De Lijn wijzigt aanbod in Gent

maandag 19 maart 2012 12u32 | Michel Vuijlsteke | 23 reacties
Trefwoorden: .

De voorgestelde maatregelen die De Lijn in Oost-Vlaanderen wil nemen om te besparen, zijn finaal. De wijzigingen passen in het actieplan om de begroting in evenwicht af te sluiten. Na overleg met de betrokken gemeentebesturen en de openbaar-vervoercommissie van 6 en 8 maart 2012 zijn de maatregelen definitief. De Lijn zal deze nu verder intern uitwerken. Het belbusaanbod wijzigt vanaf 1 april. Pas op 17 mei gaan de aanpassingen in het regulier aanbod in voege. Vanaf vandaag kunnen reizigers zich registeren op www.delijn.be/blijfopdehoogte en De Lijn verwittigt hen van zodra alle info in detail beschikbaar is voor hun lijn(en). Belbusgebruikers krijgen deze week een brief die de wijzigingen in detail toelicht. Vanaf 16 april staat alle info voor Oost-Vlaanderen ter beschikking op www.delijn.be/aanpassingen.

Om de begroting van 2012 in evenwicht af te kunnen sluiten, heeft De Lijn een evenwichtig actieplan opgesteld. Het plan zet in op drie sporen: een beperking van de uitgaven, meer ontvangsten en een afstemming van het aanbod op de vraag. Wat dat laatste betreft, heeft De Lijn Oost-Vlaanderen een aantal besparingsmaatregelen uitgewerkt.

In de meeste gevallen gaat het over het verlagen van de frequentie of afschaffen van laagbezette ritten in het weekend of tijdens de daluren. De school- en werkritten blijven zo veel mogelijk buiten schot. Echte grote aanpassingen zijn het verdwijnen van het avond- en nachtnet in Gent en de snellijnen 9s en 41s. De minder frequente lijnen 28 en 88 worden geschrapt.

Het nachtnet in Gent dat nu vanaf 01u15 rijdt op vrijdag- en zaterdagnacht zal verdwijnen vanaf 17 mei. De bezettingscijfers van deze nachtritten waren te laag om dergelijk duur net in stand te houden. Gemiddeld reisden 5 mensen mee per rit.

Ook het huidige avondnet in Gent heeft een te lage bezetting. In de week komt het avondnet te vervallen, in het weekend blijft een beperkt aanbod behouden op die lijnen waar het grootste aantal reizigers gebruik van maken.

 • A2 Gent Sint-Pieters – Zuid – Melle Leeuw
 • A3 Mariakerke Post – Zuid – Sint-Jacobs – Dampoort
 • A7 Flanders Expo – Gent Sint-Pieters – Zuid – Dampoort – Sint-Amandsberg DC

De ritten vertrekken telkens om 23.30 en 0.30 uur aan Gent Zuid.

De stad Gent en De Lijn gaan samen het potentieel voor een avondbediening in kaart brengen en op zoek gaan naar een mogelijk alternatief naar de toekomst toe.

Bron: persbericht

© 2012 GENTBLOGT VZW

23 reacties »

 1. Reactie van automobilist

  Sinds wanneer is wijzigen een synoniem van afschaffen? Straks ga ik dat eens proberen met mijn oudste zoon: vanaf volgende week wijzig ik uw zakgeld.
  Benieuwd hoeveel extra zatte chauffeurs dit ‘s avonds op de weg zal betekenen en hoeveel extra-verkeersdoden dit zal opleveren. Maar dat zit natuurlijk niet in de rekening van de lijn. Dank u wel VLD!

 2. Reactie van Joris

  en ondertussen krijgt elke werknemer van de lijn wel een “hitte uur” als het boven 30 graden is buiten: ook de kantoormedewerkers met airco!
  Maar daarin beknibbelen: ho maar…

 3. Reactie van yves

  “Na overleg met de betrokken gemeentebesturen”. Dat woordje “overleg” wordt toch echt voor àlles misbruikt.
  Ook de slotzin is de moeite: “De stad Gent en De Lijn gaan samen het potentieel voor een avondbediening in kaart brengen…”. Wil men hiermee zeggen dat men dit nooit gedaan heeft?

 4. Reactie van Elke Decruynaere

  Geen bussen en trams meer na 23u in de week. Om zo de theaterbezoeker terug de auto in te jagen? Niet alleen een slechte zaak voor ons leefmilieu, de verkeersveiligheid en de parkeerdruk. Ook geen goed nieuws voor de Gentse horeca.
  Wie straks nog met de bus komt heeft amper tijd om nadien nog iets te drinken. Of om eens lekker te gaan eten. De laatste bus vertrekt voordat het dessert is opgediend. Of voor het bisnummer is ingezet. Tot zover het bruisende stadsleven.

 5. Reactie van Jo S.

  Al de inspanningen om van Gent een bruisende stad te maken, verdwijnen plots in het niets.

 6. Reactie van A. Brysse

  De stad hoeft ‘s nachts niet te bruisen. De nacht is er om te rusten, om te bekomen van het waanzinnige lawaai van de dag. Dit is bovendien een gelegenheid voor de kleine wijktheaters om weer boven water te komen en een lokaal publiek op wandelafstand te bedienen. Dat zal het wijkgevoel versterken. Dan hoeft ook niet een gehele stad overspoeld en dooreengeschud te worden van het gedender en lawaai van het misplaatst duur openbaar vervoer (al afgevraagd wat de kost en de milieuvoetafdruk van 1 km tramspoor bedraagt?).

  • Reactie van laurensv

   @Brysse, tenzij u mij verbazende nieuwe inzichten kunt cadeau doen, zou ik durven stellen dat trams de kleinste milieuvoetafdruk hebben van alles wat in Gent rondrijdt (trapkracht buiten beschouwing gelaten).

  • Reactie van 3S

   Door avond- en nachtbussen af te schaffen is er geen enkele km tramspoor minder, dus dat argument doet niet terzake.

   Spoorvoertuigen (trams) hebben minder rolweerstand op de rails dan voertuigen op banden, wat dus minder energieverbruik betekent.
   Daarenboven is ook de elektrische aandrijving van de trams efficiënter en veel properder dan de ontploffingsmotoren van auto en bus.

   Qua duurzaamheid/milieuvoetafdruk doet een volle tram het dus heel goed, maar natuurlijk niet zo goed als voetgangers en fietsers.

   Maar die opmerkingen gelden natuurlijk alleen als er genoeg passagiers op zitten om zo’n groot en log voertuig te verantwoorden.

   De meest duurzame ingreep zou zijn om voldoende fietsenstallingen te voorzien aan de uitgaansgelegenheden…

   • Reactie van Hilde

    “De meest duurzame ingreep zou zijn om voldoende fietsenstallingen te voorzien aan de uitgaansgelegenheden…”
    Daar pleit ik ook voor!
    Ligt het aan mij, of zijn er op de Kouter minder fietsenstallingen dan vroeger? Als er een concert in de Handelsbeurs is, of een voorstelling in de Opera, is daar echt onvoldoende plaats (maar onder de grond wel een grote parkeergarage….). Hetzelfde geldt voor de Vrijdagmarkt, de Decascoop, de Korenmarkt, Sint-Baafsplein, ….

    • Reactie van 3S

     Op de Kouter is het aantal fietsenstallingen kant Opera en Handelsbeurs inderdaad verminderd sinds ongeveer een jaar.

     Daardoor moet je hopen dat er nog een plaatsje vrij is aan de omheining van de inrit van de ondergrondse parkeergaratage om je fiets diefstalveilig vast te maken.

     Bedoelt Stad Gent dit met een vip-service?

     http://www.gentfietst.be/nieuws/vip-service-voor-fietsende-cultuurgangers

     Overigens kan iedereen zelf een suggestie doen om extra fietsenstallingen te plaatsen:

     http://www.gentfietst.be/openbare-fietsenstalling

     • Reactie van Hilde

      Ik heb ooit een keer een voorstel voor fietsenstalling gedaan, maar ik heb daar nooit enige reactie op gekregen. Niet echt motiverend.

      Na een reactie vorig jaar in de Handelsbeurs (ze wilden geen rugzak met fietstoebehoren, zoals helm, regenbroek, e.d. in ontvangst nemen aan de vestiaire), hebben ze daar – na mijn suggestie – intussen wel voor lockers gezorgd!

 7. Reactie van tvb

  Het is weer zo en typische alles of niets maatregel..
  Waarom geen openbaar vervoer tot bijv. 2 u ‘s nachts..

  Nu goed, Gent komt er al bij al nog goed van af. Andere steden en gemeenten, zien op relatief grote schaal verbindingen met de deelgemeenten verdwijnen, ook overdag!

 8. Reactie van kat

  na 23 uur geen bus meer, dus als dat betekent dat op dat uur de bus op stal moet staan, de laatste rit voor jou misschien wel om 22 uur is (ik spreek van ondervinding, zie een paar jaar geleden).

 9. Reactie van Frans

  Ik lees “Om zo de theaterbezoeker terug de auto in te jagen?” Dat zullen er niet veel zijn want de gemiddelde bezetting van die nachtbussen is vijf personen. Zoveel kunnen er ook in een auto.

  • Reactie van Michel Vuijlsteke

   Met gemiddelden is er vanalles te bewijzen, natuurlijk. Als er vier bussen zijn waar niemand op zit en één bus met 25 man, kom je ook aan zo’n cijfer uit. :)

 10. Reactie van Liesbet

  Het nachtnet in het weekend was tot nu toe gratis. Sympathiek, maar misschien ook niet echt nodig. Waarom niet het nachtnet betalend maken ipv het gewoonweg af te schaffen?
  En 23u voor de laatste bus/tram is echt belachelijk vroeg. Als je naar de film gaat van 20u, kan je nadien zelfs niets meer drinken. De laatavondfilm is al helemaal uitgesloten. De ultieme doodsteek voor Sphinx en Studioskoop?

  • Reactie van BV

   Volledig mee eens. In plaats van er met de grove borstel door te gaan en tientallen lijnen af te schaffen, zou men beter eindelijk eens afstappen van die gratis-politiek. Mensen willen echt wel betalen voor openbaar vervoer in het weekend en ‘s avonds, ook de 65-plussers.

  • Reactie van Tom

   Jullie namen die bussen nooit denk ik? Al eens gekeken hoeveel mensen daar mee meerijden, laat staan dan nog wie! Mensen die warmte zoeken! Geen theather bezoekers! Die heb ik al die jaren niet gezien en nu maar kakken????

 11. Reactie van Tom

  Ik heb ervaring genoeg mee! Lege bussen zie je! Betalen? Nee nee, wist het niet?
  Stop met lullen, welke baas gooit geld in de goot?
  Ook het personeel voelt de druk van die lange nachten! Vraag maar ns rond hoe leuk het nog werken is zo!

 12. Reactie van Tom

  Ik heb ervaring genoeg mee! Lege bussen zie je! Betalen? Nee nee, wist het niet?
  Stop met lullen, welke baas gooit geld in de goot?

 13. Reactie van yves

  Laat me een politiek incorrect stelling poneren: kan men openbaar vervoer nu es eindelijk organiseren op een (relatief) economische wijze? Men neme het bevolkingsaantal dat de Lijn bedient. Men neme het budget van de Lijn, en verdeelt dat cfr het reële (niet het fiscale)inwonersaantal over de steden en gemeentes. Antwerpen zal dus de helft meer aandacht krijgen dan Gent, Gent de helft meer dan Brugge, etcetera. Gereden kilometers per stad/gemeente kan (misschien)zal een dominante parameter zijn. Het budget wordt op deze manier verdeeld om de files te bestrijden. Dat zal de steden leefbaarder maken. Onze ruimtelijke ordening is nu eenmaal naar de vaantjes. Een openbaar vervoer dat alleman bedient volgens de huidige principes is onbetaalbaar. Maar Gent heeft nachtvervoer nodig dat minstens aansluit op de laatste trein (die trouwens 1 uur te vroeg stopt met rijden). Stedelijke verdichting organiseren (waw, wat een mooi principe dat de Vlaamse Regering enkel met woorden ondersteunt!)op een sociaal en economisch aanvaardbare manier is maar mogelijk als trams en bussen vrij baan krijgen ipv mee in de file te staan. Kort samengevat: de Lijn moet méér kansen krijgen in de steden. Dat kan enkel door een degelijk park- en ridebeleid. Met het huidige (vooral Vlaamse) willen-maar-niet-kunnen-korreltjesbeleid zal het nog decennia duren voor de Lijn in Gent kwaliteit kan leveren. Uiteraard zullen ook de vakbonden mee moeten creatief zijn, want een stad leeft niet volgens shiften van 4 uur. In de zorgsector en cultuur is men allang creatief. Waarom niet bij de Lijn (en NMBS)?

 14. Reactie van Arthur De Decker