Jaarlijks erfgoedfeest

vrijdag 20 april 2012 12u43 | Veerle (tekst), Erfgoeddag, Liberaal Archief vzw (beeld) | reageer
Trefwoorden: , , , , , .

Erfgoeddag Komende zondag kunnen alle liefhebbers van geschiedenis en erfgoed opnieuw hun hartje ophalen, want dan stellen honderden archief- en erfgoedinstellingen hun deuren weer wagenwijd open voor de jaarlijkse Erfgoeddag. Ik doorbladerde onlangs de meer dan 120 pagina’s tellende programmabrochure, en was maar wat blij dat we ons hier voor Gentblogt moeten beperken tot Gent. Het aanbod hier is al zo groot, dat het moeilijk kiezen wordt (indien de vraag zich zou stellen, want ik ben zelf van dienst – dat is altijd de keerzijde van de medaille, want dan kan je al die interessante zaken bij de collega’s niet zien).

Voor het jaarlijkse thema viel de keuze op helden, een thema dat op heel wat manieren in te vullen is. De Gentse erfgoedinstellingen sloegen de handen in elkaar en werkten, met de steun van en onder begeleiding van het STAM (dat ook het Gentse erfgoedforum is), een heuse Heldenroute uit, die de bezoeker langs 34 standbeelden voert. Want zo’n standbeeld of gedenkteken is toch wel dé uiting van het gegeven dat vereeuwigde persoon ooit iemands held was. “Van Keizer Karel tot Romain De Coninck, van dokter Joseph Guislain tot het kulderke … Gent telt vele helden en heldhaftige figuren, elk met een eigen verhaal. Verschillende onder hen, denken we maar aan Jacob Van Artevelde, Lieven Bauwens of Edward Anseele, kregen een standbeeld in de stad. Maar is dat wel zo vanzelfsprekend en verdienden ze dat wel? Waren ze echte helden of is hun betekenis veel dubbelzinniger? Stemt de populaire beeldvorming rond bekende personen overeen met de gekende historische realiteit, of wordt hun betekenis door verschillende generaties op een andere manier ingevuld? En waarom kreeg een hazewind een standbeeld in het Citadelpark? Welk verhaal gaat er schuil achter ‘t Moorken Sakala in datzelfde park? Ontdek op Erfgoeddag waar het Gentse Manneken Pis zich bevindt en welke bijzondere verdiensten Charles de l’Epée, August De Maere, Teresa de Ahumada en Leon Sarteel hadden.”, zo kunnen we lezen op de brochure over de Gentse Heldenroute. Aan die heldenroute is ook een wedstrijd verbonden. Meer info daarover vindt u onderaan.

Erfgoeddag Elke deelnemende instelling koos een standbeeld als ‘eigen’ held. Zondag zal een medewerker ter plaatse uitleg verschaffen over het personage, en de relatie met de eigen instelling. Zo krijg je meer uitleg bij het beeld van het Kulderken door de mensen van het OCMW-archief, belicht het MIAT Lieven Bauwens, legt het Poëziecentrum uit wie Karel Waeri was, vertelt het Liberaal Archief wie Hippolyte Metdepenningen was, leert De Wereld van Kina – De Tuin ons Michel Thierry kennen, voeren het Rijksarchief Gent en het Museum voor Schone Kunsten ons mee naar de Gebroeders Van Eyck, krijg je uitleg over ‘t Moorken Sakala door het archief van de Zusters van Liefde, belicht het AMSAB Romain Deconinck, krijg je alles over August Van Lokeren te horen door de Buren van de (Sint-Baafs)abdij, doet de Beweging van mensen met laag inkomen en kinderen ons stilstaan bij de Armengedenkplaat en Joseph Wresinski, het Museum van Dierkunde en de vereniging Greyhounds in Nood laten u kennismaken met de Hazewind, Henri van de Velde is de held van het Designmuseum en van de Universiteitsbibliotheek, …

ErfgoeddagU merkt het, de dag zal gewoon veel te kort zijn. Want dan hebt u de instellingen zelf nog niet bezocht, waar ook heel wat interessante activiteiten te beleven zijn: het Huis van Alijn stelt circushelden in de kijker, in het Cultureel Centrum Meulestede kan u aan de hand van filmaffiches terecht voor Helden van de Vlaamse film, in de Vlaamse Opera brengt Luk De Bruyker Vina Bovy weer tot leven, het Amsab brengt een tentoonstelling rond Jules Van Biesbroeck jr., …
Ook de Gentse universiteit stelt verschillende deuren open: in het Museum van Dierkunde komt u te weten hoe onze olympische sporthelden ooit zouden presteren indien we de olympische disciplines zouden openstellen voor de hele dierenwereld, het Museum voor de geschiedenis van de geneeskunde belicht het leven en werk van Jan Palfijn, en voor Armand Pien, de held van velen, kan u terecht in de Volkssterrenwacht, en in de Plantentuin vindt u botanische helden zoals plantenverzamelaars.
Graag ook even uw aandacht voor een speciaal initiatief in de Boekentoren: daar vindt zondag en maandag een unieke boekenverkoop plaats. Het is een initiatief van de Frieda Saeys Foundation, die met de opbrengst de collectie wetenschappelijke literatuur wil uitbreiden in het werkveld van diversiteit, beleid en media. Dit ter ere van Frieda Saeys (1948-2007), gewoon hoogleraar aan de vakgroep Communicatiewetenschappen. Wat: boeken voor het grote publiek (fictie en non-fictie) en collector’s items – wanneer: zondag 22 en maandag 23 april (telkens van 10 tot 17 u.) – praktisch: enkel cash betalingen.

Daarnaast worden er wandeltochten, fietstochten, performances, workshops en zoektochten georganiseerd. Op sommige locaties zijn er ook speciale activiteiten voor kinderen. U checkt best wel op voorhand of er al dan niet moet gereserveerd worden.

Het is onmogelijk om hier het volledige programma weer te geven, en het lukte dus niet om alle activiteiten hier te vermelden.

Het volledige programma (voor Vlaanderen) vindt u op de website van Erfgoeddag.

Het programma van het Gentse luik, met de heldenroute, vindt u hier, inclusief stadsplan en spaarkaart. Want bij elk standbeeld vindt u een letter die u kan invullen op de spaarkaart. Het geheel van de letters vormt een vraag, en met het antwoord daarop kan u een actieve kanotocht voor 5 personen door het historische Gent winnen op zondagnamiddag 13 mei.
Het programma (met stadsplan en spaarkaart) is op Erfgoeddag ook te verkrijgen bij het STAM zelf, en op de diverse locaties.

Centraal infopunt is het STAM: Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, Gent – 09/267.14.00 – www.stamgent.be

© 2012 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.