Gentse actua

donderdag 12 januari 2006 11u11 | Wouter | 14 reacties
Trefwoorden: , , .

Restauratie Oude Vismijn klaar tegen 2008
De restauratie van de vervallen Oude Vismijn begint nog dit jaar en zou tegen 2008 klaar moeten zijn. Het bedrijf Vic, een consortium tussen de Gentse Lofting Group en het Antwerpse Condominium, werkt op dit ogenblik de detailplannen uit. DS Online

“Er zullen onschuldigen geflitst worden”
Ook de site Flits.bnet.be roept op naar Cassatie te stappen voor een correctiemarge bij het flitsen. De verkeerswebsite Flits.bnet.be vreest dat met het niet meer hanteren van een technische correctiemarge bij snelheidsmetingen”onschuldigen geflitst zullen worden”. Een Gentse rechter oordeelde zopas dat de toestellen goed werken en dat een correctie niet nodig is, waardoor de flitser in Gent voortaan iets sneller afgaat. Lees meer bij DS Online

Militairen versterken Gentse politie
De Gentse politie krijgt versterking van 31 militairen. Dat heeft het ministerie van Defensie zopas beslist. Eén jaar lang springen ze bij voor administratieve taken, zoals de opvolging van de processen-verbaal. “Onze eigen inspecteurs kunnen daardoor nog meer op het veld aanwezig zijn”, zegt politiehoofdcommissaris Steven De Smet. “Daar zijn we bijzonder tevreden mee.” Lees meer bij DS Online

Politie vat “januari-inbrekers” (DS Online)
OCMW-bediende besteelt bejaarden (DS Online)

© 2006 GENTBLOGT VZW

14 reacties »

  1. Reactie van Cedric

    De plannen voor de Oude Vismijn zijn niet bijster gedetailleerd. Een beetje inkleuren en dat is het dan…Ik stel mij wel vragen bij dat brugje. Officieel dient dat om de bezoekers vlugger toegang te geven naar of van de parkings aan Ramen en Sint Michiels. Stel je voor dat men het hoekje Jan Breydelstraat / Burgstraat om moet lopen ! Dat is zeker 40 m !!!! De plannen voor het brugje zijn zeer vaag ( waar is de brugleuning ? Is de afstand tussen het Appelbrugparkje en de overkant werkelijk zo klein of werd die artificieel kleiner gemaakt voor de presentatie ? Wat zal de invloed zijn op het mooie zicht dat men nu heeft vanaf het Gravensteen op de Graslei ? ) . Blijkbaar moeten er vanwege de stad toegevingen gedaan worden.

  2. Reactie van Abies

    Moest iedereen nu eens de snelheidslimeit als een maksimum snelheid zien en niet als “ik mag minstens zoveel of zoveel rijden”. Voelt men zich echt zo te kort gedaan door de snelheidsbeperkingen op te volgen. Rij gewoon wat minder snel dan er aangeduid staat. Geen boetes meer te betalen aan vadertje staat en je kan met dat geld wat anders doen. ‘t Is toch simpel.

  3. Reactie van Bart V

    Dat voetgangersbrugje is inderdaad totaal nutteloos en spuuglelijk.

  4. Reactie van Jean Marie de Wulf

    Ik denk dat de promotor nog niet weet dat er klasseringsbesluiten bestaan van mei 2005 die het onmogelijk maken zo’n brug over de Lieve te bouwen.
    Ik denk ook dat de promotor vergeten is op welke basis zijn voorganger Allaert en de Stad door de auditeur van de Raad van State erop gewezen is dat men aan geen enkele gevel van de oude Vismijn mag raken: twee klasseringsbesluiten.
    Dus: geen glazen uitstulping over de Leie, geen jaagpad noch over de Lieve, noch over de Leie, geen wegbreken van de houten wand kant Leie.
    Wat mij verwondert is dat zij van mij die elementen nog eens doorgekregen hebben, en zij die nu weer naar voor brengen. We zijn, hier in de buurt, vast besloten er de nodige stappen voor te ondernemen om dit te doen eerbiedigen

  5. Reactie van Lieve

    Nultolerantie bij snelheidsovertredingen (zo simpel, zoals Abies terecht opmerkt) betekent ook nultolerantie in stedenbouw. De Oude Vismijn is wettelijk beschermd, maar ook de omgeving, als stadsgezicht. Er kan dus geen sprake zijn van een brug: de overheid moet alle bouwvergunningen in die zin consequent weigeren. De potsierlijke “Brug der Keizerlijke Geneugten” was al “een brug te ver” en sommigen menen nu ten onrechte dit ongelukkig precedent te moeten herhalen.

  6. Reactie van Abies

    Ik pleit niet voor nultolerantie maar voor nuchter verstand bij de automobilist. Wie niet graag boetes betaalt houdt zich aan de regels.

  7. Reactie van TomVSt

    Allereerst, mocht er iemand geflitst worden “op het randje” in Gent of omstreken (en geen correctiemarge krijgen), gelieve dan even contact op te nemen via de website.

    Ten tweede antwoord ik graag even op bovenstaande reacties. Voor alle duidelijkheid, door afschaffing van de marges, kan u perfect 26km/h rijden in de Zone 30, en toch geflitst worden (50€). Ik kan me onmogelijk voorstellen dat iemand van jullie daarmee akkoord kan gaan of dat enigszins terecht zou vinden? En daar draait het hele artikel rond!

    Anderzijds, ben ik absoluut te vinden voor gezond verstand bij de automobilist, ongelofelijk veel zelfs. Wat mij stoort in het snelheidsbeleid, is dat alle limieten die worden opgelegd gebeuren ZONDER onderbouwing, argumentering. Het is louter een beslissing van een persoon uit het stadsbestuur, die DENKT dat het wel zal beter zijn. Ik ben niet tegen snelheidslimieten, maar tegen de manier waarop. Ik kan u in Gent zo enkele plaatsen aanduiden, waar het totaal onzinnig en absurd is 30km/h te moeten rijden. Meer nog, als u enigszins eens op de weg let ipv op uw snelheidsmeter, dan loopt u kans geflitst te worden (en ja, ook u die zegt altijd de snelheid te rijden. Zeg eens eerlijk, hebt u de laatste tijd NOOIT een piepklein zone 30-bordje, of snelheidsbord eens gemist?). Een snelheid verlagen, helpt nauwelijks aan de verkeersveiligheid. ONAANGEPASTE snelheid maakt doden, hoger dan toegelaten niet. Eén cijfer kan niets zeggen over wegomstandigheden, verkeersdrukte,…

    Wat me bovendien bovenmatig stoort, is dat andere, gevaarlijker zaken, simpelweg worden getolereerd. Ik ben de laatste 5 jaar (en rij vaak, en ook op weekendavonden) nog NIET op alcohol gecontroleerd. Als ik dan cijfers zie, als dat op de autosnelweg 1 op 2 ZONDER gordel rijdt, dan stel ik mij toch vragen. Gelijk wat er gebeurt, op een autosnelweg (algemeen, vanaf 20km/h) zonder gordel, als er wat gebeurt, word je uit de wagen gekatapulteerd, of komt je hoofd tegen de voorruit terecht. En daarvan wordt ik woest. Omdat ik soms eens 10km/h sneller rij dan toegelaten, maar verder altijd met gordel rij, met 0,00promille op, richtingaanwijzers gebruik en spiegels, zou ik het meeste boetes kunnen verwachten. En dat, dat vind ik geheel oneerlijk.

    Een radar is kostenefficiënt, de gemiddelde flitspaal brengt 7x meer op dan hij ooit heeft gekost. Met een alcoholcontrole zal je nooit zoveel boetes scoren dan de werkuren kosten, noch met gordelcontrole. Maar waar draait het uiteindelijk om? Verkeersveiligheid, of geld incasseren? Want voor die laatste twee, is de politie (zegt ze zelf), onderbemand.

    Daarom…

  8. Reactie van Michel

    Over wat wel en niet gecontroleerd wordt: mijn madam heeft in Brugge een (zwàre) boete gekregen omdat ze met de fiets over het zebrapad overstak.

    Nog een geluk dat ze daar in Gent niet te veel op letten, ik zou anders zwaar mogen betalen.

  9. Reactie van Leen

    Ik stond op een zondagnamiddag met twee voorwielen (dus een stukje) op een geärceerde strook (dus helemaal aan het begin)van een tramhalte. tram was niet gehinderd; tramreizigers niet in gevaar. 10 minuutjes, omdat ik zware microgolf naar mijn appartementje moest sleuren op mijn eentje. 150 euro. dubbel zo veel als de kost van de microgolf. grrr. die trambestuurder die het nodig vond om dat papiertje tussen mijn ruitenwissers te schuiven is een pipo, vind ik.

  10. Reactie van Maybe

    De Gentse Lofting Group en het Antwerpse Condominium hebben hebben wellicht over de haag gekeken bij Bontinck en zijn idee van een brug overgenomen.

    http://www.oudevismijn.be/art_art.php

    Of dit zomaar kan is een andere zaak?

  11. Reactie van Jean Marie de Wulf

    Ik denk ook dat de Groep VIC zijn inspiratie bij zijn concurrent gevonden heeft. Op de relieftekening van de groep met Bontinck staat wel ook een onjuiste bepaling: “reconstrucie” van het Appelbrugje. Dit waarschijnlijk met de bedoeling ons te doen geloven dat daar ooit een brugje heeft bestaan: neen, het appelbrugje was gewoon de brug die de twee kanten van de Jan Breydelstraat verbonden boven het kanaaltje dat vroeger naast het ‘design museum’ liep. Dat kanaaltje liep vandaar naar de Poel, (oude)Houtlei, Iepenstraat, tot de Pekelharing, terug in de Leie, aan de overkant van de Ketelvest. Wat het project van Bontinck wel beter heeft dan dat van VIC: de grote zaal zou er een hernieuwde marktfunctie krijgen en niet die zaal voor 800 man die door de buurt voor 80% veroordeeld is. Ik geloof dat onze Gentse Stedenbouw daar ook geen oor voor heeft omdat dit mogelijks parkeeroverlast zou veroorzaken. Alsof 800 man voor een huwelijksfeest allemaal met de fiets zullen komen. Ook halen ze geen domme streken uit met een glazen kooi boven de Leie. Die kooi hangt er aan de zuidkant: zeer intelligent, de hele dag in de zon, aan temperaturen van meer dan 45° binnen.
    Echt ik denk niet dat we het nu voorgesteld plan zullen uitgevoerd zien. Voor zover de wet natuurlijk niet overtreden zal worden. Maar daar houden wakkere Gentenaars voor een oogje in het zeil.

  12. Reactie van Iris

    Wat voor een onzin, dat gedrocht van een voetgangersbruggetje.
    En voor wie z’n heilige ? Men kan toch gerust een ommetje maken langs de gewone straatstenen zeker.
    Ik hoop dat dit er nooit komt, want ‘t zou een esthetische vloek zijn of is ‘t alweer voor de mondainen om hun schoenzolen niet te moeten slijten als ze naar dat poepchique restaurant willen ?

    Ze zouden beter bruggen bouwen waar ze brood nodig zijn en die er, ondanks vele beloften, nog niet zijn zoals het fiets- en voetgangersbruggetje aan de Van Eyck.
    Sorry, ‘t blijft mijn stokpaardje.

  13. Reactie van maybe

    Heb je al ooit eens langs het houten staketsel gewandeld dat langs het water loopt, evenwijdig met Oudburg.
    Niet te geloven mensen.
    Uitnodigend dat dat is!
    Rot zeg ik is nog een te schoon woord.
    Er is zelfs een restaurant die ook langsdaar te bereiken is en die over de grote gaten in de balken planken moet leggen om er niet door te vallen.
    Wat als er ongelukken van komen?
    Goedgezien van de stad, dan plaatst men er een dranghekken voor dat dan weer weggenomen wordt door de restaurantuitbater.
    Dit schijnt een betere oplossing te zijn dan dit te herstellen, of vergis ik mij?

  14. Reactie van Jean Marie de Wulf

    Ik geloof niet dat die jaagpaden het initiatief zijn van de Stad Gent, maar dergelijke destructieve fenomenen vindt men ook langs de Ketelvest tot aan de Waalse Krook. Taggers en graffitispuiters denken dat ze die plaatsen mooi versierd hebben.