Geredde kerselaars sneuvelen alsnog

woensdag 4 juli 2012 14u05 | Thierry | 36 reacties
Trefwoorden: , , .

In het kleine parkje aan de Charles De Kerchovelaan, dat twee jaar geleden door luid protest gered werd van de kap, heeft de Groendienst deze week vijf Japanse kerselaars gerooid.

Lees meer bij De Gentenaar.

© 2012 GENTBLOGT VZW

36 reacties »

 1. Reactie van Hugues

  Mensen moeten weten wat ze willen. Ik lees in de krant: “Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits: ”Uit het meest recente onderzoek naar het verplaatsingsgedrag van Vlamingen blijkt dat 4 op 10 van onze verplaatsingen binnen 3 km blijft, ruim de helft van onze verplaatsingen is korter dan 5 km. 7 op 10 van onze verplaatsingen is zelfs korter dan 10 km.” <— met de auto!
  En dan neuten en bleiten en jammeren dat er bomen moeten gerooid worden. Hou eens op met die hypocriete onzin, onnozelaars.

  • Reactie van Frank

   Zijn dit cijfers inclusief woon- werk verkeer?

   • Reactie van Hugues

    Ha, daar is de eerste cijferfetisjist! Kijk verdomme uit je doppen en zie je toch gewoon dat onze steden stikken onder die smerige auto’s.

    • Reactie van Frank

     Wel een vreemde stelling, en uw beleefdheid spreekt ook boekdelen! Misschien wat last van extreem korte teentjes? Indien u mijn vraag wat duidelijker had gelezen had u eventueel geweten dat er ‘meer’ achter schuil ging! Gezien uw ongelooflijke inbreng heb ik daar reeds geen zin in.

     • Reactie van Hugues

      Het enige wat ik er “meer” inzag was iemand die -zoals gewoonlijk en voor de zoveelste keer- de discussie wou verdrinken met geneuzel over cijfers en daar werd ik (misschien onterecht) nogal boos om, vandaar ook dat ik nogal kort van stof was. Mijn excuses daarvoor.

  • Reactie van Liesbet

   Ik denk nu wel niet dat het hoofdzakelijk de autorijders zijn die tegen de kap van die bomen waren. Volgens mij eerder degenen die wel bewust met hun mobiliteit omgaan.

   • Reactie van Kurt

    Er waren toch veel reacties toen van automobilisten die ‘t parkje zeer apprecieerden.

 2. Reactie van nice as ice

  typisch “rode” methode. Eerst beloven dat de bomen mogen blijven staan en danâ?¦ in alle stilteâ?¦ Wie zei ook alweer dat socialisme altijd tot dictatuur leidt?

  • Reactie van Jacob

   Amai hoe leugenachtig, oneerlijk, bedrieglijk en smerig kun je zijn? Het gaat hier om enkele ZIEKE exemplaren. Z-I-E-K.

   Het gaat hier om trouwens om volksvreemde exoten, die niet thuishoren in de Vlaamsche bosschen, dus het zal u een zorg wezen.

   • Reactie van Greet

    Ik was ook eerst geschrokken, maar navraag leert wel degelijk dat het gaat om de zieke exemplaren. Het parkje blijft, en op termijn komen er nieuwe bomen (waarschijnlijk wel geen kerselaars).

 3. Reactie van Greet Riebbels

  Tja, 2 jaar geleden wisten we ook al dat die kerselaars ziek waren. Het zijn inderdaad exoten op een lapje groen dat onbereikbaar en dus onbruikbaar is, terwijl je vlakbij het Citadelpark hebt … wél heerlijk gebruiksgroen. Ik vind het nog altijd jammer dat het plan voor de heraanleg van het kruispunt Kortrijksesteenweg/ Ch. De Kerkhovelaan werd GEWIJZIGD wegens het behoud van die zieke bomen, onder druk van -nota bene -een FACEBOOKpetitie. We wilden op dat kruispunt ten koste van de kerselaars, extra wachtstroken aanleggen die afslaand verkeer konden scheiden van de rechtdoorstroom en het konden bufferen. Die stroken zijn er nu niet, of veel korter. Herinner u het begrip toerit-dosering: dan laat je de auto’s pas afslaan NADAT de tram vrije baan heeft gekregen… Soit, nu heb je dus wél een parkje maar ook meer file op de R40, wachtend op de tram die terecht voorrang krijgt op de auto. Hoeveel CO2 gaat daar extra de lucht in? Zieke bomen, zei u?

  • Reactie van Kurt

   Fijn om te weten waar we wel/niet moeten op stemmen binnenkort.

  • Reactie van Jacob

   Mag ik vermoeden dat dit een nep-eamiladres is? Ik kan toch moeilijk vermoeden dat iemand die officieel kandidaat is op de lijst van onze burgemeester echt zo’n volledige en stupide minachting vertoont voor de publieke opinie in Gent?? Alles voor de auto, de mensen kunnen de pot op! Dat is inderdaad de logica van de NV “Zoveel mogelijk winst door de bouwwerken rond Gent-Sint-Pieters”. Maar is dat waar onze burgemeester naar toe wil?? Alles voor het geld en voor de auto, en de Gentenaars kunnen de pot op?

   • Reactie van Birger

    Al of niet kerselaars, ik heb er eigenlijk geen mening over. Maar verwijzen naar de ‘publieke opinie’ in Gent, dat vind ik niet correct. Maximaal enkele duizenden, meestendeels communicatief zeer sterke inwoners die dankzij heel veel inspanningen en tijd van enkelen veel lawaai hebben kunnen maken omdat het hier om een symbooldossiertje gaat (groene (tien dagen per jaar: roze) bomen tegenover vervuilende auto’s) … Leuk dat dat jullie is gelukt, maar verwijs aub niet naar de publieke opinie. Je lijkt wel een politicus!

  • Reactie van Jacob

   Als het emailadres toch correct is, zegt het natuurlijk veel over wat de afgelopen jaren allemaal verkeerd is gelopen met het project “haal meer winst uit Gent Sint Pieters”. De Gentenaars zijn inderdaad stom en achterlijk. Ze weten niet wat goed voor hen is. Ze kennen het verschil niet tussen een gezonde en een zieke boom. Ze zien het verschil niet tussen een gewetenloze bouwpromotor die constant liegt en een echt stedebouwkundig project om het station een meerwaarde te geven. Als de Gentenaars toch zo achterlijk zijn, zullen we dan meteen de verkiezingen overslaan en alles laten betonneren door de NV CIT BLATON, die blijkbaar eigenaar is geworden van Gent. Moeten we voortaan allemaal op blote voeten en met een strop om de hals een rondje maken naar de Heilige NV CIT BLATON?

  • Reactie van S

   @ Greet:

   2 jaar geleden waren zieke bomen inderdaad ook een reden die werd aangehaald om de kerselaars te laten sneuvelen. Het was toen ook al duidelijk dat dat een flauw excuus was, aangezien er blijkbaar maar 5 van de 40 ziek waren.

   Wanneer en hoeveel meer file is er op de R40? Ik woon in de buurt en heb nog geen extra file op de R40 kunnen zien buiten de wachtstroken die er nu zijn.
   Bovendien: de enige wachtstrook die er toe doet is die op de Ijzerlaan richting heuvelpoort.
   Die loopt nu al verder dan waar de Kerselaars staan.
   Leg eens uit hoe het rooien van die Kerselaars die wachtstrook langer kon maken?
   En welke strook die er had moeten zijn is er nu niet?

   Voor zover ik weet is het enige nadeel van het behouden van de kerselaars het feit dat de fiets- en/of voetpaden op de Ijzerlaan minder breed konden worden gemaakt. Problematisch daarbij is dat automobilisten die uit de Eedverbondkaai de Ijzerlaan oprijden aankomende fietsers niet kunnen zien zonder tot op het fietspad te rijden omwille van de betonnen brugleuning die het zicht hindert.

   En over die toeritdosering gesproken: ik fietste er net langs, en zag dat ze aan stond. Met als gevolg file op de Kortrijkse steenweg (waar een wachtstrook niks aan verandert). In de Nederkouter was echter geen file te zien. Lijkt mij trouwens ook sterk op een donderdagochtend in de vakantie.
   Toen ik even later terugkeerde nog steeds geen file, en de toeritdosering was nog steeds in werking (maar niet de lichten aan de Verloren Kost!).

   O ja: en zeg gerust hoeveel CO2 er extra de lucht in gaat, en wat dat precies te maken heeft met die zieke Japanse Kerselaars.

   Ik kijk uit naar je reactie.

  • Reactie van marc

   is dit de échte Greet Riebbels, of hebben we hier te maken met iemand die komt stoken? Ik vind dit een vreemd standpunt van iemand op de kartellijst. Een FACEBOOKpetitie is voor mij evenveel waard als een GEWONE petitie in deze tijden van sociale media. Geen Arabische lente zonder sociale media, weet je. Extra wachtstroken = extra capaciteit. Elke verkeersdeskundige weet dat je met extra capaciteit ook extra voertuigen aantrekt. En de tram is toch al gepasseerd als het licht op groen staat voor de voorsorteerders? Ik zie dus het nut van de wachtstrook richting Kortrijksesteenweg niet echt in. Vooral niet omdat stadsuitgaand verkeer al eerder de keuze heeft om langs het SMAK en de Krijgslaan te rijden. Zou fijn zijn als u enige opheldering kon geven.

 4. Reactie van Tine Heyse

  Ik vind het zelf heel jammer dat 5 kerselaars moeten sneuvelen. Hopelijk krijgt het parkje via nieuwe aanplant zijn karakter terug. En kunnen er nog jaren ‘acties’ zoals “Dejeuner sur l’herbe” plaatshebben.
  Zelf was ik heel blij dat dit parkje behouden kon worden. Betere doorstroming voor het openbaar vervoer én het behoud van het parkje gingen wel degelijk samen.

  Tine Heyse – gemeenteraadslid Groen

  • Reactie van Kurt

   Wat vind je dan van bovenstaande uitspraken van je kartel-partner?

  • Reactie van Hans Vereecken

   Staan Rood en Groen nu op 1 lijst/lijn in Gent of vergis ik mij? Vanwaar de tegengestelde reacties tussen Greet R en Tine H?

 5. Reactie van Jean Marie DE WULF

  Als regelmatige gebruiker van de Kortrijksesteenweg, zowel met de tram als met de auto, heb ik geen echte hinder met de huidige toestand. Ik vind het heel normaal dat men het O.V. de voorrang moet geven. Wel zie ik kapriolenstreken van sommige fietsers die zelfs de tram tegenhouden en de doorstroming vermoeilijken.
  Over de kerselaars: ik hoop dat ze er vlug nieuwe exemplaren planten, van dezelfde soort!

 6. Reactie van Frans

  Wat een misleidende titel. Zieke bomen rooien én vervangen is een daad van goed beheer die niets te maken heeft met de “reddingsoperatie” destijds. In de Jozef Kluyskensstraat werden op het einde van de vorige eeuw de gerooide Japanse kerselaars ook vervangen na protest van de buurt en zo blijft het een mooie laan. Als men alle exoten elimineert wordt Gent een kale vlakte, zonder tulpenbomen, treurwilgen, trompetbomen, ceders, rododendrons… Hoeveel van de 108 merkwaardige bomen in het Citadelpark zouden er dan nog overblijven?
  Met of zonder alpentuin en kerselaars is de toeritdosering aan de Kortrijksepoort een lachertje: het verbod om rechts af te slaan voor het verkeer dat de Charles de Kerkhove afdaalt, wordt straal genegeerd.

  • Reactie van Kurt

   Mijn vriendin heeft ‘n zaak in de Kortrijksepoortstraat. Als het verkeer (inclusief klanten) van de Charles de Kerckhove niet mag rechts afslaan – hoe moeten ze de Kortrijksepoortstraat (en haar zaak) dan wel bereiken?

   Ok, in theorie: rechtdoor rijden, zodra je links kan afslaan, terug omhoog, en aan de lichten naar links…maar wie niet bekend is met de buurt heeft hier geen enkel idee van.

   • Reactie van 3S

    Als het verkeer niet rechts mag afslaan, dan moet het toch gewoon een paar minuten wachten tot het wel weer mag.

    Dat is geen tijdverlies, want je wint dat terug bij het rijden in de Nederkouter omdat daar dan minder file staat.

    Dus simpelweg het verplaatsen van de file naar waar het minder hindert…

    • Reactie van 3S

     Ach, nu snap ik je vraag.
     Vanaf de Heuvelpoort is er uiteindelijk zo geen wachtstrook aangelegd.

     En inderdaad, als die er wel was aangelegd, ging het japansekerselaarparkje er aan moeten geloven…

     • Reactie van Kurt

      Die wachtstrook hoeft niet voor mij. Maar dat extra oplichtend verkeersbord ook niet – er wordt immers geen optie voorgesteld hoe je toch de Kortrijksepoortstraat kan bereiken.

   • Reactie van rony coekaerts

    waarom moeten ze met de auto tot daar rijden? is daar geen openbaar vervoer?
    wat me opvalt: men wil in het centrum zijn wagen parkeren om dan uren te voet rond te zwerven. een parking aan de rand is te moeilijk blijkbaar.

    • Reactie van Kurt

     Ja tram 1. Nee da’s niet voor iedereen of altijd ‘n optie. Met dooddoeners los je die situatie niet op.

 7. Reactie van yves

  Zo’n symbooldossier van Japanse kerselaars is mooi hoor, maar eerder emotioneel getint, en vooral symbolisch zonder diepte-effect. Of vergis ik me?
  Wil alleman aub even luid roepen / petities organiseren over de traagheid waarmee het Parkbos en de andere bossen rondom Gent aangeplant worden als voor de opsmuk van een middenberm?
  Wil alleman eens even hard opkomen voor de oversteekbaarheid van Gewestwegen, kleine ring R40 incluis, en de aanleg van een ringtramlijn?
  De luxe om 2 weken per jaar roze bomen te zien zoek ik liever in een park dan op een middenberm.
  Maar ik adoreer de roze blaadjes, no doubt about that.

  • Reactie van S

   Ik denk dat je je vergist.
   Het is niet symbolisch, het is net heel concreet – en daarin ligt het verschil.
   Voor wat eerder abstract is zijn mensen moeilijker te mobiliseren dan voor iets concreets.
   Zo zal men sneller reageren op een project op beperkte, locale schaal dan op een grootschalige ingreep.
   En iets wat verdwijnt roept altijd makkelijker reacties op dan iets wat er komt of zou kunnen komen.

   Niemand zegt trouwens dat het het één of het ander moet zijn. Je kan de luxe hebben roze bomen te zien op de middenberm én in een park. (en het gaat trouwens om meer dan zomaar wat Japanse kerselaars – het gaat ook om de hele aanleg die uniek is)

   Bovendien gaat het bij de japanse kerselaars niet enkel om wat verdwijnt, maar ook om wat er zou gekomen zijn: een extra filestrook vermoedelijk, waardoor de R40 op dat punt 4 baanvakken zou geteld hebben (nu je het over oversteekbaarheid van gewestwegen hebt…).

  • Reactie van Adel

   Het gaat om véél meer dan die roze blaadjes. Ik geniet telkens ik te voet passeer, van allerlei details van dat tuintje, niet alleen die enkele weken dat het roze kleurt. Ik vond het erg toen men het wilde verwijderen, dit parkje is uniek.

 8. Reactie van Frans

  “De luxe om 2 weken per jaar…”
  Geldt dit ook niet voor de Gentse Feesten, en moeten zij daarvoor verdwijnen?

  • Reactie van Michel Vuijlsteke

   Het uitzicht, gedurende een paar dagen per jaar, van een paar bomen die daar verloren staan op een drukke autoweg vergelijken met een festival waar honderdduizenden mensen naartoe komen?

   Van alle mogelijke domme argumenten…

 9. Reactie van Frans

  Michel. Langs die drukke “autoweg” wonen ook nog mensen, en wel langer dan twee weken per jaar.
  Overigens gaat het hier over het vervangen van welgeteld vijf zieke bomen. Punt. De discussie over die middenberm is al lang afgesloten en aan het natrappen hierboven doe ik niet mee.

 10. Reactie van Kurt

  Nog steeds geen antwoord van onze politici…ik ga ‘s mailen denk ik.