9050 represent: Ledeberg Leeft wel degelijk!

woensdag 25 april 2012 9u56 | Greet (tekst), Lieven Blancke (beeld) | 2 reacties
Trefwoorden: , , , , , , , .

Donderdagavond waren ze er nog even over bezig, over Ledeberg. 18 jaar geleden (oh help, echt?) werd Ledeberg mijn eigen eerste officiële niet-West-Vlaamse adres. Het was even wennen voor de stadsmus die ik ondertussen was geworden.

Ik kende de buurt van geen kanten maar de huisjes waren toen nog betaalbaar en verder heb ik daar niet veel bij nagedacht. Ik had al snel door dat deze coté iets speciaals had. ‘t Was toen al zeker geen rozengeur en maneschijn, maar ik woonde er graag. De geweldige markt, de bereikbaarheid, de buren, allemaal troeven. Al was het ook niet altijd een evidente buurt om te wonen. Het was soms een beetje een eiland, ver van de stad. En er zat veel volk op een kluitje. En er was te weinig groen. En die groepjes die met hun pitbulls rondhingen aan de nachtwinkels in de buurt van het plein, die vond ik ook niet erg sympathiek.
Ik ben er nu zes jaar geleden vertrokken en heb Ledeberg ingeruild voor wat ik meestal Burgerville Gentbrugge noem: boompjes in de straat, kindjes op de fiets, auto’s wassen op zondag. Ik woon er graag, maar af en toe heb ik toch eens heimwee naar de bedrijvigheid aan de andere kant van de steenweg. Zeker na wat ik vrijdagavond heb gezien. Want in de Langestraat demonstreerde een aantal enthousiaste buurtbewoners hoe je dat in de praktijk doet: een spontane stad creëren.

LedebergHerleeft

De strategie: je betrekt een oud pand van de stad en begint eraan. Bakken rotzooi hebben ze eruit moeten slepen. Echt ideaal kan je de locatie amper noemen (het is allemaal nogal krap) maar dat heeft niemand tegengehouden om er een geweldige ontmoetingsplek van te maken. Dat hebben de talrijke vrijwilligers vrijdag duidelijk laten merken. Naar aanleiding van de lancering van de vernieuwde website www.uitin9050.be (met een complete agenda van werkelijk alles wat er in 9050 te doen is, is het een aanrader voor alle buurtbewoners) lieten enkele lokale initiatieven zich van hun beste kant zien. Het aanbod is alvast niet mis.

Zo is het pand in de buurt beter bekend als het Huis Bij de Ledebirds, het vaste repetitielokaal van het multicultureel orkest de Ledebirds. Ook Café Retouché heeft er een plekje gevonden, net zoals de Fabricoleerbijeenkomsten van de plaatselijke Transitiegroep en de Prinsessen van de Moriaanstraat.

Er wordt muziek gemaakt en geknutseld in dit huis, er zijn muziekworkshops voor kinderen, multiculturele kookcafés en fruitverwerkshops. Het huis biedt ook onderdak aan het plaatselijke depot van voedselteam Ledebrugge.

LedebergHerleeft

Het is een prima aanvulling voor wat al in het plaatselijke buurthuis werd georganiseerd, maar nood heeft aan een permanente plek. Elke keer opnieuw de hele muziekwinkel opstellen, dat is nu eenmaal niet haalbaar. Ook het naaiatelier profiteert van de mogelijkheid om stofjes en andere materialen een vaste plaats te kunnen geven. Dat de Stad via Wijk aan Zet in het nodige basismateriaal heeft voorzien, betekent ook dat meegebrachte kinderen welkom zijn: er is voldoende speelgoed en andere “bezighoud”.

Het initiatief heeft zeker baat gehad bij de ondersteuning van de Stad, maar drijft vooral op het zeer aanstekelijke enthousiasme van de vrijwilligers. Het werd daar dan ook een gezellige boel. Vooral de bezieling van de verschillende initiatiefnemers was indrukwekkend. Werd donderdag nog stevig gepleit voor meer ruimte voor spontaniteit, dan kon ik op vrijdag al meteen zien waar het allemaal toe kan leiden. Misschien moet niet altijd alles zo hard geregisseerd worden? Misschien volstaat het effectief om mensen de ruimte en basisondersteuning te geven wanneer ze met een goed idee komen aandraven?

Wie zelf interesse heeft in één of meer van de activiteiten, kan even langslopen in het open huis aan de Langestraat 134. Voor meer info kan je contact opnemen met Mattias Laga op mattias.laga@gmail.com of op 0488/50.14.07. Of neem eens een kijkje op www.uitin9050.be

© 2012 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

 1. Reactie van robert declerck

  Mooi stukje Greet, geeft goed de sfeer weer! Altijd welkom in Ledeberg.
  Robert

 2. Reactie van sarbogardi margit

  zo verfrissend geschreven en bovendien echt waar!
  dat mensen die elkaar niet eens kennen samen een ‘leefbare, aangename samenleving’ kunnen creeëren toont het huis ledebirds. Wat een beetje goede wil van alle kanten niet kan doen.
  dank aan iedereen die zich inzet.
  ledeberg, waar het goed is om wonen