Dominique Willaert te gast

maandag 18 april 2005 8u00 | Dominique Willaert | 1 reactie
.

Dominique Willaert (36 jaar) woont ‘pal’ in het hart van de stad en is artistiek leider van Victoria Deluxe, een sociaal-artistieke werking die onze samenleving als een creatief en sociaal continuüm beschouwt. hij heeft mee acties als ‘de (w)arme stad’, ‘Stem 72′ en ‘Circus Mahy’ getrokken. De voorbije jaren maakte Victoria Deluxe diverse theaterproducties, een documentaire, een tentoonstelling beeldende kunst,…telkens met groepen van onder uit, van aan de basis van onze samenleving (gedetineerden, politiek vluchtelingen, senioren,…)

Basisdemocratie en streven naar rechtvaardigheid staan centraal in hun werking en dat zijn waarden waar wij hier op Gent.blogt als één man achter staan. Wij geven dan ook graag het woord aan Dominique, deze week.

‘Gent: Gij schone, weerbarstige stad’

Ik woon sinds ’94 in de stad die aan mijn vel kleeft. Sinds een drietal jaar werk ik met veel goesting in, met en voor deze schone en weerbarstige stad.
Als coördinator van Victoria Deluxe, een sociaal-artistieke werking, proberen we dag in dag uit op een creatieve en bedachtzame manier met deze stad een relatie aan te gaan..
Gent is een stad vol tegenstellingen: de ene dag word je geraakt door de kracht die uitgaat van tal van inwoners, beleidsmakers, organisaties en haar rijke patrimonium. De andere dag lig je wakker van hetgeen deze stad pijn kan doen: de lelijkheid die door de overcommercialisering ontstaat, de overrompeling door toeristen die komen consumeren en de vaststelling dat de ‘voeten’ van deze stad het vaak heel koud hebben.

Wie in en door de negentiende-eeuwse gordel loopt en fietst, kan niet omheen de vaststelling dat er nog veel werk voor de boeg is vooraleer deze stad echt zal kunnen ademen. Gent bruist, maar Gent is terzelfdertijd ook ‘arm’ waardoor veel mensen graag een dikkere jas willen. Lees: hopen en streven naar meer zorg, verbonden- en geborgenheid.

De voorbije maanden zijn we met onze werking de wijk Sluizen-Ham ingetrokken: één van de 19de-eeuwse gordelwijken. Met een 20-tal mensen zijn we op zoek gegaan hoe deze buurt zelf graag in beeld zou willen komen.
Idee was en is om samen met de wijkbewoners zelf televisie te maken.
Vanaf volgend week-end zal de buurt met trots haar beelden delen: een televisionele beeldenkermis.
In de voorbije maanden is gebleken dat de manier waarop mensen zichzelf willen presenteren, vaak niet de manier is die de reguliere media hanteren: We krijgen vaak heel stereotiepe en gemanipuleerde beelden van hoe de mensen of een samenleving zich zou voelen.
Met onze ploeg hebben we alvast dit geleerd: er gaapt een wijde kloof tussen het engagement, de bereidheid van veel inwoners om er samen iets van te maken tegenover de vaak heel jankerige en negatieve beeldvorming die rond bepaalde maatschappelijke thema’s en bevolkingsgroepen wordt geschapen.

We geloven dan ook heel sterk als we samen het heft in handen nemen, we zelf onze stad kunnen maken. Zelf je stad vorm en inhoud geven doe je niet alleen. Je hebt gelijkgezinden maar ook criticasters nodig, die je telkens opnieuw doen nadenken. Maar bovenal het geloof dat we zelf mee verantwoordelijk zijn, dat we mee deel uitmaken van het beleid, of dit althans heel graag willen.
Met een open en utopisch geloof zelf deze stad willen maken, daar gaan we voor. Vanaf morgen deel ik graag de ervaring van een maandenlange zoektocht in en met de wijken Sluizeken-Ham.

Foto: ©Strash/Victoria Deluxe

© 2005 GENTBLOGT VZW

Eén reactie op Dominique Willaert te gast

  1. Reactie van Arthur De Decker

    Ik zag daar juist op AVS een bijdrage over het lokale TV-pro
    ject van Victoria Deluxe in de wijk Sluizeken-Ham. Dat ziet er veel belovend uit. Dagelijks zal AVS een stukje van die wijk- televisie uitzenden. Ik ben nieuwsgierig wat dat zal worden. Hopelijk worden later ook andere stadsdelen in de mogelijkheid gesteld dergelijk project te realiseren zonder betuttelende tussenkomst van stadsdiensten.