Dominique Willaert over TV Deluxe

dinsdag 19 april 2005 8u50 | Dominique Willaert | 3 reacties
.


We doorploegden de voorbije maanden met kunstenaars, studenten en veel vrijwilligers de wijk Sluizeken-Ham op zoek naar hoe mensen hun plek ‘beleven’.
Wat opvalt is de immense verscheidenheid aan mensen, smaken, stijlen.
Ondanks die grote verscheidenheid heerst er een ‘moderne’ sfeer in deze buurt: mensen leven met en naast elkaar, zien wat een ander doet, hanteren humor rond hetgene ze niet van elkaar begrijpen: aan schuine en vuile moppen leert ge een volk kennen, lijkt me keer op keer.

Maanden terug stelden we de buurtbewoners de vraag of een een filmpje wilden maken over hun eigen (buurt). Er kwamen zo’n 56 enthousiaste reacties binnen met telkens heel uiteenlopende voorstellen. In onze samenleving wordt het onbehagen heel sterk gecultiveerd. Eénmaal werkzaam en in direct contact met mensen valt telkens hun creativiteit en bereidheid tot actie op. Of het nu TV Deluxe is of een ander project, op het moment dat er appel wordt gedaan, zie je mensen in actie schieten.

In de actuele samenleving dreigen we dit soms uit het oog te verliezen: de behoefte aan direct contact, aan nabijheid; het verlangen om samen werken en nadien te feesten. Het planten van een meiboom is in deze een toepasselijke metafoor.
Eerst een huis bouwen, nen boom op het dak en nadien dagen feesten.

Een aantal media en rechtse politici overdonderen ons vaak met bang-makende uitspraken. Dit staat in een vreemd contrast met de werkelijke ziel van mensen. Die ziel blijft verlangen naar beroering en ontroering. Soms wil ik dit echt eens van de daken schreeuwen: professionals aller landen, kom uit jullie kot en ga terug op straat op; doe iets met de mensen, praat ermee, luister wat hen beroert en ontroert en zet projecten en acties op. Haak in op de kracht en het verlangen en doe er iets mee.

Gans de dag was het hier een drukte van jewelste, op onze werkplek in de Warandestraat. Iedereen is volop de filmpjes aan het monteren die vanaf vrijdag in de wijk worden getoond. Andere medewerkers hollen en bellen in het rond, op zoek om de laatste afspraken te maken: een echte bijenkorf! Volgend week-end is er hopelijk de honing. We zijn vooral benieuwd naar de reacties van de buurtbewoners zelf. Hopelijk zijn die trots en is ons TV-project het begin van een langer verhaal.

Morgen vertel ik graag iets over de diepte-interviews die we afnamen van buurtbewoners uit de wijk!

Foto: ©Strash/Victoria Deluxe

update: website TV Deluxe

© 2005 GENTBLOGT VZW

3 reacties »

  1. Reactie van Lena

    Don’t shoot me, maar ik woon in de wijk Sluizeken-Ham en heb de voorbije maanden niks gemerkt van het doorploegen van onze wijk. Het is maar sedert deze stukjes dat ik weet dat het over onze wijk gaat, ervoor dacht ik dat het de Macharius-wijk betrof, omdat daar vorig jaar zo’n project was.

  2. Reactie van i.

    ik heb net een beetje gezocht en de link naar de website van tvdeluxe toegevoegd.
    @Lena: er is ook een kaartje, blijkt dat je net aan de foute kant van de wijk woont blijkbaar….

  3. Reactie van Lena

    Ach zo. Het gaat maar over de halve wijk Sluizeken -Tolhuis-Ham. Ik dacht al dat ik het verkeerde wijkboekske kreeg. Mijn wijk in identiteitscrisis of zo. Volgend jaar het andere deel zeker? :-)