UCI-worldcup cyclobal

donderdag 19 mei 2005 19u00 | D. | reageer
Trefwoorden: .

Affiche UCI-worldcup cyclobalDit is de derde tekst uit een driedelige reeks over cyclobal naar aanleiding van de UCI-worldcup van aanstaande zaterdag. De eerste tekst over de organiserende club kon u vorige vrijdag lezen. Meer uitleg bij de spelregels van cyclobal kon u hier afgelopen maandag lezen.

Het belooft zaterdag alvast een hoogstaand tornooi te worden: de Duitse broers Pfaffenberger werden 2 jaar geleden wereldkampioen, De Zwitserse topclub Mosnang stuurt 2 ploegen, de Oostenrijkse ploeg Erlaa heeft met Herbert Pischl ook al een ex-medaillewinnaar op het WK in zijn rangen en dan zijn er nog de 3 Belgische ploegen met als blikvangers Christoph Baudu en Rik Deuvaert.

Rik Deuvaert“We hopen dat we bij de titelkandidaten zijn op dit tornooi. Op papier komen er ploegen die beter zijn dan wij, maar we gaan er alles aan doen om te winnen. Niet alleen omdat winst belangrijk is in de cyclobalwereld, maar ook omdat het een leuke ervaring zou zijn voor de familie”, zegt Rik Deuvaert. “In de Worldcup zaterdag zullen ze ons tegen de top kunnen zien spelen. In de Belgische competitie staan we ver boven de concurrentie. In de competitie winnen we gemiddeld met 10 doelpunten verschil. Bovendien komt de concurrentie daar dan nog vooral uit de eigen club”, vult Christoph Baudu aan.

Voor Deuvaert en Baudu is het de tweede deelname aan de Worldcup. Vorig jaar deden ze driemaal mee en met resultaat: winst in Gärtringen, eenmaal vijfde plaats (Mosnang) en een keer zesde (Oftringen). Ondanks die resultaten en twee keer een vierde plaats op een WK zijn beiden niet echt gekend bij het grote publiek.

“Dat gebrek aan erkenning is inderdaad een nadeel. Er zijn echter zoveel sporten in België die weinig erkend worden, eigenlijk kennen de media maar 3 sporten: voetbal, wielrennen en tennis. AVS heeft wel enige interesse, maar verder niets. Bij de mensen is er wel interesse als je uitlegt wat cyclobal is. Het acrobatische van de sport spreekt aan”, aldus beiden.

Christoph BauduHoe zijn zij dan in deze relatief onbekende sport terechtgekomen? Christoph: “Na een demontratietornooi aan de Watersportbaan. Ik heb het 1 keer gedaan en was meteen verkocht. We zijn toen met een groep van 10 vrienden begonnen waar er nu nog 2 van overschieten.” Rik: “Mijn ouders wonen vlakbij het clublokaal in de Ekkergemstraat. Mijn vader wou dat ik wielrenner werd, maar ikzelf zag dat niet zo zitten. Ik ben een keer langsgeweest in De Koornbloem en was onder de indruk van het spectaculaire gehalte van cyclobal.”

Beiden waren toen 10-11 jaar en cyclobal was hun eerste sport. Vroeg beginnen met cyclobal is absoluut een must volgens beiden. Het duurt toch 10 jaar vooraleer je de volledige basis goed beheerst.

Zaterdag doen ook nog 2 andere Gentse ploegen mee. Voor Rudy Covent en Peter Martens wordt het niet makkelijk om de eerste ronde te overleven. Zij zijn immers ingedeeld in de groep van de broers Pfaffenberger en de Oostenrijkse ploeg van Christian Kainz en Jurgen Tütscher. Voor Géry Covent en Ryan De Baene wacht in groep 3 eveneens een loodzware opdracht om door te stoten naar de tweede ronde.

Op zaterdag 21 mei organiseert Sport Na Arbeid in het GUSB (Watersportbaan 3) de eerste mache uit de UCI-worldcup cyclobal 2005-2006. Tijdens dit tornooi is de wereldtop vertegenwoordigd en zullen eveneens 3 SNA-ploegen deelnemen. De eerste ronde start om 13.30 u. De uiteindelijke finale om 21.35 u. De inkom bedraagt € 5 (leden van de Wielerbond Vlaanderen betalen € 4). Meer informatie vindt u hier.

© 2005 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.