Archief OCMW Gent eert verzorgenden in tentoonstelling ‘Een helpende hand. De verzorgende, een held van vroeger, vandaag en morgen’

zaterdag 21 april 2012 11u05 | Charles Strijd | 2 reacties
Trefwoorden: , , , , .

HelpendeHand Aan de hand van een unieke collectie schetst de tentoonstelling Een helpende hand een beeld van negen eeuwen verzorgenden in het Gentse. De helden worden aan u voorgesteld via schitterende archieffoto’s, medisch materiaal uit de tijd van toen, oude patiëntenregisters, uniformen van begijntjes, nagebootste ziekenhuiskamertjes, filmpjes, enz. Daarbovenop vertellen twee oud-verpleegkundigen uit eigen ervaring hun verhalen. Eén van hen werkte én woonde zelfs in het vroegere Gentse ziekenhuis de oude Bijloke.

Het Archief van het OCMW Gent kadert de tentoonstelling in Erfgoeddag, die dit jaar plaatsvindt op 22 april en in het teken van helden staat. Het OCMW Gent stelt zelf heel wat verzorgenden tewerk, onder meer in de vier OCMW-woonzorgcentra. Als moderne helden zetten zij zich dag in dag uit in voor mensen die zorg nodig hebben.

HelpendeHand HelpendeHand

Maar hoe zat het met de verzorgenden vroeger? De tijdslijn bij de start van de tentoonstelling leert ons dat alles begon in de middeleeuwen met de ‘Armenkamer’. Het Archief verzamelde stukken uit diverse hoeken zoals AZ Sint-Lucas, Maria Middelares en Jan Palfijn, museum dr. Guislain en een privécollectie. En dat leverde heel wat op. Een prachtige collectie oude foto’s over het wel en wee binnen de oude Bijloke, en over de verhuis in 1982 naar wat nu AZ Jan Palfijn is. Er zijn handgeschreven brieven om de begijntjes te hulp te roepen voor verzorging. Het medische materiaal van vroeger bezorgt ons vandaag rillingen op de rug (gigantisch grote injectie- en lavementspuiten!). De sfeer van vroeger wordt ook treffend
opgeroepen aan de hand van nagebootste ziekenhuiskamers met echte glas-in-loodraampjes, en door authentieke uniformen van begijntjes en verpleegsters.

HelpendeHand

De tentoonstelling toont ook aan dat de rol van de verzorgenden door de tijd heen enorm geëvolueerd is. Vandaag is het takenpakket veel meer dan verzorgen alleen. In de OCMW-woonzorgcentra wil men de bewoners vooral ook een ‘thuisgevoel’ geven. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van projecten die tegenwoordig met de bewoners worden uitgewerkt.

Het hele gebeuren is tevens een leerrijk project voor scholen, die net als vorige jaren klassegewijs op een speelse manier de rol van verzorgenden door de eeuwen heen ervaren door middel van vraagstukken en didactisch materiaal. De scholen kunnen zich aanmelden bij de publieksverantwoordelijke Nele Lefever van het OCMW-Archief.

HelpendeHand HelpendeHand

De tentoonstelling loopt voor het publiek op Erfgoeddag en van 2 mei tot en met 14 september. De tentoonstelling is gratis te bezoeken elke weekdag van 9 tot 12 u. en van 14 tot 16 u. (behalve op vrijdagnamiddag en tijdens de Gentse Feesten).

Indien u meer informatie wenst kunt u contact opnemen met Nele Lefever, 09/266.94.04 of nele.lefever@ocmwgent.be

Archief OCMW Gent, Neermeerskaai 1b, Gent – www.archief-ocmwgent.be

HelpendeHand

© 2012 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van Johan Eeckhout

    De foto’s over de oude Bijloke en over de verhuis naar Jan Palfijn zijn van Hubert Eeckhout (1933-2005). Hubert Eeckhout werkte aan het OCMW Gent, studeerde beeldhouwkunst en later fotografie aan de Gentse Academe voor Schone Kunsten. Hij hield fototentoonstellingen over de Gentse beluiken en over de oude Bijloke en publiceerde twee fotoboeken in eigen beheer. Zijn archief wordt momenteel gedigitaliseerd door het STAM.

  2. Reactie van Karine Van de Walle

    Met veel aandacht zag ik in het AVS-nieuws van woensdag 2 mei ll, de info ivm de tentoonstelling ‘ Geschiedenis vd zorg’ ih Archief vh OCMW-Gent. Als verzorgende was ik gedurende 10jr werkzaam bij de dienst Thuishulp vh Gentse OCMW.(St.Amandsberg).
    Ik ben zeker van plan deze tentoonstelling een bezoek te brengen, uit interesse, nostalgie & vooral omdat ik na 19jr nog steeds werk id thuishulp & ik dit als een mooi eerbetoon aanzie v een sociaal & veelomvattende job die jammergenoeg onvoldoende waardering kent.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>