Universiteit start bouw auditoria in Sint-Pietersnieuwstraat

dinsdag 10 april 2007 9u55 | Wouter | 42 reacties
Trefwoorden: , .

De Universiteit Gent start vandaag eindelijk met het langverwachte bouwproject in de Sint-Pietersnieuwstraat. Tussen het rectoraat en het Technicum komt een complex dat het uithangbord van de universiteit moet worden.

Lees meer bij DS Online en De Gentenaar

© 2007 GENTBLOGT VZW

42 reacties »

  1. Reactie van Frans

    Men heeft het al over een “architecturaal hoogstandje”, zoals destijds met de plannen van het appartementsgebouw naast de kathedraal (de “draak” van de Limburgstraat). Zou men beter niet wachten op de afwerking, alvorens met superlatieven uit te pakken? Of staat het nu al vast dat deze laagbouw de Boekentoren in de schaduw zal plaatsen?

  2. Reactie van Bram

    Hier wat meer uitleg over de zgn. monovolume van op de website van een van de architecten: Universiteit Gent, masterplan en verschillende gebouwen te Gent (pdf) Het doet denken aan de stijl van het nieuwe gebouw tussen faculteit Economie en Sint Pieters kerk.

  3. Reactie van Huub

    het ziet er schitterend uit! mijn mening he… ;o)
    Het ziet er strak en simpel uit, en trekt inderdaad wat op de faculteit economie.
    Nuja, het zal nog wel even duren voor het af zal zijn en het kostprijsje is ook wel hoog..

  4. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Ik heb de indruk dat de genialiteit van sommige architecten niet verder reikt dan de “rechte”. Sinds de computer uitgevonden werd zijn de gebogen lijnen en vormen toch niet zo moeilijk meer om te produceren. Wij lopen de eentonigheid achterna.
    Sorry, ik wilde niet neuten, maar het moest eruit!

  5. Reactie van Huub

    JM is niet ‘modern’! ;o)
    tjah.. het is een feit, maar het gaat hem hier steeds meer en meer om ‘strak’ ‘design’, dat wat ‘in de mode’ is.
    voor mij voldoet het alvast! Maar dat is dan weer een kwestie van persoonlijke smaak he…

  6. Reactie van Arch-Tech-Watcher

    Wie de architecten BEEL en DE GEYTER een beetje kent, weet dat het betonfreaks zijn (zeker BEEL). O ja, en glas, véél glas. De architect als kunstenaar staat voorop, aandacht voor de noden van de gebruiker: Zwak
    Aandacht voor binnenafwerking op vlak van licht en kleur: Matig tot goed (zeker als binnenarchitectuur mee gehonoreerd wordt in hun ereloon). Aandacht voor technische uitrustingen (klimaatbeheersing, verlichting, data.. en vernieuwbare energie): Matig tot ronduit zwak.
    Dus jullie moeten nog géén schrik hebben, het wordt wél weer een gebouw waar men bussen vol architectuur- studentjes zal naartoe slepen maar géén toeristen… Waar is de tijd van inventiviteit en ik bedoel niet dat alle architecten van het kaliber Gaudi moeten zijn…
    die had wél ronde lijntjes hé Jean-Marie !

  7. Reactie van Bart

    Beel heeft vroeger veel met Lego gespeelt. Zijn architecturale visie reikt niet verder dan dozen zetten.

    Binnenkort staat gent vol met vierkante dozen. Architecturale hoogstandjes? Ik denk dat we eens over de grens moeten kijken…

    https://images.google.be/imgres?imgurl=https://www.mecanoo.com/projecten/A126/Img0031.jpg&imgrefurl=https://www.mecanoo.com/html_project.php%3FPKY_OBJECTOID%3D20%26taal%3DNL%26ILL%3D1&h=330&w=448&sz=20&hl=nl&start=1&um=1&tbnid=TBHKNCeQ2EJ69M:&tbnh=94&tbnw=127&prev=/images%3Fq%3Duniversiteit%2Bdelft%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dnl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:nl:official%26sa%3DN

    Misschien een extreem voorbeeld, maar zo kan het dus ook!

  8. Reactie van Matthias

    De harde waarheid is de universiteit geen geld heeft voor architecturale hoogstandjes. En dat in acht nemende vind ik dat ze het er nog niet zo slecht van af brengen.

  9. Reactie van Bart

    Idd, ze hebben nog geen geld om de boekentoren te restaureren.

  10. Reactie van Arch-Tech-Watcher

    You ain’t see nothing yet….
    Kijk eens naar deze link hier… het gebouw is bijna klaar en is een ontwerp van Arch.ATKINS… het is het nieuwe WTC gebouw in BAHREIN.
    In de letterlijk spitse architectuur zitten drie windmolens als energieopwekkers geïntegreerd… ooit zoiets gezien ? DAT noem ik visie… En neen, dat kon moeilijk in Gent gezet worden, weet ik ook wel, maar een Universitair gebouw zou moeten toekomst uitstralen, geenhttps://www.designbuild-network.com/projects/bahrain/index.html#bahrain3 éénheidsworst…

  11. Reactie van Maybe

    … en wellicht ook niet om te behangen.

  12. Reactie van Reinout

    wel grappig… het ziet er naar uit dat de wind in Bahrein steeds van dezelfde kant komt… (of draaien de torens naar de wind?)

  13. Reactie van Cedric

    Een betonnen wigwam ? Architecturaal hoogstandje ? Terwijl Beel als kind misschien teveel lego gespeeld heeft als hebben anderen blijkbaar Indiaantje gespeeld.

  14. Reactie van Guido Van Peeterssen

    Kan je mij in Gent een plek aanwijzen waar zo een ontwerp tot zijn recht zou komen?

  15. Reactie van Bart

    Het gaat er niet om dit project in Gent zou passen, het is een voorbeeld dat vernieuwende en gedurfde architectuur wél kan, ook bij universiteiten. Het intitiatief moet wel aanwezig zijn.

    Mijn tweede voorbeeld hieronder zou wel goed mogelijk zijn.

  16. Reactie van veve

    rococo was indertijd ook “in de mode”. Alles op zijn tijd?

  17. Reactie van terakt

    Je commentaar “De architect als kunstenaar staat voorop, aandacht voor de noden van de gebruiker: Zwak” past in Bahrein toch ook?
    Deze toren lijkt me een one-trick-pony, veel uiterlijk, veel geld, veel effect, weinig inhoud…

  18. Reactie van Frans

    “Binnenkort staat gent vol met vierkante dozen” schrijft Bart. Tussen de Boekentoren en de Vooruit of in het toekomstig Rabotpark is dat nog verdedigbaar, in een historische waardevolle omgeving zoals de Bijloke helemaal niet.

  19. Reactie van Maybe

    Voorheen ‘De Spegel’
    Nu ‘De Sterrenspits’

    https://www.freewebs.com/gent_fotos/IMG%5F3688.jpg

  20. Reactie van Tine

    Ook moderne architecten lokken toeristen, hoor. Je moet eens naar Berlijn gaan en de lange wachtrijen zien staan om de koepel van Fosters op de Reichstag te bezoeken.
    Centre Pompidou in Parijs lokt ook best wat toeristen.

  21. Reactie van Arch-tech-watcher

    Beste Terakt,
    ik zou dit geen one-trick-pony noemen, maar wel een aanwijziging dat we hier in Europa helemaal niet meer aan de top staan qua architectuur… daar wou ik toe komen. De goeie architecten worden inderdaad door het grote geld naar het Verre Oosten gelokt en krijgen daar soms waanzinnige budgetten waar ze mogen mee uitpakken. Hier is de link naar dat ATKINS gedoe, niet alleen een groep van architecten maar ook projectontwikkelaars. Die gebouwen zijn meestal wél doordacht qua rationele energie, vooral op vlak van elektriciteitopwekking via foto-voltaische systemen of via windenergie (al zijn die laatsten natuurlijk nog steeds eenzame uitzonderingen).
    https://www.atkins-me.com
    Ik loop niet achter die gasten hé, maar vind wat hier momenteel bejubeld wordt als straffe architectuur maar slappe koffie als ik zie wat men ginderachter neerpoot.

  22. Reactie van Arch-tech-watcher

    Kijk heir eens …en NEEN, ik zie ze niet allemaal graag (gelukkig) … maar dat is een bloemlezing van wat men bijvoorbeeld in QUATAR de laatste 5 jaar neegezet heeft.
    Enig ander land in Europa waar men zoiets vindt ?
    https://www.pbase.com/luckyjon/qatar&page=1

  23. Reactie van Tine

    Ons Belgenlandje beschikt wel niet over dergelijke oliegelden, he.
    En in alle eerlijkheid, ik vind die zaken in Quatar toch niet zo fantastisch. En als je de werkcondities ziet van de werkmannen die al die nieuwbouw in Dubai bouwen, dan weet je dat zoiets ook niet in Europa kan. Hier gelden strenge arbeidswetgevingen en daar hangt een prijskaartje aan.
    Ik geef u wel gelijk dat het maar poverkes is in België, maar ik vind dat er in Europa wel mooie dingen gebouwd worden. Ik vind de Potzdammer Platz in Berlijn best wel geslaagd. Ben je al eens in Valencia geweest? Ongelooflijk futuristisch, dat ze zo’n dingen kunnen bouwen…
    Maar zo’n zaken passen niet in het stedelijk weefsel hier. Stel u voor de de Belgacomtoren architectuur een meesterwerk was geweest, dan nog was die toren storend geweest omwille van de foute schaal.

  24. Reactie van Arch-tech-watcher

    Dag Tine
    Het Congrescentrum van FOSTER heb ik gezien – mooi
    https://fra.archinform.net/medien/00017507.htm

    Het Wetenschapsmuseum van RICHTER was in aanbouw, maar ik ga zeker nog eens kijken
    https://fra.archinform.net/medien/00017139.htm
    Hetzelfde geldt voor de IMAX
    https://fra.archinform.net/medien/00017130.htm

    Maar daar moesten ze een ganse vallei dichtbouwen doorheen de stad en hadden ze natuurlijk veel licht en plaats…
    Ja dus, hier en daar zijn er nog mooie nieuwe dingen, maar helaas niet in Belgie…

  25. Reactie van vtr

    Ik vind de plannen verdienstelijk, maar zeker niet meer dan dat. Ze waren visionair en modern zo’n 15 jaar geleden. Als men puur functioneel daar een universiteitsblok wil inplanten dan zit men goed. Was het de bedoeling om ook iets te creëren dat een architecturale meerwaarde biedt voor de stad dan slaat men m.i. de bal mis. Kijk eens hoe men nu modern bouwt in London, Rotterdam, Parijs, ja zelfs in de grotere Duitse steden…dat is toch al een stapje verder en origineler.

  26. Reactie van hcb

    Gent vergelijken met steden als Parijs, Londen, Berlijn of Dubai getuigt van zeer weinig realiteitzin en visie.

    Alleen al de budgetten zijn niet te vergelijken, laat staan de locatie. Ga op zoek naar vergelijkbare steden in binnen- en buitenland en kijk wat daar is geraliseerd.

    Zelf kom ik af en toe in Middelburg en Goes, 2 kleinere steden met een belangrijk historisch patrimonium: hierbij 2 voorbeelden
    het Zeeuws archief in Middelburg
    en het stadskantoor (of Adlministratief Centrum) in Goes Goes.

  27. Reactie van Maybe

    Voorwaar, voorwaar ik zeg u, Gent wordt één Beel’dje’
    Steriel,koel en zo voorspelbaar Beel’dig’

    Zouden alle arch.studentjes nu ook in die zin werken?

  28. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Ik stel zeker niet voor om een “opplakdecoratie” à la roccoco te ontwerpen, maar echte structurele vormen, iets meer vrouwelijk, weg van het stijve, gevoelloze, maar sensuële architectuur. Daarom moet het niet noodzakelijk meer kosten!

  29. Reactie van Arch-tech-watcher

    Maar – niet getreurd… na het afschieten van het Muziekforum van arch.W.J.Neutelings zullen we een TOPGEBOUW krijgen aan de Waalse Krook… voorwaar dé BIB der BIBS… waar blijven die toparchitecten met hun ideeën_ hoe staat het trouwens met dat dossiertje ?

  30. Reactie van martello

    saaiheid heeft niks met geld te maken
    De universiteit heeft geen gebrek aan geld, wel aan Durf en visie qua architectuur ….

  31. Reactie van martello

    saaiheid heeft niks met geld te maken
    De universiteit heeft geen gebrek aan geld, wel aan Durf en visie qua architectuur ….

  32. Reactie van filip

    Dat Forum en zijn vernieuwende architectuur werd wel zwaar afgeschoten door ‘den Gentenaar’… en is er mede daardoor niet gekomen. Dus niet zagen. Arm Gent, besluit ik dan soms…

  33. Reactie van Lander

    Durf Denken !

  34. Reactie van ptr

    toeval dat dit project heel veel gemeen heeft met een ontwerp dat ik samen met een medestudent maakte tijdens mijn studies ir-architect (2de proef 1998, atelierbegeleiding… S. Beel)
    Enfin, ondanks de reacties zullen we maar denken dat het ons ego streelt als we de grote namen kunnen ‘inspireren’

  35. Reactie van Maybe

    Wie beïnvloed wie?
    BEEL > de studenten of … de studenten > BEEL
    Dus mijn vraag blijft: worden het allemaal BEELD’JES’

    NB/ Heb je geen foto van uw ontwerp?

  36. Reactie van Bart

    Het is algemeen bekend dat veel docenten aan St Lucas zich laten ‘inspireren’ door werk van studenten.

    Denk er eens bij na: elk jaar massa’s nieuwe, frisse ideeen op een presenteerblaadje aangeboden, zonder copyright…

  37. Reactie van Tine

    De architect is wel Calatrava, niet Richter. Ik denk dat Richter de fotograaf is. Dat is dezelfde architect als van het nieuwe station in Luik.

  38. Reactie van martello

    hehe

  39. Reactie van Guido Van Peeterssen

    En je hebt daar boven een mooi uitzicht over Parijs.

  40. Reactie van Tine

    ter vergelijking misschien eens interessant wat ze in Leuven allemaal neerpoten. Ik vind het niet allemaal even goed, maar het is toch minder glasarchitectuur. Al die glazen kooien zijn gigantische energieverslinders; niet erg interessant in deze tijden van global warming. Ik vraag me af of dat ontwerp van Beel tout court voldoet aan de nieuwe energieprestatieregelgeving.
    In Gent is het Beel, in Leuven is het Poponcini & Lootens:
    https://www.polo-architects.be/db/swift/polo/images/383/ARL_01.jpg
    https://polo.stylelabs.com/db/swift/polo/images/262/Fetew-ext1.jpg
    https://www.polo-architects.be/db/swift/polo/images/261/020.jpg
    https://polo.stylelabs.com/db/swift/polo/images/262/fetew2.jpg