De Groendienst in de Lange Velden

zaterdag 19 mei 2012 18u43 | Gudrun (tekst), Gudrun Rombaut, Renzo Leon (beeld) | 5 reacties
Trefwoorden: , , .

Daarstraks zag ik op twitter passeren dat er iets te doen was in het nieuwe parkje aan de Lange Velden, die nieuwe wijk in Wondelgem tussen de R4 en de Botestraat. Omdat ik eigenlijk toch een reden zocht om te gaan fietsen met de kinderen, leek me dit een ideaal compromis: ik ging eens mijn licht gaan opsteken, en de kinderen konden het nieuwe speeltuintje even uitproberen.

Lange Velden

Bij aankomst bleek er veel meer park te zijn dan ik dacht, compleet met waterpartijen, brugjes, speeltuigjes, en vooral aangeplant bos dat nog zijn tijd moet krijgen om te groeien. Er stond een tentje met gratis drank, er was een zeer amusant dixieland bandje aan het spelen, de buurtbewoners genoten van de zon, er was zelfs een grimestand voor de kinderen, en de Groendienst stond er uiteraard met een infostand. Hah. Daar moest ik zijn. Edwin Verschelde, projectcoördinator van het hele traject, stond me met de glimlach te woord.

Lange VeldenLange Velden

Omdat de Lange Velden, de Stoeterij en de andere nieuwe verkavelingen – onlangs door een vriendin nog omschreven als ‘een beluik op den buiten’ wegens de enorme woondichtheid en kleine percelen – een serieuze populatie herbergen, moest er uiteraard ook een serieuze groenzone komen. Ideaal daarvoor was de strook langs de R4, waarlangs een indrukwekkende geluidsbuffer is gekomen. Je merkt er niets van het razende verkeer, visueel noch auditief. Nog voor de eerste huizen verschenen, waren er al bomen aangeplant. Nu is het stukje groen eindelijk definitief opgeleverd, alleen het hoofdfietspad is nog niet verhard wegens gebrek aan centen. Er is een meanderend stukje water met verschillende tussenschotten, dat ergens wel in verbinding staat met de Lieve, maar er eigenlijk geen deel van uitmaakt: het is grondwater en hemelwater. Overal staat riet, ik heb al verschillende watervogels gezien, en ook al zwemmende honden. Dat laatste vormt een probleem, aldus Verschelde: sommige buurtbewoners durven hun kinderen niet alleen op de speelpleintjes laten komen wegens de loslopende honden. Er zijn open plekken voorzien, speelgras, maar overal langs het water zijn ook bomen aangeplant. Hier en daar zijn er ook echte stukjes bos, compleet met woeste begroeiing.

Lange VeldenLange Velden

Fase twee bestaat enkel nog maar op plan, maar belooft meer van hetzelfde: bos, speelruimte, wandelruimte, fietspaden… Op de plannen zijn er zelfs fietsbruggen naar de overkant van de ringvaart te zien: omdat de expressweg opgewaardeerd wordt, mag er geen fietspad meer langslopen. Het pad langs de nieuwe groenzone vangt dat op, maar er komen dus wel verbindingen met de industriezone langs de overkant, als het Vlaams Gewest zijn beloftes tenminste houdt.

Ik moet zeggen: het ziet er veelbelovend uit. Wanneer alles af zal zijn, zal er een deftige groene as lopen van Wondelgem naar Mariakerke, waar het aangenaam wandelen en fietsen zal zijn. Hopen we dan toch, tenminste.

Lange VeldenLange VeldenLange Velden

Over de andere problemen, zoals de ellenlange files die zich nu al vormen terwijl de helft nog niet eens bewoond is, en het feit dat de creches, kleuter- en lagere scholen in de buurt nú al vol zitten en met een wachtlijst werken, zullen we het maar een andere keer hebben, zeker?

© 2012 GENTBLOGT VZW

5 reacties »

 1. Reactie van Jozef Van de Veire

  Voor wie landelijke Wondelgem van voor de fusie gekend heeft is dat toch maar een druppel op de hete plaat. Het valt wel mee dat men een groene corridor voorzien heeft.
  Ideaal om een mooie fietsroute te maken in het groen op de rand van de R4 en de historische Lieve niet te vergeten die tussen en R4 en Liefkestraat aan een kuisbeurt toe is.
  De vijvers zijn momenteel gezien de zware regelval van de laatste dagen op een hoogpeil en toch is er bijna geen water onder de brug. Met een klein schot aan de monding bij de Lieve zou men het peil met 30 cm kunnen verhogen en het wateroppervlak zal daardoor al enkele vierkante meters groter zijn en dat zou in het voordeel zijn voor de fauna en de flora bij een droge periode.

  Voor de fusie was er tussen de wijk Parkstad en de R4 circa 500 meter voorzien.
  Maar vgl. met de wijk Parkstad kan men moeilijk de wijk Langevelden als geslaagd beschouwen.
  Verder alle lof hoe men die smalle groene as heeft uitgewerkt.

 2. Reactie van Fam Gooris-Maenhout

  Inderdaad, het park wordt mooi, alleen spijtig dat mijn kinderen er een panische angst hebben opgedaan van loslopende honden en dit door baasjes die het abnormaal vinden dat kinderen schrik hebben van hun honden (die veelal evengroot zijn als de kinderen 3 & 5 jaar) en ze dan ook weigeren bij hun te roepen. Gevolg, wij wonen op 50 m van het park maar komen er nog zelden. Waarom voorzien ze toch geen afgesloten stuk met zelf een deeltje water waar die honden in alle rust en veilig kunnen dollen?!

  Want deze loslopende honden zijn echt een probleem geworden!

  Voor het overige niets dan lof, nu hopen dat het parkje in ere wordt gehouden.

  • Reactie van Gudrun

   Zoals ik al schreef: ze zijn zich bewust van het probleem van de honden, maar denken eerder aan sensibilisering.

 3. Reactie van de jaegher anneke

  Ik ben een enorme hondenliefhebber en heb zelf ook een hond..zelf heb ik 2 kinderen, 10 en 5 jaar..
  wij wonen ook in de wijk en ik vind het ook een belemmering dat onze honden niet een beetje vrijheid krijgen.. er is toch genoeg plaats om een losloopweide te voorzien?? dan hoeft er toch geen probleem te zijn.. Het zou immers beter zijn voor het milieu, nu moeten wij onze auto nemen om naar de losloopweide te gaan op mariakerke.. en hier met zoveel gezinnen.. met huisdieren…
  ik hoop in ieder geval dat ook de hondenliefhebbers worden gehoord..

 4. Reactie van Van der Aa

  Allebei gelijk!
  De honden moeten ALTIJD aan de lijn gehouden worden.Ikzelf heb ook een hond en ben een enorme hondenliefhebber en ik vind ook dat de beestjes te weinig ruimte hebben om eens losgelaten te worden; maar met kinderen in de buurt weet men nooit,een hond kan altijd gevaarlijk zijn!Daarom vind ik een mogelijke aanleg van een losloopweide een zeer goed voorstel.
  Maar hierbij doe ik toch een oproep aan elke hondenliefhebber : ga zo veel mogelijk naar een hondenschool,al is het maar om uw hond betere manieren te leren of de slechte manieren af te leren : het werkt echt !
  Als uw hond in ALLE omstandigheden bij u blijft en (vooral) kinderen,of andere wandelaars niet gaat lastigvallen,dan is er misschien nog een mooie toekomst voor beiden !