Foto van de dag

vrijdag 20 mei 2005 1u00 | Jeroen | 11 reacties
Trefwoorden: , .

Sluikstorten

Deze foto nam Jeroen Vanden Berghe een paar dagen geleden aan de Vrijdagmarkt, nadat hij in de krant las dat de strijd tegen het sluikstorten resultaten opleverde.

Heb je een foto die je met bloglezend Gent en omstreken wilt delen? Stuur ons een mailtje en misschien prijkt hij binnenkort op deze website!

» Meer foto's in het foto van de dag-archief.

© 2005 GENTBLOGT VZW

11 reacties »

  1. Reactie van tom

    Inderdaad, de stad heeft het probleem van het sluikstorten nog lang niet onder controle. Dat is ook in de deelgemeenten zeer goed voelbaar, waar borders, wegels en ook braakliggend privaat terrein zonder controle al snel herleid worden tot vuilnisbelten.

    Men zou best het beleid van de containerparken eens goed doorlichten vanuit het perspectief van de klant. Zo blijkt de onmiddellijke omgeving van het containerpark in de Proeftuinstraat een geliefde stortplaats voor restafval, wellicht dikwijls na weigering in het park zelf. Daarbij komt dat men met sommige zaken, waaronder restafval (bijv. ook mosselschelpen), helemaal niet terecht kan (behoudens dankzij de goodwill van het personeel), zelfs niet mits betaling.

    De strijd tegen het sluikstorten begint met een voor iedereen zeer aanvaardbare en positieve norm (samen houden we onze leefomgeving rein), met een gestrenge stok achter de deur voor brutale en onverantwoorde sluikstorters (en dat is dus niet iemand die zijn vuilnisbak per vergissing te vroeg buiten zet of twee takjes snoeihout in zijn tuin of open haard verbrandt).

  2. Reactie van lieven

    heb vorige week nog iemand vanop zijn fiets een delhaize-zak zien weggooien langs de kant van mijn straat ….

    hij reed gewoon verder ….

    als ze nu eens evenveel gewone camera’s zouden zetten op gevoelige plaatsen als dat er flitscamera’s staan ….

  3. Reactie van Frans

    Als Artevelde nu nog van zijn voetstuk valt, wordt het een zachte maar onaangename landing… Sluikstorten, is dat ook geen vorm van driedimensionale graffitikunst?

  4. Reactie van mieke

    Inderdaad, een schande…
    Sluikstorters zorgen voor een heleboel kosten die van ons belastingsgeld betaald worden.
    Met dat geld zou de stad wel eens iets nuttigs kunnen doen.
    Nee, niet weer één van hun megalomane projecten in het centrum, maar gewoon een veilige straat, een deftig voet- en fietspad in de deelgemeenten !

  5. Reactie van Mich

    De redenen die ik zelf kan bedenken om te sluikstorten zijn:
    1. te weinig huisvuilophalingen of (zoals Tom vermeldt) geen mogelijkheid om vuilnis kwijt te kunnen;
    2. het financiële aspect (kostprijs van vuilniszakken e.d.);
    3. geen aangepast verantwoordelijk gedrag (sensibilisering werkt niet).

    Ik denk dat randvoorwaarden 1 en 2 eerst vervuld moeten zijn eer men aan de derde kan werken. Of er te weinig huisvuilophalingen zijn in Gent weet ik niet; dat zal wel afhangen van persoon tot persoon en van gezin tot gezin.
    Kosten vuilniszakken veel geld? Ja. Volgens mij maakt men geen onderscheid volgens inkomen en betaalt iedereen hetzelfde – of ben ik verkeerd? Als dat zo is, vind ik dat vrij onrechtvaardig. (Nu ja, dat laatste aspect speelt op de foto geen rol: er zitten vuilniszakken van Ivago tussen.)

  6. Reactie van Iris

    Wat betreft mogelijkheid tot het kwijt kunnen van huisvuil : iedereen heeft wel een hoekje in huis of op balkon of terras.
    Er bestaan trouwens speciale “kits” met deksel om er je vuilniszak in vast te haken.
    Maar neen, sommigen willen zo weinig mogelijk last van eigen vuil (kan ervan meespreken, woon in een appartementsgebouw en moet bijna maandelijks de medebewoners herinneren aan de Ivago-reglementering wil ons gezamenlijk containerhok geen “stinkkot” worden).
    Als fervente natuurstapper constateer ik ook dat diegenen die zich natuurliefhebbers noemen de eersten zijn om hun afval de natuur in te gooien, liever nog dan het in hun rugzak mee te dragen tot een volgende vuilnisbak.
    Mensen willen tegenwoordig geen last, zelfs hun eigen last niet.
    Inplaats van zo gretig uit te pakken met hun solidariteit met andere continenten, zou men beter eerst eens solidair zijn met z’n eigen leefwereld.
    En wat de kosten van vuilniszakken beteft : de laagverdieners krijgen per jaar een aantal Ivagozakken gratis.
    Ook daarin moest de stad haar mentaliteit wijzigen want aanvankelijk kreeg de laagverdiener een jaarlijkse som voor de aanschaf van vuilniszakken toebedeeld, maar men constateerde dat dat geld aan andere persoonlijke wensen werd gespendeerd.
    Om dan nog maar te zwijgen over ouders die zeker niet het voorbeeld aan hun kinderen geven van hoe het moet (ik woon tegenover een basisschool en kan ervan meespreken).
    En dan die heertjes in wit hem met das die ‘s zomers, tussen hun werkuren in, slenterend genieten van de stad en hun lege blikjes gewoon op de vensterbanken achter laten. (ik maak het regelmatig mee, woon in ‘t centrum).
    Over voorbeeld geven gesproken !

  7. Reactie van Mich

    @Iris: “En wat de kosten van vuilniszakken beteft: de laagverdieners krijgen per jaar een aantal Ivagozakken gratis. Ook daarin moest de stad haar mentaliteit wijzigen want aanvankelijk kreeg de laagverdiener een jaarlijkse som voor de aanschaf van vuilniszakken toebedeeld, maar men constateerde dat dat geld aan andere persoonlijke wensen werd gespendeerd.”

    Ik heb het intussen opgezocht. “Laagverdieners” krijgen voor 37,20 euro vuilniszakken OF containerledigingen/ophaalkredieten per gezin per jaar. Wij zijn thuis met z’n drieën en we gebruiken ongeveer drie rollen van 25 zakken per jaar. Ik ben geen specialist ter zake, maar die 37 euro zal wel niet voor iedereen toereikend zijn. Het is trouwens ook de vraag in welke mate zij die het kunnen gebruiken er ook effectief gebruik van maken en van bovenstaande maatregel op de hoogte zijn.
    Wat het tweede deel van je commentaar betreft: mocht ik een laag inkomen hebben (of simpelweg kansarm zijn), dan had ik wel andere prioriteiten dan een stomme vuilniszak te kopen. En terecht.

    Maar bon, ik wil maar zeggen: soms zijn er verzachtende omstandigheden. ‘t Gaat niet altijd over ‘individuele schuld’. Afgezien daarvan snap ik wel dat je aanstoot neemt aan mensen die ‘het voorbeeld’ niet geven, zeker wanneer je jezelf inspant om dat wél te doen. Soms is er ook stomweg egoïsme mee gemoeid. Ik heb wellicht ook gemakkelijker praten dan jij, want ik word niet zo vaak met zwerfvuil geconfronteerd.

  8. Reactie van Lieven Decaluwe

    ‘Sluikstort’ is en blijft een plaag.
    We moeten het blijven aanklagen en proberen oplossingen te vinden en ze door te drukken.
    Eenvoudige en eenduidige oplossingen zijn er niet.
    Er zijn verschillende soorten ‘sluikstort’: zwerfvuil in straten en parken, achterlaten van zakjes huisvuil, dumpen van afval op openbaar of privéterrein, verkeerd of te vroeg aangeboden vuilniszakken, opengescheurde zakken, afval in de waterbermen, afval in het water, problematiek van het ophalen van het groot vuil…
    Voor al die soorten ‘sluikstort’ is een verschillende aanpak vereist.
    Ivago, diverse stedelijke diensten (stadswacht, leefmilieu, groendienst, politie…) doen ernstige inspanningen.
    Uit metingen (aantal meldingen/opgehaalde hoeveelheden/visuele vaststellingen op ‘gevoelige’ plaatsen) blijkt in het algemeen een tendens tot daling. Het resultaat is zeker nog niet goed, maar het loont om er verder aan te werken.
    Ik heb een aantal vragen bij de foto van Jeroen: wanneer is hij genomen ? was het na een activiteit of een markt (het lijkt verzameld afval te zijn) ? hoe lang lag het vuil er ? Het is zeker een a-typische foto, de Vrijdagmarkt wordt schoon gehouden.
    We vegen toch niet alles op het zelfde hoopje ?

  9. Reactie van dyb

    Er zijn (helaas) ook “creatieve” sluikstorters: gisteren nog twee warenhuiszakjes huisvuil zien hangen aan de takken van de bomen op Campo Santo.
    Sluikstorten bestrijden is een vorm van opvoeden: it never stops… .

  10. Reactie van Roland

    Nu weten jullie ook waarom Jacob Van Artevelde naar het groot kanon wijst : “verdorie, stort het vuil daar”.

  11. Reactie van Jean Marie de Wulf

    Ik hoorde ergens dat sommige hun gratis zakken aan anderen verkopen, om even snel op cafe te gaan.
    Ik denk dat het sisteem van duur betaalde zakken geen sociale oplossing is. Wij moeten terug naar een redelijke belasting, daar betaalt toch iedereen in functie van zijn inkomen. Het principe de vervuiler betaalt lukt niet altijd.