Anciaux: “Gent krijgt Vlaams circuscentrum”

vrijdag 18 augustus 2006 9u48 | Wouter | 29 reacties
Trefwoorden: , .

“Kennedy zei ooit Ich bin ein Berliner, wel ik ben ne Genteneire”, zegt Vlaams minister van Cultuur, Jeugd en Sport Bert Anciaux. Zijn ogen glimmen. Hij wilde zo graag eens tegenwerk geven tegen het idee dat Bert Anciaux Gent niet graag zou zien. Om dat idee kracht bij te zetten laat hij weten geld te willen vrijmaken om in Gent een Vlaams circuscentrum uit te bouwen. Dat moet een belangrijke Vlaamse instelling worden. Waar het komt, staat nog niet vast. Ook voor sport en jeugd kondigt hij grote investeringen aan.

Lees meer bij De Gentenaar en DS Online

© 2006 GENTBLOGT VZW

29 reacties »

  1. Reactie van VTR

    Laat me toe me toch vraagtekens de zetten bij de ‘mooie woorden’ van de heer Anciaux. Eerst zien en dan geloven.
    Opvallend ook: het dossier Circus Mahy wordt als een hete aardappel doogegeven en niemand wil er zijn handen aan verbranden…

  2. Reactie van PW

    time will tell.

  3. Reactie van Michel Vuijlsteke

    Ik weet niet of het aan mij ligt, maar ik kreeg de kriebels van heel dat interview.

  4. Reactie van VTR

    eenzelfde gevoel bekroop mij.

  5. Reactie van Jan

    Eindelijk eens wat vooruitgang in dit dossier! In vergelijking met de bevlogen utopieën van een bepaalde kliek (Muziekforum) en bepaalde partijen (mega-winkelcentrum), eindelijk een betaalbaar, realiseerbaar project op maat van Gent.
    Dat de houding van het kabinet-Anciaux niet door iedereen gesmaakt wordt, is begrijpelijk : niemand ziet graag zijn idee onderuitgehaald. Maar laat ons wel realistisch blijven; Gent heeft al te veel te lijden gehad onder grootse plannen van projectontwikkelaars en “skieve” architecten, om het op zijn Brussels te zeggen…

    Persoonlijk vind ik de Waalse Krook een fantastische site voor een architectuurproject. Bovendien hebben we met het oud Wintercircus een fantastische ruimte ter beschikking (die weliswaar DRINGEND nood heeft aan een grondige renovatie). Koppel die twee aan elkaar en je kunt fantastische dingen doen. Gent kan eindelijk een bibliotheek krijgen waar heel Vlaanderen jaloers op kan zijn. Waar ruimte is voor een vernieuwende aanpak van het concept ‘bibliotheek’. Een ruimte ook die een verbinding/doorgang kan vormen voor de vele cultuurtempels die Gent nu al heeft. Een ruimte die in staat is de cultuurzoeker op te vangne als hij aankomt. Een ruimte ook waar de modale Gentenaar thuis is en waar hij trots op kan zijn. En daar hoort uiteraard goeie architectuur bij (Toyo Ito iemand?)

    De enquête die vorig jaar gehouden werd, gaf al aan dat ook het grootste deel van de Gentenaars op dit spoor zit, zie ook http://www.tienstiens.org/tt6/p4. Daarom eens bravo voor Anciaux!

  6. Reactie van PW

    ja en in dat voormalig circus kun je dan als passage naar een…een…:-)ga het niet meer herhalen :-). u weet wel.

  7. Reactie van Jan Roegiers

    Al enkele maanden – eigenlijk sinds de negatieve beslissing over het Forum – heerst er in Gent een anti-Anciaux-sfeertje waarbij iedereen in alle kranten zijn gal kon spuwen over de man.
    Het siert De Gentenaar dat ze nu ook eens de minister aan het woord liet. En die liet – begrijpelijkerwijs – niet na te onderstrepen wat er onder zijn beleid wél is gebeurd voor Gent. En daar hoort wat retoriek bij, tja… so be it… Wie daar een kriebeltje bij krijgt moet vooral de boodschap onthouden: dat het kabinet Anciaux wel degelijk oog en oor heeft voor Gent.

  8. Reactie van Frans

    Wij “krijgen” het Vlaams Circuscentrum waarop heel Gent zit te wachten van een zelfverklaarde “Genteneire” die de mond vol heeft over “toparchitectuur”. De minister schijnt ook te beseffen dat de prachtige, wettelijk beschermde site van de Bijlokeabdij ernstig bedreigd is door nieuwbouwplannen ( codenamen: STAM, “cultuurcluster”,…). Hij verklaart immers dat “van de hele Bijloke een groot project kan worden gemaakt, maar dat hij daarvan de rode draad nog niet heeft gevonden” (wie wel?). En hij voegt er fijntjes aan toe dat “Monumenten en Landschappen” niet onder zijn bevoegdheid valt. Misschien moet hij ook nog eens naar de blauwe draad zoeken.

  9. Reactie van Arthur De Decker

    Uit het interview blijkt dat minister Anciaux van oodeel is dat het Circus Mahy en de Waalsekrook los van elkaar staande projecten betreft en dat hij zich niet met het debat over het oud circus wil bemoeien. “Dat is een stedelijk debat. Als de stad dat gebouw wil renoveren moet ze dat betalen”.De hoopgevende titel “Centrum voor circus krijgt geld van Anciaux” is dus enigzins misleidend. Hij wil investeren in een Vlaams circuscentrum in Gent doch dat hoeft niet in het circus Mahy te worden ondergebracht. Wie gedacht had dat de projectbegeleider Dany Wygaerts zich ging inlaten met de volledige site “Waalse Krook”, inclusief Wintercircus mag dat dus vergeten.
    Reden te meer dus om te duimen opdat het circus Mahy zou mogen deelnemen aan de Monumentenstrijd. Dit zal dinsdag 22 augustus bekend gemaakt worden.
    In de krant Het Laatste Nieuws van vandaag (18/8/06)staat een korte voorstelling van alle 19 Gentse projecten die tijdig werden ingediend voor de Monumentenstrijd.

  10. Reactie van PW

    @Arthur; voor de verkiezingen gaat er niets gebeuren. Daarna gaan de kaarten gedeeld worden.

    Ik vind het in ieder geval al hoopgevend dat je toch al genoeg stemmen hoort op stedelijk, en nu dus ook op vlaams niveau TEGEN een shopping mall en VOOR een algemeen culturele invulling.

    Ook heel goed dat het circuscentrum niet persé in het circus moet, dat kan namelijk overal, daar moet je die publieke ruimte niet voor verspillen. En dààr kom ik dan weer bij mijn persoonlijke stokpaardje dat Gent méér en àndere publiek ruimte nodig heeft.
    Dus; laat Mahy die koepel zijn-letterlijk- waaronder de Gentse Ramblas ( mét versmarkt :-) there I go again, kleine horeca, een podium, een open amfitheater voor podiumkunsten, etc. noem maar op) Een passage, dus, die naar die bibliotheek van de 21ste eeuw loopt, een zeer flamboyante passage die tegelijkertijd een trekpleister is als het ware, perfect niet? …en klaar is kees.

    Ik vraag me wel af hoe die projecten, waalse krook versus Mahy, op elkaar zullen afgestemd worden? Welke regie ?

    Maar, één en ander stemt mij hoopvol, het gaat gelijk zo nog in orde komen met die site, zou een mens zo beginnen denken…
    Ik vind het toch allemaal positieve en logische standpunten die de minister zich bezinnend inneemt….gegeven het feit dat het allemaal ‘hangende’ en onbesliste zaken aangaat.
    Maar uiteindelijk gaat de knoop dan toch moeten doorgehakt worden, en qua projectontwikkeling is deze site een buitenkans van formaat om écht na te denken over hoe je kan ingrijpen op een deugddoende manier in het stedelijk weefsel zodat de stadsbewoner meer adem / rust ruimte krijgt binnen het stadscentrum, ook dat is city marketing….ik vind dus persoonlijk een goede stadsplanning ( lees : invulling) duizend keer belangrijker dan ‘Itoiaansee’ status-architectuur… !!!

  11. Reactie van PW

    voor projectontwikkelaars in spé.: doe bv. ook es een studieronde rond e St. Gorikshallen in Brussel, het hele plein is daar (onder impuls van meneer vedett weliswaar) een (hippe) trekpleister geworden met nostalgisch-smaakvolle terrassen rondom, de Mahy site laat zoiets perfect toe!

    Projecten als Time festival bijvoorbeeld zouden van zo’n zoals hierboven beschreven locatie ook dankbaar gebruik kunnen maken mits het feit dat er bv. ook podia ingebouwd worden etc.!

    enfin. I laat me weer gaan. mais, il faut rêver!

  12. Reactie van Jan

    Volledig mee akkoord ;-)

  13. Reactie van Guust

    Kan iemand mij eens vertellen waarom er in godsnaam overwogen wordt om op de Waalse Krook een winkelcentrum te plaatsen? Zit er iemand op te wachten? Zijn er winkelketens geïnteresseerd? Is er ook maar één voorbeeld van een winkelcentrum in het hart van een Vlaamse stad, dat enigszins geslaagd kan worden genoemd? Ik kan alleen op het vernieuwde Zilverpand in Brugge komen, en daar gaat het dan nog eigenlijk over een oude school, met veel rustige binnenpleinen. In Gent zie ik alleen de flop Post Plaza en het gruwelijke Zuid Centrum.

    Wordt de piste van een winkelcentrum op de Waalse krook nog altijd ernstig overwogen?

  14. Reactie van Arthur De Decker

    Akkoord dat de kaarten pas gedeeld gaan worden na de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen.
    Het huidige bestuur is wel zijn belofte niet nagekomen om nog voor de verkiezingen de Gentenaars, via een vooraf uitgestippeld parcours, te laten participeren in een beslissing over de volledige site De Krook. Het gevolg is dat er nu de grootste verwarring is ontstaan over de toekomst van het circus Mahy en dat deze site verder kan aftakelen. Op de koop toe weigert het uittredende bestuur de kans te grijpen om 500.000 euro binnen te rijven voor het restaureren van de koepel bovenop het wintercircus door een deelname aan de Monumentenstrijd.Dit lijkt mij geen behoorlijk bestuur.Ook in de maanden voor de verkiezingen dient het stadsbesrtuur op te treden als een goede huisvader.Hopelijk veroorzaken die verkiezingen geen te grote vertraging in de verdere afwerking van dit inspraakproject.

    Wat de verkiezingsprogramma’s betreft valt het mij op dat er in het nochtans uitgebreide VLD-programma geen enkele visie staat inzake het Circus Mahy. Een vergetelheid of loopt men er liever niet mee te koop?

  15. Reactie van PW

    @ arthur: ik vrees het laatste. De andere partijen zullen voor de noodzakelijke tegenwind moeten zorgen!

  16. Reactie van Jean Marie DE WULF

    We moeten wel geweldig opletten dat de commerciele kant van de stad na zoveel getouwtrek niet buiten de stad terecht komt. Het is al voor een deel gebeurd op de verschillende toegangsbanen van Gent. Daarom: hou op die plaats een sympathieke mix van cultuur en handel, van comsuptie en bezinning. Ik weet nu niet of dat nu ook het idee van Anciaux is, maar als het zo is dan ben ik voor de eerste maal akkoord met hem.
    Maar opgelet: hou het Gent-schalig!

  17. Reactie van Jan

    Blijkbaar heeft zich in de hoofden van enkele schepenen de idee fixe genesteld dat het Zuid gewoon niet groot genoeg is. Andere, meestal buitenlandse winkelcentra zijn namelijk meestal enkele malen groter. De opzet is niet zozeer een nieuw winkelcentrum, als wel een uitbreiding van het huidige; er is ergens een krantenartikel over verschenen, maar ik kan de link niet meteen vinden. Maar meosten ze durven, ze bouwden gewoon een winkelcentrum over de Muinkschelde…

    Maar een geslaagd winkelcentrum in het hart van de stad, kan ik alleen de City2 in Brussel bedenken. Het Zuid valt al met al nog mee, het Post Plaza is een enorme verspilling van een prachtig gebouw, …
    Wat het Zilverpandcomplex betreft, ook dit is sterk achteruitgegaan. Dit was niet zozeer bedoeld als winkelcentrum, dan wel om de binnenruimtes tussen de twee hoofdwinkelstraten te re-activeren.

    Eigenlijk zit er gewoo niemand te wachten op (nog) een winkelcentrum in Gent, maar ons aller kameraden Geert en Daniël (you know who I mean) vinden het blijkbaar vooral een goedkope manier om een blinkende nieuwbouw in het centrum te krijgen…

  18. Reactie van Arthur De Decker

    In het VLD programma staat wel p. 27 inzake de site Garage Mahy:” Te herontwikkelen samen met de Waalse Krook, in een combinatie van cultuur en commerciële functie; sloping en heropbouw van het vervallen bouwblok”. Pagina 29 staat:”de ontwikkeling van de site Mahy-Waalse Krook voor cultuur en binnenstedelijke economie”. Daarmee kan men dus veel kanten uit. In ieder geval blijkt er geen enkel respect uit voor dit beschermd stadsgezicht.

  19. Reactie van fon

    Maar ja, van de VLD kun je dan ook NIET anders verwachten…ze hebben ook in hun verkiezingsprogramma staan dat ze (opnieuw!) een referendum willen over de parkeergarage aan het belfoort…terwijl er al eens een referendum daarover geweest is…en toen heeft men toch duidelijk NEE gestemd.

  20. Reactie van yves

    Hélemaal eens, PW, behalve met je laatste zin. Liever én een goede stadsplanning, én statusarchitectuur op die plek.
    Het zou mooi zijn mocht een buitenstaander met kennis van de interne keukens en gevoel voor ratio en synthese deze stadsgeschiedenis eens kunnen samenvatten in een novelle.
    Startend in de jaren 60 met de smeekbede van het (toen belangrijke) Festival Van Vlaanderen om een degelijke concertzaal.

    Wat interpreteer ik als aandachtig lezer tussen de lijnen in het interview met Anciaux?
    *Gent kan een sobere nieuwe theaterzaal krijgen in het nieuwe project, zodat gezelschappen als CdelaB hun grote producties à la VSPRS deftig kunnen tonen in Gent. Wie weet krijgt die zaal een beheer zoals de Minard, dat model werkt hier prima.
    *De Bijloke wordt de grootste concertzaal van Gent. Je stopt als stad geen miljoenen in een concertzaal om er 2 kilometer verder een grotere te laten bouwen. Mortier ging ook zo’n digitaal acoustisch systeem bepleiten in het Forum.
    *Het Filmfestival en het Festival van Vlaanderen moeten zich behelpen met de zalen die er zijn. Er zijn er genoeg.
    *De steunpunten die in het Bijlokecomplex zitten (IBK etc) horen bij de “Gentse pot”.
    *Stop met zagen over achteruitstelling.
    *Het Muziekforum was een project van vóór 9/11, en de Vooruit was er tegen. Forget the past.
    *De grond van de Waalse Krook is onteigend. Garage Mahy is eindelijk in de handen van de stad. Tot 2009 kan er met Anciaux geklapt worden. Het volgende stadsbestuur is aan zet. Maar eerst wij, begin oktober.

    Het zou mooi zijn mocht de Gentenaar de lokale culturele spelers om een reactie vragen op het interview…

  21. Reactie van yves

    leg je hart op tafel, Michel.

  22. Reactie van Guido Van Peeterssen

    De discussie over de Waalse Krook en het circus Mahy mag geslaagd genoemd worden. We moeten wel rekening houden met enkele realistische beperkingen: als de overheid een project pusht dat veel te duur is moet ze wel de rekening betalen. Neem nu de Handelsbeurs: goede en betaalbare programmatie maar van zodra één van de fors subsidiërende overheden het laat afweten gaat de Handelsbeurs onherroepelijk kopje onder. Net zoals zo veel andere Gentse culturele initiatieven. Daar nog eens een prestigieus project bovenop zou wel eens van het goede te veel zijn. Ik denk dat we de zaak technisch zijn beloop moeten laten gaan en eerst afwachten wat de commerciële toekomst van deze ruimte is. Daar zitten wonen en werken in. En kleinschaligheid (zelfs op zo een grote oppervlakte) bevordert de leefbaarheid en de creativiteit. Pas die plannen vorm krijgen kan de overheid daar een culturele bestemming aan koppelen. Wat Gent mist is een plek waar de verschillende culturele actoren elkaar kunnen ontmoeten. En dat is denk ik de bedoeling van deze discussie en niet in de trant van pro of contra Termont en van Rouveroij waar Bertje Anciaux op goed uitvallen zich in mengt door eens met 20 miljoen te zwaaien.

  23. Reactie van Arthur De Decker

    Het krantenartikel dat u vermoedelijk bedoelt is terug te vinden op Gentse actua van 27/3/06 (DS: “oud circus wordt winkelcentrum”) en 28/3/06 (De Gentenaar: “Discussie oud circus laait op”)

  24. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Beste Tuur, is het “beschermd stadsgezicht” waar ge het over hebt, het zicht van de de grote toegang tot ons administratief centrum naar de Lammerstraat toe, en naar rechts naar onze torens toe: dan is er wel zeer veel werk aan om er iets moois van te maken: het is het type zelf van de Hercules-werken. Heel de wijk moet er radikaal een beurt krijgen: die parkeersilo, de oude “Coriandre Tissage” de oude piano fabriek van Moerman, het Circus Mahy. Echt, zit dat alles in dat beschermd stadsgezicht? Dan komen we er nooit uit.
    Welke zijn de bepalingen? Bestaat dat klasseringsbesluit nu nog? Vele open vragen.

  25. Reactie van yves

    Sorry Guido, je betoog trekt soms nergens op, en is soms de flouheid zelve. En wat bedoel je met “afwachten wat de commerciële toekomst van deze ruimte (Krook of Mahy?) is”?

    Weet je wel hoe het huidige subsidiesysteem qua cultuur in elkaar zit? Ben jij diezelfde man die in juni op z’n (verkiezings)blog schreef dat de Handelsbeurs dringend geld moet krijgen van Anciaux?
    Geen bezwaar hoor dat de Handelsbeurs in de subsidieboot stapt, maar zowel de Handelsbeurs als de Capitole tonen (op verschillende manieren) aan dat het de taak van de overheid is om cultuur te dragen. Het functioneren van mijnheer Allaert heeft voldoende duidelijk gemaakt dat cultuur niet kan dienen om winst te maken. Het is net de taak van Brussel om culturele infrastructuur uit te bouwen. Welke stad heeft welke type podia, welke musea nodig? En nee, die moeten niet luxueus zijn. Het Smak is een voorbeeld van soberheid. Het overheidsgeld moet inderdaad vooral naar de kunstenaars gaan. Maar toekomstgerichte en technisch actuele infrastructuur is nodig. En was het nu niet de bedoeling van het kerntakendebat om die taakverdeling eens te herbekijken? Maw, wat betaalt een stad, en wat betaalt Brussel? Zoals Brussel autostrades onderhoudt, zo horen ze volgens mij ook een netwerk van kunstinfrastructuur uit te bouwen. Laat de steden alle middelen en macht om hun fietspaden- en wegennet te onderhouden en culturele starters te ondersteunen. Dit alles kan natuurlijk niet in een sfeer waarin er steeds minder belastingen “nodig zijn”. Ik betaal ze trouwens met plezier…

  26. Reactie van Arthur De Decker

    En vaandaag staat in De Gentenaar:
    VRT maakt dinsdag kandidaten Monumentenstrijd bekend
    ,,Stad verdient plaatsje in finale”

    GENT – Het nieuwe VRT-programma Monumentenstrijd kreeg maar liefst negentien Gentse en 76 Oost-Vlaamse renovatie- en of restauratieprojecten ingezonden. Dinsdag worden de dertig overgebleven kandidaten die om de restauratiesteun van 500.000 euro strijden bekendgemaakt.

    De televisieaandacht is mooi meegenomen”, zegt Geert Van Doorne van de Dienst Monumentenzorg. Naar het voorbeeld van het Britse programma Restoration maakt Canvas de Vlaamse variant Monumentenstrijd . Zo’n vierhonderd projecten van over heel Vlaanderen wagen hun kans om voor hun restauratie of vernieuwing een som van 500.000 euro in de wacht te slepen. Dinsdag worden de dertig kandidaten bekendgemaakt. Zes ervan komen uit Oost-Vlaanderen. De kijker kiest gaandeweg via sms en televoting de winnaars. Op 19 februari 2007 vindt de slotshow plaats.

    ,,Het grote aantal Oost-Vlaamse en Vlaamse inzendingen is een teken dat zowel de privé- als de publieke sector de jongste twintig jaar steeds meer belangstelling krijgt voor de monumenten”, zegt Geert Van Doorne. ,,De inzendingen gaan van gezinswoningen en herenhuizen over kerkelijke gebouwen tot begijnhoven en zelfs grafmonumenten. Zo heeft de Sint-Jansschool de kandidatuur voor het Campo Santo in Sint-Amandsberg gestuurd. Niet uit eigenbelang, maar omdat ze elke dag op de verloederende begraafplaats kijken en vonden dat iets moest worden ondernomen.”

    Tussen de Gentse inzendingen vinden we onder meer het Groot-Begijnhof van Sint-Amandsberg, het Guislain in de Gezondheidsstraat, de Vlaamse Opera en de Handelsbeurs. Voorts staan ook de oude parochiefeestzaal van het Cultureel Centrum Meulestede, de Sint-Niklaaskerk, het Caermersklooster, het Franciscanenklooster aan de Oude Houtlei, de Boekentoren en het Wintercircus in de Lammerstraat op de lijst.

    Erotische plafondschildering

    Tussen de bekende namen prijken ook particuliere of minder bekende projecten. Zo hoopt Dirk Geeroms, architect en eigenaar van een historisch pand aan de Geldmunt, op de financiële steun om een erotische plafondschildering uit 1736 van de hand van de Gentse kunstenaar Pieter Emanuel van Reijschoot op te kalefateren. De kost van de restauratie wordt geraamd op 225.000 euro.

    Wim Vens en Katrien Remaut willen het laatste overblijfsel van het paleis Hof Ten Walle, de geboorteplaats van Keizer Karel V, restaureren. Het gebouw is nog zo’n 75 vierkante meter groot en bevindt zich in hun achtertuin aan de Prinsengracht 105. Voorlopig wordt die restauratie op 40.000 euro geschat.

    Kunst(h)art

    De eigenaar van een eengezinswoning in de Sint-Katelijnestraat wil de vijftiende-eeuwse voorgevel voor 500.000 euro laten restaureren. De laatste twee Gentse kandidaturen zijn de Galvestonsite aan de Wiedauwkaai, waar vroeger spinnerij SA Galveston en vlasspinnerij La Lieve waren gevestigd en vandaag het industrieel reinigingsbedrijf GIA Cataro en de Werktuigenfabriek in Sint-Amandsberg. Aanvrager is vzw Kunst(h)art, die het gebouw hoopt te renoveren voor 217.000 euro.

    ,,Het is duidelijk dat die 500.000 euro slechts een druppel op een hete plaat vormt voor de zware dossiers, zoals het Caermersklooster of de Boekentoren”, zegt Van Doorne. ,,Dat wil echter niet zeggen dat niet iedereen gelijke kansen moet krijgen. Gent verdient een plaatsje in de finale.”

    Sofie VANHERPE 19/08/2006″

    Waarom dit artikel niet bij de Gentse actua staat is mij niet volledig duidelijk. Onvoldoende belangrijk?In ieder geval is het zeer merkwaardig dat Geert Van Doorne van de dienst Monumentenzorg met geen woord rept over het feit dat de Norbertijnenkapel aan het Kaatspelplein in het Patershol niet voorkomt op de lijst van Gentse inzendingen.Het schepencollege besliste op 16 juni om dat dossier in te dienen. Dit gebeurde echter enkel electronisch. Om de inschrijving echter te voltooien moesten een ondertekend inschrijvingsformulier en een reeks bijkomende documenten ten laatste op 20 juni worden ingestuurd, waarbij de poststempel als bewijs gold. Dit is echter niet of laattijdig gebeurd waardoor de Norbertijnenkapel dus niet deelneemt aan de Monumentenstrijd.Naar verluidt zal het Gentse Stadsbestuur nog een klacht indienen tegen deze uitsluiting.
    Of het stadsbestuur de andere eventuuel geselecteerde Gentse dossiers met het nodige chauvinisme zal steunen zullen we volgende week kunnen vaststellen.

  27. Reactie van Guido Van Peeterssen

    Waarde Yves,

    Mocht mijn betoog wat flou zijn dan excuseer ik mij want ik heb mij aan de hand van enkele concrete cijfers maar vooral in gesprekken met mensen die van een aantal aspecten (Cultuur, financiering, uitbating etc…) een mening gevormd. Wat betreft het kostenplaatje rekent men voorzichtig op 50 miljoen euro maar de ramingen lopen uiteen. Als je vergelijkbare projecten bekijkt dan kom je op ruim het drievoud van wat men ons voorspiegelt. Reken daar nog eens de vaste exploitatiekosten en je kijkt tegen een enorm financieel avontuur aan. Begrijp je waarom ik zo argwanend ben?

    Op 15 juni schreef ik inderdaad heel positief over programmatie en de bijzondere rol van de Handelsbeurs. Is er iets mis mee dat ik de hoop uitdrukte dat de Handelsbeurs met zijn 15.000 bezoekers 2007 haalt? Maar als de Handelsbeurs met alle mogelijke financiële injecties (privé en overheid) met moeite het hoofd boven water houdt dan mag dat gezegd worden. Als je de rest van mijn tekst leest zie je dat ik heel positief sta tegenover de Handelsbeurs, het is vanuit die bezorgdheid dat ik Anciaux aanspoorde om de Handelsbeurs te steunen op de ingeslagen weg. Het project kostte als ik mij herinner 20 miljoen en men vroeg voor september 750.000 euro, ik dacht dat de teller echter op 200.000 euro aftikte.

    Wat Allaert betreft: ik ken de man niet en weet niet hoe zwaar hij weegt in het culturele landschap. Maar hij speelde wel mee en dat zal zijn reden hebben, al is het maar om ons te waarschuwen hoe we het beter niet doen. Of waren de projecten van de man zo desastreus? Akkoord, er was het faillissement van Music Hall en er was de Vismijn: maar pas op, is het cultureel luik van de Vismijn nu definitief gevallen nu het project in handen is van de Gentse Lofting Group (nv VIC)? En Allaert: zit die nu in Antwerpen?

    En als we eens kijken naar bestaande gezelschappen zoals Stichting Logos, Nieuwpoort, Victoria, Arca, NT2, Taptoe, Lod, de sluipende armoe, de Kopergieterij, de Centrale, Festival van Vlaanderen, Goeyvaerts consort, Florian Heyerick, Guy Penson, de Bijloke Koncerten, de Gele Zaal, Muzikon, Gentse Feesten, vzw Trefpunt, Jazz in het park, Blue Note, de Capitole, de Vooruit, Excelsior, KraaK, Hardscore, Polariteit, Burgcentrum, de Centrale, de Rode Pomp, de Vlaamse Opera, Lyrica, het Muziek Lod, Taptoe, Vuile Mong, Exces, Kong? Wat met de talrijke buurt- en amateuristische centra? Neem er dan nog de uitbouw van de Bijloke site bij en al wat ik vergeten ben. Het culturele aanbod in Gent is gigantisch.

    En wat de uitbouw en onderhoud van de kunstinfrastructuur: Brugge, Antwerpen en Brugge hebben nu al peperdure cultuurhuizen die ze amper kunnen onderhouden en van voldoende cultureel hoogstaand peil kunnen voorzien. Als er iets komt aan de Waalse Krook denk ik dat het een PPS formule zal zijn want noch een zuiver commercieel, noch een zuiver artistiek project zal het redden. En als we er toch voor zullen betalen: laat er zo veel mogelijk mensen op een aangename manier wonen, werken en ontspannen. De Cirk draait ook voor een deel op zijn huurders.

  28. Reactie van Arthur De Decker

    De cirkuswijk is nog steeds beschermd als stadsgezicht door het KB van 7 september 1979 (BS 26/10/1979)en dit omwille van de historische en industrieel-archeologische waarde.
    De afbakening van dit stadsgezicht is beperkt tot de onmiddellijke omgeving van het cirkus Mahy (1894 en 1923) de Minardschouwburg (1846 en 1905-1906), de fabriek Schultze (d.i. de voormalige vlas- en katoenspinnerij De Gandt-Vander Schueren; 1841), de eclectische gevelwand aan de Lammerstraat (1852) en het neo-gotisch hoekhuis Savaanstraat 43 (1860). Werden als monumenten beschermd: de Minardschouwburg (Walpoortstraat 15 ,kb 2/6/1988), de katoenspinnerij (Korianderstraat 2, kb 13/1/1978) en de gevelwand van de Lammerstraat (kb 13/1/1978).

    Volgens het artikel 2 van het decreet van 3 maart 1976 tot bescherming van monumenten en stads- en dorpsgezichten is een stads- of dorpsgezicht:
    “- een groepering van één of meer monumenten en/of onroerende goederen met omgevendebestanddelen, zoals onder meer beplantingen, omheiningen, waterlopen, bruggen, wegen, straten en pleinen, die vanwege haar artistieke, wetenschappelijke, historische, volkskundige, industrieel-archeologische of andere sociaal-culturele waarde van algemeen belang is;
    - de directe, er onmiddellijk mee verbonden visuele omgeving van een monument, bepaald in 2° van dit artikel, die door haar beeldbepalend karakter de intrinsieke waarde van het monument tot zijn recht doet komen dan wel door haar fysische eigenschappen de instandhouding en het onderhoudvan het monument kan waarborgen.”
    Volgens het artikel 11 van dat zelfde decreet zijn de eigenaars van een in beschermd stadsgezicht gelegen onroerend goed ertoe gehouden door de nodige instandhoudings- en onderhoudswerken, het in goede staat te behouden en het niet te ontsieren, te beschadigen of te vernielen. (Zie daarover het Besluit van de Vlaamse regering van 17 november 1993 tot bepaling van de algemene voorschriften inzake instandhouding en onderhoud en de omzendbrief ML/9 van 6 april 1998 betreffende de problematiek rond verwaarlozing, verval en sloping). Sloping wordt in principe alleen toegelaten indien een vervangend ontwerp is goedgekeurd.Dit dient op zijn minst evenwaardig te zijn aan wat ervoor verdwijnt.

    Het is duidelijk dat banale imitatie-archtectuur niet kan beschouwd worden als waardevolle bijdrage tot de bestaande bebouwde omgeving. Ik heb niet de indruk dat vele plannenmakers daar veel rekening mee houden…

  29. Reactie van FrankDJ

    Heet van de naald.

    Vacature voor projectleider van het Circuscentrum Vlaanderen op http://www.circusstad.be