Poëzieweek 2014: verwondering

maandag 27 januari 2014 10u21 | Gudrun | reageer
Trefwoorden: , .

Poezieweek_poster_HRDonderdag 30 januari is het weer Gedichtendag, de kick off van de Poëzieweek die loopt tot en met 5 februari. Het thema is dit jaar Verwondering. Alles begint met verwondering: de eerste woordjes, de grote liefde, de ontdekking van het nog ongekende. Wie zich openstelt en onbevangen naar de wereld kijkt, verbaast zich: er is veel wonderlijks te zien, er is veel verrassends te beleven. En daarover gaat poëzie. Poëzie heeft de kracht om je onverwacht de verrassende andere kant van dingen te laten zien.

Tijdens de Poëzieweek worden in Vlaanderen en Nederland heel wat mooie initiatieven opgezet. U kan het overzicht vinden op hun website. Maar we zouden Gentblogt niet zijn als we er ook niet even een paar meegaven die in en rond Gent gebeuren. En wil u zelf een gedicht insturen dat iets met Gent te maken heeft? We zullen het met plezier donderdag publiceren!

Op Gedichtendag geven Poëziecentrum, Stichting Lezen en de NMBS opnieuw een minibundel cadeau aan 16 000 treinreizigers. Het collector’s item bevat gedichten van Delphine Lecompte, Maarten Inghels, Max Temmerman, Ruth Lasters en Michaël Vandebril. Ze blikken vol verwondering terug op gebeurtenissen van het voorbije jaar. Als uitsmijter krijg je het eerste gedicht van kersvers Dichter des Vaderlands Charles Ducal en enkele poëzieleestips. De bundel is nadien digitaal beschikbaar op www.iedereenleest.be en in de 16 gevangenisbibliotheken in Vlaanderen en Brussel.

De meeste boekhandels verspreiden op Gedichtendag gratis posters met het gedicht dat de Herman de Coninck Publieksprijs 2014 wint. Wie tijdens de Poëzieweek voor € 12,50 aan poëzie koopt, krijgt in alle deelnemende boekhandels het Poëziegeschenk. Deze gelegenheidsbundel heet Buiten beeld en is geschreven door K. Schippers.

Heel wat bibliotheken verspreiden postkaarten met Nederlandstalige gedichten over verwondering. Het gaat om poëzie van Jo Govaerts, Marc Tritsmans, Leendert Witvliet, Roland Jooris, Judith Herzberg, K. Schippers, Maria Barnas, Miriam Van hee, Florence Tonck en Tom Lanoye. Diverse bibliotheken organiseren lezingen of poëziewedstrijden. Luisterpunt, de bibliotheek voor personen met een leesbeperking, zorgt ervoor dat het Poëziegeschenk vanaf 30 januari beschikbaar is voor haar publiek in een full-text-full-audioformaat (www.luisterpunt.be).

0p gedichtendag 31 januari verwelkomt Brazzacafé op het Koningin Maria-Hendrikaplein (aan ‘t station dus) de strijdbare dichteres Yerna Van den Driessche in hun midden. Zij brengt u een selectie van o.a. haar meest offensieve gedichten onder begeleiding van muziek van Leonard Cohen. Ook zal zij samen met u met verwondering kijken naar niets dat blijft. Toegang gratis.

Terwijl je toert van de ene activiteit naar de andere kan je uiteraard niet op kantoor zijn. In stijl laten weten dat je afwezig bent? Plak in je afwezigheidassistent Out of office Poetry! Meer informatie vind je op http://www.poezieweek.com/gedichtendag/outofofficepoetry.html.

Op 5 februari wordt de winnaar bekend gemaakt van de Turing Gedichtenwedstrijd. Uit bijna 10 000 inzendingen kiest een jury het beste gedicht. De winnaar gaat naar huis met € 10 000! Het gaat om de grootste geldprijs voor één gedicht ter wereld. Aansluitend is er het Gedichtenbal in de Zuiderkerk in Amsterdam.

De Poëzieweek is een Vlaams-Nederlandse samenwerking van Poetry International, Poëziecentrum, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, de Taalunie, Vlaams Fonds voor de Letteren, Nederlands Letterenfonds, Poëzieclub, Wintertuin, de Turing Foundation, VSBfonds, Boek.be en Stichting CPNB.

Bron: persbericht

© 2014 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.