Foto van de dag

dinsdag 21 juni 2005 0u39 | Yves | 4 reacties
.

Yves De Bruyckere werd helemaal lyrisch bij het zien van de ‘uitgedroogde’ Schelde. Hij stuurde ons een foto en volgende tekst:

Idyllisch tafereel vanop een Gentse brug.
Was er ooit een drenkeling?
Was er ooit een rivier of kanaal?
Watertekort?
Eb?

Door de droogte ziet het er nog idyllischer/desolater uit dan anders. Ook de woestijn kan er mooi uitzien… Aangezien Aquafin momenteel dit deeltje van de Schelde aanpakt is de kans groot dat de geurhinder langzaamaan verdwijnt. Ik ken trouwens een dame die de geur associeert met de zee, want aan de spoorweg ter hoogte van de Vlaamse Kaai eindigt de “Zeeschelde” met een stormstuw. Vanaf daar begint de “Bovenschelde”. Een beetje kunstmatig, maar zo heeft het Vlaams Gewest het ooit administratief èn in de praktijk geregeld. De stormstuw dient om Gent te behoeden voor overstromingen bij extreme vloed.
Het slib is een deeltje van het 23,6 miljoen ton droog stofslib dat opgeruimd moet worden. (Uit: De Standaard, 18 juni 2005).
Geen idee hoe de Schelde er bij eb zal uitzien als dit slib ooit geruimd zal worden…

» Meer foto's in het foto van de dag-archief.

© 2005 GENTBLOGT VZW

4 reacties »

  1. Reactie van Koen

    Als het water allemaal wegtrekt, betekent dat dan niet dat er een tsunami op komst is?

    Ik zal maar eens naar huis bellen om ze te verwittigen.

  2. Reactie van Jean Marie de Wulf

    Ze moesten ze die bedding zo vlug mogelijk(?) uitbaggeren of uitdiepen, het is een mooi wateropvangbekken jn in geval van dreigende overstromingen, ik denk zowel van stroomopwaarts als stroom af. Ik vermoed dat onze binnenstad dan eindelijk veel veiliger zou liggen, en dan zoiuden wij de kritiek niet meer krijgen uit de hoek van drongen assals en Sint-Denijs-Wetrem.

  3. Reactie van Frans

    Voorlopig (?) lijkt de Schelde in Gentbrugge op perkament. Een verwijzing naar het rijke Gentse stadsarchief dat onlangs op de oever in de Zwarte Doos verhuisde? Wat te doen met dat slib? Gisteren opperde een Gentse professor om er een vrachtluchthaven mee te bouwen ergens tussen Terneuzen en Doel. Bij sommigen heeft de hitte snel effect.

  4. Reactie van helena

    @ Jean Marie: de gentse binnenstad wordt beschermd door de Ringvaart. ‘t Is dat St-Denijs daar net buiten ligt, en dus alle water mag slikken.
    Langs de andere kant, als ge de Leie in uw achtertuin wilt, moet ge er af en toe natte voeten bijpakken, vind ik. Een rivier heeft speling nodig, en dat zal nooit 100% kunnen opgevangen worden door wachtbekkens en wat is het allemaal niet…
    @Frans: baggerbedrijven genoeg die dat slib kunnen verwijderen en er een oplossing voor hebben.