Sport- en Recreatiecentrum Rozebroeken opent dit weekend

zondag 17 juni 2012 9u07 | Lore Walravens (tekst), Thierry (beeld) | 27 reacties
Trefwoorden: .

Op zaterdag 16 juni en zondag 17 juni maken de Gentenaren en andere nieuwsgierigen tijd voor de feestelijke opening van het spiksplinternieuwe Sport-en Recreatiecentrum Rozebroeken. Het grootste sportcomplex van de Benelux verwent jong en oud met mooie prijzen, toffe spelletjes, interessante promoties en een leuke uitdaging! Tien jongeren zullen het in een estafettewedstrijd in het nieuwe zwembad opnemen tegen de gekende triatleet Peter Croes.

rozebroeken

Zondag 17 juni ’12 om 14u vindt er een ludieke zwemuitdaging plaats in het Olympisch zwembad. Tien sportieve kinderen (tussen 6 en 16 jaar) leggen een echte aflossingswedstrijd af tegen triatleet Peter Croes.

De kinderen leggen samen dus 250 meter af, terwijl Peter het dubbele voor zijn rekening neemt. Door het unieke concept van het Olympisch bad dat door een ponton in twee wordt gedeeld is het mogelijk dit tegelijk te doen. De kinderen starten vanaf de startblokken samen met Peter Croes. Zij zwemmen 25 meter tot aan het ponton. Als zij het ponton raken mag het volgende kind vanaf het ponton in het water duiken en zo de 25 meter in de andere richting zwemmen. Peter Croes zwemt voorbij het ponton en doet de volle 50 meter en keert op het einde terug. Op deze manier kunnen de sportievelingen tegen elkaar strijden in hetzelfde bad. Christophe Peeters (Schepen van Financiën, Facility Management, Sport en Haven) zal het startschot geven en komt de zwemmers aanmoedigen. Iedereen kan het spektakel vanop de tribune of zelfs in het zwembad live meevolgen.

rozebroeken rozebroeken

Rozebroeken is het eerste grote investeringsproject van de Stad Gent dat is gerealiseerd via publiek-private samenwerking. De overheid, TMVW en S&R slaan de handen in elkaar om duizenden Gentenaars, jong en oud, meer mogelijkheden te bieden om te sporten in de best mogelijke omstandigheden.

rozebroeken rozebroeken

Wil jij de sportievelingen komen aanmoedigen tijdens hun wedstrijd tegen Peter Croes, zorg dan dat je paraat bent op zondag 17 juni ’12 om 14u!

rozebroeken rozebroeken

© 2012 GENTBLOGT VZW

27 reacties »

 1. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Prachtig initiatief in intelligent opgevatte gebouwen.
  Tragisch: stupiede klakpotters hebben het al beklad met onozele opschriften.

 2. Reactie van Hugues

  2e dag van de opening, vandaag zondag: er was veel volk maar het zwembad is zo giga-groot dat je er geen last van hebt. Proper, groot, veel douches (allemaal warme douches!), zeer functioneel, goed georganiseerd, overal zeer vriendelijk personeel, logistiek alles piekfijn in orde, niet lang moeten wachten aan de kassa’s ondanks veel volk. Er is een buitenbad en een aparte bar voor de zwemmers (geld meedoen – in uw zwembroek?). De glijbanen zijn een sensatie: ontzettend snel en leuk! Het wildwaterparcours is er eerder voor de kleintjes vanaf 8 jaar, iets te gezapig naar mijn goesting, niet snel genoeg.
  Verwacht echter geen architecturaal hoogstandje: het is een betonnen doos met een grote put met water in. Geen opbeurende waterpartij-fresco’s met dolfijntjes ofzo op de muren, kale beton met wat verf erop. Puur functioneel Na 20 baantjes trekken (50m!) begint dat ferm saai te worden en tegen te steken. Het water is zalig: bijna geen chloor, geen rode ogen en zeer zacht en heerlijk op temperatuur (het gigantisch dak staat vol met zonnepanelen).
  Als je gewoon komt zwemmen valt de prijs nog mee 2.75€ maar als je gaat voor zwemmen & gofslagbad (te weinig water in vandaag, het waren maar kleinen golfjes), de glijbanen (zeer snel!) en de wildwaterglijbaan (niet wild genoeg) dan is 7,7€ wel duur.
  Oh, en de verkleedkotjes zijn wat aan de krappe kant maar in het vervolg neem ik een familieverkleedkot, die zijn iets groter: hoe ze daar meer dan 1 volwassene en 2 kids in krijgen is me een eigenlijk raadsel.
  Sauna en buitenzwembad zijn nog niet open maar wat ik alvast geen goed idee vind is dat het saunagebeuren mét zwempak ààn moet: bweu-ekkes, zo vies wegen absoluut onhygiënisch, versta ik niet. Maar dat is dus afwachten tot zaterdag 30 juni voor de opening.
  Ze Pointz Of Ze Zury: het 50-meter zwembad: 9/10. Algemeen 7/10.

  • Reactie van Sven

   ” Het wildwaterparcours is er eerder voor de kleintjes vanaf 8 jaar, iets te gezapig naar mijn goesting, niet snel genoeg.”

   De mensen met jonge kinderen van wie ik het hoorde, vonden toch dat wildwaterbaan nogal riskant, ook voor 9/10-jarigen.

 3. Reactie van Vanlaere

  Als inwoner van de rand van Gent vind ik het schandalig dat de tarieven dubbel zo duur zijn voor niet-inwoners van Gent….eindelijk eens een goed gelegen zwembad…Olympisch dan nog…maar je mag er wel 5euro betalen om een uurtje baantjes te trekken :(

  • Reactie van anneke

   als je geen gemeentebelastingen betaald in gent is dat wel logisch, het zwembad wordt deels met belastingsgeld betaald he. Anders..vragen aan destelbergen of ze niet meebetalen voor het zwembad… en korting krijgen voor hun inwoners?

  • Reactie van azerty

   Vanlaere,
   Als je je gemeentebelasting in Gent zou betalen zou je ook minder toegang moeten betalen. Is zelfs maar een kleine tegemoetkoming aan de Gentenaars. De lasten van een grootstad wil je niet delen maar als we eens een aalmoes hebben moeten we dat onmiddellijk delen… Als je ook een tiental gezinnen Roma’s, daklozen, illegalen en wat file van Gent wil overnemen mag je van mijn part gratis in het zwembad. Of wil je gewoon een deel van de bijkomende verkeersproblemen/parkeerproblemen overnemen? Moesten er in Destelbergen plannen zijn voor zo een megacomplex in een woonwijk zouden jullie er alles aan doen om het tegen te houden.
   Steeds welkom in Gent.

   • Reactie van philippe

    azerty: woon je hier nog graag ;-)

    • Reactie van azerty

     Zeer graag; zoniet zou ik naar Destelbergen verhuizen…

     • Reactie van azerty

      Gek, maar ik merk dat er blijkbaar iemand is eenzelfde nickname gebruikt ! Wel plaatste ik de laatste 3 – 6 maand geen enkele reactie meer. En als ik hier ooit nog een reactie zou plaatsen, dan zal dit dan maar met een andere nickname zijn!

  • Reactie van yves

   Bekijk het positief: dat is voorlopig enkel voor dit zwembad, niet voor alle musea, schouwburgen,…

  • Reactie van S

   Als je als Gentenaar in Merelbeke gaat zwemmen moet je trouwens ook meer betalen.

  • Reactie van paul

   5 euro teveel ? Waar leef jij ? Voor 5 euro heb je een halve film in de cinema zonder drank/pop corn…

 4. Reactie van peggy

  hallo,
  wat die reactie betreft over de belastingen vind ik wat overdreven tenslotte zijn wij allen dezelfde blank,zwart,dom,slim,dik dun wat heeft dit te maken met de inkomsten vh zwembad komt er gewoon op neer dat ze niet eerlijk geweest zijn op hun site voor het open ging want dit stond nergens vermeld hoeveel een nt gentenaar moest betalen en ik vind alvorens een opening te doen dat u de site ervan volledig moet overeenkomen met wat de opening betreft en ook wat het publiek kost want ja zo kun je steeds veel volk aantrekken op die manier want tenslotte als je er al sta met kinderen en of kleinkinderen ofzo dan ga je toch zomaar nt terug weggaan omdat je dan pas weet hoeveel het u kost bellen??? nr de info die dag kon dat ik weet het nt,en was het zo kon je dan wel hen bereiken.Ik vind het ECHT SCHANDALIG dat er prijs verschil is.Waarom??weet ik niet en snap ik niet,de enige die me dat kan uitleggen wel hij mag het mij gerust komen doen want tenslotte verbruiken wij even veel water en doen we allemaal het zelfde in dit zwembad.En wat ik ook raar vond dat er nt kon uitgeroepen worden als u kind er nog nt uit kwam door de één of andere reden.Dat heb ik nu ook zelf meegemaakt.Mijn zoon en een vriend waren de zaterdag op de opening gaan zwemmen wij waren een uur afgesproken wat bleek ze kwamen nt af ik heb ongev een kwartier gewacht dan ben ik bij een personeelslid gegaan met de vraag of zij mijn zoon en vriend konden uitroepen dat ging blijkbaar nog nt.Het was wel een mooi voorstel en lief van die persoon ik mocht hen zelf gaan zoeken in het zwembad dat was mijn probleem nt maar ik denk wel dat ik de enige nt ben die dit tegenkom en als ieder zo een personeelslid moet vragen en hij steeds verplicht is om mee te gaan tot daar doordat je door de keuken moet dan is er denkend toch te weinig personeels tekort dus zou het toch beter zijn om een gang apart te hebben hiervoor.En idd in Merelbeke moet je ook meer betalen maar nt zoals het hier is als je nt gentenaar bent.HET IS SCHANDALIG DUUR de INKOM;
  Ik zou zeggen kijk en denk er eens over na want ik denk ooit zal je het bekopen door de één of andere reden.
  Wat zeggen ze sport is gezond?Ja,idd maar moet betaalbaar blijven voor iedereen.Heb hierbij mijn zeg je gedaan ik hoop zelfs uit mijn hart dat de sportschepene het leest en dat hij er eens over nadenkt.
  GROETJES PEGGY.

 5. Reactie van BaRa

  Peggy, als je wilt gaan sporten (baantjes zwemmen) in de Rozebroeken kost het €2,75 voor Gentenaars en €5 voor niet-Gentenaars. Dat is niet duur, je pinten in ‘t cafetaria kosten quasi evenveel. Wil je daarentegen het plezierpakket (wat niets met sporten te maken heeft en je dus niet voor je gezondheid doet), dan betaal je wat meer, maar dat is nog steeds goed te doen in vergelijking met een dagje Oceade (€17,50) of Centerparcs. Kan je verder aub leestekens gebruiken?

 6. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Peggy, als Rozebroeken je niet past, Gent telt nog andere zwembaden….

 7. Reactie van barka

  Heel simpel uitgelegd Peggy ;

  – Mensen die in Gent wonen betalen gemeentebelasting omdat ze in Gent wonen. Met dat geld is het zwembad gedeeltelijk betaald. Dus de Gentenaars hebben al betaald voor het zwembad. Iemand die niet in Gent woont betaalt zijn gemeentebelasting in de stad waar hij ingeschreven is; dus die heeft niet meebetaald voor het zwembad.

  • Reactie van Jimmy

   Meer nog: zelfs de Gentenaars die nooit zullen gaan zwemmen hebben meebetaald!

   • Reactie van barka

    Daarom dat we in een gemeenschap wonen ; het algemeen belang…
    Ik fiets nooit maar betaal ook mee voor de fietspaden in Gent, wat ook normaal is….

    • Reactie van Jimmy

     Inderdaad! Ik ben atheist, maar betaal mee voor alle kerken/moskeeen/synagoges/tempels/…. so what?! Als de gemeenschap er beter van wordt betaal ik dat met plezier ( en ik bedoel dit echt niet sarcastisch), solidariteit noemen ze dit!

 8. Reactie van Dominique

  Die theorie van de gentenaar die dit zwembad met belastingsgelden betaalt lijkt me een beetje kort door de bocht! Ook voor dit complex zal er ongetwijfeld vanuit de vlaamse overheid een subsidie zijn toegekend.

  Bovendien is dit complex een samenwerking tussen een publieks- en privépartner.

  uit http://www.gent.be/docs/Departement%20Stadspromotie%20en%20Sport/Sportdienst%20-%20Huis%20van%20de%20Sport/sportbeleidsnota2008-2013.pdf :

  “Daarom kiest het Stadsbestuur ervoor om ten laatste tegen 1 januari 2009 al haar exploitatieinfrastructuur (sporthallen en zwembaden, met uitzondering van de wijksporthallen maar inclusief
  het openluchtcentrum Jan Yoens), onder te brengen in de Divisie Secundaire Diensten (S-Divisie)
  van de TMVW. Deze divisie werd speciaal opgericht, met de Stad Gent als stichtend lid, om de
  zwembadinfrastructuur van de vennoten te beheren en te exploiteren, uiteraard voor rekening
  van de vennoten in kwestie. Op die manier kunnen we een deel van de overheadkosten (beheer
  van de technische installaties, sport- en spelmateriaal) spreiden over een groter aantal
  deelnemende gemeenten, wat voor elk van die gemeenten een besparing betekent. Ook is de
  BTW op infrastructuurwerken recupereerbaar. Ten slotte biedt TMVW als organisatie ook een
  grotere flexibiliteit dan de Stad Gent. Voor het personeel zal deze overgang geen gevolgen
  hebben, en de aansturing blijft bij de Stad via de vertegenwoordiging in de S-Divisie.
  Via deze structuur werd inmiddels trouwens al een oproep gelanceerd voor intekening op een
  publiek-privaat samenwerkingsverband voor de bouw van een nieuw sportcomplex ter vervanging
  van het zwembad en de sporthal Rozebroeken. Voorbeelden uit andere gemeenten, zoals Lier,
  Neerpelt en Brasschaat hebben inmiddels aangetoond dat een dergelijke constructie, indien goed
  opgebouwd en opgevolgd, kan leiden tot een situatie waarbij iedereen (stadsbestuur, klant en
  privé-partner) wint. Deze nieuwe formule kan ook in de toekomst worden meegenomen bij de
  bouw van nieuwe infrastructuur.”

  Als gentenaar zou ik dan ook maar mijn beklag doen over het feit dat de parkings Vrijdagmarkt, Sint-Michiels, Sint-Pietersplein, Reep en Ramen niet goedkoper zijn voor gentenaars. Die parking werden tenslotte ook aangelegd met ‘gentse?’ belastingsgelden. Als Belg dan meteen ook maar klagen dat onze wegen gratis zijn voor al het transitverkeer.

  Best ook maar een tolheffing voorstellen voor de stadskern!

  • Reactie van azerty

   Er bestaat al iets in die zin… bewoners parkeren.
   Ik betaal gratis in mijn straat, iemand die niet in mijn wijk woont moet betalen…

 9. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Deze parkings zijn goedkoper dan de andere privé parkings b.v. Kouter, Korte Meer, e.a.

 10. Reactie van axe

  Moet alles gratis worden mischien?

 11. Reactie van axe

  Moet alles gratis worden mischien? De rekening komt dan op het einde wel. De massa profiteert en een kleine groep betaald.