Kerstsfeer in Gent

dinsdag 6 december 2005 16u05 | Hendrik Braet | 27 reacties
Trefwoorden: , .

© 2005 GENTBLOGT VZW

27 reacties »

  1. Reactie van JC

    Als er iets is wat ik haat dan is het wel die opgefokte kerstsfeer die elk jaar opnieuw willens nillens in je strot geduwd wordt als een gans voortbestemd tot foie gras. En dan ben ik nog niet eens een eenzame gefrustreerde, nee, was het maar waar, dan kon ik me er nog aan onttrekken…
    Ik pleit hier voor een kerst-boycot, een negatie van de hele reutemeteut en batamaklan.
    gegroet,
    JC

  2. En dat op sinterklaasdag!
    ; )

  3. Reactie van Peter

    op zich is kerstsfeer wel leuk. ik was ooit in tivoli, kopenhagen, en daar werd het park verlicht met wel 10000 simpele gloeilampen. das pas fijn. maar hier. altijd tzelfde, of het nu valentoween is of hallowentijn of kerst, de etalages en de straten staan vol met brol. Edoch, leve de oliebollen, dat belooft voor de body-mass.

  4. Reactie van Hendrik

    Ja weet het.Wou er Sinterklaas in Gent van maken maar ik ben er gaan tegen gekomen. Waarschijnlijk durven ze niemeer na die vuile tekeningskes op Gent.blogt.

  5. Reactie van no butterfly

    Het is niet eerlijk om de etalages in de Gentse winkels te vergelijken met Tivoli.

  6. Reactie van Peter

    @ butterfly

    misschien niet nee.vergelijken houdt nooit steek. doesn’t matter, wou gewoon iets zeggen over tivoli.sinds ik daar gepasseerd ben; associeer ik Kerst met thoge noorden… tis daar fantastisch. Jij daar ook geweest, in Tivoli?

  7. Reactie van Alma

    Deze ochtend op de Koornmarkt gelopen. Een kerstkraam met ordinaire verkoopswaar stond daar! Een echte schande, op ons mooie plekske in Gent!

  8. Reactie van Matthias

    Groot gelijk! En ik ben nog geeneens in de kerstsfeer!

  9. Reactie van Iris

    Kerstsfeer, houdt dat ook in dat we willens nillens naar archie-vals violengestrijk moeten luisteren of durven we dit niet openlijk te zeggen vanwege de vrome en vredige sfeer die ons wordt opgedrongen en uit schrik niet mensenlievend uit de hoek te komen en dat uitgerekend rond Kerstmis ?
    Ik hou ervan het ganse jaar door de sfeer erin te houden en heb de pest aan opgefokte mede-burgers die stampend, stotend en vloekend je de pas afsnijden op kerstmarkten en om overal dezelfde zeem-zoeterige, meestal van Amerikaanse makelij, rinkelende-twinkelende belletjes te moeten aanhoren.
    Ik stamp hier misschien een heilig huisje in, maar ik kom eerlijk uit voor mijn gedacht, voilà.
    En tegenspraak duld ik ook in peis en vree.

  10. Reactie van Ben

    En de Gluhwein dan?

  11. Reactie van Eric

    Gelukkig is er geen klank bij die tweede foto van die man met zijn viool. Hij kent maar een melodietje en speelt verschrikkelijk vals. Staat daar al maanden en heeft met de kerstsfeer weinig of niets te maken. Over auditieve pollutie gesproken… die kan tellen!

  12. Reactie van Huug

    KrijstMass, kerstsfeer, mijn r**t. Moesten we nu eens die al brolkraampjes in de fik steken dàt zou pas sfeer geven, ha!
    Ondertussen zou ik wel willen met oordopjes rondlopen in de supermarkt om dat verdomde Djinglegeblèt niet te moeten aanhoren. Het is me opgevallen dat de mensen nu al aangestoken zijn door de kerstkoorts: je ziet zo dat het geen ‘normale’ aankopen zijn maar kopen voor te kopen en liefst zoveel mogenlijk, wàt maakt niet uit. Je hebt gewoon geen plaats meer om je dagdagelijks inkopen te doen zonder omvergedrumd te worden door de kerstshoppers. Fretten, zuipen en uitgeven tot ze erbij neervallen, de obsceniteit voorbij. Het eindejaarlijks hoogtepunt, haast een orgasme, van het Westerse zinloze consumentisme. Walgelijk gewoon. Humpf, nog drie weken die terreur. Dat het maar snel voorbij is.

  13. Reactie van jeronimo

    @Hendrik: da’s schitterend in beeld gebracht heel origineel!

  14. Reactie van Iris

    @Huug, treffend geformuleerd : “Westers zinloos consumentisme”.
    En dan maar den éne benefiet na den andere om de eigen Westerse decadentie te sussen terwijl onze sukkels, bij de eerste vrieskou, in de goot creperen.
    Om dan nog te zwijgen over de Kerst-energieverspilling waarop wij, gewone burger, ‘t ganse jaar door met het vingertje gewezen worden en betuttelend een afhaalbonnetje voor een gratis spaarlamp in de bus krijgen.

  15. Reactie van Geert

    Om toch een beetje tegengewicht te geven : gluhwein na een avondje aan de ijspiste tussen de torens, familie en vrienden gezellig rond de tafel of de knetterende openhaard op donkere (besneeuwde) winteravonden, elkaar oprecht het beste wensen voor het nieuwe jaar, de speech van pierke op de nieuwjaarsreceptie op sint-baafsplein, …

  16. Reactie van no butterfly

    @Peter
    Ik heb een glimp opgevangen van Tivoli met pasen toen de dagen al wat langer begonnen te worden en de Denen wakker werden uit hun winterslaap.
    Het centrum van Gent mijd ik overdag tijdens de decembermaand, veel te druk met mensen op zoek naar het perfecte cadeau. Zinloos Westers consumentisme zoals hier terecht wordt opgemerkt. Maar oliebollen en de ijspiste horen er wel bij

  17. Reactie van vs

    Jezumina, wat een fraai staaltje cynisme lees ik hier! Of zijn we anti omdat anit-kerst zijn nu eenmaal in is? Hoe bitter allemaal. Kerst is nog altijd wat je er zelf van wil maken, h̩. Geen zin om in de drukke Veldstraat te lopen? Blijf er dan weg. Geen zin om uw duurverdiende centjes uit te geven? Doe het dan niet? Geen zin om uzelf vol te proppen met kerststronk? Hou het dan bij een slaatje. Maar laat niettemin de Рwat mj betreft Рcentrale boodschap achter kerst, ook al is die misschien hoe langer hoe meer onvindbaar tussen al de platte commercie, namelijk: WARMTE EN NAASTENLIEFDE, laat die op uw eigen manier zegevieren. (En als ge in kindje Jezus gelooft, vier dat dan verdorie!)

    Nodig vrienden uit, maak het weer goed met uw lief of ga helpen in een daklozencentrum, whatever, maar zaagt er verdorie niet zo mottig over. En juist ja, als dit kerstmis is, dan zou het het hele jaar door kerst moeten zijn. In een ideale wereld wel, maar dat is het nu eenmaal niet. Als we dan de kans krijgen om heel even te wentelen in gezelligheid, lichtjes en kweeniewanogal, doe dat dan, en sluit uw ogen voor de irriterende rest.

    Ik krijg het elk jaar moeilijker om in de kerstsfeer te komen. Hoe meer en hoe langer ik rondom mij kijk, naar al die teleurgestelde, verzuurde gezichten, hoe lastiger het wordt. Wel, jullie helpen niet echt.

    Ik haat mensen die neuten op blogs, en kijk nu, nu doe ik het verdikke zelf. Maar dan met goede reden: don’t mess with christmas!

  18. Reactie van Jeronimo

    idd ik vind kerst nog altijd een gezellig familiefeest dat er daar den een of andere freak zijn egboortedatrum wordt op herdacht zal me fondue-worst wezen.
    en die djinglebells never heard…ik loop blijkbaar in winkels waar ze dat niet draaien
    zoalng ik op de kerstmarkt maar gezellige dates heb en LEBKUCHEN kan kopen :p

    in die zin doe ik mee aan de commerce
    anders zitten die KMO-ers weer te klagen dat ze als kleine zelfstandige niet rondkomen om hun energiefactuur te betalen
    en zoalng we geen geld uitgeven hebben we het ook niet nodig, en stijgt onze eindejaarspremie dus ook niet :D

  19. Reactie van Huug

    @vs : don’t mess with christmas!
    Ik geef U groot gelijk want dat is precies wat er aan het gebeuren is, het is om zeep door de platte commercie die eromheen hangt.

  20. Reactie van Jean Marie de Wulf

    - ‘k zal ook weer eens neuten: vinden jullie ook niet dat die uniforme donkere houten huisjes op het Sint-Baafsplein er naar uitzien als de barakken van een concentratiekamp? Moet ons dat de echte kerstvreugde brengen?
    - Wanneer worden boetes gegeven aan mensen die onze oren verkrachten met hun vioolgemijauwsel? Heel het jaar door!
    - Die platte commerce met die plastiek imitaties van onze kerstversieringen komen al lang niet meer uit Amerika, maar uit Azie, waar ze geen barst begrepen hebben van wat het echte Kerstmis is.
    - Vroeger liep ik weg uit de stad in dergelijke omstandigheden, in pure imitatie van de Duitse Kerstmarkten. Daar betekenen die markten misschien nog iets.
    - Laat ons proberen op onze eigen manier dat Kerstfeest terug wat hogerop te krieken en al onze gevoelens in vrede op te tillen, de enen met Jezus, de anderen met hun familie en vrienden, en liefst met iedereen.

  21. loop vooral weg zou ik zeggen.

  22. Reactie van Peter

    it’s out of control. we zijn met teveel.de business heeft het roer overgenomen.zo is dat nu éénmaal, en het zal er niet op beteren.
    overdaad schaadt. en deze dagen valt het decadentie des te meer op. Opmerkelijk wanneer je weet dat alles toch zo onwaarschijnlijk duur geworden is. Maar ja. Schone schijn zal het vaak ook wel zijn zeker. De nuloperatie, ik geef aan jou, jij geeft aan mij, en zitten we dan weer daar ‘happy’ met een pyama die 2 maten te groot is of een 3de keukenrobot, oh tof ne keer ne roden, ik had al een zwarte en een gele, …lekker westers.

  23. Reactie van Cies van de kwis

    De chinezen in de plasticfabrieken danken u alvast voor de jaarlijkse containers met prullaria die ze hier mogen dumpen. Ik denk maar aa n die aan ramen hangende kerstmannen. Zum kotzen!
    Waarom zouden we die ondingen niet met benzine overgieten en in de fik steken uit solidariteit met de franse banlieu’s?

  24. hoera hoera, leve de revolutie, hang the bastards with the pigs!
    lang leve de jeugd!

  25. Reactie van yves

    Het compromis: geef mekaar rotswol (of andere isolatie) kado.
    Het zijn echt groooote cadopakken (best geen cadopapier gebruiken).
    Het is niet wreed duur, en zeer duurzaam.
    Het houdt het huis lekker warm in de winter, en goe koel in de zomer.
    Het werkt als Lego: elk jaar een doos erbij.
    Economie én ecologie content.
    En je kan het aftrekken van je belastingen (Gedis geeft zelfs premies als de vakman het plaatst).
    Waar hebben ze dat in de Veldstraat?

  26. Reactie van vroemvroem

    Het is inderdaad een plaag al die mottigkerstgedoe

    [rest van commentaar verwijderd: geen reclame graag]

  27. Reactie van Lucas

    Toch nog iets over Kerst in Gent. Vandaag (kerstdag) waren we in Antwerpen. Wàt een verschil met Gent. De Kerstmarkt was daar geopend vandaag. Ambiance, eten, drinken, muziek, plezier! Toen we nadien nog even in Gent rondliepen viel het ons ten zeerste op hoe stil het hier wel was. Bijna geen mensen op straat, stil, doods…
    Op de andere dagen, wanneer de Kerstmarkt in Gent nog geopend was, viel ons het gebrek aan sfeer reeds op. Zelfs op dagen dat de markt -zogezegd- tot 22u open moest zijn, was om 21u het merendeel van de kraampjes reeds gesloten.
    Ik geef het niet graag toe, maar we kunnen nog wat leren van de Antwerpenaren!