COCOON

dinsdag 13 december 2005 21u36 | PW | 8 reacties
Trefwoorden: , .

Vorig weekend geraakte ik op één of andere manier, sneller dan ik vermoeden zou, verstrikt in het web van Lawrence Malstaf.


digishots door Zabine.

Lawrence Malstaf, een jonge kunstenaar / techniektovenaar, presenteert in galerie Fortlaan 17 een installatie / performance.
Een persoon wordt tussen grote en stevige vellen doorschijnend plastiek letterlijk vacuüm gezogen. Met één darm in de hand regel je met je duim de luchtafvoer, een ander kleiner buisje voert ademlucht toe. Voor je weet wat je overkomt trek je je voeten op en hang je letterlijk in het luchtledige. Je word dan een foetus van jezelf in een doorschijnende baarmoeder. Eens je het ongemak van de schrik loslaat ( het zal zoiets zijn als bij duiken ) ervaar je een aangenaam gevoel van totale rust en geborgenheid. De wereld verdwijnt en je bent helemaal op jezelf. rustig; tevreden in je isolement.

Confinement; er zijn genoeg afficionado’s voor te vinden, in de meest bizarre vormen heb ik mij laten vertellen. Of is het eerder een flirt met rebirthing? Allleszins, deze vorm van zeer tijdelijke transparante afzondering is ideaal voor een 15 tal minuutjes, maar langer moest het mijns inziens niet duren.

Lawrence Malstaf zou je de 21ste eeuwse epigoon van Panamarenko kunnen noemen; in andere installaties gaat hij aan de slag met magneten, GPS systemen, camera’s aan weerballonnen, mobiele wanden in een labyrinth, reuzentollen op zonne-energie enzoverder enzovoort.

Met de techniek centraal en vanuit doorgedreven jongensdromen onderzoekt hij de relatie tussen mens, omgeving. De apparatuur plaats de mens in een geestesverruimende positie waar vooral ook vragen rijzen over de relatie tov. zichzelf als Mens. Veel van deze installaties draaien rond een gevoel van verwarring en een gezonde ontheemdheid.

Uitdagingen aan de toeschouwer om zichzelf los te laten, zich over te geven aan een groter geheel, en daarvan te genieten. En zo deed ik ook. Even. En dan weer terug de wereld in.

ps. de officiële titel van dit werk is SHRINK, en dateert van 1995.

Voor meer info Galerie Fortlaan.

Wie nog zin heeft om het ook es te ervaren mag contact opnemen met galerie Fortlaan.

© 2005 GENTBLOGT VZW

8 reacties »

  1. Reactie van marlon vanco

    Olala, beste “Gent blogt”, dit heb ik weer heel graag gelezen, volgend weekend kom ik ter jullie stede, wat een tip tot trip.

    Zonder spatje ironie en ondanks eerder gehakketak: jullie zijn keigoed bezig, zoiets kreeg ik in Leuven dus niet aangepraat, wie ben ik: een simpele stadscowboy-blogger (afgunstig op dat Gent)

    merci la Gantoise!
    marlon vanco (soms een manco)

  2. Reactie van lat

    wow. claustrofobisch interessante uitdaging.
    en, herboren ?

  3. Reactie van ine

    links ik mis links naar locatie tijd etc…
    ik neem aan dat het bij gallery fortlaan 17 is?

  4. Reactie van O.

    Inderdaad. Zo heb ik het toch begrepen. ;)

  5. Reactie van Eric

    Wie doorklikt op de link van galerie Fortlaan komt daar te weten dat het huis dat nu een galerie is vanaf 1953 eigendom werd van de familie Jozef Hoet en dat Jan Hoet daar eigenlijk is opgegroeid. Nauwelijks een paar 100 meter van het huidige SMAK!

  6. Reactie van Peter

    @lat. was zeer rustgevend op een manier.

  7. Reactie van Ischa

    Eind januari 2006 is er in het kader van de ‘Cross Reference’-tentoonstelling in Galerie Fortlaan 17 opnieuw de mogelijkheid om persoonlijk de ‘Shrink’-ervaring mee te maken onder begeleiding van Lawrence Malstaf.
    Interesse? een e-mail naar galerie@fortlaan17.com en we nodigen je tijdig uit !