De Buren van de Abdij vieren hun vijfde verjaardag

vrijdag 4 mei 2012 10u04 | Veerle | 1 reactie
Trefwoorden: , , , .

Het is alweer een jaar of vijf geleden, dat bezoek van ons aan de Sint-Baafsabdij. We schreven toen over dat fantastische initiatief van de buurtbewoners die de abdij op zondag openhouden voor het publiek, nadat de stad die omwille van besparingsmaatregelen gesloten had. Inmiddels zijn we vijf jaar verder, en jawel, de “buren” houden nog steeds hun abdij op zondag open.
Maar inmiddels doen ze veel meer dan dat: concerten en gesprekken organiseren, bijen kweken, een kruidentuin aanleggen, boeken schrijven, elkaar als buren beter leren kennen en bovenal genieten van de mooie plek die de abdij is. Dit jaar openen ze bovendien in het Poortgebouw van het voormalige slachthuis de Herberg Macharius. En wie weet wat er nog bij komt …

BurenRonde verjaardagen worden traditioneel in de kijker gezet en op zondag 6 mei is het dus feest.

Om 15 u. is er een gesprek over de Buren, de Stad, de samenwerking tussen beide, en het beheer van oude monumenten als middel om mensen dingen samen te laten doen. Met deelname van de Buren, de burgemeester en enkele betrokken ambtenaren. Plus een paar muzikale verrassingsacts. Plaats: de refter van de Sint-Baafsabdij.

Om 16 u. volgt dan de min of meer plechtige opening van de Herberg Macharius, met aansluitend een receptie. Het is tenslotte een herberg voor iets.

Herberg Macharius zal permanent open zijn gedurende TRACK, de vier maanden durende tentoonstelling voor hedendaagse kunst, georganiseerd door het SMAK. De herberg zal een plaats van ontmoeting en creativiteit zijn, voor maar ook door de bezoekers. Voorstellen steeds welkom bij henkmol@burenvandeabdij.be.

Daarnaast strijkt het komende weekend ook Boer’n Brood neer op de Sint-Baafsweide, vlakbij de abdij. Schapen en kippen zullen respectievelijk mekkeren en kakelen in de Groene Kerk. En wat is dat dan, Boer’n Brood? Boer’n Brood 2012, dat zijn 25 korte stadspicknicks in verschillende buurten in Gent. Een mobiele stadsboerderij verschijnt op een stuk braakliggende grond met schapen en kippen, strobalen en rijdende moestuinen. Boeren en stadstuiniers van in en rond Gent zwoegen met plezier uw favoriete picknickbuffet samen. Werkjaar 2012 start Boer’n Brood dus bij de Buren. Iedereen is welkom op zaterdag 5 & zondag 6 mei, telkens tussen 12 en 17 u.! Je reserveert wel best een plekje in de wei via reservaties@boerenbrood.org of via 0484/60.54.27

Iedereen is van harte, heel erg welkom.

© 2012 GENTBLOGT VZW

Eén reactie op De Buren van de Abdij vieren hun vijfde verjaardag

  1. Reactie van Jean

    Knap initiatief !