Lezing: Sagalassos, Stad der Dromen

zondag 15 april 2012 15u20 | Gudrun | reageer
Trefwoorden: , , .

Nederlands Klassiek VerbondNaast de permanente collectie in het Gallo-Romeinse museum in Tongeren loopt er van 29 oktober 2011 tot en met 17 juni 2012 een voorlopige tentoonstelling ‘Sagalassos. City of Dreams’.

Naar aanleiding van deze tentoonstelling nodigt het Nederlands Klassiek Verbond Prof. Dr. Marc Waelkens van de KULeuven, projectleidend archeoloog ter zake, uit om zelf verslag uit te brengen over de opgravingen, die hij sinds de jaren ’90 leidt. Deze lezing zal doorgaan op woensdag 18 april 2012 in het KANTL om 20u00. Zo kan u grondig voorbereid en voorzien van alle informatie naar Tongeren trekken, mocht u alsnog de tentoonstelling willen gaan bezoeken. Maar ook zonder die tentoonstelling blijft de lezing ongemeen boeiend.

‘City of Dreams’: voor deze allereerste overzichtstentoonstelling over Sagalassos werd alles uit de kast gehaald: een groot aantal topstukken werden vanuit Turkije naar Tongeren gehaald en worden in een monumentale setting gepresenteerd. U kunt hier het resultaat bewonderen van de baanbrekende, archeologische opgravingen, sinds de jaren ’90 geleid door professor Marc Waelkens (KUL).

Hoewel Sagalassos vandaag een vervallen stad is – op een 120 km ten noorden van Antalya – was het in de Romeinse tijd een belangrijk regionaal centrum. Het kwam in de eerste eeuwen na Christus tot zijn volle ontwikkeling, waarvan monumentale gebouwen, fonteinen en beelden vandaag nog steeds getuigen. Ondanks de aardbevingen en invasies, die de stad vanaf de zesde eeuw onderging, werd de archeologische site toch uitzonderlijk goed geconserveerd.

Zoals steeds gaan de lezingen door in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, Koningstraat 18, 9000 Gent, en starten om 20 u. De toegang voor leden en studenten is gratis, andere belangstellenden betalen € 3. Wie zich opgeeft als geïnteresseerde en eenmalig € 5 betaalt, geniet dezelfde voordelen als de gewone leden, d.w.z. gratis inkom voor alle lezingen van NKV Oost-Vlaanderen en ontvangst van de nieuwsbrief.

Voor meer informatie over de vereniging en activiteiten, kunt u terecht op de website http://www.nkvov.tk.

Afspraak woensdag 18 april, 20 u.
Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde
Koningsstraat 18, 9000 Gent
De toegang voor leden en studenten is gratis, andere belangstellenden betalen € 3

© 2012 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.