Vanaf 18 mei weer 6 nachtlijnen in Gent

vrijdag 18 mei 2012 17u38 | Michel Vuijlsteke | 11 reacties
Trefwoorden: , , .

Het Gentse nachtnet van De Lijn blijft bestaan door een samenwerking tussen brouwerij De Koninck, de stad Gent en de vervoermaatschappij. Ondanks besparingen vond De Lijn een oplossing voor de toekomst van het nachtnet. Brouwerij De Koninck neemt samen met de stad Gent een deel van de exploitatiekosten op zich. Vanaf 18 mei 2012 gaan de nachtbussen door het leven als De Koninck Uitbussen. De samenwerking past in het Social Responsibility-project van de brouwerij.

Bus

De buschauffeur blijft BOB
Op vrijdag- en zaterdagnacht kunnen mensen na een avondje uit tot in negen Gentse deelgemeenten weer veilig thuis geraken. De De Koninck Uitbussen rijden naar Mariakerke en Drongen (N1), Gentbrugge en Sint-Amandsberg (N2), Wondelgem (N3), Zwijnaarde en Ledeberg (N4), Sint-Amandsberg en Oostakker (N5) en Sint-Denijs-Westrem (N6). De bussen vertrekken om 23.30, 0.15 en 1.00 uur aan de Zuid.

Met de De Koninck Uitbus wil de brouwerij mensen een gemakkelijk en toegankelijk alternatief bieden voor een BOB. Zo wil ze mensen stimuleren om vaker de auto thuis te laten als ze naar de film, het theater, een concert, een leuk cafeetje, een restaurant of een evenement gaan. Autovrij uitgaan biedt tal van voordelen: geen files of parkeerproblemen, en ook een glaasje na een voorstelling is mogelijk. Daarnaast is het ook een goedkope en sociale manier van verplaatsen. Abonnees van De Lijn mogen gratis mee, Lijnkaarten, biljetten en sms-tickets zijn ook geldig.

“Culturele leven in en rond Gent toegankelijker maken”
Michel Moortgat, CEO Duvel Moortgat: “De Koninck wil het bruisende culturele leven in Gent ondersteunen. Met het inzetten en promoten van openbaar vervoer wordt cultuur toegankelijker voor mensen in en rond de stad. Naar de film, het theater, een concert of naar een café zonder je zorgen te maken over parkeren. En uiteraard is een glas voor of na een voorstelling ook mogelijk. De bus brengt je veilig terug thuis.”

Vanaf 18 mei 2012 steken de nachtbussen in een De Koninck-kleedje. De nachtbussen in en rond Gent krijgen een makeover en gaan voortaan door het leven met een knalrood uiterlijk.

Creatieve oplossing voor toekomst nachtnet”
Roger Kesteloot, directeur-generaal De Lijn: “Dit nachtnet is ook een vorm van publiek-private samenwerking. Het verzoent de social responsibility van brouwerij De Koninck met de maatschappelijke rol die De Lijn samen met de stad Gent wil blijven spelen bij de combinatie van duurzame mobiliteit, verkeersveiligheid, een leefbare woonomgeving en een bruisende vrijetijdsbeleving. Deze samenwerking is een creatieve oplossing om de toekomst van het nachtnet te blijven garanderen en buiten onze besparingen te houden.”

“Blijven zoeken naar een optimale formule”
Martine De Regge, schepen Mobiliteit en Openbare Werken: “Het was absoluut onaanvaardbaar dat Gent zonder noemenswaardig nachtnet kwam te zitten, terwijl in Antwerpen en Leuven dit nachtnet gewoon blijft bestaan. Het voorstel dat nu voorligt, is voor de stad van groot belang. Er is continuïteit en Gent valt niet helemaal zonder nachtnet. De stad is ook de commerciële sponsor dankbaar. Voor de stad is dit zeker geen eindpunt. De stad wil verder met De Lijn, de cultuursector en de horeca blijven zoeken naar een optimale formule. Het vinden van deze formule was op korte termijn niet mogelijk. Omdat het echt cruciaal is dat er in Gent een aanbod is in de tussenperiode, heeft de stad zijn verantwoordelijkheid genomen en zal ze in de tussentijdse periode mee betalen aan het nachtnet. Die financiële tussenkomst ziet de stad als een overgangsmaatregel. In het kader van een optimaal nachtnet zal opnieuw gekeken moeten worden hoe dit net kan worden betaald. De stad blijft er op hameren dat er voor openbaar vervoer in Gent, inclusief voor het avond- en nachtnet, meer middelen moeten vrijgemaakt worden.”

Bus

Nieuw netplan met adresjes voor avondje uit
Op www.delijn.be/gent vinden de reizigers de verschillende dienstregelingen en trajecten van de De Koninck Uitbussen. De Koninck ontwikkelde ook een apart De Koninck Uitplan met naast de verschillende lijnen ook heel wat informatie over culturele centra, activiteiten, horeca en evenementenzalen in de buurt van die lijnen. Zo weten de reizigers in een oogopslag welke lijn en halte ze nodig hebben om op hun favoriete bestemming te geraken. Daarnaast zijn er nog heel wat leuke acties gepland. Kortom, de De Konick Uitbussen zorgen voor een geslaagde avond uit in het weekend.

Bron: het officiële persbericht van De Lijn en brouwerij De Koninck. Dat had u nog tegoed.

© 2012 GENTBLOGT VZW

11 reacties »

 1. Reactie van Thomas

  De Social Corporate Responsability van bedrijven moet zich richten op hun eigen productie/activiteiten. Dit is het begin van de privatisering van het openbaar vervoer. De Vlaamse regering faalt om haar kerntaken waar te maken.

  • Reactie van Frans

   Is nachtvervoer een kerntaak van de Vlaamse regering? En voor wie?

   • Reactie van Michel Vuijlsteke

    De Lijn, voluit de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn (VVM De Lijn), is een extern verzelfstandigd agentschap (EVA) van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken (MOW).

    De Lijn organiseert en coördineert de activiteiten die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met het gemeenschappelijke openbare stad- en streekvervoer in, vanuit, of naar het Vlaams Gewest. Zij moet dit stad- en streekvervoer organiseren op een manier die beantwoordt aan de evoluerende mobiliteitsbehoefte.

    • Reactie van Roland

     Crevits, verantwoordelijke minister (CD&V) Termont (SpA, straks SpA+groen) dat zegt genoeg volgens mij, Gent telt niet voor de minister.

     • Reactie van Michel Vuijlsteke

      Ja, typisch: de hardwerkende Vlaming die weer eens achtergesteld wordt door het Belgique van Di Rupo!

      Dringend dit domein van de federale overheid wegtrekken en Vlaams maken! Wat we zelf doen, doen we beter!

      (Euh, wacht… :))

     • Reactie van Jean Marie DE WULF

      Maar nee, Michel, het is omgekeerd!

     • Reactie van Jimmy

      Tuurlijk is het omgekeerd: het is de hardwerkende Di Rupo die achtergesteld wordt door de Vlamingen…

 2. Reactie van Eva

  Dat is ook wel een beetje hun eigen activiteiten hé. Drinken en met auto rijden doe je niet. Drinken en de bus nemen kan wel. Maar voor de rest idd shame on you Vlaamse regering dat een privébedrijf het laatavondvervoer moet redden.

 3. Reactie van Wim

  Het is uiteraard positief dat er dankzij deze tussenoplossing toch een nachtaanbod overblijft, dit is een maatschappelijk nuttige vorm van reclame.
  Dit neemt niet weg dat de Vlaamse Regering en De Lijn falen in hun basistaken qua mobiliteit en dit ondanks het feit dat we in dit land als burgers met zijn allen meer dan genoeg bijdragen leveren. Wanneer komen er eindelijk eens mensen aan het roer met de moed om de kostendekking naar een aanvaardbaar niveau te brengen? Het aanpassen van de gratispolitiek voor 65+ naar enkel gereduceerd tarief voor die 65+ die het financieel nodig hebben kan mogelijk al de nodige 60M€ opbrengen zonder in het aanbod te moeten schrappen.

 4. Reactie van Thomas

  @Eva, in dit geval kunnen nachtbussen inzetten idd nog tot de CSR van De Koninck/Moortgat gerekend worden. Tenzij ze het alcoholgehalte van hun bieren verlagen, maar daar zit ik niet op te wachten :)

  Ik dacht aan bedrijven die door hun activiteiten het milieu verontreinigen en dan maar schooltjes bouwen voor de lokale bevolking. Echte CSR zou zijn om die milieuverontreiniging aan te pakken.

 5. Reactie van tvb

  Ik vind dit prive initiatief prachtig. Een soort van semi privatisering..model van de toekomst om ons landje betaalbaar te houden.