Werken aan Dok Noord zorgen voor veiliger fietsverkeer

donderdag 10 mei 2012 14u20 | Michel Vuijlsteke | 57 reacties
Trefwoorden: , , , .

Om het fietsverkeer in de omgeving van de toekomstige Bataviabrug veiliger te laten verlopen, voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de komende weken enkele werken uit aan Dok Noord. Een extra middenberm, vlak bij de Doornzelestraat, maakt dat fietsers de weg vlotter kunnen oversteken. Het rechte stuk van Dok Noord, van na de bocht aan het Stapelplein tot aan de kruising met de Muidelaan, krijgt dan weer een nieuwe indeling. De markering in het midden verdwijnt, waardoor de rijstroken meteen naast elkaar komen te liggen. Daardoor krijgen fietsers aan beide kanten van de weg veel meer plaats. Als alles volgens planning verloopt, zijn de werken aan Dok Noord tegen eind juni 2012 afgelopen.

De Bataviabrug, dat is de brug die Dok Noord over het Handelsdok heen met de Koopvaardijlaan verbindt, is bijna klaar. Als de resterende werkzaamheden vlot verlopen, kunnen fietsers en voetgangers de brug nog voor de Gentse Feesten in gebruiknemen. Dat wil zeggen dat de activiteiten van DOK, en later de nieuwe woonwijk aan de Oude Dokken, vanaf dan veel makkelijker bereikbaar zijn vanuit de binnenstad.

Door die brug zullen veel meer fietsers en voetgangers Dok Noord oversteken. Om die oversteek zo veilig mogelijk te maken, voert het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid de komende weken werken uit aan Dok Noord.

Veilig oversteken voor fietsers en voetgangers
Naast enkele aanpassingen aan de bestaande middenberm op Dok Noord, tegenover het appartementsgebouw Benelux, legt de aannemer een extra middenberm aan in de bocht tussen de Doornzelestraat en de eerste middenberm. Tussen beide middenbermen is een ‘wachtplaats’ voorzien. Zo kunnen fietsers die de brug nemen veilig in twee stappen Dok Noord oversteken. Voetgangers nemen het zebrapad. Ook daar is tussen de twee rijstroken een wachtplaats voorzien.

De werken aan deze middenbermen gebeuren in twee fases. In een eerste fase wordt gedurende 2 tot 3 weken gewerkt aan het rijvak richting Muide. Daarna volgt de andere rijstrook. Tijdens de werken rijdt het verkeer over de rijstrook waar niet wordt gewerkt: in de eerste fase is dat dus de rijstrook richting Dampoort, in de tweede fase de rijstrook richting Muide. Verkeerslichten regelen daarbij het verkeer.

Om het verkeer zo vlot mogelijk te laten verlopen, kan men tijdens de werken de Doornzelestraat alleen maar stadinwaarts inrijden. Verkeer dat vanuit de binnenstad Dok Noord wil oprijden, doet dat via de Stokerijstraat. Tijdens de werken is het niet toegelaten om vanuit de Doornzelestraat Dok Noord op te rijden.

Fietsers krijgen meer plaats op Dok Noord
Om fietsers zo veilig mogelijk langs Dok Noord te laten rijden, krijgt het hele stuk tussen de bocht aan het Stapelplein en de Muidelaan een nieuwe indeling. De bestaande middenberm verdwijnt, waardoor de rijstroken meteen naast elkaar komen te liggen. Daardoor ontstaat langs beide kanten van de weg een strook van ruim een meter tussen het fietspad en de autoweg. Zo zijn de fietsers veel beter van het autoverkeer gescheiden.

Makkelijke verbindingen
Om de Bataviabrug zo toegankelijk mogelijk te maken, komt er op een deel van de kasseien tussen de brug en Dok Noord een laag asfalt. Aan de andere kant van de brug zorgt een tijdelijk pad op het kaaivlak ervoor dat fietsers en voetgangers vlot tot aan de DOK-parking geraken. Van op de parking bereiken ze vervolgens makkelijk de Koopvaardijlaan. De definitieve aansluiting volgt bij de heraanleg van het kaaivlak aan die zijde van het Handelsdok.

© 2012 GENTBLOGT VZW

57 reacties »

 1. Reactie van Martin

  Bestaan er digitale situatieplannen van dit project aub…
  Inspraak van de omwonenden was er niet.

  • Reactie van Michel Vuijlsteke

   Deze brug is toch al een eeuw geleden aangekondigd en goedgekeurd?

  • Reactie van Tine

   Mensenlief, moet nu werkelijk voor elk stomste werk de omwonenden inspraak krijgen? Men gaat gewoon de straat heraanleggen, middenberm weg zodat er meer plaats is aan de kant voor fietsers. Goede zaak toch?

   • Reactie van Martin

    Tot je er woont en de stoten ziet die de wielerterroristen uitsteken…

    • Reactie van mht

     Wat? Wat?

     • Reactie van Olivier

      Dan ga je ook dat goedje dat ze in uw lokale supermarkt verkopen.
      Van het merk “De Blauwe Hand”.

      T’zal nooit goed zijn.

    • Reactie van Tine

     *bonkt met hoofd tegen tafel*

    • Reactie van 3S

     Kun je wat meer uitleg geven over welke invloed een fietsoversteekplaats en een bufferstrook tussen stadsring en fietspad hebben op de “stoten die de wielerterroristen uitsteken”?

     Een middeneiland tussen de twee autorijstroken zorgt er toch juist voor dat fietsers in twee keer kunnen oversteken (veiliger) en dus minder “stoten” moeten uithalen om over te raken in zo’n onoverzichtelijke bocht?

     Het verkeer op de stadsring zal zijn voorrang behouden. Had je misschien liever verkeerslichten zien komen?

     • Reactie van 3S

      Of had je misschien liever gezien dat de fietsers komende van de fietsbrug voorrang hadden?

     • Reactie van S

      …en het is notabene ook veiliger voor het autoverkeer – de inrichting nu nodigt uit tot te snel rijden. En het zal gevaarlijke maneuvres helpen vermijden.

     • Reactie van S

      Hola – ik had even een andere weg in gedachten, dus mijn reactie klopt niet helemaal, zo uitnodigend om snel te rijden is het daar niet…
      Maar hoedanook zie ik echt geen enkel nadeel aan die aanpassing, voor wie dan ook.

     • Reactie van Martin

      Misschien kan je ook eens denken aan anderen buiten fietsers.

     • Reactie van 3S

      Maar wat is nu eigenlijk je probleem?

     • Reactie van Martin

      Het gaat al lang niet meer over de brug, maar over het dwarsen van de kleine Stadsring (R40). Zowel voor voetgangers als voor de rest van verkeer. Maar een duidelijk uitgetekend PLAN is niet te verkrijgen. (verken eens de verkeerssituatie, niet gemakkelijk…)

     • Reactie van 3S

      De oversteekbaarheid voor de voetgangers is inderdaad een groot probleem op verschillende plaatsen op de stadsring.

      Maar hier zijn er toch weinig voetgangers die aan de overkant moeten zijn?

      En in de toekomst zal de stadsring aan de overkant van het water liggen, en zal het dus gemakkelijker worden om over te steken omdat er minder auto’s zullen rijden.

     • Reactie van Martin

      Nu zullen nog niet veel mensen dit gebruiken, maar ik de toekomst wel… want de bevolking zal wel groeien aan de overkant.
      Wat het verkeer betreft… zal men de Dampoort via de Afrikalaan rap beu zijn, en zal iedereen de voor hem beste weg zoeken.

     • Reactie van 3S

      Als de groeiende bevolking aan de overkant naar het Stapelplein stapt of fietst, dan komen ze toch langs (één van) de fietsbrug(en)?

      Dan kun je er toch niets op tegen hebben dat men nu de aanpassingen doet ten voordele van de oversteekbaarheid van voetgangers en fietsers ter hoogte van de fietsbrug?

      Wat het autoverkeer betreft: als de stadsring verlegd is naar de toekomstige brug over of tunnel onder de Dampoort, dan zal Dok Noord/Dok Zuid kunnen heraangelegd worden als lokale straat.

      Inclusief tramlijn trouwens naar station Dampoort…

     • Reactie van Martin

      Daarom vroeg ik in mijn eerste reactie, of er een digitaal plan te krijgen was van de aanpassingen…

     • Reactie van Yves

      Je kunt het plan zeker inkijken bij het Mobiliteitsbedrijf van Stad Gent: 09 266 75 12.

 2. Reactie van Olivier

  Voor Martin azijn:
  Veel plezier ermee, dien anders klacht in bij de Raad van state ineens ook. (adres hieronder)

  Mobiliteitsbedrijf Stad Gent
  Sint-Michielsplein 9
  9000 Gent
  Tel.: 09 266 28 00
  Fax: 09 266 28 99
  E-mail: mobiliteit@gent.be
  Openingsuren:
  maandag van 8:00 tot 13:00 uur
  dinsdag van 8:00 tot 13:00 uur
  woensdag van 8:00 tot 13:00 uur en van 14:00 tot 18:00 uur
  donderdag van 8:00 tot 13:00 uur
  vrijdag van 8:00 tot 13:00 uur

  en anders dus hier :
  http://www.raadvanstate.be/

  • Reactie van Michel Vuijlsteke

   Ik denk dat het mogelijk moet zijn om ergens een formulier te vinden dat niet met de juiste kleur balpen ingevuld is, toch?

   Dan kan je misschien nog een stakingsvordering instellen met dwangsom, wegens vergunning verkregen op basis van documenten met vormgebreken?

   :D

  • Reactie van 3S

   Correctie: voor een gewestweg moet je niet klagen bij de Stad maar wel bij het Vlaams Gewest, Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

 3. Reactie van yves

  Dergelijke projecten worden altijd voorgesteld als “fietsinfrastructuur”, en dat is deels ook zo.
  Het is goed dat ze er komen.
  Laat ons alleen niet uit het oog verliezen dat dit “fietsinfrastructuur” is waarbij het oversteken van voetganger en fietser afhankelijk is van ofwijl zijn/haar assertiviteit, ofwel de goodwill van de automobilist. Toevallig vertelde m’n oudste dochter net dat ze om over te steken van de Muinkwijk naar het Albertpark ze dat steeds assertief moet afdwingen…
  Ik bedoel maar: zowel stad als gewest kiezen voor deze “beveiligde assertiviteitsoplossing” ipv verkeerslichten met drukknop. De autodoorstroming mag namelijk enkel maar onderbroken worden als de automobilist er zelf voor kiest om te stoppen… of als een voetganger of fietser assertief genoeg is. Kortom: de niet-assertieven (de meerderheid) zoeken het zelf maar uit. Ik wil niet klagen, eerder de denkwijzes “fileren”.

  • Reactie van 3S

   Ah, is het dat wat Martin bedoelt?
   doordat het Gewest er steevast voor kiest om de fietsers geen voorrang of verkeerslichten te geven, zorgt men dat enkel de mensen fietsen die zelf de stadsring durven oversteken…

   Kortom “selectie van wielerterroristen die stoten uithalen”?

  • Reactie van Stan

   “assertief moet afdwingen”… Kunnen jullie niet gewoon voorrang GEVEN zoals het hoort?

   • Reactie van laurensv

    Trol!

   • Reactie van flabbers

    en sinds wanneer heeft men dan voorrang op een fietsoversteekplaats ?

    • Reactie van Stan

     De fietser die gebruikt maken van een dergelijke oversteekplaats geniet GEEN voorrang bij het oversteken van de rijbaan op de auto’s. Fietsers mogen zich slechts voorzichtig op de oversteekplaats begeven met inachtneming van de naderende voertuigen.

     • Reactie van Hub

      Dus blijven staan tot er een automobilist de zin heeft om je te laten oversteken . Ja zo is het en dit zegt veel over de doorstroming van fietsverkeer ,niet dat fietsers overal de R40 mogen oversteken maar hier zou het beter moeten (voor een fietsstad)

 4. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Ge denkt toch niet dat een fietser meer respect toont voor een voetganger op het zebrapad, en daar heeft de voetganger wel voorrang.
  (We zijn weer vertrokken…..)

  • Reactie van Tine

   Misschien moet er een fietsersbrug gebouwd worden. Probleem opgelost ;)

  • Reactie van azerty

   100 % akkoord !!! Als voetganger word je steeds opzij geduwd door de fietser !! Niet alleen op het zebrapad maar ook op het trottoir en op de wandelwegen (in het park). Een fietser meent alle rechten te hebben : niet alleen om voetgangers ernstig te belemmeren op het trottoir met zijn (gestalde fiets) maar ook om auto’s te bekrassen !!

   • Reactie van BV

    Allez, we zijn weer aan het veralgemenen…

    • Reactie van laurensv

     Nee, er wordt zeker niet veralgemeend!!!!!!!!!
     De Fietserbond heeft een verborgen plan met fietsers die alle straten van Gent in het oog houden zodoende dat alle voetgangers, steeds opzij kunnen geduwd worden!!!!@@#!
     Het is een mirakel dat je nog niet in contact bent gekomen met hun enorme demagogische propagandacampagne waarin fietsers worden gehersenspoeld dat ze alle rechten hebben!!*&^%!
     Ik heb de bewijzen gezien dat ze hiervoor gesponsord worden in een ultrageheime samenwerking met het carrosserie-kartel die hen betaald per kras op de auto!!!

     • Reactie van Jo L

      en de maanlanding heeft nooit plaatsgevonden…

     • Reactie van Jens

      En voor wanneer Godwin’s Law ?

     • Reactie van Jimmy

      Jajaja ze worden massaal gekweekt in Area 51! Soms kan je ze trouwens zien tegen het maanlicht op hun BMX fietske…

   • Reactie van 3S

    Kun je wat meer details geven over die plaats/situatie waar “de fietsers” menen auto’s te mogen bekrassen?
    Want eerlijk gezegd zie ik niet veel auto’s met krassen.

   • Reactie van 3S

    Azerty, het onderwerp is hier een oversteekplaats van de stadsring in een onoverzichtelijke dubbele bocht, ter hoogte van een fiets- en voetgangersbrug.

    Als hier een ongeluk gebeurt, zal dat geen krassen in je auto maken maar wel een serieuze deuk…

    • Reactie van Tine

     Jammer dat we hier niet facebookgewijs ‘vind ik leuk’ kunnen aanklikken.

  • Reactie van 3S

   Ik snap de relevantie niet om hier de discussie voetgangers versus fietsers te starten.
   Alle weggebruikers moeten de regels volgen, welk vervoersmiddel ze ook gebruiken. Punt.

   Ten tweede zijn goede plaatsen om de stadsring over te steken meestal gunstig voor zowel fietsers als voor voetgangers.

   Zeker als het gaat over het uiteinde van een fiets- én voetgangersbrug, die breed genoeg is voor beiden…

 5. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Laurens, aub, ernstig blijven. Ik werd als voetganger verschillende keren door fietsers aangereden, gelukkig met slechts een maal ernstige gevolgen. Hoogpoort, Donkersteeg en Koestraat zijn voor mij slechte herinneringen. Nu met ouder worden ben ik minder en minder gerust.

  • Reactie van laurensv

   Jean Marie, misschien beter zelf eens ernstig blijven. Een bromfietser en een fietser zijn niet hetzelfde. Bromfietsers zijn niet toegestaan in het voetgangersgebied. Fietsers beschuldigen van het je toebrengen van “ernstige gevolgen” is niet ernstig.

  • Reactie van 3S

   Jean Marie,

   ik ben blij te lezen dat de twee voorvallen waar het blijkbaar wél om fietsers ging, zonder ernstige gevolgen waren.

   De meeste fietsers beseffen goed dat ze er zelf alle voordeel bij hebben voorzichtig te zijn. Bij een botsing zijn ze immers al even onbeschermd als voetgangers, en ze vallen harder.

   Dat er ook mensen bij zitten die er hun voeten aan vegen, is te betreuren.
   Ook ik ben voorstander van strengere controle op verkeersovertredingen.

 6. Reactie van yves

  De pendel van de geschiedenis evolueert momenteel naar een vrij algemene vraag voor meer blauw op straat, vooral in functie van agressief (of te asserief) mobiliteitsgedrag. De Fietsersbond pleit al een poos voor uitbreiding van de Fietsbrigade. Die zie je te weinig op fietsassen en in de ochtendspits. Ze zijn ook met te weinig om de grote groep fietsende studenten “op te voeden”.
  De Fietsersbond is ook al een poos vragende partij om voetgangers en fietsers waar nodig elk een eigen plaats te geven. Parkontwerpen waar fietsers en voetgangers hetzelfde pad moeten delen is niet steeds een goede keuze, zeker niet als men een doorsteek van dat park inplant als fietsas (vb Keizerspark, daar is het pad dat de 2 bruggen verbindt dan ook nog te smal voor kruisend fietsverkeer).
  Fietspaden/voetpaden op gelijk nivo zorgen vaak voor conflictsituaties. Hier gaan voetgangers vaak in de nonchalancemodus.
  Geschilderde fietssjablonen op het fietspad kunnen hierbij helpen.
  Ze maken de situatie in ieder geval leesbaarder (in Kopenhagen zie je dat vaak).
  In smalle winkelstraten als de Koestraat is een snelheidsbeperking voor fietsers zinvol, en da’s geen grapje, zodat ze indien nodig kunnen stoppen voor een zigzaggende shopper.
  “Stapvoets rijden” is een mooi begrip, ook voor fietsers.
  Uiteindelijk telt voor fietsers hetzelfde principe als voor automobilisten: het recht van de zwakste.
  Snelle fietsers (hazen) moeten zich aanpassen aan trage fietsers en voetgangers (en ja hoor: ook aan trage automobilisten).
  Dit maar om te zeggen: ja, fietsers hebben rechten en plichten.
  En de oversteekbaarheid va

 7. Reactie van yves

  Sorry: de oversteekbaarheid van de kleine ring en steenwegen is -zowel voor voetgangers als fietsers- nog véél te weinig een recht.
  Tel eens het aantal veilige oversteekplaatsen op de kleine ring.
  Je zal ervan schrikken hoe weinig mogelijkheden er zijn.
  Vandaar dat ik het een stadsmuur noem.
  En zo zijn we weer on topic.

  • Reactie van S

   Nu je het over het scheiden van voetgangers en fietsers hebt: bij de heraanleg van veel straten komt het fietspad tussen geparkeerde auto’s en voetpad te liggen (cf. Albertlaan, Kortrijkse steenweg, ..).
   Meestal liggen beide in één vlak, zodat het er veelal op uitdraait dat voetgangers en fietsers hun plaats delen (op de kortrijkse steenweg bvb heeft het fietspad een vaste breedte, maar schiet er soms nauwelijks voetpad over).

   Ik heb daar toch een dubbel gevoel bij: een belangrijk voordeel is dat auto’s niet meer op het fietspad kunnen stilstaan, maar anderzijds vind ik het als fietser én als voetganger vreselijk oncomfortabel.

   • Reactie van 3S

    Na het bekendmaken van de plannen van de Kortrijksesteenweg hebben de handelaars daar nog extra parkeerplaatsen geëist én gekregen, waardoor de ruimte die er overbleef voor voetgangers en fietsers plaatselijk nog eens evenveel is ingekrompen. Naar die bakker ga ik alvast niet meer!

    En bij het kruispunt Kortrijksesteenweg/R40 hebben de extra afslagstrook en het behoud van de Japanse kerselaars hetzelfde effect gehad…

   • Reactie van Hilde1

    Ik lees net in de Gentenaar dat de Belfortstraat ook zal heraangelegd worden: “Het niveauverschil tussen de brede trottoirs en de straat zal verwaarloosbaar zijn.” Dit in combinatie met de bomenrijen en de tramsporen: waar zal er nog plaats zijn voor de fietsers?

    • Reactie van 3S

     Er is geen fietspad voorzien, maar dat hoeft daar ook niet.

     Waar we wel aan zullen zien of Gent ambitie heeft als fietsstad, is of er plaats voorzien is naast de tramsporen voor moeders met een bakfiets/fietskar ,zonder angst om te blijven steken in de tramsporen.

     Daarvoor is er toch wel 1,5 meter vrije ruimte nodig tussen tramspoor en boordsteen …

     PS. De Belfortstraat heeft het potentieel om (eventueel samen met Oudburg) als alternatief te dienen om niet alle fietsers door de flessenhals van voetgangersstraat de Lange Munt te sturen.

     • Reactie van Hilde1

      Dat bedoelde ik dus,3S, met mijn vraag of er nog plaats zal zijn voor fietsers. Als er enkel een schaamstrookje overblijft voor de fietsers, wordt deze weg (die niet enkel alternatief is, maar simpelwel de enige waardige weg richting Dampoort ) niet fijn voor fietsers. Dan had ik nog liever de kasseien….

 8. Reactie van yves

  Oh ja: vandaag werd het hydraulisch mechanisme in de peilers van de Bataviabrug geplaatst. Die brug zou deze zomer in gebruik genomen worden.
  Het zou pas hilarisch zijn mocht die brug niet bereikbaar zijn.
  De communicatie over de start van deze Gewestwerf kwam wel veel te laat.
  Exemplarisch: de werf komt niet eens voor op hun site.

  • Reactie van yves

   Het Laatste Nieuws noemt de werf vandaag onnodig. *zucht³*
   Het ontgaat ze hoe fietsers en voetgangers uit de dichtbevolkte wijk Sluizeken/Muide (en verder) vanaf deze zomer niet langer aangewezen zijn op de Dampoort en Muidebrug om richting Oostakker/haven te moven.
   De ware kwaal – de veel te lange werftermijn- komt niet aan bod. Eind juni is de Lovelingbuilding in de kern 5 verdiepingen gegroeid, en is spoor 12 bijna klaar in ruwbouw.
   Gelukkig schrijft Het Laatste Nieuws ook dit.

 9. Reactie van Hugues

  “Makkelijke verbindingen – Om de Bataviabrug zo toegankelijk mogelijk te maken, komt er op een deel van de kasseien tussen de brug en Dok Noord een laag asfalt.” …
  Nou, dan is dat vandaag zeker niet zo, aan de kant van het Stapelplein is alles prima aangelegd maar eenmaal de brug over val je gewoon in een put van 6mx3m vol kasseien! Kassei: waar fietsers zo gek op zijn, hoe verzinnen ze het! Als het regent kan je in die put zwemmen. En de rest van de weg naar de Koopvaardijlaan is een uitnodiging om om de 3 meter je nek te breken. Ik ben enorm teleurgesteld: kunnen ze dan nooit eens iets meteen in 1 keer goed afwerken? Tsk… erg hoor.