Il Ladro di bicicletti

vrijdag 15 september 2006 13u05 | PW | 32 reacties
Trefwoorden: , , .

Zou ik aangifte doen, of niet. Toch weer even twijfelen. De zinloosheid.

“Ik had gisteren, 14.09.2006, mijn fiets slotvast achtergelaten voor mij deur,
deze ochtend om 8.30 stelde ik vast dat hij verdwenen was. Ik heb geen vermoedens.
Het betrof een aluminiumgrijze ‘touring’ koersfiets van het merk Motobecane, zo’n leuk seventiesmodelletje met 10 versnellingen en spatborden. Op het kader plakken een GeNT sticker van de socialisten en een groene sticker met de tekst ik fiets naar Kyoto.”

Il Ladro di bicicletti

De desbetreffende flikman van dienst liet mij weten dat de politie d’office geen gevolg geeft aan proces verbalen van fiets diefstallen, wegens onbegonnen werk, en dat ge uw fiets altijd aan een paal moet vasthangen, en dat een fietsslot van 30 € te goedkoop is want dat als ge een fiets wilt stelen, ge zelfs zo van die buskes stikstof kunt gebruiken, zodat ge maar een tikje met de hamer moet geven en tslot valduiteen, leuke tip, dank u meneer de flikman, niet dat ik gebruik van wil maken, absoluut niet.

Want het stelen van een fiets is zo laag. Een ontheiliging. Il Ladro di Bicicletti, juk. Mensen hebben dat ding nodig.Om op tijd op hun werk te komen bijvoorbeeld. Om centjes te verdienen zodat ze een fiets kunnen kopen indien hun fiets weer mocht gestolen worden.

Waar is de tijd? Dat je je stuk schroot, je goed verzorgde heilige koe, liefdevol voorzien van verse lucht in de banden en vet op de ketting, gewoon los kon parkeren tegen een boom, en het woord slotvast nog niet bestond…

Voor de aandachtige lezer, ja, mijn kiesintenties zwalpen tussen rood en groen, toch jammer dat rood en groen zo moeilijk blijken samen te gaan.

© 2006 GENTBLOGT VZW

32 reacties »

  1. Reactie van Jeronimo

    waar is den tijd dat je je auto gewoon langs de straat kon zetten, in mijn straat ligt het regelmatig vol scherven van ingeslagen autoruiten en ja ergens rond het muynkpark…

  2. Reactie van VTR

    inderdaad in die buurt durven ze wel eens ‘een slagske slaan’. Ooit gehoord hoe iemand zijruit van de wagen was ingeslagen en wat had men gepikt: nee, niet de autoradio, maar de cd’s en men was nog kieskeurig geweest ook want de nederlandstalige had men laten liggen.

  3. Reactie van Hendrik

    Mijn deelneming Peter. Ik zal het missen, jij op dat koersfietske!

  4. Reactie van patricia

    Hopelijk is dit geen voorteken…
    een paar weken terug waarschuwde mijn buurvrouw dat mijn fiets (weliswaar op slot) toch wel heel gemakkelijk kon meegenomen worden, misschien toch maar eens denken aan een ketting in de gevel?

  5. Reactie van Kris

    Ideetje: neem een foto van uw (fiets)vehikel. En als em gestolen wordt, plaats je die foto op gentblogt. Met een beetje geluk wordt de fiets en de dief gespot.
    Tkan zelfs een aparte rubriek worden op deze site..

  6. Reactie van Cedric

    Enkele dagen geleden liep ik op de Sint-Michielsbrug en een kerel was er ijverig bezig een fietsslot los te zagen (op klaarlichte dag). Ik maakte de politievrouw die traditioneel op de Sint Michielsbrug “dient” attent op dit gegeven. Ze vraagt me of “hij al lang bezig is ?” ( lees : ik heb nu geen tijd om te gaan kijken want ik moet eerst een leegstaande auto bekeuren “. Toen ik zei dat ik het niet wist kondigde ze aan dat ze een collega ging verwittigen. De diefstal was hoop en al 15 meter van de aanwezige politievrouw aan het gebeuren. Toen ik later langskwam was de fiets inderdaad niet gestolen maar het slot wel al in ernstige mate doorgezaagd. Ik begrijp wel dat de politie procedures moet volgen maar begrijp niet dat de agent zelf niet eens vlug kon gaan checken.

  7. Reactie van luc de baets

    ja, waar hebben we dat nog gehoord, “prioriteiten”, heet dat geloof ik in het politiejargon!

  8. Reactie van St.f

    ik vond onlangs mijn fiets terug aan het station, echter vastgemaakt aan een andere fiets ( De dief had blijkbaar nog niet te moeite genomen een ander slot te kopen) Voor de rest waren ze nergens anders aan verankerd, Ik ben simpel weg naar huis gegaan en ben met de wagen terug gekomen en heb ze alle twee in de koffer geladen en ben dan maar een slijpschijf gaan lenen. eigen schuld dikke bult. Ondertussen is hij weer gestolen en heb een flauw vermoeden dat hij door de zelfde persoon is meegenomen daar hij eerst ook voor mijn deur werdt ontvreemd. Gelukkig heb ik de tweede nog. Sneu maar weer voor die andere kerel maar ja ik zie het als medeplichtigheid.

  9. Reactie van Constant

    Toch wel een opvallende bekentenis! Dit is geen medeplichtigheid, maar ronduit diefstal. Toch wel een zwaarwichtig feit.

    Als het verhaal van Cedric klopt, is het inderdaad erg dat de Gentse politie hier niets tegen doet, maar dat is nog geen reden om zelf crimineel gedrag te stellen.

  10. Reactie van louis zwipamoo

    wie zijn fiets gepikt is moet maar eens komen kijken aan de reep; sinds de gentse feesten staan hier tegen de dranghekken van de brugwerken twee fietsen…al lang gedacht om ze zelf eens bij mij binnen te zetten maar ik ben er te lui voor dus zeker te lui om er dan achteraf mee te fietsen…

  11. Reactie van St.f

    @ Constant Ook ik heb overwogen de politie er bij te halen. Maar leg maar eens uit dat het jouw fiets is. Verder denk ik niet dat de politie er bij zal blijven staan tot de man met het sleuteltje komt opdagen. Voor de rest mag de dief aan zijn kameraad uitleggen waarom ook zijn fiets weg is. En het leek me beter zelf ook niet op de kerels te wachten.

  12. Reactie van Johan Paulussen

    Partijen die het fietsgebruik willen stimuleren moeten misschien eerst dit probleem eens aanpakken. Toch opvallend dat iedereen zich blijkbaar neerlegt bij dit fenomeen.

  13. Reactie van yves

    De dag dat de politie een bende fietsdieven oppakt, geloof ik dat ze het menen. Voorlopig dus niet. Het lijkt me nochthans geen moeilijke klus.

    Het “ik ben bestolen, dus ik steel”-gedoe is zo puberaal… Je kiest ervoor, of niet, zo simpel is het.

    Hieronder wat ik vond op de site van de stad, en wat de flik in kwestie je had kunnen vertellen. Elke aangegeven gestolen fiets is een deel van de statistiek, aandringen dus als je een “ik hou niet van fietsen-flik” treft. Er zijn er trouwens veel andere…

    Fietsdepot
    Is uw fiets gestolen of verdwenen? Staat in uw straat al enkele weken een fietswrak? Dan kunt u terecht bij het fietsdepot.
    Als u bij de politie aangifte deed van de diefstal van uw fiets, kunt u zich met het proces verbaal van aangifte aanmelden in het fietsendepot op de Voskenslaan 283 A
    in 9000 Gent. Daar kunt u een kijkje kunt nemen om te zien of uw gestolen fiets er te vinden is.
    * 09 269 18 98

    Dit depot is open elke dinsdag van 13 tot 18 uur met uitzondering van de Gentse Feesten en week tussen Kerstmis en Nieuwjaar
    Tijdens deze openingsuren is ook gratis fietsregistratie mogelijk.

    Het Fietsdepot haalt ook fietswrakken en hinderlijk geplaatste fietsen op.

    Informatie:

    Fietsdepot Kattenberg Dienst Mobiliteit
    Kattenberg 2
    9000 Gent
    Tel.: 09 266 70 68
    Tel.: 09 269 18 98 maandag tot donderdag
    Fax: 09 269 18 99
    E-mail: elke.veldeman@gent.be
    E-mail: fanny.vanleuven@gent.be
    Openingsuren:
    maandag van 13:00 tot 16:00 uur
    dinsdag van 13:00 tot 18:00 uur
    woensdag van 13:00 tot 16:00 uur
    donderdag van 13:00 tot 16:00 uur

    Fietsdepot Voskenslaan Dienst Mobiliteit
    Voskenslaan 283 A
    9000 Gent
    Tel.: 09 269 18 98 (depot Kattenberg)
    Openingsuren:
    dinsdag van 13:00 tot 18:00 uur

  14. Reactie van Constant

    Dan nog is het beter de gestolen fiets (ik bedoel die tweede fiets, die niet van u is en die u dus gestolen hebt) niet te houden, maar aan de politie te geven, of, zoals Yves terecht opmerkt, aan het fietsendepot af te geven. Denk erom: gestolen goed gedijt niet, er is nooit een reden om tot diefstal over te gaan.

  15. Reactie van St.f

    Dan had ik nu een nieuwe fiets kunnen kopen.
    Heb er echt geen spijt van. Diefstal dan maar zoals u wilt.

  16. Reactie van O.

    Heb hier anders wel nog iets staan… beetje werk aan, maar bolt wel lekker.

  17. Reactie van Constant

    Dit begrijp ik nu toch echt niet. U pleegt zomaar een misdrijf en u durft dat toegeven, en dan hebt u er “geen spijt” van…??? Tja, en dan maar klagen over Albanese gangsters die vrij rondlopen.

    Het is overigens niet volgens mij dat u een dief bent. Objectief gezien bent u gewoon een ordinaire dief, wegens overtreding van art. 461 SWB. Ik maak u ook even attent op art. 463 van het Strafwetboek dat de straffen regelt voor uw soort volk:

    Art. 461. Hij die een zaak die hem niet toebehoort, bedrieglijk wegneemt, is schuldig aan diefstal.
    Art. 463. Diefstallen, in dit hoofdstuk niet nader omschreven, worden gestraft met gevangenisstraf van een maand tot vijf jaar en met geldboete van zesentwintig frank tot vijfhonderd frank.

    U hebt duidelijk geen enkel moreel besef, gelukkig hebben we nog het Strafwetboek.

  18. Reactie van petervc

    Natuurlijk moet je aangifte doen. Altijd. Toegegeven: de kans dat je je fiets echt terug krijgt is niet zo heel groot, jammer genoeg. Maar door een aangifte vergroot je de kans dat de politie- en gemeentediensten de diefstallen ernstiger nemen. En misschien iets structureels kunnen doen. (Al heb ik zeer de indruk dat nogal wat mensen, ook jongeren, het blijkbaar heel gewoon beginnen te vinden om zich zelf te bedienen.)
    We zullen maar hopen dat het volgende bestuur, na ‘de overgang van een grijze industriestad naar een bruisende cultuurstad’, er van een cultuurstad ook weer een veiliger stad maakt.

  19. Reactie van otto

    er zijn in ons gezin deze vakantie al 3 fietsen gestolen, waarvan 1 in brussel, 1 aan de zuid en 1 op de gentse feesten.

  20. Reactie van Polle

    In mijn studententijd hebben ze mijn fiets eens gestolen en ik heb daar toen braaf aangifte van gedaan. Enkele maanden later zie ik mijn stalen ros staan tegen een gevel aan de Oude Houtlei. Ik heb mijn fietske gewoon meegenomen naar het politiekantoor in Ekkergem. Omdat ik aangifte had gedaan en omdat ik het pv bij had, heeft men daar zelfs de moeite gedaan om het slot van “de nieuwe gebruiker” er met de slijpschijf af te halen. Geen enkel moment dat de Gentse politie mij de indruk gaf dat het “maar” om een fietsendiefstal ging.

  21. Reactie van StRo

    Gent, wild(ernis) van fietsen(dieven).

    Het is hemeltergend vast te stellen dat de hedendaagse samenleving (alle machten én de bevolking) niets wil ondernemen tegen het fenomeen van de fietsendieven.

    Blijkbaar legt iedereen er zich bij neer dat wanneer je bestolen wordt, je zelf in fout bent. Je weet toch dat je slot van je fiets tweemaal zo duur moet zijn als de kostprijs van je fiets zelf. Je weet toch dat in de omgeving van het station fietsen aan de vleet gestolen worden. Je weet toch dat vanaf eind september tot begin juli Gent een studentenstad is.
    Je bent zelf in fout. Je bent te dom. Je bent bestolen.

    Daarom onderneemt niemand iets ernstigs tegen deze normvervaging. Want niet-stelen is blijkbaar geen norm meer. Gelukkig is er nu het begrip “prioriteit”. Fietsendiefstal wordt niet meer als prioriteit gezien.
    Fietsendiefstal – bij uitzondering van enkele verwaarloosbare gevallen – wordt noch door justitie, noch door politie ernstig genomen, want het is geen prioriteit.

    Kan men voor mij eens een prioriteitenlijstje van bovenstaande machten opmaken? Zo weet ik tenminste waarop ik anno 2006 wel op kan rekenen. Dank bij voorbaat!

  22. Reactie van yves

    Wat politie betreft ben ik het met je eens, zie boven. Enige verklaring: ze zijn onderbemand.
    Wat beleid betreft niet: fietsdiefstallen in mijn kring gebeuren niet aan de massaal verspreide fiesstallingen. Die metalen stallingen zijn een onwaarschijnlijke stap vooruit, ze kunnen het succes helaas niet bijbenen. Je kan ze als ik het goed heb zelfs aanvragen voor in je straat.
    Wij hadden de laatste jaren drie fietsdiefstallen, telkens dezelfde dochter (toeval?). Een nieuwe fiets, niet op slot op de koer van de school. Een “stationsfiets” op slot met een cijferslot. En afgelopen Gentse Feesten een “stationsfiets” op slot met een dure Abus. Hij stond naast de reling van de Leie, maar er niet aan vast. Die ligt daar vermoedelijk in de Leie.
    Oh ja: drie maal aangegeven, twee maal vriendelijk bediend door de politie.

  23. Reactie van blauwke

    Bij ons in Kortrijk worden fietsen gegraveerd, onze lokale politiezone Vlas, maakt er dan ook ontzettend goed zijn werk van, op onze website kun je gestolen fietsen bekijken, en online je gestolen fiets aangeven.
    Er wordt bij ons zeker gevolg gegeven aan een gestolen fiets, en als deze noeste tweewieler bovendien nog gegraveerd is, laat de fietsendief hem vlug links liggen,
    de fiets, ik kan het alvast niet missen..
    grts
    blauwke

  24. Reactie van Peter Dedecker

    Zeker je fiets laten graveren en ALTIJD aangifte doen. Mijn fiets is destijds ook gestolen geweest in Gent en een paar weken later kreeg ik telefoon van de politie dat ze hem gevonden hadden in Brugge. Enkel twee platte banden, voor de rest geen problemen meer mee gehad. Ik heb op mijn vijfjarige studententijd een stuk of drie-vier verschillende fietsen gehad, maar ik ben er geeneen volledig kwijtgeweest aan diefstal: allemaal zelf kapotgereden (door de pedaalas geschoten ed).

    Als je trouwens je gestolen fiets ziet staan (en je hebt aangifte gedaan) mag je altijd 101 bellen en dan komen ze die wel openknippen met een of andere tang. Uiterst vriendelijk en behulpzaam, maar je moet natuurlijk wel aangifte gedaan hebben en kunnen bewijzen dat de fiets van jou is.

  25. Reactie van VTR

    De ‘Ik ben bestolen, dus ik steel zelf ook’ problematiek is een algemeen fenomeen onder de studenten te Gent. De studenten die al niet meer aan hun eerste fiets toe zijn en aan ‘zelfbediening’ doen, zijn niet te tellen. Frappanter is dat de politie die zelf aanmoedigd. Ik hoorde het zelf nog uit de mond komen van een flik: ‘Ah, uwe fiets is gestolen, ik vrees dat we daar niet veel kunnen aandoen, maar ge weet wel oe dat ge uw vervoersproblemen kunt oplossen é, er staan er nog genoeg aan sint-pieters…’. Dus ja, dat de mensen gaan stelen, is misschien niet goed te praten, maar toch wel enigszins begrijpelijk gezien de politiepolitiek hieromtrent.

  26. Reactie van Beau

    Jeronimo, inderdaad. Woon jij in de leeuwstraat toch? :)

  27. Reactie van Constant

    Ik heb ooit nog een paar jaar criminologie gedaan, en daar bestaat een hele theorie over: normvervaging. Het gaat er om dat als je mensen aanleert, of aanmoedigt om zelfs onschuldige normen te schenden (bijvoorbeeld over het zebrapad als het licht rood is), dat dan geleidelijk elk respect voor de wet verdwijnt, met alle gevolgen van dien. Een klassiek voorbeeld is de criminaliteitsgolf in New York. Hoe heeft men die aangepakt: door een zero tolerance beleid: zelfs het door het rode licht lopen werd beboet. De New Yorkers hadden vlug door dat er met hun politie niet meer te spotten viel, en korte tijd later daalde het aantal moorden drastisch (allez, ik vat het hier heel kort samen, dat was 200 bladzijden in de cursus, maar je snapt het wel).

    Kortom: de Gentse politie doet hier heel gevaarlijk. Als ze zo zelf normvervaging aanmoedigen, tja, dan is het hek van de dam.

  28. Reactie van PW

    @Constance, van zo’n zero tolerance zouden weer de fietsers de dupe zijn.

  29. Reactie van Constant

    Nee hoor, zouden we allemaal beter van worden. Ik vind dat fietsers die zonder licht rijden inderdaad mogen beboet worden, het is levensgevaarlijk. Het is even stom als in een auto rijden zonder gordel.

  30. Reactie van VTR

    Dat vind ik ook. Zonder licht fietsen is echt levensgevaarlijk.
    Maar tegenover de zero tolerance (voor alle weggebruikers) zou dan wel een degelijke (fiets)infrastructuur moeten staan met veilige fietspaden, genoeg fietsenstallingen, verkeersgeleiders , etc.

  31. Reactie van lolotte

    EINDELIJK DE FLIK IS DE DIEF!…interesting watson

  32. Reactie van lolotte

    Let op de Keizersvest, bij t St Lievenscollege. Inbrekers super bezig!