De aankomst in de bleke morgen op dat bleke plein: Aalst “revisited”.

vrijdag 9 maart 2007 14u41 | Els Van Eeckhaut | 1 reactie
Trefwoorden: , .

Gisteren, iets voor 20u30 in toneelhuis Victoria, Fratersplein 7. Bij aankomst meteen vastgesteld dat er best wel veel mensen waren opgedaagd voor de presentatie van “De aankomst in de bleke morgen op dat bleke plein”, in aanwezigheid van Vlaanderens nieuwste publiekslieveling Dimitri Verhulst. Het was overigens de eerste keer dat ik voet aan wal zette op het grondgebied van Victoria: leuke locatie met een groot buitengedeelte waar ‘s zomers wellicht nogal wat terrassenwerk verricht wordt. Over het onthaal kan ik kort zijn: vriendelijke, lieve mensen. Eén tip misschien..als er veel volk verwacht wordt is het handig om net iéts meer stoelen te zetten dan een tiental, zodat het publiek de inleiding niet moet verstoren door zelf met her en der gevonden stoeltjes te zeulen! Maar ach, alles is relatief, en wordt het nog meer na het hele concept van ‘Aalst’ is doorgedrongen tot ziel en brein.

Verhulst schreef het boekje met de bevreemdende titel naar aanleiding van de theatervoorstelling Aalst van Pol Heyvaert. Een stuk dat gebaseerd is op de rechtzaak over een gruwelijke kindermoord in de gelijknamige stad, en waarin zowel gebruik gemaakt wordt van de exacte weergave van de realiteit als van fictionele elementen. Daarnaast werd duchtig gegoocheld met scènes uit Délits Flagrants, een ronduit schitterende en voor mensen die enige voeling hebben met de wereld van misdaad en straf zeer herkenbare docu-film van Raymond Depardon.

Aalst is met andere woorden wat men soms noemt “faction”, een versmelting van reality en fictie. Verhulst, zelf opgegroeid in de dichte omgeving van het hotel waar de feiten zich afspeelden, leverde de tekstfragmenten nadat hij op basis van een uitzending van Koppen een volledige bewerking van de zaak had gemaakt.

Aalst ging in première in februari 2005, niet na enige juridische gehakketak met één van de veroordeelden die zich had verzet tegen de productie. De ironie van het lot wilde dat dit stuk door die door de makers ongewenste heisa een flinke dosis publiciteit kreeg: tot op heden speelt het nog steeds in het (verre) buitenland. In de aanloop van de boekvoorstelling kregen we de knappe documentaire te zien die Pol Heyvaert maakte over Aalst, met onder meer fragmenten van het originele Assisenproces én de integere sublieme acteerprestaties van Victoria’s in-house actrice en regisseur Lies Pauwels en coming-man Felix Van Groeningen (die overigens zal instaan voor de verfilming van Verhulsts De Helaasheid der Dingen). Door de bijzonder macabere aard van één en ander kon men bezwaarlijk spreken over een bijzondere vrolijke boekvoorstelling, maar wat wellicht belangrijker is: wel één die goesting deed krijgen om het boekje te kopen, wat ik dan ook deed, meteen in 2 exemplaren.

“De aankomst in de bleke morgen op dat bleke plein” is het relaas van een schokkende gebeurtenis waar, net zoals in het stuk fictie en non-fictie naadloos in elkaar overgaan. In het boek vindt u ook tekeningen van Larsen Bervoets, een jonge, intussen behoorlijk bekende Antwerpse tekenaar die als een echte gerechtstekenaar niet minder dan 250 tekeningen maakte tijdens het creatieproces van Aalst. De titel van het boekje werd ontleend aan een zinssnede van strafpleiter, auteur van vele treffende zinssnedes en Aalstenaar in oorsprong (maar uiteraard Gentenaar voor ons) Piet Van Eeckhaut.

Het wordt slechts in een beperkte oplage van 500 ex. uitgegeven en kost 12,50 euro. U vindt het in: De Groene Waterman, Antwerpen (tel. 03 232 93 94); ‘t Oneindige Verhaal, Sint-Niklaas (tel. 03 776 52 25); Passa Porta Bookshop, Brussel (tel. 02 502 94 60) ,Plato, Leuven (tel. 016 23 03 45), Boekhandel Salvator, Mechelen (tel. 015 20 18 32), Taxandria Boekhandel, Turnhout (tel. 014 42 43 93); Theoria, Kortrijk (tel. 056 21 62 17); Boekhandel Walry, Gent (tel. 09 222 91 67)

De suggestie van artistiek directeur Dirk Pauwels om het boek als geschenkje voor onder de Kerstboom in te slaan neem ik met een zakje zout, maar het boekje, dat ik de voorbije nacht heb uitgelezen is een aanrader voor iedereen die voeling heeft met theater, literatuur, justitie, de donkere kant van de samenleving of gewoonweg met Gouden-Uil genomineerde Dimitri Verhulst zelf: u allemaal dus!

© 2007 GENTBLOGT VZW

Eén reactie op De aankomst in de bleke morgen op dat bleke plein: Aalst “revisited”.

  1. Reactie van Patrick Bockstael

    Mevrouw,
    Ik ben nog steeds op zoek naar dit boekje. Ik las dat u er toendertijd twee kocht. Bent u toevallig bereid er eentje te verkopen ?
    Met vriendelijke groet,
    Patrick Bockstael (Aalst)