Edmond Cocquyt junior kiest voor Open Vld Gent

vrijdag 23 maart 2012 14u17 | Michel Vuijlsteke | 23 reacties
Trefwoorden: , , .

Edmond Cocquyt junior, nachtburgemeester van Gent en bedenker van het Caféplan, komt bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 op voor Open Vld. Daarmee haalt Open Vld Gent een echte ‘Gentse smoel’ in huis die mee de schouders wil zetten onder de verdere uitbouw van Gent.

Edmond Cocquyt jr., zoon van gewezen gemeenteraadslid en Veldstraatdeken Edmond Cocquyt, staat in Gent bekend als nachtburgemeester en heeft de voorbije jaren tal van initiatieven opgezet die Gent op de kaart hebben gezet als alternatieve, tegendraadse en kritische stad. Zo stond hij in 2008 aan de wieg van de politiek satirische ‘Nieuwe Gentse Alliantie’ (N-GA) en organiseerde hij mee de viering van het wereldrecord regeringsvormen aan Sint Jacobs. Hij is eveneens een medeoprichter van URGENT.

Edmond Cocquyt jr. is ook betrokken bij de toeristische jongerenorganisatie Use-It en ontwikkelde het Caféplan dat na Gent ook in Antwerpen, Brussel, Mechelen, Oostende, Leuven, Kortrijk, St-Niklaas, Aalst en Hasselt navolging kreeg. Hij vindt het nu tijd om zijn maatschappelijk engagement om te zetten in een politiek engagement.

“Gent is de voorbije jaren op een positieve manier geëvolueerd en is uitgegroeid tot een vooruitstrevende en creatieve stad met een hoek af”, aldus Edmond Cocquyt jr. “Ik zou graag hebben dat Gent op deze weg verder kan groeien en wil er mee over waken dat Gent zijn eigenheid en tegendraadse, contraire karakter niet verliest.” Want voor ons liberalen is het duidelijk: “Gent is een stad van willen en kunnen, niet van moeten of niet mogen”, vinden Mathias De Clercq en Edmond Cocquyt jr.

Mathias De Clercq, Eerste schepen en lijsttrekker voor Open Vld Gent bij de komende gemeenteraadsverkiezingen is bijzonder tevreden met de keuze van Edmond Cocquyt jr. voor Open Vld: “Het bewijst dat Open Vld Gent een brede liberale volkspartij is die een zeer divers publiek aanspreekt. Edmond zal vanuit zijn eigen ervaringen als bevlogen Gentenaar en bewoner van de Brugse Poort een boeiende bijdrage kunnen leveren aan de Gentse politiek.”

© 2012 GENTBLOGT VZW

23 reacties »

 1. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Ook een échte idealist! Ik heb hem ook mogen bewonderen ten tijde van de redding van onze Oude Vismijn.

 2. Reactie van philippe

  ik denk dat die meer in zijn mars heeft dan mathias….

  • Reactie van Bruno Floré

   Hàd die dan iets in zijn mars, buiten kleinzoon zijn van Willy? Tiens.. En aan zijn kamerbrede lach te zien, toen Elio Di Rupo Gent bezocht, leek hij dat wel te beseffen; ‘çà, c’est mon moment de gloire’. (ook al was hij dan maar invaller van Termont)

 3. Reactie van ciesvandekwis

  Edmond verwoordt wat veel al dan niet meer zo jonge Gentenaars denken: VLD is de enige tegenwind die constructief kan bijdragen aan het beleid.
  Aan de linkerzijde struikelen ze momenteel over elkaars voeten, het is er vechten tussen Groen en SPA voor de verkiesbare postjes.

 4. Reactie van Bruno Floré

  Toch wel eventjes willen reageren op de ‘stunt’ van jullie Edmond. Want volgens mij kent hij niet het verschil tussen ‘tegendraads’ zijn (= positief) en ronduit provoceren, zoals nu dus met zijn Franstalige plan van Gent.
  De ‘redenen’ die hij dan nog geeft in de pers zijn ronduit belachelijk (ridicule) en ademen een nostalgie uit naar la Belgieque du papa 1958.
  Als het je dan tòch niet enkel om de francofonie (in zijn geval: francofolie) te doen is: doe hetzelfde in het Engels, de taal van de toekomt, niet van de passé composé.

  Mvg,

  BF – Wetteren

  • Reactie van philippe

   mensen van ‘den buiten’ moeten hun bemoeien met stadszaken ;-)

  • Reactie van unam

   “et alors” ? Staat het ergens geschreven dat heimwee hebben naar het “Belgique à papa” verboden is misschien ? Ongetwijfeld dat de Vlaams nationalisten dromen van een land waar dit verboden is maar tot nu toe is dit niet geval (en hopelijk blijft dit zo).

 5. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Er bestaan geen engelstalige plannen van Gent waarvan men zich zou kunnen inspireren. En Bruno, nooit een beetje zin voor humor gehad?

 6. Reactie van 3S

  Waarom zie ik Edmond jr. niet tussen zijn vroegere kompanen die nu actie voeren tegen de besparingen bij De Lijn?

  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLJDI_20120406_001

 7. Reactie van yves

  Hilarisch hoeveel reacties er op de site van de Gentenaar te lezen zijn. Humor is een moeilijk vak.

  • Reactie van Michel Vuijlsteke

   Ik vond deze het grappigste:

   Op 18 april 2012 omstreeks 12:03, zei Freddie Heremans:

   Ik hoor regelmatig Frans praten in Gent, hetzij in een Brasserie, aan de Opera, op een terrasje aan de Kathedraal, zelfs oude vrouwkes op de Vrijdagse markt. Telkens besluipt me de goesting deze mensen de mantel uit te vegen. Soms zeg ik ‘madame, hier spreekt men Nederlands’. Dan krijg ik een loense arrogante bijtende blik te zien en hoor ik zeggen ‘monsieur, nous parlons le français à Gand toute notre vie’. Dan denk ik maar : ‘ach, nog éven en ook die laatste onwilligen zijn verdwenen’. Gents anarchiseme, meneer Stockman ? Ik ben een inwijkeling en hou van Gent omdat de stad mooi en levend is, maar als ik plat Gents hoor praten, ook dàn krullen mijn tenen. Ongetwijfeld het lelijkste en belachelijkste dialect dat er bestaat. Brrrr.

   Humor! :)

   • Reactie van Veerle

    Zoveel onverdraagzaamheid en kleinzieligheid in dat ene paragraaf.
    Arm Vlaanderen.
    Arm klein Vlaanderen.

 8. Reactie van Jan

  Je suis très ravis et content de l’initiative de Monsieur Cocquyt! Domage qu’il a oublié de mentionner son nouveau nom à la Molière; oublions donc Edmond Cocquyt jr, et parlons dès aujourd’hui du jeune Mon Cocu, Mon Petit Cocu!
  Bonjour Mon Petit Cocu!!! Ca va mon Petit Cocu? Je t’aime bien, mais j’aime mieux ta femme, Mon cher Petit Cocu.
  Votons tous Mon Petit Cocu! Je sais que c’est du françois gantois avec des cheveux dessus, mais je m’ en fous, et maintenant je vais chez le baquère pour acheter des patéques
  :-)

  • Reactie van Michel Vuijlsteke

   J’ai toujours parlé français avec mes parents, et je connais plein de francophones gantois et autres.

   “J’étais sur le train” (au lieu de “dans”), “s’il te plaît” (au lieu de voici ou qqch dans le genre), oui. Mais “baquère”?

   Je ne peux même pas m’imaginer que quelqu’un puisse dire “baquère”.

   En voor de rest: er is niets verkeerd met twee talen door elkaar spreken.

   Code-switching is evenzeer “echte” taal als bijvoorbeeld SMS-taal of chattaal, en het moet even weinig belachelijk gevonden worden. Het gebeurt vaak onbewust, en het is enorm contextgevoelig.

   Je gaat zien dat mensen die in één context iets zeggen als “Zeg, viens voir à la télé, die gast is weer bezig — je ne comprends pas pourquoi on le trouve tellement sympa, iedereen ziét toch dat ‘t nen totentrekker is” in een andere context perfect Frans spreken, in nog een andere context perfect Nederlands, en in een derde context een andere mengeling van Frans en Nederlands (en/of Engels) doen.

   • Reactie van Jimmy

    Meer als dertig jaar geleden kwamen mijn ouders in Vlaanderen wonen… en ik heb het gevoelsmatig nog steeds moeilijk met bepaalde zegswijzen. “Ik zit op de trein” (of op de bus) is er zo één van. Ik heb dan steeds zin om te zeggen: “als je aan een tunnel komt: op tijd bukken hé”.
    Of de manier van getallen zeggen: van achter naar voor… heb ik het nog steeds moeilijk, en ik zal dan nogal vlug voor mezelf getallen in het Frans herhalen, waarbij ik inderdaad soms scheef bekeken wordt… Maar verder: geen kwaad woord van de Gantois, ik voel me hier helemaal thuis!

 9. Reactie van elce

  Wanneer een “Parti flamand pour les Francophones” in Gent?

 10. Reactie van rony coekaerts

  mijn moedertaal is duits, met de weinige belgische kennissen spraken we frans.(mijn vader sprak vlot zeven talen) later leerde ik nederlands: abn, waardoor ik in dat vlaamse dorp vreemd werd aangekeken: dikke nek.
  taal is gewoon een mogelijkheid om zich uit te drukken en met anderen gedachten uit te wisselen.
  taal kan evenwel niet los gezien worden van zijn culturele en sociale plaats in een gemeenschap.
  frans heeft in het hele nederlandstalig gebied nu eenmaal nog die geur van bazen en knechten en meiden, of nog erger: de taal van de bezetter. (zie de spreuk van het huis van oranje)
  overal in de wereld heb je die tegenstellingen.
  in shangai ben ik met mijn wenzhou.dialect een boerke terwijl ze zelf een gewesttaaltje praten.
  mij kan het niet deren zolang men niet de bedoeling heeft zich superieur te voelen .
  trouwens, ik vind gantois een zekere charme hebben.
  je zal er in parijs mee uitgelachen worden, die lachen toch met alle “kleine belgen” net zoals ze lachen met die pipo uit het zuiden.
  wat mij wel stoort is een vorm van neerbuigendheid of zelfs misprijzen voor het nederlands.
  engels is het nieuwe frans.
  loop in gent rond en kijk eens naar de namen en aankondigen. een buurtfeest begint saturday. hilarisch want geen kat gaat vanuit gb. naar een rommelmarkt…..
  zwarte kat is le chat noir, waarom? ‘t is verdomd gewoon een herberg.
  taal is een werktuig maar mag nooit een middel mogen zijn om zich meer dan een ander te voelen.

  • Reactie van The Tower

   Het was de taal van de bourgeoisie, draai of keer het zoals je wil. Het is (denk ik) een uitstervend ras, net zoals Frans als cultuurtaal zwaar heeft moeten inleveren, maar of je daar nu met een zekere nostalgie naar moet terugkijken? Ik vind ‘t zoals de meeste Cocquyt-stunts een beetje vaag en nét niet grappig genoeg…

 11. Reactie van Frans

  Zonder veel uitleg of verwijzing gooit een niet-Gentenaar hier iets over een “stunt van jullie E. C.”, en zonder dat Gentblogt bijstuurt met een link om uit te leggen waarover het gaat.

 12. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Toch vreemd dat sommigen ziekelijk bang zijn van een onbestaand gevaar.
  Wel merkte ik op dat vele reacties in “de Gentenaar” kwamen van dezelfde “scriptores”. Zouden die soms door bepaalde partijen gestimuleerd worden?