Zandpoort?

woensdag 20 februari 2008 0u08 | Marc Careel | 32 reacties
Trefwoorden: .

zandpoort

Is dit de zandpoort waarnaar de straat is genoemd?

» Meer foto's in het foto van de dag-archief.

© 2008 GENTBLOGT VZW

32 reacties »

  1. Reactie van sientje

    Niet dat ik twitter nodig heb om de foto van de dag te ontdekken, maar nu ben ik wel de eerste met een reactie :) Bij zo’n prentje snak ik al volledig naar de zomer, ‘t lijkt wel ergens in de provence gemaakt te zijn! :)

    • Reactie van brecht

      Mij niet zo zeer de provence, mij zou het eerder ergens aan een foto uit Duitsland zomaar genomen zijn. Maar dit stukje Gent weet ik niet liggen.

  2. Reactie van Maybe

    Ik herinner mij nog de Zandpoort alsof het gisteren was!

    http://www.freewebs.com/gent_fotos/Zand%2D%20of%20Zottepoort%201838.JPG

  3. Reactie van Bart

    daar heb ik altijd willen wonen zie. En nog altijd, eigenlijk.

  4. Reactie van marc

    Heeft dit gebouw enige historische waarde? Ik zie boven de deur een wapenschild.

  5. Reactie van Maybe

    Zou het niet kunnen dat dit een deel is van het gewezen ‘zothuis’?

  6. Reactie van jo luyssaert

    vandaar zottepoort

  7. Reactie van cies van de kwis

    Ik geloof dat er zelfs af en toe nog een paar van die zotten aan de toog in ‘t Zwart Gat geraken, iets verder in de Annonciadenstraat.

  8. Reactie van jos

    ‘t Zwart Gat’ heeft idd enige historische waarde.

  9. Reactie van Arthur De Decker

    De Zandpoort of Zottepoort werd afgebroken in 1844 en in 1862 verdwenen de laatste resten van deze stadspoort op de Houtlei.
    Op de foto staan denk ik eeder de overblijfselen van het voormalige klooster der Bogarden, nl van de versterkingen met de ronde toren die zich bij de bocht van de Houtlei bevonden (Zandpoortstraat 35 of vergis ik mij?). De voornoemde toren en omgeving werden begin XV toegewezen als verblijfplaats voor de Bogarden of Beggarden, een broederschap van Franciscanermonniken, die zich vnl. toelegden op het weven. In 1415 verkregen ze toelating van de abt van St-Baafs om om een kapel met klokkentoren op te trekken. Ca. 1500 werden de Bogarden omwille van hun ongeregelde levenswijze verjaagd en hun verblijfplaats werd toegewezen aan de wolwevers doe er een armenhuis inrichtten. Met de Karolijnse Concessie werd de toren gesloopt en het goed der Bogarden verkocht en in drie verdeeld, de kapel werd ook gesloopt. (Uit Bouwen door de eeuwen heen, Stad Gent 4na, 1977, p.569)

  10. Reactie van Roland

    Idyllisch tafereeltje!

  11. Reactie van 1983

    Moh! Goed opgemerkt.

    Mooie straat ook.

    • Reactie van Maybe

      Mooie straat … maar verschrikkelijk om met de wagen, in casu fiets, door te rijden, één en al put, dit is niet te doen!

      • Reactie van Roland

        Daarom zoekt de stad Gent 25 kasseileggers!

      • Reactie van Arthur De Decker

        De Zandpoortstraat wordt naar verluidt volgend jaar volledig heraangelegd.De kasseien verdwijnen en er komen platte plaveien. De straatriolering werd onlangs nog vernieuwd.

        • Reactie van Arthur De Decker

          Persbericht over die werken:
          “10/03/07 – TROS KLEINE STRATEN ROND ONDERBERGEN AANGEPAKT

          Eén van de slechtste straten in Gent is ongetwijfeld het stuk Onderbergen, tussen de Gebroeders Van de Veldestraat en de Zandpoortstraat. De bultige weg is ook het departement Wegen opgevallen. Een plan ligt klaar om de wegen en de rioleringin een trosje straten rond Onderbergen aan de pakken. Samen met de Stoofstraat, de Zandpoortstraat, een deel Pekelharing, de Sint-Agnetestraat, de Napoleon Destanbergstraat, de Wijngaardstraat en de Sint-Martensstraat (tussen de Van de Veldestraat en de Zandpoortstraat) wordt dat stuk van Onderbergen vernieuwd.

          Al die straten zijn in een slechte staat. Ze vormen een belangrijk woonweb in het hart van de stad. Bedoeling is die straten te herinrichten als woonerf.

          Dat betekent dat ze geen troittoirs meer zullen hebben, maar dat de straat doorloopt tot de gevels. De straat wordt heraangelegd in betonstraatsteen met parkeerstroken en accenten op kruispunten in kasseien. Zoveel mogelijk parkeerplaatsen worden behouden. Ook bomen worden aangeplant. In de Gelukstraat en Sint-Katelijnestraat, zijstraten van de Ottogracht, is er al een dergelijke aanleg gebeurd.

          Het breder stuk van de Pekelharing, kant Lindenlei behoudt wel het klassieke profiel met trottoirs, parkeerplaatsen en asfalt. Alleen het deel Zandpoortstraat en het deel Sint-Martensstraat worden opnieuw aangelegd met asfalt. Daar komen parkeerstroken in kasseien en trottoirs in betonstenen. De werken beginnen normaal dit jaar op 1 augustus, waarbij er 175 werkdagen worden voorzien.

          Zoals in de meeste straten komen eerst de nutsmaatschappijen langs. Pas daarna kan de vernieuwing van de rioleringen en de wegen beginnen.

          Het bestek is opgedeeld in vier fasen. Eerst wordt het deel Zandpoortstraat-Onderbergen-Stoofstraat afgewerkt. Daarna volgen de delen Pekelharing-Sint-Agnetestraat-Napoleon Destangbergstraat en Pekelharing-Wijngaardstraat.”

  12. Reactie van Arthur De Decker

    Op de foto staat niet het nr 35 van de Zandpoortstraat doch wel het huisnummer 23. Mijn excuses.
    Dit huis had in 1976 het nr 19 en staat niet beschreven in het boek “Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, Stad Gent, 4na” waaruit ik hoger citeerde. Dit betekent dat het gebouw op de foto inderdaad niets met de Zandpoort of Zottepoort te maken heeft doch evenmin met de Franciscanermonniken Bogarden zoals ik verkeerdelijk suggereerde. In de huizen 21 tot 27 aan deze binnenplaats in de Zandportstraat gaan nog enkele oude kernen schuil met aan de achterzijde resten van de oude middeleeuwsestadswal die parallel met de Zandpoortstraat langs de gedempte Houtlei liep.
    De Zandportstraat heette voorheen echter wel Korte Violettenstraat.

    • Reactie van jo luyssaert

      achter de huizen van onderbergen staat nog een restant van de stadswal.

  13. Reactie van Maybe
  14. Reactie van Jean Marie DE WULF

    De Bestormpoort stondvroeger bij de houtlei ter hoogte van de Posteernestraat. Normaal moet er nog een stuk oude stadsmuur achter residentie Carpe Diem staan.
    De Torenpoort moet ergens in de buurt van de Poel of Sint-Michielsstraat gestaan hebben. Tuurepoortsteeg = zijstraat van de Hoogstraat.

  15. Reactie van Arthur De Decker

    Nog een beetje bijkomende uitleg over deze beide poorten kan er nog bij zeker?
    De Torenpoort was de meest noordelijke poort op de Houtlei, aan De Poel. Ze kwam er reeds in de 12de eeuw en noemde toen “Porta Turita” (Torenpoort)of ook “Porta Trunchi”(Drongenpoort, omdat ze naar Drongen leidde), of ook “Porta Turitana”(Torhoutpoort, omdat men in die richting een vermaarde jaarmarkt bereikte). Het was een dubbele poort en één der grootste van de stad.In feite een vesting die door de Gentenaars Torrepoort of Turrepoort werd genoemd. Tussen beide poorten was er een brug over de Houtleigracht. De buitenste poort had twee zware ronde torens, versierd met mooie beelden. Op de tekening van Maybe hierboven zien we een van de twee torens die in 1841 nog rechtop stond.De voledige ontmanteling volgde in 1852. In 1965 en 1988 stootten bouwvakkers nog op zeer stevige resten van de funderingen.

    De volgende, meer zuidelijke poort op de Houtlei, was de Posteernepoort of Berstormpoort (verbastering). Het woord posterne is oud-frans, komende van het Latijn “posterula”, wat zoveel betekent als onderaardse gang. Ze dateert van de 12de eeuw. De naam verwijst naar een geheime poort onder de eigenlijke grote poort, en was met een gang verbonden die uitkwam achter de eventuele belegeraars. In oorlogsomstandigheden kon men zo de vijand in de rug aanvallen of ook vluchten. De poort zelf was, zoals op de tekening van Maybe te zien, een dikke ronde toren die later ook diende als bergplaats voor wapens of andere goederen, eigendom van de stad. Ze werd in 1841/1842 door toedoen van de Jezuieten afgebroken, teneinde een grotere kerk te kunnen bouwen, als vervanging van de te klein geworden kapel van de nonnen van Oost-Eeklo.Deze poort stond dus op de plaats waar nu de Jezuieten kerk, thans eigendom van Sint-Lucas, staat aan de Posteernestraat.
    Aan die poort was ook het Posteernehof, in de 14de eeuw bewoond door Lodewijk van Male. De geschiedenis van dit hof en het daarbij horende Slagveld is een ander lang verhaal.

    • Reactie van Roland

      Spijtig, spijtig dat beide niet meer bestaan!

    • Reactie van Maybe

      Bedankt Arhur voor deze informatie, nu kan ik weer slapen, hi! hi!

    • Reactie van dirk

      Voel je vooral niet geremd, Arthur.

      >> De geschiedenis van dit hof en het daarbij horende Slagveld is een ander lang verhaal.

      • Reactie van Maybe

        Verklaar je nader Dirk, ik brand van ongeduld.

        • Reactie van dirk

          ik ook, om het lang verhaal over het Posternehof te vernemen.

        • Reactie van Maybe

          Dat hen ik gevonden op internet

          “Aan de Oude Houtlei, langs weerszijden van de Zwartezustersstraat, bevinden zich de
          gebouwen van het Sint-Lucasinstituut. Dit complex staat op de plaats van het Hof van
          Posteerne, een laatmiddeleeuws hof dat zich tot aan de Holstraat uitstrekte en door de
          12de eeuwse omwalling (met o.a. de Posteernepoort) in twee werd verdeeld. Het Hof
          van Posteerne fungeerde in de 14de eeuw, vóór de ombouw van het Hof ten Walle tot
          Prinsenhof, als residentie van de graven van Vlaanderen. In de 15de eeuw werd het
          complex verlaten en kreeg het allerlei functies. In 1585 kwam het in het bezit van de
          cisterciënzerinnen die verjaagd waren uit Oosteeklo. Deze verbouwden het hof tot een
          klooster met kerk (1618). In het begin van de 20ste eeuw kwam het geheel in het bezit
          van de Broeders van de Christelijke Scholen die er het Sint-Lucasinstituut oprichtten.”

        • Reactie van Maybe

          VERVOLG

          “De andere hoven , welke de graven van Vlaenderen te Gent hadden waren: het Gravenkasteel, in de IX” eeuw gesticht, het Stalhof, dicht by St. Pieters abdy, het hof ten Spriete op de Lei, nevens het Verloren Kost-straetjen, en het Hof ter Posteerne, in
          1378, door Lodewyk van Male gebouwd.”

        • Reactie van dirk

          Bedankt, Maybe, maar ik denk dat Arthur iets anders bedoelt met zijn lang verhaal over het Hof en het Slagveld. De hier aangehaalde tekst komt overigens letterlijk uit het BPA ‘Binnenstad deel Sint-Michiels’. Ik heb trouwens geen idee over welk verhaal het gaat. Het is bekend dat Lodewijk van Male het Hof gebruikte voor wat de 14de-eeuwse versie van ‘sex, drugs and rock’n'roll’ mag heten, en verder is me een verhaal bekend van Filips de Goede die er Jacoba van Beieren liet opsluiten, waarna die gehuld in mannenkleren wist te ontsnappen. Maar verder is het wachten op Arthur.

  16. Reactie van Pieterjan

    ik woon op deze plaats van de foto(de linker gevel is het huis waar ik in woon) en idd, ze zijn reeds met de werken in de straat begonne…