’t Hof is de baes!

maandag 16 april 2012 17u28 | patricia | 1 reactie
Trefwoorden: , , , .

Na een hele week concerten voor 30 jaar Democrazy stond zaterdagavond ’t Hof van Commerce in de Vooruit om het feestje voort te zetten. Concertgangers konden bovendien met hun ticket ook nog naar andere concerten die avond, waaronder Merdan Taplak. En of het een feestje is geworden? Reken maar van ja!

Met twee voorprogramma’s kregen we een mooi staaltje van wat momenteel leeft in de rapscene, een genre waar ik eigenlijk niet zo veel van weet. Wat u dus krijgt is het verslag van een leek. Ik moet dan ook eerlijk bekennen dat ik ’t Hof nooit eerder live zag. Ik heb wel een aantal van hun cd’s maar een optreden is me nog niet gelukt. Vreemd, aangezien ze eigenlijk van de buurgemeente zijn waar ik mijn jeugd doorbracht en ik hun teksten dan ook perfect begrijp. Ook die van de nieuwe cd Stuntman – die ik dringend moet kopen – zoals mijn partner die avond opmerkte.

Maar weer naar de voorprogramma’s. Kraantje Papie kwam helemaal uit Nederland en was zich er goed van bewust dat ze het voorprogramma waren. Maar het lukte hen moeiteloos om de zaal mee te krijgen. De zaal bouncete van rechts naar links en de armen gingen zonder problemen in de lucht. De lyrics “waar is dat Kraantje? Hier is dat Kraantje!” werden vlot mee gescandeerd. En het applaus was dan ook welgemeend. Kippenvel, dixit Kraantje.

Safi & Spreej klonk op papier veelbelovend. Eind januari brachten ze hun debuutalbum Ter Plaatse, Rust uit. Met de single Herinner Mij kwamen ze in de Hotlist van Studio Brussel terecht, wisten op nog geen maand tijd 45.000 Youtube-views te scoren. Maar ik onthoud vooral dat ze nog niet zolang samen bezig zijn en daardoor nog niet echt op elkaar ingespeeld zijn. Hun nummers blijven al te vaak steken in “wij zijn goed, maar niemand heeft dat door”. Hometown negenduust was niet meteen onder de indruk.

Over naar het echte werk, zou je denken maar eerst wou burgemeester Daniël Termont de feestvierders van Democrazy in de bloemetjes zetten. Met een kruiwagen drank verklaarde hij Democrazy het beste muziekcentrum van België en daarbuiten. In één adem voegde hij eraan toe dat in de volgende legislatuur werk moet worden gemaakt van een eigen zaal. Wat het publiek luid toejuichte. En hij roemde ook nog de West-Vlamingen in Gent, had hij iets goed te maken na het Democrazy-filmpje?
’t Hof van Commerce kwam met de nodige bombastiek op het podium gestapt. Na een kalmere periode met solowerk van de leden doken ze weer samen de studio in. Stuntman is het heerlijke resultaat. Voor wie er aan twijfelt, Buyse, Kowlier en dj 4T4 staan er weer. Of nog steeds, het is maar hoe je het bekijkt. We konden niks anders dan luid mee roepen: “‘t Hof is niet de beste, ’t Hof is alleen.”

Hun nieuwe cd lag al vlot in het gehoor van het publiek. Baes, Wupperbol en Stuntmann werden bijvoorbeeld al vlot meegebruld. ’t Hof schuwt het stoefen op zichzelf niet, ze verwoorden dit heel plastisch maar kunnen dit ook goed relativeren, in songs als dikkenekke maar ook in de songs zelf. Uiteraard konden een aantal klassiekers niet ontbreken: zeg ne kjé oe laat est om er maar eentje te noemen.

Het trio is perfect op elkaar ingespeeld. Buyse en Kowlier zorgen voor de bindteksten. Vaste waarde is eens horen hoeveel West-Vlamingen in de zaal zijn, wat in de Vooruit luidkeels werd beantwoord. Maar tegelijkertijd waren er ook heel wat Gentenaars. Logisch, eens West-Vlaming, altijd West-Vlaming. ’t Hof heeft er zelfs een nummer over, uiteindelijk woont Buyse ook in Ledeberg en Kowlier in Mariakerke. Op de nieuwe cd liet dj 4T4 zich verleiden tot wat rappen, zelfs in het West-Vlaams. Logisch dat het ook in het optreden moest. Het ging hem niet slecht af. Ander nieuw element in de show is de synthesizer, omgedoopt tot regisizer. Van tijd tot tijd zorgt Kowlier voor de nodige geluidjes. Wat mij betreft, zorgt dit niet meteen voor een meerwaarde tegenover de dj set.

Een bisronde liet niet lang op zich wachten. Van de nieuwe cd kwam Wolfizer met een onmiskenbare Snoop Dog-invloed. Met Zonder totentrekkerie waren dit mooie afsluiters.

© 2012 GENTBLOGT VZW

Eén reactie op ’t Hof is de baes!

  1. Reactie van els

    merdaN taplaK dus… :-)

    ‘t was daar voor de gentenaars vree wijs, en vooral voor de west-vlamingen een bjiestih feesje (of hoe zegt ge da).