De VIER torens van Gent.

donderdag 31 maart 2005 7u10 | Luk De Bruycker | 18 reacties
Trefwoorden: , .


Moet Gent op zijn visitekaartje naast de Sint Niklaaskerk, het Belfort en Sint Baafs ook de boekentoren van Henri Van De Velde zetten ?
’t Zal wel zijn !
Op het bijna hoogste punt van Gent staat voor mij immers de schoonste toren van Gent. Niet alleen omdat hij vol wijsheid steekt, want veur den unief was ik niet slim genoeg, maar omdat hier een architecturaal pareltje staat dat zijns gelijke niet kent.

Langzaam begint het tot de monumentverzorgers door te dringen, maar het kwaad is natuurlijk reeds geschied.
De strakke toren is gedegradeerd tot broedplaats voor schotelantennen en GSM masten. Het water kon er via het dak binnendruipen en loodgieters studeren nog altijd niet af aan de universiteit zodat het maanden lang duurde voooraleer ingenieurs er achter kwamen dat een simpele waterinsijpeling kan zorgen voor een rotte parketvloer, een afgeblakerde plafond…

Ik stond er woensdagmorgen. Torenhoog boven Gent verheven. Langs elke windrichting kon ik mijn stad bewonderen, in beweging zien.
Nergens zie je Gent zo mooi, tenzij met een luchtballon maar dan moet de wind goed zitten en mag Sint Jacobs niet in de weg staan.
Maar niet alleen de toren bezit een “klassieke” schoonheid. Ook de toegang, de bibliotheekzaal, de binnekoer…Zeventig jaar oud, maar zo eigentijds.

Mocht Van De Velde nog leven hij zou zeker een pracht van een Muziekforum tekenen. Maar aangezien hij dood is kunnen we misschien beter zijn boekentoren conserveren.
Erfgoed van 18 karaat goud. Allé Verhofstadt, doe iets voor euwen Unief en maakt onze kersverse rector gelukkig.

Trouwens, en je kunt het misschien nauwelijks geloven, maar ik ben het “levend model” van Prof Van Cauwenberghe.
Uiteraard niet om mijn uiterlijke schoonheid (sic) maar omwille van mijn stembanden. Om de twee jaar laat ik mijn gekoesterde falsetstem controleren, omdat Pier nog lange van zijn latte zou kunnen geven.
En steeds verzamelt hij zijn studenten om me heen, om mijn ontwikkelde stembanden te laten aanschouwen.

Komende Gentse Feesten zet ik, beste Rector, in uw Van De Velde diamant, mijn kele open als Romain Deconinck.
’t Es ne kier wa anders. Romain die “een miesterklasse” komt geven in Den Blandijn. Wedden dat ik er allicht ’t eerste gastcollege zal geven in ’t Gents.

© 2005 GENTBLOGT VZW

18 reacties »

  1. Reactie van Iris

    ‘t Is den eerste keer dat onze Boekentoren tijdens de Gentse Feesten meefeest. Is de reden hiervoor te zoeken naar het nodige repareergeld ? Dan had men dit al vele jaren eerder kunnen bedenken !
    ‘t Is te hopen dat Pierke zijn keelke niet al te luid open zet dat de barsten en scheuren nog niet groter worden.
    Maar ‘t is wel ne vooruitgang voor ons Gents.
    Proficiat Luk, in de huid van Romain, voor deze eerste Gentse gastcollege. Hopelijk geeft men je nu ook “ne vaste zetel Gents”.

  2. Reactie van guy

    @ Iris :ah oui, d’accord!
    Luc, ge moet daar een rondleiding geven in die toren, nie aliene moar een miesterklasse, int plat gents, da van de muie of van meulestee of van de brugsche puurte (veur wat doar nog van overschiet). En oas het ziet zitte schraif ne kier een ode aan de gentsche torens, want geef toe ze zijn allemoal een beetse special, uuk die van de paroches. diene dikke van ‘t Rabot ziede zuu schuune stoan oas ge Gent binnenrjd mé den train en de diene van ‘t Seleskest uuk.
    Al bij al tes giestig van Luuk ier bezig te zien schraive. da geeft sebiet een zomers gevoel want bij de redakse est nog altijd winter, der ligt nog altijd sniew op die torens en op Gent! Volhéwe madams en mniers, tes bijkans were winter.

  3. Reactie van deseijn guido

    Deze weekend naar onder andere Weimar geweest… waar men onze Henri Van de Velde op de handen draagt: zijn vroege realisaties zijn er UNESCO-werelderfgoed én piekfijn gerestaureerd (Kunstschule 1905, eigen woonhuis Villa Pappeln 1907) – bij ons worden Van de Velde’s rijpe realisaties zoals de Boekentoren stiefmoederlijk behandeld: slechts recent ontdekt “men” Gent’s vierde toren en wordt gebakkeleid over de restauratiekosten!
    Niemand is inderdaad sant in eigen land…

  4. Reactie van Cedric

    Ik ben vol bewondering voor Henry Van de Velde en een goed gerestaureerde boekentoren zal vooral architecturaal zeer interessant zijn. Maar mooi ? Neen, sorry, daarvoor is hij niet voldoende ingepast in de omgeving.

  5. Reactie van Frans

    Laat die Boekentoren waar hij staat, of verplaats hem naar Weimar: met de historische Gentse torenrij heeft deze constructie niets te maken. Henri Van de Velde was zeventig jaar toen hij die toren ontwierp: “rijp” noemt Deseyn dat, ik zou zeggen “oud”. De tijd- en geestesgenoten van Van de Velde en meer bepaald zijn belangrijkste medewerker wou een autosnelweg dwars door Gent (aanleggen, op een viaduct langs de historische torenrij. Indien die Boekentoren zo fantastisch is als men het vandaag wil beweren, dan moet men zich toch ernstig afvragen hoe het komt dat de Gentse universiteit, toch een verzameling van zeer intelligente wetenschappers, dat zogezegd monument zo lang heeft verwaarloosd. Wordt over een paar tientallen jaren de RTT-toren langs de Nederschelde ook voorgedragen voor de UNESCO-lijst van werelderfgoed?

  6. Reactie van guy

    Niemand beweert dat de Boekentoren iets te maken heeft met de historische torenrij. Of je de boekentoren nu mooi of lelijk vindt is niet belangrijk, wel dat hij een stevige plaats heeft in het toren-stadsbeeld van Gent. Is de Eifeltoren mooi? Is de KB Boerentoren mooi? Over geuren en… Onze skyline toont een aantal unieke torens en volgens mij is het een wel zeer gezonde stadswandeling zo’n TorenWalk.

  7. Reactie van Maarten

    Vanuit mijn kantoortje dwaalt mijn zicht steeds af naar deze prachtige toren. De gestroomlijnde vorm en de prachtige belvedere maken dat ik mijn uitzicht voor niets zou willen ruilen. Deze toren is in de loop der jaren terecht tot een baken van de studentenbuurt en zelfs Gent verworden. De boekentoren is algemeen erkend als ‘beschermd monument’ en moet dan ook goed onderhouden worden. De discussie gaat helemaal niet of ie mooi is of niet, het was toendertijd een meesterwerk van architecturaal kunnen en dat moet net zoals een gothische kathedraal bewaard worden.

  8. Reactie van fhaentjens

    En Luk,

    zeg er maar bij dat er een schone snookertafel staat in die gloase veugelmoate van de boekentoren (bovenste verdiep).

    In oude engelse stijl gelijk.. maar ook vervallen dus.

    Greets uit Dubia

  9. Reactie van Ralph

    1/ De Boekentoren is een meesterwerk, geen enkele architectuurfanaat zal dit ontkennen. Ik durf er dan ook gerust op wedden dat veel meer mensen in het buitenland de CB kennen dan bijvoorbeeld het Belfort of het Sint-Baafs. Als we ons echt als culturele toplocatie willen promoten, is die veel meer waard.
    2/ De Boekentoren was daarenboven ook revolutionair, nooit eerder werd een toren van dat formaat volledig uit beton opgetrokken. (universiteiten moeten hun voortrekkersrol soms opnemen)
    3/ De Boekentoren past perfect in Gent: overal aanwezig, nergens te prominent aanwezig. Die ranke slanke toren, met perfecte proporties vult prachtig de drie andere torens aan.
    4/ De Grote Leeszaal is één van de aangenaamste ruimtes in de stad.
    5/ Het is jammer dat een van de invloedrijkste architecten van de twintigste eeuw in eigen land haast geen aandacht krijgt, ik vind dat we Van De Velde gerust terug mogen opeisen als belg. Laten we beginnen met op hem te stemmen voor grootste belg.
    6/ Het onoordeelkundige oplapwerk (bij gebrek aan middelen, beste Frans) en het feit dat door WOII de plannen iets bescheidener moesten aangepakt worden, hebben echter veel van de esthetiek van de toren verpest.
    7/ Wie wel eens in de CB moet zijn, weet dat de voorzieningen ook wel eens mogen gemoderniseerd worden.
    8/ Universiteiten zijn erg afhankelijk van hun imago, elke topuniversiteit tracht dan ook te pronken met rijke traditie, revolutionaire gebouwen,… Voor de UGent zou een door achitectuurkenners allomgeprezen, revolutionaire CB, die daarenboven perfect in orde is gebracht het ideale uithangbord zijn.

    ENIGE MOGELIJKE CONCLUSIE: Het is dus hoogste tijd dat dit meesterwerk de oordeelkundige restauratie krijgt die ze verdient.

  10. Reactie van guy

    Van De Velde nu de grootste Belg gaan noemen, voor wat dat trouwens waard is, gaat mij wel wat ver maar met de conclusie van Ralph ben ik het wel volmondig eens.
    Wil hier wel aan toevoegen dat natuurlijk niet iedereen een architectuurfanaat is en of meer mensen in het buitenland die toren beter kennen dan het Belfort of Sint Baafs zal wat de naam betreft wel juist zijn, maar ik weet dat heel wat ‘gewone’ bezoekers van de stad speciaal komen voor de torenRIJ of zich die het best herinneren.

  11. Reactie van Ralph

    Hem als grootste belg stemmen was natuurlijk slechts een boutade, punt is dat we gerust trots op hem mogen zijn.

  12. Reactie van Ralph

    Misschien even iets over het waarom van het gebrek aan respect voor Van De Velde. Niet zelden wordt dat, en niet zonder succes, politiek verklaard.
    Van De Velde als tegenpool van Horta. De eerste vrijzinnig en uit een vlaams milieu, de tweede katholiek en uit het franstalige brusselse bourgeois milieu. De reden van zijn gebrek aan succes in eigen land tijdens zijn leven hoort daar waarschijnlijk (groten)deels in gezocht te worden.
    De reden voor het gebrek aan succes na zijn dood dan weer in het feit dat hij twee maal tijdens de oorlog ‘verbrand’ is geweest. Tijdens WOI werkte hij in Weimar (hij werkte daarvoor daar al), de Boekentoren is afgewerkt tijdens de tweede. De redenering dat je wel op goede voet moest staan met de Duitsers om zo’n project te kunnen afwerken is snel gemaakt en waarschijnlijk niet helemaal onterecht. Van De Velde was nu eenmaal populair in Duitsland.

  13. Reactie van freek

    door een vierde toren toe te voegen aan het stadslogo zou gent bewijzen dat het als geen ander de link legt tussen ver en recenter verleden… dat het niet allee fier is op zijn middeleeuws verleden… dat het zijn typische volksaard van konfrontatie en conflict vertaalt in zijn stadssymbool… een progressief idee dus dat ik ten zeerste genegen ben… da nen ollander doar moest opkoome… ?!

  14. Reactie van tom

    Als bewoner van de Magnelstraat wordt ik telkens weer overdonderd door de grootsheid van die toren. Van ver is het een mooie toren, maar ga er eens onder staan en bewonder hem eens vanaf de basis (al mag je dan niet letten op de staat van het gebouw) en vindt hem dan niet alleen mooi, maar ook fantastisch indrukwekkend. elke dag weer bewonder ik mijn buur…

  15. Reactie van aaa

    ‘t is wel, atuurlik, een toren van gent, wie kan da betwijfelen?
    al de rest is poletiek!
    maar ja, de poletiek is boven mensen’s hoofd, nog hoger dan een toren. we zullen wel zien, als “onze” boekentoren nie als ‘lichtpunt’ erkend word, wat dan nog wel?

  16. Reactie van Inge

    Henry van de Velde werd genomineerd voor de verkiezing van De Grootste Belg (www.degrootstebelg.be). Steun de boekentoren en stem!!!

  17. Reactie van Ellen De Jans

    Ik sta niet vaak op de barricaden en stuur zelden kettingmails door, toch vraag ik graag uw aandacht voor de volgende suggestie.
    Als Gentenaar, ex-student van de Gentse universiteit en liefhebber van het erfgoed ligt de Boekentoren me erg nauw aan het hart. Ik denk dat vele andere Gentenaars en Vlamingen deze toren beschouwen als een fundamenteel onderdeel van onze stad en haar identiteit. Een erfenis – uit een niet zo ver verleden – die nog steeds een belangrijke functie vervult. Wanneer deze toren langzaam en onherstelbaar kapot gaat, vermindert niet alleen zijn esthetische waarde, maar vervaagt ook de betekenis die samenhangt met deze land-mark.
    Erfgoed is belangrijk. De zorg voor het cultureel erfgoed vloeit voort uit de maatschappelijke relevantie van het cultureel erfgoed. U kan me naïf vinden, maar misschien kan het erfgoedbewustzijn bij de (Gentse) bevolking worden geprikkeld door hen te vragen wat deze toren voor hen betekent en hen te stimuleren een klein beetje bij te dragen aan de restauratie van de Boekentoren. Voor de restauratie van de Boekentoren is geld nodig, veel geld. Het is mijn bescheiden mening niet enkel de plicht van de Vlaamse, provinciale en stedelijke overheid, noch van de universiteit, om zorg te dragen voor haar patrimonium. Waarom dan geen geld inzamelen bij (Gentse) erfgoedliefhebbers ? Vele kleintjes maken ongetwijfeld één groot ? En het erfgoedbewustzijn wordt geprikkeld
    Geïnspireerd door het gedicht van Tom Lanoye aan de KBC-toren in Antwerpen en een foto van een restauratie in Wenen dacht ik dat het misschien een goed idee kon zijn om ook aan de Boekentoren een groot spandoek op te hangen. Op het doek een gedicht over vergankelijkheid, daaronder ‘red me’ samen met een nummer waarnaar je kan sms-en. Sms-ers ontvangen in ruil een sms met meer informatie over de toren en hoe je geld kan storten.
    Een hele campagne zou kunnen opgestart worden.
    - via het Stadsmagazine en de pers kunnen Gentenaars e.a. opgeroepen worden om verhalen in te zenden over wat de boekentoren voor hen betekent, wat hun eerste herinneringen aan de toren zijn; in de gespecialiseerde pers kunnen vooraanstaande hedendaagse architecten en designers vertellen hoe belangrijk het werk van Vandevelde voor hen geweest is, in de populaire pers kunnen bekende ex-studenten van de universiteit Gent vertellen over de uren die ze doorgebracht hebben in de boekentoren
    - ex-studenten kunnen o.a. via de alumni-verenigingen aangespoord worden om 50 euro te storten in ruil voor een fiscaal attest
    - bedrijven kunnen gevraagd worden om 10 000 euro te storten en in ruil voor één avond exclusief gebruik van de toren eens die gerestaureerd is
    - van de plannen van Vandevelde kunnen exclusieve prints gemaakt worden die kunnen verkocht worden
    - er kan (nog voor de verkiezingen) een exclusief en gesponsord diner georganiseerd worden voor Gentse politici en vooraanstaanden

    Ik moet u eerlijk bekennen waarschijnlijk zijn er al heel wat stappen gezet in het restauratiedossier waar ik helemaal niets van weet. Op 10 maart werd een colloqium ivm Boekentoren gehouden en ik heb geen idee wat daar allemaal gezegd werd. Het is dus goed mogelijk dat deze suggestie volledig overbodig en achterhaald is. Dergelijke acties werden misschien al meermaals zonder resultaat opgezet, ….Maar misschien valt met deze suggestie wel iets aan te vangen en is het de moeite waard om de schouders hieronder te steken ? Graag uw reactie.

  18. Reactie van Peter

    Dag Ellen,

    Ik deel zeker je mening en wil als studentenvertegenwoordiger wel eens naar reacties peilen hier en daar. Voor de universiteit zou het prachtig zijn mocht er voldoende steun komen om haar pijler overeind te houden, en de media-aandacht is uiteraard ook mooi meegenomen.