17 boeken bekroond als Best Vormgegeven Boeken 2012

dinsdag 24 april 2012 16u31 | Michel Vuijlsteke | 1 reactie
Trefwoorden: , , , .

Op 24 april 2012 werden 17 boeken in verschillende categorieën bekroond met de prijs voor De Best Vormgegeven Boeken. Ook de Publieksprijs voor het Beste Boekomslag werd uitgereikt. Met deze prijzen worden de spots gericht op de nauwelijks te overschatten rol van de boekontwerper. Deze grafisch ontwerpers zorgen voor een betekenisvolle eenheid tussen vorm en inhoud, tussen tekst en ontwerp. De prijsuitreiking vond plaats in deSingel in Antwerpen tijdens de Staat van het Boek.

Jurylid Koen Brams verwoordt het zo: “Met de Best Vormgegeven Boeken worden de spots gericht op de nauwelijks te overschatten rol van de boekontwerper. Welke keuzes heeft de vormgever gemaakt? Welk papier? Welke letter? Welke bindwijze? Hard- of softcover? Beeld of geen beeld op de cover? Hoe zijn al deze (en nog veel andere) keuzes bovendien op elkaar betrokken zodat een betekenisvolle eenheid tussen vorm en inhoud, tussen tekst en ontwerp tot stand is gekomen? Streng maar rechtvaardig heeft de jury van de Best Vormgegeven Boeken de antwoorden van de ontwerpers op deze vragen pogen te beoordelen, op zoek naar de boeken die terecht niet meer van het netvlies te branden zijn.”

In elf categorieën kon de vakjury telkens maximum drie verschillende titels bekronen. In twee categorieën werd dit jaar geen prijs uitgereikt – Schoolboeken en E-books. In totaal werden 17 boeken en 36 winnaars bekroond – de vormgever en de uitgever van het winnende boek delen de eer. Zij kregen een trofee overhandigd die ontworpen werd door Stan Van Steendam.

De vakjury bestond dit jaar uit Jan Hoet (voorzitter), Koen Brams, Geoffrey Brusatto, Jan De Boer, Sara De Bondt, Bernadette De Loose en Tom Tosseyn.

Dooreman won in de categorie Literatuur, voorDe vroolijke tocht. Met de automobiel door Frankrijk.

Tien covers dongen mee naar de Publieksprijs voor het Beste Boekomslag. Die prijs gaat naar de cover van Mangat van Nele Reymen van vormgever Kris Demey (Uitgeverij Manteau).

Als prijs mag Kris Demey voor bpost een postzegel ontwerpen die in 2014 zal worden uitgegeven.

Lees meer op debestvormgegevenboeken.be

© 2012 GENTBLOGT VZW

Eén reactie op 17 boeken bekroond als Best Vormgegeven Boeken 2012

  1. Reactie van Vera V.

    Over de zgn. Publieksprijs voor het Beste Boekomslag, toch een kanttekening. Het is duidelijk dat een systeem waarbij het grote publiek wordt gevraagd om online een stem uit te brengen niet onfeilbaar is. Voor zover ik weet, bevoorrecht het de deelnemer die over het hoogste aantal e-mailadressen en/of Facebookvrienden beschikt. Contacten worden gemobiliseerd om er massaal op te stemmen. Op deze manier overstijgt de factor ‘netwerkgehalte’ de kwaliteitscriteria van een boekomslag.