Gentse actua

dinsdag 2 mei 2006 9u48 | Lien Braeckevelt | 26 reacties
Trefwoorden: , , , , , .

“Plein en beeld voor Beke”
Kletsnatte 1mei-optocht eindigt met hulde aan burgemeester “In Gent ontbreekt er nog één plein. Het plein waarop het standbeeld van Frank Beke moet komen.” Vice-premier Freya Van den Bossche bedoelde het wellicht als een boutade, want om in ons land een plein of een beeld te krijgen moet je dood zijn. En iedereen wenste burgemeester Beke gisteren – 1mei – alleen maar een zeer lang leven toe. ,,Ik ben nog niet weg. Ik heb nog maanden werk”, dankte Beke. Lees meer bij De Gentenaar

VLD gewapend naar verkiezingen
VLD-lijsttrekker Sas Van Rouveroij, Christof Peeters en Geert Versnick stelden hun verkiezingsprogramma voor. Lees meer bij DS Online

,,Iedereen heeft recht op cultuur”
Vrienden van het Festival van Vlaanderen zetten sociale campagne in de verf De Vrienden van het Festival van Vlaanderen organiseerden een mooi concert met vioolvirtuoos Wibert Aerts in de Kringwinkel. Met dergelijke initiatieven willen de Vrienden mensen uit sociaal zwakkere klassen ook de kans geven om aan 1euro een klassiek concert mee te maken. ,,Onze campagne Jouw Sleutel naar het Festival kan echter nog alle steun gebruiken”, zegt Josiane Rimbaut. Lees meer bij De Gentenaar

Honderden bezwaren tegen Sint-Pietersproject. Lees meer bij DS Online, De Gentenaar en VRTNieuws.net
Gentse brandweer haalt auto uit water. Lees meer bij VRTNieuws.net

© 2006 GENTBLOGT VZW

26 reacties »

  1. Reactie van dorrito

    …en toch ben ik voor het Sint-Pietersproject!

  2. Reactie van w0lfie

    En ik ook!

  3. Reactie van Cedric

    ik ook.

  4. Reactie van filip

    Is het niet mogelijk om steunschriften in te dienen, in plek van bezwaarschriften, in een soortement van tegenactie?

  5. Reactie van Frans

    En jullie betalen uiteraard allemaal graag mee voor die “investering” van 350 miljoen euro (minimumraming) en voor de hogere beveiligingskosten die de immense ruimte onder de perrons en de ondergrondse parking onvermijdelijk zullen meebrengen. Wanneer dit gigantisch project af is (2016? Wie gelooft dit?) zijn de meeste die vandaag “voor dit project zijn” wellicht met pensioen. Niets wijst erop dat de NMBS, voor zover die nog bestaat, hen op dat moment nog een goedkoop biljet zal kunnen aanbieden.
    Veel bezwaarschriften zijn niet gericht tegen de vernieuwing van het Sint-Pietersstation en omgeving, maar wel tegen het “buitensporig” karakter ervan. Wellicht kan een deel van de bezwaren (vooral tegen de wegverbinding met R4) opgevangen worden door die geplande wegverbinding van R4 naar station te beperken tot de ondergrondse parking (gecombineerd met het afschaffen van de gevaarlijke afrit van de R4 aan de Maurice Dupuislaan (Sneppebrug).
    Het Sint-Pietersstation is het enige grote treinstation in ons land dat relatief ver verwijderd ligt van het stadscentrum én volledig omgeven is door uitgesproken, dichtbevolkte en fel begeerde woonbuurten. Het recent geklungel in de Sint-Denijslaan ( geïmproviseerde tramkoker en kaalslag) en de Voskenslaan ( met verticale palen!) heeft de achterdocht in de hand gewerkt.

  6. Reactie van Lena

    “Niets wijst erop dat de NMBS, voor zover die nog bestaat, hen op dat moment nog een goedkoop biljet zal kunnen aanbieden.” Jamaar Frans, waar wil je dan naar toe? Niks doen, want je weet niet of de NMBS nog bestaat?

    En ik moet nog een 35-tal jaar werken. Tot in 2042 of zo. Zal dus nog veel van het station kunnen gebruik maken.

  7. Reactie van geert

    Beste frans

    Of ik nu mee betaal voor die investering of niet op einde van het
    jaar moet ik evenveel belasting betalen.
    Dus ik heb liever dat mijn geld naar daar gaat ipv een nutteloos cultureel projekt bijvoorbeeld waar geen kat komt naar kijken maar met subsidies, ook van de belastingbetaler weet te overleven.
    Ik ben er ook voor en wat Lena zegt is juist niks doen lost ook
    niks op.

    Geetings

    Geert

  8. Reactie van Cedric

    Het station lag er eerst, de “fel begeerde woonbuurten” kwamen er later. En waarom zijn ze fel begeerd ? Omdat het station er ligt.

  9. Reactie van Hanne

    Pro nieuw Sint-Pietersstation! Heb de plannen ook eens bekeken en het ziet de super uit. Groots opgevat, maar is dat ook niet nodig met het oog op de toekomst?

  10. Reactie van GuidoVP

    Die discussie over ‘groot station’ versus ‘klein station’ doet me denken aan de discussie destijds over de Kennedytunnel. Veel mensen schoten bij de bouw in 1967 het project af vanwege ‘te duur’ en ‘te groots’. Nu staan we er met zijn allen wel gezellig in file om er door te geraken.
    En als ik kijk hoe het mobiliteitsprobleem op die 40 jaar geevolueerd is dan zullen we nog héél veel treinen nodig hebben.

  11. Reactie van Cedric

    Voila. Als Frans in de middeleeuwen leefde zou hij op http//www.Gent.scribent.vl ageren tegen het gigantisme van het Belfort en de nieuwlichterij van de Sint Baafskathedraal ( onze Romaanse Sint-Janskerk volstaat toch ?).

  12. Reactie van marc

    De NMBS wil met het nieuwe station 50 % meer reizigers vervoeren. Zeer mooi, maar ik vraag me af of er wel plaats zal zijn voor hen op de trein. De CEO van Redevco (nummer 4 op de Belgische vastgoedmarkt) verklaarde in een interview dat de kantoormarkt zowat op zijn gat ligt en toch moeten er torens voor kantoren verrijzen aan het station. Hallo?! Er is nu al een overaanbod. Ik zou dus zeggen: dimmen jongens

  13. Reactie van Cedric

    Waar wil je naartoe ? Er is een vraag naar kantoren die gemakkelijk bereikbaar zijn, d.i. met het openbaar vervoer in een regionaal centrum. Vandaag was er weer een gigantische file op de Antwerpse Ring ( de auto’s ) ter illustratie. Het is dan ook merkwaardig dat bepaalde groene bewegingen achter de bezwaarschriften staan, terwijl ze tegelijkertijd actie voeren tegen het fijn stof (dieselwagens)

  14. Reactie van Frans

    Project Sint-Pietersstation.
    “Niks doen”: waar heb ik dat geschreven?
    Moet ik uit de reacties hierboven afleiden dat de overheid al die bezwaarschriften maar best meteen in de prullenmand gooit of in de Zwarte Doos opbergt?

  15. Reactie van Cedric

    De bezwaarschrifenprocedure Рvertragingsmaneuvers Рkennen we van de actiegroepen rond Zaventem (voor elke windstreek ̩̩n) . Maar ze zijn wettelijk correct en moeten in beschouwing genomen worden.

  16. Reactie van yves

    De toekomst is aan de stations, zeker aan dit station.
    Al wil de huidige evolutie van sorteerstations ook zeggen dat alle postbodepost de komende 25 jaar over de weg tuft.

    De tendens die De Croo ooit inzette (afbouwen die NMBS-handel)wordt “dankzij” de files gekeerd.
    Hopelijk is men zo wijs om nu al ruimte te reserveren voor extra sporen tussen Antwerpen en Gent. Misschien zal de kortste weg naar Zeebrugge langs Eeklo gaan, who knows. Of zal men ooit vanuit de Dampoort een spoortunnel graven naar Drongen, zoals nu onder Antwerpen?
    2042?

  17. Reactie van marc

    @Cedric: we verschillen hierover duidelijk van mening, maar ik ben wel benieuwd naar de cijfers die je bewering staven dat er vraag is naar kantoren die makkelijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Het lijkt me trouwens niet zo verwonderlijk dat “bepaalde groene bewegingen” achter de bezwaarschriften staan, vermits men met de verbindingsweg net meer auto’s naar het station wil halen (met meer fijn stof als gevolg). Zolang bedrijven hun werknemers liever een bedrijfswagen geven dan pure loonsverhoging zullen problemen als die van de Antwerpse files blijven bestaan. Iedereen wil graag op “den buiten” in een huisje in het groen wonen, maar ze beginnen te mekkeren als ze in de file moeten staan. Kom dan in de stad wonen he jongens of op fietsafstand van het werk, dan heb je dat probleem niet. Een vernieuwing van het station is prima, maar dan moet ook de capaciteit van het net verhogen en dat kunnen ze jammer genoeg niet aan…

  18. Reactie van lula

    Alvorens nog wat meer café-praat te verkopen, misschien toch even de bezwaarschriften lezen. Ze staan op de website van BuitenSporig: http://www.buitensporig.be
    Daarna praten we verder, althans als het café-toog niveau wordt verhoogd.

  19. Reactie van patricia

    @lula, groot gelijk.
    En voor de anderen: de bezwaarschriften waren tegen de ondergrondse parking en de verbinding met de R4. Niet tegen de uitbouw van het Sint-Pietersstation. Ik denk dat de grote bezorgdheid juist is om niet nog meer auto’s aan te trekken.

  20. Reactie van Frans

    Lula en Patricia, aan een cafétoog leest men geen uitgebreide en goed onderbouwde bezwaarschriften. Mijn poging om de belangrijkste bezwaren in “stamgastentaal” te vertalen is jammerlijk mislukt, maar dat is niet erg. De enige vraag is nu of de overheid gemotiveerd antwoordt op argumenten en welke gevolgen zij daaraan vastknoopt.

  21. Reactie van partijloos

    Ik sluit me ook aan bij lula.
    ‘k Begin me trouwens meer en meer te ergeren aan al die ‘politici’ op deze site (ik noem geen namen, maar ken ze wel). Ieder zijn mening, maar het kan toch niet de bedoeling zijn om hier steeds maar weer de partijlijn te verdedigen. U mag best ook eens zelf wat opzoekwerk verrichten en vervolgens nadenken. Steeds maar wat zaken losjes uit de mouw schudden en die dan ophemelen tot grote waarheid, komt m.i. zwak over. Ik was alvast onder de indruk toen ik de uitgebreide bezwaarschriften van de bewonersgroep BuitenSporig las. Het is uiteraard slechts één mening – en u hoeft er helemaal niet mee akkoord te gaan -, maar ze was wel goed onderbouwd.

  22. Reactie van Cedric

    Deze discussie lijkt zeer erg op de vorige (http://www.gentblogt.be/2006/02/13/inspraak-in-gent#comments ). Het scenario is hetzelfde : eerst een gesprek tussen “gewone Gentenaars” die naar het einde toe gerecupereerd wordt door een wakkergeschoten actiegroep. En er is steeds een “Gents Planoloog” of een “partijloos” individu om te besluiten.

  23. Reactie van joris

    @ Frans en zijn comité
    dus mensen met een andere mening dan u praten enkel toogpraat, enkel u bent in staat om rationeel uw mening te zeggen.
    wat een gelukkig man moet u zijn als u enkel op café mensen vind die het niet eens zijn met u.

  24. Reactie van Cedric

    Ik denk niet dat Frans in het buurtcomité zit. Hij heeft gewoon zijn eigen (interessante) opinie.

  25. Reactie van joris

    Het was eigenlijk bij wijze van spreken bedoeld.
    Maarja , ik kraam enkel cafépraat uit ;-)

  26. Reactie van Laurens

    @Cedric: in uw scenario bent u het onderdeel “buurtcomité-bashing” vergeten.
    Als u niet akkoord bent met de standpunten van BuitenSporig, voer dan een inhoudelijke discussie, nadat u op z’n minst de moeite gedaan heeft om u over hun standpunten te informeren.

    “Het is een buurtcomité dus het is een onverbeterlijke bende NIMBY’s die per definitie ongelijk hebben” is geen bijzonder krachtig argument, het is een flauwe dooddoener.
    U heeft het duidelijk niet voor het concept “buurtcomité”, maar het is nu eenmaal de enige manier waarop buurtbewoners zich kunnen verenigen om zo hun stem beter te laten horen, zowel naar de stad toe als naar de media toe. Anders worden ze al helemaal niet serieus genomen.