De Bijloke 2012-2013

donderdag 26 april 2012 18u43 | Bruno Bollaert | 1 reactie
Trefwoorden: , , , , , .

Een kleine twintig geïnteresseerden hadden dinsdag plaatsgenomen op de houten banken van het Auditorium in De Bijloke. Vroeger werden daar de lijken versneden voor de lessen anatomie, tegenwoordig wordt de ruimte gebruikt persconferenties en kleine evenementen. Een mooi voorbeeld van hoe ze in Muziekcentrum De Bijloke de oude ruimtes een herbestemming hebben gegeven. In 1999 was er enkel de concertzaal, maar nog geen tien jaar later werden ook het Kraakhuis, de Bibliotheek en het bewuste Auditorium in gebruik genomen.

Het grootste deel van de aanwezigen waren, vermoed ik, mensen uit de sector. Want als we ervan uitgaan dat journalisten notities nemen, dan hadden er hooguit vier present gegeven. Vijf, mijzelf meegerekend. Tezelfdertijd vond in (het verre) Antwerpen de persconferentie voor Jazz Middelheim plaats, wat de afwezigheid van de jazzjournalisten kan verklaren. Al kan ik mij vanzelfsprekend ook helemaal vergissen, en nemen (vele) journalisten gewoon geen notities meer. Het was nochtans interessant, én er waren hapjes achteraf (naar het schijnt niet onbelangrijk om wat volk te krijgen op zo’n gebeurtenissen).

Muziekcentrum De Bijloke

Daan Bauwens, de algemeen directeur van Muziekcentrum De Bijloke, had het in zijn inleiding over die groei van Stedelijke Concertzaal tot Muziekcentrum. De kathedraal was er, zo stelde hij, en de taak van het Muziekcentrum is om daar een dorp rond te bouwen. En ook dat men de drempel probeert te verlagen, zonder artistieke toegevingen te doen, u weet hoe dat klinkt op zo’n momenten. In de huidige subsidiehetze, ingegeven door de nogal negatief klinkende pre-adviezen die door de Vlaamse regering ook het Gentse cultuurlandschap zijn ingestuurd, kan men niet genoeg op zijn hoede zijn.

De Bijloke doet trouwens al langer haar best. Er wordt gewerkt aan publieksverbreding (binnenkort is er bijvoorbeeld opnieuw Côté Jardin), men reikt de hand uit naar jong talent, en er wordt samengewerkt met andere organisaties, zowel lokaal als internationaal. Het Muziekcentrum onderhandelt met internationale partners om, liefst op structurele manier, samen te werken. Op die manier halen ze niet alleen internationale producties in huis, maar kunnen ze ook de eigen Bijloke-producties naar het buitenland brengen. Lokaal wordt er samengewerkt met Vooruit, de Handelsbeurs, en het Conservatorium. Met Vooruit en Handelsbeurs worden abonnementen gedeeld, via het conservatorium wordt o.a. de Miryzaal ingeschakeld voor concerten die een capaciteit vragen die tussen de grote Concertzaal en het Kraakhuis in vallen. Ook bij de buren van het STAM worden concerten gegeven (in de 14e-eeuwse refter). Het jong talent krijgt dan weer een plaats in de broeikas die Bijloke-Manufactuur heet. Een experimenteel platform dat uitmondt in een toonmoment (er is er net één geweest) dat eventueel kan doorgroeien (maar dat hoeft niet) tot een productie.

Muziekcentrum De Bijloke

Het nieuwe seizoen ziet er patent uit. Laat ons beginnen met jazz. Daar werd op de voorstelling dinsdag wel wat guitig over gedaan. Kristof Roseeuw, de jazzprogrammator, was om één of andere reden uithuizig (“Zo gaat dat met die jazzmensen, nu zijn ze hier, dan zijn ze weer daar”, gekscheerde men), en kon dus geen weerwerk bieden. Er komen in elk geval een paar grote kleppers zoals Lee Konitz (26/09), Dave Liebman (05/12), en Charles Lloyd & Maria Farantouri (17/04/2013). Bijzonder interessant is ook de nieuwe Jazz Intiem reeks, die plaatsvinden in het Kraakhuis en unplugged worden gespeeld. U kan er onder andere de Improvisaties op de Goldbergvariaties door Dan Tepfer kan gaan beluisteren (15/01/2013). Een fantastische pianist, die Tepfer, en zijn Goldbergimprovisaties zijn beslist de moeite om te beluisteren.

We halen er ook even drie klassieke projecten uit. In samenwerking met het Filmfestival brengt De Bijloke La Belle et la Bête, wat wordt omschreven als een filmopera van Jean Cocteau & Philip Glass. De film dateert van 1946, en 1994 componeerde Philip Glass een opera voor de film. La Belle et la Bête, in de versie van Glass, maakt deel uit van een drieluik dat een homage vormt aan Cocteau. Bij de opvoering wordt de originele film vertoond op een doek, en is de soundtrack die Georges Auric voor de film maakte vervangen door de op de film perfect gesynchroniseerde opera van Glass. Een bijzondere vertoning, wist men ons te zeggen, want de opera werd sinds het overlijden van leading lady Janice Felty in 2006 niet meer opgevoerd.

Aan Frank Nuyts werd gevraagd om zijn pianosonates integraal uit te voeren. Dat project wordt gespreid over drie jaar, aan een tempo van tweemaal drie sonates per jaar. Van de 18 sonates werden er ondertussen 15 gecomponeerd, maar slechts twaalf van de sonates werden ooit al uitgevoerd. Op elk van de concertavonden worden er drie sonates vertolkt (twee reeds gespeelde, en één nieuwe); elke sonate wordt uitgevoerd door een andere pianist. Er wordt ook telkens een sonate van een andere componist aan de drie van Nuyts gekoppeld. Nuyts oeuvre 1 vindt plaats op 19/12; naar Nuyts oeuvre 2 kan u gaan luisteren op 22/05/2013.

En dan is er nog de Mattheuspassie. Philippe Herreweghe komt een laatste maal (zo wordt beweerd) het meesterwerk van Bach brengen in de Concertzaal. Het werk is terecht –zeker in de opvoering door Herreweghe– bijzonder populair, en was dit jaar in een mum van tijd uitverkocht. Wie zich kon vrijmaken, kon de bijzonder interessante generale repetities bijwonen, en daar evenzeer ontroerd worden als op de uiteindelijke uitvoering. Kaarten voor de Mattheuspassie vliegen steeds de deur uit, u bent er maar beter vroeg bij.

Muziekcentrum De Bijloke

Het houdt niet op. Want er is ook nog Jef Neve, die zijn tweede pianoconcerto komt voorstellen (12/10); Isabelle Faust en Alexander Melnikov komen naar de Miryzaal (12/12); Vilde Frang komt ook al in de Miryzaal (19/03/2013); en het Goeyvaerts Strijktrio brengt, samen met solisten van Vox Luminus Arvo Pärts Stabat Mater. Het seizoen is nog niet begonnen, en mijn balboekje is al half gevuld.

Wie een staalkaart wil van De Bijloke, moet op 27 mei (binnen een maand dus) komen picnicken tijdens Côté Jardin. De toegang is geheel gratis, en u kan er op dat moment reeds tickets kopen voor het komende seizoen.

Muziekcentrum De Bijloke, seizoen 2012-2013. Bestaande abonnees kunnen een abonnement bestellen (met behoud van plaats) vanaf woensdag 2 mei. De verkoop voor nieuwe abonnees begint op dinsdag 15 mei. Op zondag 27 mei (Côté Jardin) start de verkoop van de losse tickets en de keuzeabonnementen.

© 2012 GENTBLOGT VZW

Eén reactie op De Bijloke 2012-2013

  1. Reactie van Pieter Bourgeois

    Mooi programma voor het nieuwe seizoen! Bijloke hoeft niet meer onder te doen voor andere concertzalen.