Breekbaar

zaterdag 7 april 2012 5u04 | Jos Tavernier | 16 reacties
Trefwoorden: .

fvdd

Heeft u ook een foto voor deze rubriek? Mailen mag naar fotoredactie@gentblogt.be of u kunt uw foto ook kwijt op onze flickr-groep.

» Meer foto's in het foto van de dag-archief.

© 2012 GENTBLOGT VZW

16 reacties »

 1. Reactie van Maybe

  Ik liep daar gisteren rond en door de luchtspiegeling op het glas zag ik niet dat het dak van hout is gemaakt.

  Was dit de bedoeling.

  Wellicht wel zal ‘men’ nu zeggen, dit was bestudeerd gewild (???)

 2. Reactie van kristof

  Het is mij nog altijd nie echt duidelijk waarom men nie voor gewoon transparant glas gekozen heeft ipv dit, nu valt er indd van het hout precies nog weinig te zien. Het was in ieder geval wel van in het begin zo dat er glas ging opkomen dus zeker bestudeerd :) Los daarvan vind ik het resultaat wel meevallen, ben echt benieuwd om de hal volledig afgewerkt te zien, zonder stellingen, afsluitingen en werfcontainers die er nu nog rondom staan. Het zal alles nog veel ruimer en luchtiger maken dan nu het geval is.

 3. Reactie van Maybe

  Mooi voorbeeld van zo’n middeleeuwse stadshal: http://gentblogt5.webs.com/Dives%20Les%20Halles%20(Large).JPG

  • Reactie van Jean

   Dergelijke houten hallen of overdekte markten zijn hier en daar nog terug te vinden in dorpen en kleine stadjes in Frankrijk. Prachtig, oud, authentiek en goed ingepland in een oud centrum. Niets te zien met de mastodont die nu neergepoot wordt op het Braunplein.

   De ruimte tussen Belfort en Sint-Niklaaskerk vraagt om open te blijven en is ook zo bedoeld door de Middeleeuwse ontwerpers. Later, door economische noodwendigheden, kwam daar toch bebouwing (huisjes, koterijen enz.) Deze zijn gelukkig afgebroken. Komt men nu af met zo’n gebouw dat ook nog op een paar plaatsen het zicht belemmert op onze Middeleeuwse bouwwerken.

   • Reactie van Lays

    “De ruimte tussen Belfort en Sint-Niklaaskerk vraagt om open te blijven en is ook zo bedoeld door de Middeleeuwse ontwerpers.” Gek dat er dan bij de archeologische opgravingen resten van middeleeuwse huizen gevonden zijn op die plaats. :-)

    • Reactie van Jean

     Dit heb ik ook zo neergeschreven. Eerst mijn volledige bijdrage lezen, vooraleer zo te reageren.

     Natuurlijk stonden daar huizen. In de Middeleeuwen, én in latere eeuwen, namen burgers elke morzel grond in gebruik. Huisjes,hutten,stallen,moestuintjes. Gewoon om te overleven. Historische en esthetische redenen konden toen niet op tegen de economische noodwendigheden.

     Vandaag daarentegen…. Bestaande bebouwing afbreken om het origineel historisch kader te reconstrueren, hoeft voor mij niet perse. Maar een historisch plein dat ongeveer in zijn originele, open staat, teruggebracht is, dan opnieuw volbouwen, is echt van den domme.

  • Reactie van Jean Marie DE WULF

   Zeer mooi daar in Noorwegen, maar daar staat het midden een 20ste eeuwse omgeving.
   Ik vraag me verder af of de temperatuur daar in de zomer te verdragen zal zijn. Zal de roofing (of was het geen roofing die zwarte laag?) daaronder niet smelten?

   • Reactie van Maybe

    Ook de ‘opwarming van de aarde effecten’ zal ‘men’ zeggen was bestudeerd.

 4. Reactie van bart

  ik ben er nog niet gepasseerd maar ik vond de volledig houten constructie op het eerste zicht wel veel mooier.
  op de 3D beelden zie je er toch ook geen glas op liggen?
  maar ik zal er straks eerst eens passeren voor ik een echt oordeel vel :)

  • Reactie van Michel Vuijlsteke

   Er ligt wel glas op op de tekeningen, maar het ziet er uit alsof het helemaal honderd procent doorschijnend is en niet reflecteert.

   Ik ben er ook nog niet uit: in mijn hoofd zag dat hout er ook mooier uit dan nu met al dat glas erop. Straks nog eens langsgaan, denk ik.

 5. Reactie van Ornie Gull

  Met dat glas wordt het wel wat gekunsteld. Een betonnen sokkel, een staalskelet, hout erover en nu nog eens glas. Maniëristisch.

 6. Reactie van Frans

  Voor wij nog twijfelde: Afrormosia is nu ook in Gent een “beschermde” tropische houtsoort.

 7. Reactie van Hugues

  Je zou zeggen dat er een dikke ijslaag op het dak ligt. Net een Magnumijsje die uit de diepvries komt.
  ‘t Is niet langer een “Schaapstal”, het is nu een “Chocolat Glacée” geworden.