“Dit is een laatavondnet, geen nachtnet”

vrijdag 18 mei 2012 17u18 | Michel Vuijlsteke | 10 reacties
Trefwoorden: , .

Groen Gent vindt het positief dat er een oplossing is voor een laatavondnet (ten onrechte als nachtnet aangeduid) op vrijdag- en zaterdagavond. Dat maakt dat Gentenaars op zijn minst op die twee avonden terug thuis raken met het openbaar vervoer na een (rustig) avondje uit, een optreden, sportevenement, theater- of operavoorstelling. Maar daar houdt het goede nieuws op. Dit kleine stapje terug vooruit mag niet verdoezelen dat er twee grote stappen achteruit worden gezet:

 1. Het nachtnet op vrijdag- en zaterdagavond verdwijnt na 1 uur volledig en het laatavondnet na 23 uur valt vijf op de zeven dagen ook weg. Dat blijft onbegrijpelijk en ontoelaatbaar in een stad als Gent. In Leuven rijden nachtbussen tot 3u in het weekend, in Antwerpen tot 4u. In vergelijkbare Europese steden zoals Almere, Utrecht, Nantes, Strasbourg kan je in de week de bus nemen tot na middernacht. De Lijn en de Vlaamse Regering verzaken hier aan hun verantwoordelijkheid in het mee organiseren van een duurzaam mobiliteitsalternatief voor een grootstedelijke regio die Gent is.
 2. Naast het laatavond- en nachtnet wordt ook aan de kwaliteit van het aanbod geknaagd door op zaterdag (winkeldag!) de frequenties op een pak lijnen, ook hoofdlijnen te laten dalen. Op zon- en feestdagen gaat dit nog verder en wordt op een deel van de lijnen de frequentie gehalveerd. Her en der worden zelfs bepaalde lijnen gedeeltelijk afgeschaft (lijn 6 tussen Meulestede en Mariakerke Post).

Groen Gent pleit voor forse investeringen in plaats van besparingen. Dit betekent een frequentie van 6 minuten op de hoofdlijnen. Wij willen op korte termijn investeringen op drie vlakken:

 • De snelle uitbreiding van het tramnet – onder meer door de vertramming van lijn 3 (Korenmarkt – Mariakerke) en van lijn 7 (Gent-Sint-Pieters tot Dampoort).
 • De aankoop van bijkomende tramrijtuigen om meer reizigers te kunnen vervoeren tijdens de spits.
 • De verbetering van de doorstroming van het openbaar vervoer door meer eigen beddingen te voorzien en door verkeerslichtenbeïnvloeding te installeren die groen licht garanderen aan trams en bussen.

Groen-fractievoorzitter Elke Decruynaere: “De huidige besparingen zijn een hinderpaal voor een duurzaam mobiliteitsbeleid. Zonder bijkomende investeringen in het openbaar vervoer zal het verkeer in Gent op korte termijn verder dichtslibben. De Lijn en de huidige Vlaamse regering mogen hun verantwoordelijkheid daarin niet ontlopen.” Vlaams parlementslid Filip Watteeuw kondigt daarom aan dat hij minister Crevits (CD&V) hierover zal interpelleren.

Bron: persbericht

© 2012 GENTBLOGT VZW

10 reacties »

 1. Reactie van Frans

  Hoe gaat Groen de doorstroming verbeteren tussen de Kouter en het Lippensplein, waar de tram hopeloos vastzit? De Brabantdam is te smal voor een eigen bedding en de verkeerslichten zijn er ook verdwenen. Door autoverkeer alleen ‘s nachts toe te laten, wanneer er geen openbaar vervoer is?

  • Reactie van mht

   Om nog maar te zwijgen van eventuele doorstroming door de Phoenixstraat/Bevrijdingslaan als lijn 3 vertramt. In theorie een heel mooi idee, maar de uitwerking blijft toch achter. :-)

  • Reactie van 3S

   Als maatregelen ten voordele van ruimte-efficiënte vervoersmiddelen (tram, bus…) niet meer lukken omdat ruimte-opslorpende vervoersmiddelen (auto) de boel blokkeren, heeft Gent een GROOT probleem.

   Is Gent al over het point-of-no-return?

  • Reactie van 3S

   Hoe de doorstroming verbeteren tussen de Kouter en het Lippensplein?

   Naast toeritdosering in de Kortrijksepoortstraat ook toeritdosering op de fly-over richtings stadscentrum als er daar filevorming optreedt?

   Of simpelweg die fly-over afbreken?

 2. Reactie van Wim

  Volgens mij zijn er heel weinig mensen te vinden die geen voorstander zijn van een uitgebreid en performant openbaar vervoer. Waarom zou je daar tegen zijn?
  Wat ik hier opnieuw mis is de verduidelijking van politici hoe ze hun plannen zullen betalen. Concreet: op welke manier zou Groen de nodige investeringen financieren; wat is hun visie over de magere kostendekking van De Lijn: al dan niet een bedreiging voor de duurzaamheid van de werking van De Lijn en zo ja, wat stellen ze voor om de kostendekking te vergroten?

 3. Reactie van Roland

  Gent is gedeklasseerd tot een klein provincienest ergens op het platte land door de lijn en dankzij de politici erachter.

 4. Reactie van Bart

  Toch straf dat ze er nog maar eens in geslaagd zijn om Lochristi over het hoofd te zien. Ik vind het sterk dat de Lijn een randgemeente van Gent met meer dan 20.000 (!) inwoners systematisch negeert.

  • Reactie van 3S

   Was het niet Lochristi dat neen zei tegen een tram van De Lijn naar hun “dorp” (omdat zij niet tot de “stad” wilden behoren)…?

 5. Reactie van rony coekaerts

  het kan zijn dat ik slecht geinformeerd ben maar het staat me voor de “de lijn” geen stedelijke bevoegdheid is.
  wat er nu is bereikt ivm. de nachtbussen is gewoon een overeenkomst tussen een brouwer en de lijn: de stad heeft bemiddeld. méér kan ze niet doen.
  het valt me op dat vele burgers alles op één hoop vegen.
  de stad, de politiekers, enz. zijn de “fouten”, terwijl ze ook aan handen en voeten gebonden zijn.
  je kan dan als partij nog zo veel verwachtingen scheppen, en gelukkig maar dat ze een programma hebben, maar tussen dromen en werkelijkheid staan zéér veel praktische schotten.
  nb.probeer maar eens een verbouwing aan je huis te doen: zes verschillende diensten moeten hun zeg-zeg doen! de ene zegt ja, de andere nee of ja maar.
  en dan komt iemand met een verkeersplan. de stad moet dat oplossen, daarbij vergetend dat er totaal los van mekaar functionerende diensten hun fiat moeten geven om van het financiele plaatje te zwijgen.

  • Reactie van Jean

   Rony

   Hoewel je inhoudelijk gelijk hebt, kan je stellen dat het wel degelijk ‘de politici’ zijn die hiervoor verantwoordelijkheid dragen. Zij stemmen de wetten en houden die al of niet in stand. Alleen zijn het vooral de ‘Vlaamse’ politici en hun partijen die verantwoordelijkheid dragen voor de vaak absurde regelgeving, en minder de gemeentelijke politici. Maar die Vlaamse politici behoren wel tot dezelfde partijen als die van de Gentse bewindslui. Dus…

   Om correct te zijn : ook de NVA maakt deel uit van de Vlaamse regering en draagt dus ook een deel van de verantwoordelijkheid.