Octave Landuyt: Ricorso

zondag 6 mei 2007 17u17 | Koen De Paepe | reageer
Trefwoorden: , .

Veel volk zaterdagavond in de O.L.Vr. Sint-Pieterskerk voor de plechtige opening van Ricorso, een bijzondere hommage aan Octave Landuyt die dit jaar 85 wordt. Een uitzonderlijk opzet, want er worden simultaan drie musea volledig ingenomen met werk van deze internationaal vermaarde kunstenaar.

In de kunsthal Sint-Pietersabdij vind je een selectie van hoogtepunten uit later werk evenals een uitzonderlijke verzameling aan sieraden en goudsculpturen. In het Caermersklooster gaat Landuyt de dialoog aan met de eigenheid van een gothische architectonische ruimte. Het Museum van Deinze en de Leiestreek omvat vroeg, nooit eerder tentoongesteld werk, evenals werk uit zijn organische periode en design voor metaalindustrie, textielindustrie, theater, affiches, publiciteit, enz.

Vandaar ook drie toespraken in de volgelopen O.L.Vr. Sint-Pieterskerk : Lieven Decaluwe, schepen van Cultuur, Toerisme & Feesten van de Stad Gent, de Oost-Vlaamse gouverneur André Denys en Jacques De Ruyck burgemeester van de Stad Deinze waren allemaal vol lof over deze in Gent geboren creatieve duizendpoot. Dirk Brossé en Hildegard von Bingen zorgden voor de muzikale omlijsting.

Daarna ging het richting Sint-Pietersabdij voor een bezoek aan de tentoonstelling.
Omdat voor Octave Landuyt ieder object “sterk” moet zijn en hij ieder plastisch probleem in essentie wil aanpakken heeft hij zich gedurende zijn carriere verschillende kunstvormen eigengemaakt.

Vandaar ook een indrukwekkende collectie van olieverf op doek, keramiek, juwelen, tekeningen, werken in brons, zilver en goud. De kunstenaar zelf straalde en ook het publiek was laaiend enthousiast. Elie Saegeman, ere-directeur van Radio 2 noemde hem dan ook terecht één van onze grootste kunstenaars van de 20ste eeuw.

Tentoonstellingen:

  • Ricorso/Goetic in het Caermersklooster: van zondag 6 mei tot en met zondag 24 juni 2007.
  • Ricorso/Highlights in de Kunsthal Sint-Pietersabdij: van zondag 6 mei tot en met zondag 26 augustus 2007.
  • Ricorso/Oldies en Design in het Museum van Deinze en de Leiestreek: van zondag 6 mei tot en met zondag 26 augustus 2007.

© 2007 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.