ABC van Gent: Q

zondag 1 oktober 2006 23u58 | Hans Dekeyser | 13 reacties
Trefwoorden: .

qWaarschijnlijk het kortste artikel ooit op Gentblogt. Op deze memorabele dag brengen we jullie de Q.
Geniet, maar met mate!

Quetelet, Alphonse: vader van de moderne statistiek.
Quinto: zoals in Carlos Quinto: keizer, zie ook: Karel. Ook Spaans restaurant met enorm lekkere paëlla.

Onze vorige afleveringen vind je hier.

© 2006 GENTBLOGT VZW

13 reacties »

  1. Reactie van Huug

    Qool !

  2. Reactie van Roland

    De “Q” ligt ons niet …. komt niet voor in het Gents alfabet, alleen in verouderde overblijfsels uit het Frans : “Ge moet doar vrie op euwe quivive zijn” : op zijn hoede zijn.

  3. Reactie van Jean Marie DE WULF

    - Quadripartite: allemoal zonder den Vuilen Brol.
    - Quadrille: K3
    - Quasi= kwazi= aost
    - Quitte, = staon wulder effe?
    - Quiz: da doen ze nie allien in Gent.

  4. Reactie van Adrien

    Quackelkin : (Koornmarkt)Ter westzijde van het Koolsteen had men in de tweede helft der XVIe eeuw het Quackelkin, dat nadien bij een der nevenstaande gebouwen moet ingelijfd zijn, vermits latere geschriften de Goudbloem stellen ter zijde van eerstgemeld gebouw. (Huusen ende steden, staende neffens elcanderen anden cleenen Coorenaert, deen ghenaempt den Pilgrem ende dander het Quackelkin. (Weezenboek over 1572-1573, 293v.)

    Quai de Cicéron : Predikherenlei. Tijdens de franse bezetting werd de Predikherenlei herdoopt tot ‘Quai de Cicéron’ en het brugje tot ‘Pont de Cicéron’. De Gentenaars zijn altijd Predikherenlei blijven gebruiken, maar ze hebben het niet kunnen laten om toch maar de Predikherenkerk af te breken.

  5. Reactie van Paul

    Quatacker Clemens : Internationaal gekend virtuoos-violist. Werd geboren in 1932 en woonde op de Heirnis. Was een zeer begaafd leerling aan het conservatorium te Gent. Hij behaalde verscheidene eerste prijzen aan het conservatorium en in 1951 de Medaille van de Regering. In 1953 werd hij laureaat van de internationale prijs Henri Vieuxtemps te Luik, en in 1955 was hij finalist in de wereldvermaarde Prijs Koningin Elisabeth te Brussel. De dekenij Heirnis bracht hem een gepaste hulde en het Kon. Verbond der Gebuurtedekenij-en van Gent verleende hem in 1956 de ‘Medaille van Erkentelijkheid’. Clemens Quatacker was een voorname violist in binnen- en buitenland.
    Hij was solist en is stichter van het Quatacker Strijkkwartet. Tot 1996 was hij als docent verbonden aan het Brusselse Conservatorium. Nadien werd hij ere-docent. Hij overleed in 2003.

  6. Reactie van Paul

    Quaden Maendach : de dualiteit tussen de wevers en de volders kwam tot een hoogtepunt toen de volders , gesteund door Jacob van Artevelde, een loonsverhoging vroegen van 4 deniers per gevold stuk laken, iets wat gezien de schaarste aan voedingswaren en het dalen in waarde van de munt redelijk leek. De wevers weigerden dit te betalen.
    Op maandag 2 mei 1345 stonden beide partijen in slagorde tegenover elkaar op de Vrijdagmarkt. Er volgde een bloedig gevecht , waarin de volders het onderspit delfden. Volgens de kronieken zouden er meer dan duizend mensen zijn gedood , onder wie ook Jan de Bake, deken der volders. Door zijn tussenkomst in dit conflict had Jacob van Artevelde zich verdacht gemaakt bij de wevers, en ging zijn prestige snel tanen en uiteindelijk werd hij op 17 juli 1345 vermoord in de Paddenhoek door Gerard Denijs , deken van de wevers.

  7. Reactie van Frans

    “Quakquak”, koosnaam van een blauwe schepen die zes (?) jaar geleden politiek sneuvelde voor een hamburgerbosje, waar Parkkaffee-gangers in augustus hun wagen achterlaten.

  8. Reactie van PW

    @Frans
    Quaquebeke, Van. inderdaad, ik was hem bijna vergeten, bevlogen? intendant van Keizer Karel project in 2000, bijwijlen, af en toe, een ‘beetje’ tegendraads …., wat is het verhaal van dat hamburgerbosje?

  9. Reactie van Frans

    @PW
    Schepen Rudy Van Quaquebeke kon inderdaad een “beetje” tegendraads zijn. Dat werd hem fataal toen hij als inwoner van Mariakerke afstand nam van het college om zich te verzetten tegen het plan van fastfoodketen Quick om langs de baan naar Eeklo naast Mariakerkebrug neer te strijken. De hamburgerketen had zijn oog laten vallen op het stukje bos tussen de brug, de N9 en de Groenestaakstraat; vandaar “hamburgerbosje”. Tot de bouw in de jaren zestig van de Mariakerkebrug en van de verbindingsweg naar Kolegem vormde dat bosje één geheel met het kasteelpark van Tieghem (het kasteel is nu dienstencentrum), net zoals vandaag het Baudeloohof zonder Bibliotheekstraat of het natuurgebied “Overmeers” zonder verbindingsweg tussen Flanders Expo en het Sint-Pietersstation…

  10. Reactie van Frans

    Carlos Quinto. Voor Spanjaarden wat verwarrend, want Karel van Gent was voor hen Carlos I, als allereerste koning van hun eengemaakt land (na de val van Granada in 1453 en het huwelijk van zijn grootouders Ferdinand van Aragon en Isabella van Castilië). Zijn laatste rechtstreekse afstammeling was Carlos II (1661-1700) naar wie de stad Charleroi is genoemd. Onze Karel was als Roomse Keizer wel de vijfde met die voornaam. Men zegt echter Keizer Karel en niet Karel V om verwarring te vermijden met de Franse koning Charles V (1338-1380). Vandaar ook Charles Quint in het Frans.
    Nu droom ik wel van een lekkere paëlla. Bedankt voor de tip.

  11. Reactie van Arthur De Decker

    “Quetelet, Alphonse: vader van de moderne statistiek” staat hierboven: klopt die voornaam wel? Bedoelt u niet Adolphe Quetelet (Gent 1796-Brussel 1874)? Deze Adolphe was in ieder geval een wiskundige en ook statisticus die ook “die fijn besnaarde jongen van de Koornmarkt” werd genoemd.Hij kreeg in 1904 in Gent een straatnaam tussen Tolhuislaan en Jozef Van Crombrugghestraat, doch ook in Brussel. Zijn echte volledige voornamen zijn trouwens “Lambertus Adolphus Jacobus” zoals blijkt uit zijn doopakte afgedrukt in R. De Herdt e.a., Historie op perkament,Gent, 1988, p. 97

  12. Reactie van Frank De Wilde

    Quartier Sauvage, één van de mooiste renovaties in het Gentse. Gents erfgoed met eigen privé kapitaal gerestaureerd. Een mooie uitbating als culinair centrum.
    Met toestemming van Stad Gent. Door 2 mensen die zelfs geen buren zijn volledig kapot gemaakt door leugens, dreigementen en medewerking van het Stadsbestuuren de pers, met name Van Keymeulen. Met fabrieken in faling heeft men terecht medelijden met de ontslagen werknemers. In ons geval heeft men een gezin gekortwiekt en kapot gemaakt. Gelukkig ben ik van Gents bloed, koppig en nie pleuje.

  13. Reactie van Roland

    Een mooi initiatief dat we noodgedwongen moeten missen in onze wijk.