Kortfilms op het Filmfestival

woensdag 5 oktober 2005 20u02 | i. | reageer
Trefwoorden: , .

Kortfilms worden maar al te vaak en volledig onterecht over het hoofd gezien als we het over film hebben. Het is nochtans een prettig genre: kort, dus het gaat niet vervelen, vaak bijzonder verrassend vanwege de bijzondere invalshoeken en in veel gevallen gebald en sterk qua beeldmateriaal. Gelukkig is er op het Filmfestival wél voldoende aandacht voor dit genre: er worden maar liefst drie competities georganiseerd én alle films van de Prix UIP Winners van 2004-2005 vertoond. Wij zetten het even voor u op een rijtje.

Belgische kortfilmcompetitie
Een jury van Belgische filmcritici, cineasten en producers zal zich buigen over tien Belgische kortfilms die het voorbije jaar aan beide kanten van de taalgrens zijn geproduceerd. De winnende regisseur gaat naar huis met de Nationale Loterijprijs voor de Beste Belgische Kortfilm én met 5.000 euro.

Ace Competitie voor Vlaamse Studentenkortfilms

In samenwerking met ACE Digital House organiseert het festival voor de vijfde keer een competitie voor alle kortfilms die studenten van onze Vlaamse filmscholen RITS, KASK en Sint-Lukas maakten. De prijs bestaat uit een premie van 2.000 aan de regisseur en een postproductie premie ter waarde van 7.500 euro.

Prix UIP Ghent 2005/EFA

Internationale competitie die de Europese kortfilmmakers een steuntje in de rug wil geven. De jury mag in Gent 2.000 euro uitdelen aan de winnaar, die meteen ook genomineerd wordt voor de overkoepelende Prix UIP voor Beste Europese Kortfilm.

De winnaars van vorig jaar

Dit is een selectie van de kortfilmmakers die op verschillende Europese filmfestivals in 2004 en 2005 de plaatselijke Prix UIP Competitie wonnen en dus het kruim van de Europese kortfilm. Deze regisseurs doen een gooi naar de hoofdprijs van 10.000 euro, een flinke geldsom die het hen een pak gemakkelijker moet maken om aan een volgend filmproject te beginnen.

Info :

Alle informatie ivm. de verschillende kortfilm-programma’s vindt u door in het programma te zoeken op genre “shorts”.

© 2005 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.