat kijken overvalt je wel een soort relativiteit.

 9. Reactie van koen

  Naast Franse Eik is er ook nog thermisch behandeld dennenhout (Thermowood) en chemisch behandeld dennenhout (Accoya) beschikbaar.

  • Reactie van jos tavernier

   en niet vergeten: de Gentse Waaiboom, ook zonder label verkrijgbaar in de betere discount.

   • Reactie van koen

    Hout van de waaiboom zal het wel een goeie 10 jaar uithouden, Accoya waarschijnlijk wel 100 jaar.
    Verschil tussen de betere discount en de gewone vakman.