Ontdekking op zolder

maandag 9 april 2007 14u41 | patricia | 2 reacties
Trefwoorden: .

Bij verbouwingen stuit men wel eens op verrassingen. Kwatongen zullen beweren dat deze steevast onaangenaam zijn, maar er zijn ook andere. Mijn ontdekking op zolder was eigenlijk geen verrassing. Ik had de vastgoedmakelaar al om uitleg gevraagd. Wat deed die open buis in zink op mijn zolder? Hij stelde me meteen gerust, dit was iets wat je vaak ziet in Gent. De afvoer van regenwater aan de straatkant gebeurt niet langs de straatkant om problemen met vandalisme enzo te vermijden, maar wordt via de zolder omgeleid naar de achterkant van het huis. “Kijk maar eens op straat hoe weinig afvoerpijpen je ziet,” voegde hij er aan toe om zijn verhaal kracht bij te zetten. Als meisje van de buiten leek dit me een enigszins rare oplossing, maar de makelaar verzekerde me ook dat er op eenvoudige wijze een mouw aan te passen is. “U kan dat gewoon vragen.”

Ik was benieuwd maar stelde het toch lange tijd uit. Nu er aan gedacht wordt om de zolder om te bouwen tot een kamer, is die afvoerleiding een serieus obstakel en was het tijd om de koe bij de horens te vatten. Bij gentinfo verwezen ze me verder naar het Loket Stedenbouw en Openbaar Domein. Ik vreesde al voor een “kastje naar de muur” scenario maar dit bleek goed mee te vallen.

Voor het plaatsen van een regenafvoerpijp op de voorgevel is een vergunning nodig voor inname van het openbaar domein. De stadsdienst stuurde me meteen het document in bijlage mee. Al één stap verder…

Voor de eigenlijke aansluiting op de riolering moest ik contact opnemen met TMVW, die sinds 2005 het Gentse rioleringssyteem beheert. Ik stuurde hen dan ook maar het mailtje dat ik eerder naar het Loket Stedebouw en Openbaar Domein had gestuurd. Daar kreeg ik een eerder cryptisch antwoord:

Indien u voor uw afvalwater een rioolaansluiting heeft in de straat, mag u mits akkoord van stad Gent en uitvoering door een erkende aannemer aansluiten tot in het bestaande aansluitputje in het voetpad zonder tussenkomst van TMVW. Indien u geen bestaande rioolaansluiting heeft aan de voorzijde van uw woning, zal u een nieuwe aansluiting moeten aanvragen via de Aquafoon 078/353599. Kostprijs van een nieuwe aansluiting is 750euro incl.BTW. Op die manier kan u de regenpijp afleiden langs de voorzijde van uw woning.

Hoe zat het nu met die rioolaansluiting? Hoe weet ik of mijn huis die heeft? Ik mailde hen opnieuw en kreeg ‘s anderendaags een telefoontje met het verlossende antwoord. En het is eigenlijk simpel als je het weet: je gaat aan de voordeur op zoek naar een ijzeren dekseltje. Je hebt die met blauw voor de wateraansluiteing en je hebt de andere voor de rioolaansluiting. De aanvraag rioolaansluiting kan via de telefoon maar ook elektronisch aangevraagd worden. Ze voegen er zelfs een nuttige waarschuwing aan toe: TMVW moet een aantal plannen opvragen (funderings- en rioleringsplan) waardoor de werken al gauw enkele weken in beslag kunnen nemen.

Loket Stedenbouw en Openbaar Domein Gent-Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent Tel: 09/266 79 50 of mail loketsod.gent@gent.be
Voor de adressen van de deelgemeentes neemt u best een kijkje op de site van Gent.
TMVW, Stropkaai 14, 9000 Gent of via telefoon 078/35 35 99 of per e-mail info@tmvw.be
.

© 2007 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van Guido Van Peeterssen

    Kijk eerst even of die afvoerpijp enkel het water van jouw dakgoot afvoert. Als je ook het water uit de dakgoot van je buren afvoert moeten die meedelen in de kosten.

  2. Reactie van patricia

    Bedankt, dat is een goede tip!