Fietsster bezwijkt aan haar verwondingen

zaterdag 14 oktober 2006 16u03 | Wouter | 30 reacties
Trefwoorden: , .

In Gent is een 18-jarige studente uit Ename overleden. Het meisje stierf aan de gevolgen van een verkeersongeval aan de Rooigemlaan eerder deze week.

Lees meer bij vrtnieuws.net

© 2006 GENTBLOGT VZW

30 reacties »

  1. Reactie van filo

    Het erge is dat men hier weer bijna doet alsof het haar schuld was. “Ze reed in de verkeerde richting”. Tja! De Rooigemlaan is 2×2 rijstroken, en oversteken is niet altijd evident. Veel mensen blijven daar “veilig” aan één kant. Nu blijkt dat dit niet zo veilig is. Maar bij de aanleg van de weg zou men daarmee rekening moeten mee houden. Als men een weg op die manier aanlegt, dan zijn dit de gevolgen.

  2. Reactie van Yves

    Ik ben ferm pro fietsers, maar je redenering is erover, filo.
    Regelgeving is er (deels) om situaties als bij deze fietster te vermijden. Volg je deze regelgeving niet, dan loop je als fietser nòg meer risico.

  3. Reactie van filo

    Ik praat niet goed, ik stel alleen vast. De Rooigemlaan is enkel en alleen ingericht op auto’s, zonder rekening te houden met voetgangers en fietsers. Zeg nu zelf: als je van de Rooigemlaan nr. 340 naar de Rooigemlaan nr. 60 moet, wat ga je dan doen? Keurig eerst naar nr. 400 rijden (sorry als het wat ingewikkeld wordt, maar allicht kun je nog volgen), daar oversteken op het enige zebrapad (zonder rode lichten, dus levensgevaarlijk!), oversteken naar nr. 399, dan op de juiste kant naar nr. 1 rijden, daar opnieuw levensgevaarlijk oversteken naar nr. 2 en dan weer op de juist kant naar nr. 60 rijden? Ja ik weet dat het zo moet, maar ik doe het in elk geval niet, en geen enkele fietsers.

    Nu kan je dan twee dingen doen: je kunt die “luiheid” veroordelen en zeggen dat het hun eigen schuld is.
    Of je kunt als wegbeheerder (in dit geval: het Vlaams Gewest) dit vaststellen en je verantwoordelijkheid nemen. Tenslotte is een meisje van 18 jaar gestorven, dat mogen we niet vergeten. Een meisje dat nog haar hele toekomst voor zich had. Ik weiger je rederenering te volgen: “als je de regelgeving niet volgt”, is het je eigen schuld. Is het ook niet de schuld van de wegbeheerder, die er voor zou moeten zorgen dat ook niet-automobilisten veilig kunnen overleven in de stad, die toch van iedereen is?

  4. Reactie van Yves

    Filosofisch volg ik je, filo (een mooi ideaalbeeld om naar te streven), praktisch niet.
    Er is nog massààl veel werk om deze stad fietsvriendelijk te maken, ook door het Vlaams Gewest. Die stadsring (R40) is de laatste 4 jaar een pak verbeterd, maar heeft nog niet eens overal fietspaden (Heernislaan, Kasteellaan). We zijn het er hopelijk over eens dat je een paar hoofdassen nodig hebt voor autoverkeer, en dat de ring hier bij hoort. Je kan een stad niet totaal autovrij maken. Je kan in Gent pas radicaler werken als de grote ring (R4) rond is in de twee richtingen. Je kan dit momenteel (terecht) op Peeters en CD&V schuiven, maar je moet er ook bijzeggen wie de vorige ministers van openbare werken waren… (SP.A). Er is jaren ondergeïnvesteerd in Gent. (lees het Gentse bestuursakkoord, mobiliteit)
    Het fietsurgentieplan is véél fiets en weinig “urgentie”, nog teveel afhankelijk van de geldkranen uit Brussel. Er wordt aan gewerkt, maar te traag (ongeduld, ongeduld).
    Ik hou niet zo van “2 dingen: of dit, of dat”. Ik veroordeel geen “luiheid”, wel “roekeloosheid”. Ik ken de preciese omstandigheden van het ongeval niet, maar ik wil niet èlke fietser die een ongeval heeft verdedigen. 18 jaar is indeed véél te vroeg. Ik probeer m’n dochters hiervoor te behoeden door hen de “algemene verkeersafspraken” te leren, regels dus. Maar ik zie dat het studentengild zichzelf alle verkeersvrijheid van de wereld permitteert, zowel op de fiets als in de auto. Ik zie ook vaak hun onervarenheid, op de fiets en in de auto. Al die aspecten samen kunnen een gevaarlijke coctail zijn.

    Samengevat: don’t blame het gewest for this, maar als je een betoging of petitie wil organiseren om het gewest wat op te jagen, call me…
    A propos, weet er iemand of die eerstevrijdagavondvandemaandfietstochten nog doorgaan?

  5. Reactie van Wouter De Sutter

    Heel juist,
    de Rooigemlaan en vele plaatsen op de R40 (kleine ring) zijn gewoonweg gevaarlijk voor fietsers want volledig ingericht volgens ‘auto-logica’. Op een aantal plaatsen op de R40 zijn zelfs niet eens fietspaden aanwezig! Dit kan gewoonweg niet. En pro memorie: het is niet de eerste fietser die zijn/haar leven laat op de Rooigemlaan.

  6. Reactie van Jeronimo

    het gewest of de wegbeheerder kan altijd aansprakelijk gesteld worden bij aangetoonde nalatigheid of zelfs fout
    dus blame het gewest dan toch maar al weet ik niets over de context van het ongeval…
    ’tis niet omdat het meisje eventueel een verkeersregel overtrad dat iemand anders daarom ook niet ergens in de fout is of aansprakelijk zonder meer

  7. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Wat ik hier lees gaat mijn petje te boven. Hier wordt vlakaf gezegd dat de verkeersregels niet voor iedereen geldig zijn! Jongens toch, gebruik uw verstand, laat eens uw gevoelens in “sourdine”. Denk na.

  8. Reactie van dieu

    Ik heb de tijd dat de Rooigemlaan een echte boulevard was nog gekend. De brede middenstrook was omrand met grote bomen, en was een waar paradijs voor de voetgangers en de fietsers. Voor het autoverkeer was er links en rechts één rijstrook. Misschien moeten we terug naar de tijd van toen om dergelijke drama’s te vermijden ?

  9. Reactie van André

    @ Jean Marie: iedere avond tussen 17.30 en 18.00 gebruik ik mijn verstand en stel mij ‘boven de regels’. Fiets je mee?
    Komende van het centrum moet ik richting Stropkaai. Samen met mijn zoon van zes maand in een fietskar.
    Nog nooit, ik herhaal, nog nooit heeft er ook maar één auto gestopt aan het kruispunt Isabellakaai/Citadellaan(brug)/Stropkaai.
    Dag in dag uit sta/stond ik daar te wachten, met mijn reflecterend truitje aan, mijn werkende fietslichten, mijn extra verlichting op de fietskar… Je kan je niet voorstellen hoe lullig je je voelt.
    Normaal in zo’n situatie ‘smijt’ ik me tussen de wagens op hoop van…Met dat manneke vanachter…nee dank u. Ik durf niet. Echt niet.
    En weet je wat?? Na al die keren daar te hebben staan koekeloeren en wachten…fiets ik nu (ai! Owee!) iedere dag (zo rond de klok van 17.30-18.00, bel de flikken maar) 100 meter (aan de kant) tegen richting tot aan de lichten ter hoogte van de Tentoonstellingslaan. Ik duw op de knopkes en wacht tot het licht groen is voor fietser en voetganger, steek over en fiets opnieuw (ai²) 100 meter tegen richting tot aan de Stropkaai…alwaar ik mijn weg verder kan zetten.
    Dit is gezond (letterlijk) verstand. Of niet?

  10. Reactie van VTR

    Ik kan je geen ongelijk geven. En zo gaat het trouwens op vele plaatsen in Gent. Men denkt hier al te vaak: ‘De fietsers in Gent zijn assertief dus zullen de faciliteiten wel voldoende zijn zeker…’

  11. Reactie van Jean Marie DE WULF

    André, ik ken dat kruispunt goed, gezien ik regelmatig met de wagen eveneens de Stropkaai gebruik, ik kom dan uit de Olifantstraat. Ik wacht op het rood licht van de Sint-Lievenslaan, zoals gij, en dan krijg ik de gelegenheid om de Citadel/Terplatenbrug over te steken. Dan stel ik mij op in het middenvak, met pinker naar links, en wacht tot de neerrijdenden auto’s stil moeten staan voor dat zelfde rood licht. Eens de file stil kan ik ertussen oversteken. Voor mij komt het gevaar mogelijks van een fietser die van de Heuvelpoort komt en de auto’s op zijn fietsvak inhaalt. Iemand zoals gij die daar van links komt zal ik wel gezien hebben, maar hij moet opletten als hij dan op de Stropkaai de rechterkant van de straat wil bereiken. Ik weet niet hoe moeilijk het zou zijn voor u, de beweging in twee maal uit te voeren en uit Terplaten, toch rechts de brug over en dan aan de Isabellakaai wachten op het Rood licht en dan oversteken. Er is op dat uur toch altijd iemand die op de knop duwt. Of komen er te veel auto’s uit de Olifantstraat/Tentoonstellingslaan?
    André, ik denk dat wat gij doet alleen uw collegae-fietsers zou kunnen storen? Zijn er auto-uitritten? Zo ja, opletten!
    Nu algemeen: dat kruispunt moet zeker zo vlug mogelijk nogmaals globaal herzien worden, want inderdaad het is gevaarlijk.
    Dit bewijst nogmaals mijn betoog dat er meer bruggen moeten gebouwd worden, en dat het verkeerd is het auto-verkeer op grote assen te concentreren. Voor iedereen een beetje van de lasten is dragelijker dan alles voor de enen, en niets voor de rest.
    Moest ik u daar eens tegenkomen dan zal ik u zeker groeten! Zeg, rijd gij minder dan dertig op de afdaling van de Stropkaai? Ik wel!

  12. Reactie van Don Web

    Ik kan je geen gelijk geven, André, en mijn haren gaan recht staan als ik eraan denk dat je die gevaarlijke maneuvers uithaalt met een kindje erbij (ik breng zelf ook een zesjarige naar school). Zeker als je dat dagelijks doet is het risico onverantwoord, alleen al statistisch gezien moet er ooit een ongeluk van komen. Beter is volgens mij om op voorhand een fietsveilig traject uit te stippelen (en dus niet proberen om de stadsring met een fiets over te steken op een plaats waar geen verkeerslichten zijn = waanzin!). Dat doe ik zelf ook, het kost mij een paar straten extra omrijden, maar het is heerlijk rustig en ontspannen fietsen. Aanrader!

  13. Reactie van André

    Ik “volg”, maar uit de Tentoonstellingslaan komen heel veel auto’s…doe de test en zie…En tijdens de spits is het daar zo druk dat er continu auto’s staan/rijden…En halverwege heb je dan nog de stroom die komt van de Heuvelpoort…
    Soit. Je conclusie is correct…dit is één van de vele onveilige kruispunten waar het tijdens de spits een gekkenhuis is…
    Heb ook alle begrip dat deze kruispunten niet op een rapte ‘heraangelegd’ kunnen worden…Maar met tijdelijke ingrepen kunnen toch al kleine wonderen worden verricht denk ik…of ben ik verkeerd?

  14. Reactie van André

    goed lezen…ik doe precies wat jij zegt: mij begeven naar verkeerslichten! En de route die ik volg…is er één die ik gekregen heb van stad gent…(op vraag: wa

  15. Reactie van André

    sorry…verkeerde knop…
    Afmaken: route die ik volg is er één die ik gekregen heb van Stad Gent…route Zuid vond ik te gevaarlijk…Schelde volgen is veiliger (ik doe iedere dag gent-merelbeke).
    Ik ben dus niet onverantwoord! Wel niet in regel. Klein verschil.

  16. Reactie van Frans

    In extreem gevaarlijke situaties zoals André die beschrijft met het oversteken op de Ter Platenbrug gebiedt het gezond verstand niet tegen de richting te fietsen maar af te stappen en zoals iedere voorzichtige voetganger de oversteekplaats te gebruiken. Toegegeven, het is “tijdverlies”, maar autorijden in zone-30 is dat ook. Om levens te sparen mag men wel wat tijd verliezen. Voor André –en veel fietsende bewoners van de Stropwijk- is de ideale situatie een fietsonderdoorgang op de linkeroever van de Muinkschelde, onder de brug tussen Isabella- en Stropkaai; maar dat is wellicht voor de tijd dat het zoontje van André zelf fietst.
    Intussen heeft het Vlaams Gewest aan de buitenzijde van de Martelaarslaan (R40) het smalle fietspad in dubbele richting ingericht, zonder de parkeerplaatsen af te schaffen. Ik vind die beslissing ronduit gevaarlijk omdat zij dubbelzinnigheid kweekt. Zo is het helemaal niet duidelijk waar de dubbele richting begint en eindigt. Een fietspad in dubbele richting is maar verantwoord als die voldoende breed is, en volledig gescheiden van de rijbaan, zonder langsparkeren en zo weinig mogelijk in- en uitritten.

  17. Reactie van cies van de kwis

    Als ik zie dat er elke dag flikken staan te controleren of ge wel op de millimeter juist geparkeerd staat, in gans t stad, en er bitter weinig gecontroleerd wordt op de stadsring, laat staan blauwe aanwezigheid is op bovenvermelde pijnpunten, dan vraag ik me af waar de prioriteiten liggen.
    Boetes brengen nu eenmaal sneller geld in ‘t laatje dan enkele agenten een paar uur zichtbaar op te stellen in de spits.

  18. Reactie van simon valdonega

    Aan de Delhaizeparking op de Martelaarslaan is er zo’n nieuw stuk fietspad in 2 richtingen. Als een automobilist van de parking de ring wil oprijden en enkel naar links kijkt, kan daar precies hetzelfde ongeval gebeuren als aan de Colruyt. Misschien hangt daar wel ergens een bordje dat er fietsverkeer in beide richtingen is maar welke automobilist ziet dat of kijkt ernaar.

    Worden zo’n fietspaden gecontroleerd door de Dienst Mobiliteit?

    Zelf een fervent fietser zijnde, vind ik dat de politie veel meer mag optreden/controleren. Die lijkt echter te kiezen voor de gemakkelijkste weg zoals éénmalig honderden fietslichten controleren aan de Coupure (op zich geen slecht intiatief). Maar op de plaatsen weer dagelijks tientallen gevaarlijke situaties ontstaan zie je ze niet. Ik nodig iedereen uit om tijdens de ochtendspits eens de Rozemarijnbrug (over de Coupure) te kruisen. Auto’s, fietsers, voetgangers en trams komen daar uit minstens 6 richtingen. Het is daar ook wachten op het eerste dodelijk ongeval…

  19. Reactie van Guido Van Peeterssen

    Ik heb mij als fietser al dikwijls afgevraagd of men op bepaalde cruciale punten geen fietspad in twee richtingen kan aanleggen zodat mensen op enkele honderden meters van een veilige oversteekplaats tegen het verkeer in kunnen fietsen. Grote probleem is dat je dan een heel breed fietspad nodig hebt. Daar sneuvelen dan weer een tiental parkeerplaatsen voor.
    Iets zegt me dat enkele jaren nadat dergelijke maatregelen ingevoerd zijn we niet meer zullen geloven dat het zo lang geduurd heeft om die maatregel te nemen.
    En fietsonderdoorgangen mogen er gerust bij komen.

  20. Reactie van bab

    Politie-agenten die geparkeerde wagens controleren? I don’t think so. Sinds parkeerovertredingen (grotendeels) uit het strafrecht zijn gehaald, is dit de taak van de parkeerwachters van het Parkeerbedrijf. En die innen geen boetes, wel retributies. En dat is een heus verschil: automibilisten betalen een vergeoding voor een dienst (de ruimte die ze tijdelijk mogen bezetten). En met die inkomsten worden dan weer dingen zoals de bouw van ondergrondse parkeergarages gefinancierd.
    M.a.w. de parkeerwachters doen de controle op het parkeren, de politie houdt zich bezig met andere zaken.

  21. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Gewoonte is ook een gevaarlijke passieve raadgever.
    Ik ben zo blij dat de fietsers hier nu in de Geldmunt hun goed berijdbaar vak tussen de sporen gebetonneerd kregen, maar geloof me of niet er zijn nog (domme) fietsers die het niet eens gebruiken: trottoir aan beide kanten op risico voetgangers omver te rijden die uit hun huis komen, en eveneens nog altijd het rijvak van de auto’s in tegengestelde richting. Eergisteren bij een vraag om toch het fietspad te gebruiken, een brutale scheldpartij meegekregen. We moeten de mensen beschermen tegen hun eigen domheid of onwil.

  22. Reactie van Yves

    De mens is een gewoontebeest, ook kwa “slechte” gewoontes, ook al levert de overheid een alternatief.
    De Belg is ook wel een beetje hardleers.
    Maar de (domme)fietsgewoontes aan uw deur slijten er uit, JM.
    Blijven commentaar geven met twee vingers in de lucht (nooit met één vinger!).

  23. Reactie van Mdm

    JM,
    het ligt wel nog altijd tussen ‘gevaarlijke’ tramsporen en het tramkruispunt aan het gravensteen is echt levensgevaarlijk voor fietsers (zeker bij nat weer)

  24. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Bij nat weer is het gevaarlijkste stuk dienen arduinen tussendorpel midden de twee baanvakken. Daar heb een lieve mooie Schepen nog pijnlijk zien slippen met haar mooie fiets. De wissels zijn indrdaad ook een gevaar stukje, maar toch er voorbij is het een droom.

  25. Reactie van Bram

    Ik heb vandaag nog maar eens mogen ondervinden dat de Terplaten brug een van de gevaarlijkste punten in Gent is om te passeren met de fiets. De auto’s rijden er als gekken, zozel die die van de Heuvelpoort komen als van de E17. Bovendien zijn er veel die het nodig vinden om daar een u-turn te maken. Een fietsdoorgang onder de brug aan de kant van de Isabellakaai/Stropkaai zou inderdaad een serieuze verbetering zijn, ik lees net in het wijkprogramma voor de stationsbuurt-noord dat de aanleg gepland is door het Vlaams gewest. Ik hoop dat ze er snel werk van maken en in een moeite door ook een oversteekje aanleggen tussen de beide onderdoorgangen , anders moet je natuurlijk toch weer de ter Platen brug op om over de Leie te geraken. Dat zou pas ideaal zijn!

  26. Reactie van Yves

    Eén raad: alle dagen een mailtje naar kabinet.peeters@vlaanderen.be.
    Daar ligt het rode potlood… .

  27. Reactie van filo

    Helemaal mee eens, Yves!

    Al die politici die zeggen dat ze fietsen belangrijk vinden. Ja, het zal wel. Als ik in de krant weer een bericht lees van een fietser die doodgereden werd, dan kan ik toch niet anders denken dan dat de Gentse politici moreel mee verantwoordelijk zijn. Als je alleen al kijkt naar de Gasmeterlaan. Het kleinste kind ziet toch wat er daar onveilig is, en wat er zou moeten veranderen? Zijn onze politici dan ziende blind? Of heeft een mensenleven geen betekenis meer?

  28. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Ter Platenbrug: brug over de Schelde, beter nog de Muinkschelde. De Leie ligt over de Blandijn aan de Bijloke.
    Je hebt gelijk Bram, deze brug is uiterst gevaarlijk en een lichte voetgangers en fietsersbrug over de Schelde ter hoogte van de Lentestraat zou de oplossing zijn voor vele problemen.

  29. Reactie van Bram

    oops, de Schelde natuurlijk, en ik heb nog wel een jaar aan t Peperbuske gewoond.

  30. Reactie van Bram

    een fietsersbrug ter hoogte van de Lentestraat, daar heb ik ook al aan gedacht. In combinatie met een tweede brug over de andere scheldearm ter hoogte van de Filips de Goedekaai, dan kunnen ook fietsers van het E3 plein en Ledeberg (via de tunnel onder de Bellevue) gemakkelijk richting Decascoop ̩n is er een gemakkelijke verbinding Ledeberg РStrop