Sabam kost Gentse bibliotheek niet alleen geld, maar ook veel tijd

vrijdag 13 april 2012 13u41 | Michel Vuijlsteke | 5 reacties
Trefwoorden: , .

Uit het antwoord op een schriftelijke vraag van Groen-gemeenteraadslid Bram Vandekerckhove blijkt dat de Gentse openbare bibliotheek jaarlijks ongeveer 1750 euro aan de auteursrechtenvereniging SABAM betaalt. Bovendien hanteert Sabam allesbehalve transparante criteria.

Recent was nogal wat te doen over het feit dat bibliotheken auteursrechtenvereninging Sabam moeten betalen voor het organiseren van een voorleesactiviteit. Groen-gemeenteraadslid Bram Vandekerckhove peilde via een schriftelijke vraag naar de Gentse situatie.

Uit het antwoord op die schriftelijke vraag blijkt dat SABAM allesbehalve transparante criteria hanteert voor de stedelijke bibliotheken. Voor verschillende activiteiten werden discussies met Sabam gevoerd, waarna tarieven werden gecorrigeerd. Zo was er een discussie over de Paarse Zetel-lezingen met als conclusie dat interviews met de auteur zelf rechtenvrij zijn.

Een andere discussie was er n.a.v. Gedichtendag 2011. Op vraag van Sabam gaf David Troch, die voorlas aan toevallige bibliotheekbezoekers, een lijst van alle voorgelezen gedichten. Sabam stuurde een rekening van 222 euro + BTW, zonder details. Omdat het over een groot bedrag ging, werd uitleg gevraagd. Sabam had een prijs aangerekend per gedicht. Bij de aangerekende gedichten was echter ook werk van Nederlanders. Bij navraag beweerde Sabam dit aan Nederland te zullen doorstorten. Bovendien werd een tarief per gedicht aangerekend, ook als er meerdere gedichten van één auteur voorgelezen waren. Op dat punt kreeg de bibliotheek dan wel gelijk en heeft Sabam het bedrag verminderd tot 180 euro. Groen-gemeenteraadslid Bram Vandekerckhove: “Het is triestig dat Gent al die facturen moet nalezen en bevechten. Dit bewijst nogmaals dat Sabam echt transparanter moet gaan werken.”

En dan is er natuurlijk ook nog het financiële aspect. In totaal betaalde de Gentse stedelijke bibliotheek in 2011 ongeveer 1750 euro aan de auteursrechtenvereniging voor optredens, muziek op de muziekafdeling en voorleesmomenten. Bram Vandekerckhove: “Het is belachelijk dat bibliotheken die uiterst laagdrempelige instellingen moeten zijn, Sabam moeten betalen. Voorlezen doet nét lezen. Zeker voor moeilijk te bereiken groepen is het veelal de weg om ze met boeken in contact te laten komen. Later gaan die mensen dan zelf boeken kopen. De bibliotheken moeten net als scholen worden vrijgesteld van Sabam.”

Bron: persbericht Groen

© 2012 GENTBLOGT VZW

5 reacties »

 1. Reactie van Maybe

  ‘k Geloof het nogal!

 2. Reactie van Michel Vuijlsteke

  Gentblogt betaalt ook proper elk jaar zijn geld aan SABAM. :)

 3. Reactie van Jimmy

  Wie neemt die mensen van Sabam nog aux serieux?

 4. Reactie van elce

  Sabam is een vorm van maffia.

 5. Reactie van Roland

  Sabam: geldgierige asociale instelling.